Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@pratensis no tak prvotně zveřejněné číslo WHO bylo 3,4, tak to zjevně znamená upřesnění...
@marcicek84 Ale pochop, mě nezajímá číslo. Jak bylo získáno? Z kterých zemí? Jaká opatření proti covidu, v jaké intenzitě, délce a pořadí ty země udělaly? Dá se vůbec získat jedno jediné číslo ze všech zemí napříč světem, s různým přístupem k nemoci a různou úrovní zdravotnictví, aby ještě mělo nějakou vypovídací hodnotu? Zkus nad tím popřemýšlet. A další krok bude zamyšlení nad tím, jestli je takové číslo nějak validně srovnatelné s číslem pro chřipku, která má jako nemoc jiné parametry. Není.
@marcicek84 stará věc? Vždyť jsi to psala včera. A ne, odpověď jsem tam nenašla, ani takovou otázku vlastně 🙆 Ale v pohodě. Každej umí říct, že je něco nenormální, ale málokdo i to, co je tedy normální 🙂 Jen příště pozor, ono to může vyznít jako urážka
@matire dobře, takže pro ty, co neumí číst (nemyšleno jako urážka)... 🙂 psala jsem tam o tom, že ta látková rouška, když si ji představíš jako rybářskou síť, tak ta má ta oka největší, navíc doplňuji, že nesplňuje potřebné standardy na dlouhodobé nošení jako rouška chirurgická, rychleji navlhává, takže ano, mně už nepřijde normální tento typ roušky dlouhodobě nosit a škodit svému zdraví a i z pohledu efektivity ochrany ostatních je tedy na úplně tom nejnižším stupni. Snad už nejsme v nedostatku, že si šijeme roušky z prostěradel...
@pratensis proto jsem dal dala odkaz z WHO, jsou tam i zdroje dat i popis jak se k tomu číslu došlo 🙂
Já si myslím, že byste z těch nemocnic měli odvést těch 40 % bezpříznakových https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ctyricet-p... a ne dělat drakonická opatření na základě cinklých čísel, celé to strašení má jeden jasný cíl prvosenky, protože víme v čem jede a co se chystá...
@marcicek84 Ale ten dokument WHO se netýká jen ČR, ne? To i jinde ve světě mají 40% bezpříznakových v nemocnicích?
Nechci spekulovat o motivacích prvosenky, na studování dat WHO taky čas nemám. Ale budu jak ohraná deska trvat na té svojí námitce: nelze z mnoha důvodů srovnávat čísla úmrtnosti chřipky a covidu.
Drakonická opatření kvůli šíření covidu jsou zaváděna průběžně všude možně po světě. Přesto (když přistoupím na tvoji logiku) jsou "čísla chřipky a covidu srovnatelná". Máš pocit, že by byla srovnatelná i bez těch opatření?
@pratensis ja trrba si myslim ze by byla srovnatrlna...jenom hold ted je mozne rikat presnr co ty pises..a diky opatrenim jsme zachranili vas obcany..diky opatrenim mame srovnatrlna cisla..
@marketka_m Já hlavně pořád nechápu to "srovnatelná". Vždyť to nejde nijak rozumně srovnávat.
@pratensis a tak kdyby nebyly opatření, třeba by to nakonec bylo podobné, jenže jak to zjistíme, když tu máme drakonická opatření a místa nemocnicích jsou obsazováno bezpříznakovými...ano takže nás někdo chtěl údajně zachránit...možná nás má zachránit to očkování vyvinuté po 1,5 roce, jehož vývoj pro bezpečnost vakcíny a zkoumání dlouhodobých následků trvá i 7-9 let nás taky zachrání? nevšimla jsem si, že bychom měli bílé kožíšky a ocásky...
@marcicek84 Jak to vypadá bez opatření, to ale vidíme teď tady u nás, ne? V Izraeli už konečně zbrzdili (před tím taky zaspali). A z nás si můžou vzít negativní příklad, že hlavně nemají jít ode zdi ke zdi, bezhlavě všechno uvolnit naráz a radovat se, jak jsou za vodou. Máš pocit, že kdybychom bývali jednali hned na začátku září, tak to dnes bylo podobné? Já tedy ne. A ještě s menšími náklady.
@pratensis tak u nás to bez opatření opravdu nebylo, to zase je blábol fakt, pokud vím byly celé léto opatření dle semaforu a řešily se lokální ohniska a trasovalo se, byly omezené akce uvnitř i venku co do počtu osob, v MSK jsme měli dokonce roušku uvnitř půl léta, takže nesouhlasím.
já myslím, že zaspali Prahu od půlky srpna, když čekali až počasí dovolí...
@marcicek84 Opatření v létě byla jen lokální, zbytek země měl veget. A pak se zaspalo celorepublikově ještě během celého září... Jen jsem chtěla zjistit, jestli máš pocit, že vývoj epidemie v populaci by byl podobný bez i s opatřeními.
Jinak se omlouvám, nemám čas a síly se tu dokola dohadovat. Do diskuze jsem vstoupila, abych tě upozornila, že to srovnání úmrtnosti covidu a chřipky kulhá. To je celé.
@pratensis takze temi lokalnimi hnusnymi letnimi opatrenimi jsme si tady koupili kolik cca 14 dni?,takze je zrejme,ze to nemelo efekt,nemuseli tady delat nic,bylo by to temer totozne,coz i dokazuje vyvoj epidemie v cele EU,ty staty jsou jen ruzne pozadu za nami,ale ceka je to uplne to same bez ohledu na to jake meli opatreni....
@marcicek84 Ale váš kraj není odizolovaný od zbytku země, že ne? Podobně EU.
@marketka_m 🤣🤣🤣 jj,ted budem v opatrenich sedet celou zimu a bude to horsi jak na jare,vsak oni maji pro nas plan...
dnešní literatura, jsem zvědavá co se tam píše
https://www.kulovy-blesk.cz/ultimatum-otevreny-...
@marcicek84 tak asi ten pocit neměli no...a ted už mají..
@pratensis to sice ne,ale pokud by ta jina opatreni v tech zemich,kde teda neco delali,byla ucinna,tak prece se jim to nezhorsuje...
@marketka_m to ultimatum jsem uz cetla,bylo to chvilemi celkem drsne cteni 😀
@pratensis souhlasim. i pres opatreni umira cca stejny pocet lidi, jako pri chripce. bez opatreni by to zrejme bylo mnohonasobne vic - hlavne v postarsi populaci, mezi nemocnymi a obeznimi lidmi. nemusime uz mluvit o prokazanych nasledcich po prodelane nemoci a zrejme i mnoha invalidizovanych lidech. mnoho senioru po covidi nebude sobestacnych a i ta pece o ne bude stat dalsi penize (pokud teda chceme resit ,,jen,, penize). kazdopadne v dnesnim moralizovanem svete je bezne zachranovat lidi a pomahat tem slabsim, nemocnym a znevyhodnenym. je bezne se starat o stare a je bezne prodluzovat lidem zivot, dokud o to sami stoji (obcas i kdyz ne, ale to uz neni vec teto diskuse). za me je spravne neprepocitavat zivoty na penize (tedy utlumeni ekonomiky). zivot by ml byt na prvnim miste.
jinak o poctech mrtvych se muzeme bavit za par tydnu, cislo pekne stoupa. dnes konecne i babis priznal, ze do trech tydnu by byly v haji vsechny nemocnice. statistici varuji a chapu, ze se vsichni zacinaji opravdu bat. matematicke modely byvaji dosti presne.
@marcicek84 Zhoršuje, ale pomaleji než bez opatření. Navíc taky nejsou izolovaní od dalších zbytku světa. K tomu nadchází chladné období, které nahrává šíření viru... Zkrátka do toho vstupují další faktory.
@marketa11112 matematické modely??? 😀 matematické modely jsou o tom, jaké tam zadáš parametry. Matematické modely jsou o vstupní zadávání... co víme, co tam babiš a spol zadal 😀 hahahaha
@marketa11112 jak mi někdo ukáže vstupní verzi matematického modelu, pak se můžeme dál bavit, takto to je jedna paní povídala...
a ještě se doplním... já ti taky udělám matematický model a bude tam krásně že bez opatření to bude klesat ...
@marketka_m cetla jsem. mam z toho dost rozporuplne pocity. 🙂)
@marketa11112 S chřipkou se to právě nedá srovnávat mj. proto, že ta je záležitostí sezónní, odezní a dají se sečíst škody. Covid přišel... a teď jede vlny, další vývoj nevíme. Sčítat půjde po roce? Po dvou? Po několika letech? Jasně, za leden-březen zaúřadovala chřipka pravděpodobně víc, ale co září-říjen v ČR? Která z nemocí má víc obětí za tohle období? A další věc: je nám takové porovnání, ať už za jakkoli dlouhé období, k něčemu dobré?
@marketka_m 🙂 bude klesat co? nakazeni? mrtvi? pocet zamestnancu nemocnic?
verim, ze nakazenych ,,jednou,, bude mene - pokud se promorime velmi rychle. bude klesat i pocet zamestnancu nemocnic - uz ted toho maji plne zuby. i u nas hleda nemocnice dobrovolniky - se zdravotnickym vzdelanim i bez. pry 100 lidi by brali hned. wau. mrtvi budou jen a jen pribyvat. za me bohuzel.
pocitat docela umim a asi bych byla schopna i vytvorit graf z predchozich informaci. mam pocit, ze by se od tech zverejnenych nijak moc nelisil. a to nemame zdaleka vsechny informace. skutecnost muze byt horsi, nez to , co vime. alespon ja sama (rozhodovat v podobe statu), bych verejnosti veskere info nedala. panika je fakt na ho... .
chapu, ze ve vsem jsou prachy a dost s e jich zrejme nekde ztrati. jako vzdy. jsme v cechach a nejsem najivni. chapu i to, co nekdo bere jako omezovani sve svobody - jo, i me nektere veci omezuji. ale jsem ochtotna par mesicu ozelet.
@pratensis tak jestli si nektera zeme koupila k dobru jedem mesic za tu spoustu omezovani a nedokaze trend zvratit,tak to efektivni vubec nebylo.Za mesic je pulka EU tak kde jsme my ted...
@pratensis jasne, ze neda. asi jsem napsala tu prvni vetu - no, ,,nepresne,, . nakazlivost je vetsi, nejde o sezonni nemoc, ale je tu napric celym rokem, bez restrikci by umiralo daleko vice lidi - proste neda. 🙂

@marcicek84 Jo, protože chřipka je ryze sezónní záležitost. Covid má úplně jinou dynamiku výskytu i virulenci, prosinec-únor byl v začátcích, takže čajíček. Takže se oklikou dostáváme k mojí prvotní námitce: srovnáváme nesrovnatelné. Nestačí konstatovat, že nějaká dvě čísla jsou srovnatelně velká, je taky potřeba se zamyslet, co nám které z nich říká.