Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marulu nekde jsem cetla,ze nemocnych ,,muze byt,, dokonce 3 -4 x vice, nez je stav overeny testy. Takze cela tato diskuse je uplne smesna.
Jo, v breznu tu bylo blaze.
kdyby vse efektivne uzavreli uz drive - nemuselo to byt tak hrozne
a dlouhe, nemuselo byt tolik nemocnych a nemuselo to stat takove prachy.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cim-drive-tv...
nekde jsem opravdu cetla, ze dnes uz je nemocnych v cr az 700000 . samozrejme slo o nejake odhady. odhady beru jako odhady, presne cislo se nikdy nikdo nedozvi. neberu to jako tragedii. je to jen cislo. je mi lito tech zemrelych, kteri zemrit nemuseli. a nikdy nepostavim zivot cloveka na rovnitka s jakoukoli ekonomickou vyhodou - pokud si mohu vybrat, ze nekdo bude zit a ja budu muset vice setrit, urcite si to vyberu oproti tomu, ze ja se budu mit skvele ,ale ten clovek zemre. bohuzel spolecnost uz je tak hnusne zkazena, ze neni ochotna obetovat pro druhe vubec nic. a to nas dovede do pekla.
@marketa11112 Ono to nejde tak jednoduše říct. Ta pozavirana ekonomika v konečném důsledku bude také ohrožovat zivoty mnoha lidi. Snizi se mimo jine tok penez do zdravotnictvi. Je to prosta volba lepsi varianty mezi dvěma blbyma 🙂
@werumka za me to uz melo byt a dnes by to bylo z krku. Ale chapu,ze vsichni cekaji na zazrak. Je to tezke rozhodnuti.
@marulu nakažený bude během pár měsíců celý národ, prochází to populací a ten přechod bez brždění trvá 3-4 měsíce...s bržděním to vidím do konce března...je třeba se s tím smířit...
@marketa11112 Ano. Bohužel jsme zareagovali pozdě. Není to chyba jednotlivců, sešlo se několik chyb, které na sebe nasedaly.
Dávám odkaz na výborný rozhovor se sociálním psychologem Krajhanzlem, kde rozebírá reakci společnosti na epidemii. "Vytěsnit, popřít, strčit hlavu do písku." Vinohradská 12, Lenka Kabrhelová.
@marcicek84 promiň,ale tvé úvahy jsou úplně mimo. Myslím, že by nikdo z nás nechtěl zažít, co by se dělo, kdyby epidemie prošla populací za 3-4 měsíce.
@marulu zas tak mimo to není, ten virus prochází a projde populací, jde pouze o čas, za jak dlouho se tak stane, je to nevyhnutelné...že si to nechceš přiznat, to je věci jiná, mrtví budou stejně, ale rozložení v čase...
@marketa11112 Ja cetla na idnesu, ze podle nejakych modelů na zakladě plosnych testů delanych ted naSK, s tim, ze u nas jsme tak 14 dní pred nini ur ute a tím i více promoření, že je možné, že se v ČR mohlo skoronavurem setjat klidně až 1,5 milionu lidí (ne jen aktualně teď, i v minulosti, na jaře a v létě, jen je nikdo netestoval)
Slovákům se jejich ambiciózní plán dost vymyká... https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek...
@marcicek84 blbost, tobě totiž uniká zásadní podstata. Ten virus není ani tak nebezpečný pro jednotlivce, jako pro systém. Opravdu velkou hrozbou se stává pri zhroucení nem.systemu. Jediný, kdo si tu nechce přiznat pravdu jseš ty. I když tobě jde především o to stát v opozici, proti všemu a všem, viď 😀.
@marulu no tak o zhrouceni systemu jeste dlouho nepujde...takze neplas...
@ninive211 me se zda 1,5 mil. dost. Ale kdo vi. Asi zalezi z jakeho cisla vychazi na zacatku, na dalsich info k vypoctu a zda to pocita matematik ci treba epidemiolog s nejakymi promenymi. Jsou to odhady, pravdou muze byt kde co. Fuletite je,ze k promorenosti obyvatel nemuze dojit, protoze protilatky v tele zustavaji jen kratce nebo vubec. To mi prijde jako docela zasadni problem.
Urcite, s tim testovanim z jara, mas pravdu. Ja si myslim, ze jsme coronu meli uz na prelomu ledna a unora. V pulce ledna mi kolegyne prijela z italske lyzovacky, silene nemocna, nehodlala zustat doma. Ja s ni sedela v kanclu nekolik hodin denne. Samozrejme jsem to chytla ja, deti i manzel. Kazdy jsme meli jine priznaky. Ja dokonce dva mesice resila kasel a lekar nevedel, co se mnou. Buh vi,kdo vsechno uz to v tom lednu,unoru a breznu ,mel.
To mi pripomina - nas obvodak je pozitivni. Od vcera ma karantenu.
@marcicek84 no takze si to dame jeste jednou. Opacko. V Manaus to nechali projit, mesto 2,5 milionu - 25000 mrtvych (tzn na cr by to bylo treba neco kolem 100000). Promorenost 60-70%. Aktualne jim to tam pribyva a jedou dalsi vlnu. Tvuj napad nic neresi.
@marulu no, nechat to projit populaci bez kontroly, by byl asi mazec. Hodne mrtvych, ekonomika zavrena, mozna i boj o potraviny, obchody vybrakovane, bez elektriny, tepla, nafty. 4 mesice jsou dlouha doba.
A ze marcelka nepronesla tento plan nahlas uz v breznu. Asi mela doma male zasoby potravin a kabat jen s dlouhymi rukavy.
@marcicek84 nevím, jestli dlouho, ale zhroucení systému jsem vůbec nehodnotila. Popisovala jsem ti podstatu, jak to s koronavirovou epidemií je. Názor, že brzděním se jen počet zemřelých rozkládá v čase, nemůže snad nikdo aspoň trochu soudný sdílet.
@marketa11112 jo, to nedokáže nikdo ani domyslet, co by se dělo.Ale jsou tací, co by si tento experiment zkusili 😀. No good luck.
@marketa11112 Já jsem si myslela, že děti to musely prodělat na začátku února. Tehdy byly nemocné jen ony. Teď jsem dostala covid já a děti nic.
@werumka ted mela covid kokegyne v praci. My v praci nic. Jeji deti , ani pritel nic. Je to zvlastni.
@marketa11112 Jo, je to zvláštní nemoc. Někdo ji přenese na všechny a někdo na nikoho. U nás fakt všichni ok.
@meesha protože je to virové onemocnění, to ti pojede pořád dokola...stejně to skončí tak, že se o tom jen přestane mluvit...a tak to bude, uvidíš...
@marulu to tak ale je, smrtnost viru je podobná jako smrtnost na chřipku, systém se zhroutí, pokud lidi ovládne panika...
a že Markéta, největší křeček diskuze, má zásoby a nakoupeno kde co, tak ať si zaleze doma a nechá zájemce o život, žít
@marcicek84 Úmrtnost na chřipku nejde úplně dobře vyhodnotit vzhledem k tomu, že část obyvatel je očkovaná.
@werumka tak třeba by to bylo úplně na stejno...
ve sněmovně se řeší školky a zavírat se nebudou...konečně i nám se příští týden ta naše otevře...
@marcicek84 Ne, system se uz hrouti, jestli sis nevsimla

@marcicek84 myslím, že jsem někde četla, že chybovost je kolem 4-6%, jistá si nejsem, každopádně to je v jednotkách procent. K tomu ale musíš přičíst techniku odběru, kde do toho zasahuje lidský faktor a tam hrozí falesne negativní výsledek, pokud se odběr neudělá dobře. No a k tomu připočti ty, kteří se na test z různých důvodů vůbec nedostanou. Takže se nemusíš bát, že bychom měli nadhodnocená čísla. Naopak, máme je značně podhodnocena, o tom svědčí i procento pozitivních testů. Takže reálně nakazenych bude o dost víc, mozna až dvojnásobek.