icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
28. lis 2020

Uz nam zacina provax kampan,de facto bez deti tech 70 procent vychazi,ze meli temer vsichbi ostatni,dokonce to bude pro vsechny zdarma...
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3232900-oc...

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 kasli na ockovani a porad mne i ostatnim 🙂 ...jsem napnuta

marcicek84
28. lis 2020

@meesha hele ja nevim,da se chodit v respiratoru,i ta pecovatelka co k tobe prijde a pak staci vyclenit samostatny pokoj a tam v respiratoru myslim,ze to jde...moc to prozivas,nevidis uz realisticky,porad se citis byt ohrozena a ze neco nejde,ale jde,jen se musi chtit...jo a byt ve starobinci neni nic veseleho,kdo by chtel zazit takove cekani na smrt,je to ten nejhorsi konec zivota jaky muze byt a muzeme si to zdovodnovat 1000 x,ze to jinak nejde,ale jde,ano chapu ty,co uz nikoho nemaji,nebo ty co uz nevnimaji a maji Alzhaimera a nepoznaji ani sve blizke,jeste bych pochopila i nektere ty lezaky,nicmene si mydlim,ze tam je i hodne tech,co by s rodinou byt mohli,jen rodina neudela nic pro to,aby s nimi mohl clovek takhle byt a taky vim o jake duvody se jedna,v tech pripadech to padne duvody nejsou...

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 ne, rikas, ze nevis, ale ze jde o chteni. Porad tedy pecujicim osobam, jak maji seniory ochranit, konkretne.
Me tedy vynech, at z toho vyhodime tu osobni stranku (ja to zminila jen proto, ze bych techto rad tez vyuzila).

hojda
28. lis 2020

@marcicek84 Mam babicku a v respiratoru to neudycha, rouska je bez problemu, ale respirator nezvladne.

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 nebo to tve reseni spociva v tom, ze jednu mistnost vyclenis jako izolacni a nasledujicich nekolik let budes k babicce nosit vysterilizovane jidlo za dvere a babicka bude vychazet jen do koupele a na wc v respiratoru?

Nevnimam to realisticky, pouc me, budu rada 🙂

marcicek84
28. lis 2020

@meesha tak snad k te babicce budu chodit v respiratoru ja nebo jini clenove rodiny,proto jsem psala,ze fakt nevim ve smyslu,ze nevim co se porad resi,ze neco nejde...

marcicek84
28. lis 2020

@hojda viz odpoved pro meesha

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 no nejde, pokud zijes ve stejny domacnosti. Navic, kolik rodin ma tu moznost jednu mistnost vyclenit, ten clovek proste s tou rodinou v kontaktu bude, to by me zajimalo, co je podle tebe horsi: “odlozit seniora v domove” nebo mu zabouchnout dvere od pokoje “cau babi, uvidime se za dva roky a koupat se bez, prosim, az nebudem doma, ja ti to pred odchodem vydezinfikuju a vyvetram. Kdyz budes potrebovat vyprat nebo vynest smeti, zatukej dvakrat. Jo s neboj, kdyby se za tebou dobyvala vnoucata, tak te zamknu, to dame. A vanoce muzeme dat pres chuvicku, ju?”
A to nemluvim o ekonomicky aktivnich seniorech.
Ne, marci, je to utopie, jedina unosna cesta je snizit populacni naloz na minimum. A to jina, nez tim, ze budeme vsichni spolupracovat, nepujde. Opravdu neni zadne “my” a “oni”

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 jo a jeste pokud bys to nepochopila. Pokud bude pripadu minimum, bude minimalni sance, ze to domu nekdo prinese. Vime?

werumka
28. lis 2020

V souvislosti s tím, co tady teď řešíte...
Pokud bychom chtěli aplikovat do praxe požadavek, že rizikový člověk se má chránit sám individuálně, narazíme na dost zásadní problém. Velká část rizikových se za rizikové nepovažuje. Je to vidět dnes denně, když se nadává na to, jak důchodci kašlou na opatření, nebo jak rizikari zbytečně riskují. Je to lidská přirozenost. Nikdo si nechce přiznat, že zrovna on je tím, který by se měl víc chránit. Proto podle mě rozhodně nejde spoléhat na individuální ochranu. Musi byt jasně definována riziková skupina a ta musí mít přístup a možnost ochrany. Bohužel definice rizikovosti je tak moc rozmanitá, že v tomhle celý plán individuální ochrany selhává a nezbývá nám nic jiného, než aby se preventivně chránili v nějaké míře všichni...

meesha
28. lis 2020

@werumka no to je dalsi aspekt.

@marcicek84 mimochodem, rikalas, ze vanoce date s prarodici bez testu, ze jsi v klidu. Ok. A budete mit tedy vsichni respirator? A jist kapra budete “na Zemana”? Podstrkovat pod gumickama? Asi ne, ze.

marcicek84
28. lis 2020

@meesha vis ten rozdil je ten,ze me a vsechny pribuzne uz ten covid dost nechava v klidu a zijeme dal...neni kazdy senior starsi 65 let rizikovy,takze asi nemame duvod resit nejake rousky ci respiratory,jestli to nekdo delat chce,at si to dela,to kdo je co neni rizikovy uz bylo tez receno,to,ze se o tom ted nemluvi je vec jina
@werumka a to,ze nekdo neni schopen dat na papir ty rizikove skupiny,je zase diletantantstvi tech nahore...

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 ok, tak si predstav situaci, ze bys to byla ty, kdo je sejme. Nic moc pocit, kvuli blbymu testu nebo rousce. Nebo ne? Mne by se s tim teda zilo dost blbe.

Problem je, ze jestli sis nevsimla, ty rizikove skupiny stale nejsou presne znamy. Vime o nem moc malo

A tu izolaci si teda predstavujes tak, jak jsem ti ji popsala? Nebo mas lepsi navod? Jestli jo, tak teda potes koste :/

marcicek84
28. lis 2020

@meesha ptala ses na izolaci cloveka z duchodaku,tak jsem ti tu izolaci popsala,to,ze nekdo bude nosit pri kontaku s nim nebo on sam respirator,prece neni nemozne,proboha a urcite se ma ten clovek lip nez v duchodaku
Tak nasi blizci pribuzni to berou tak,ze na neco se umrit musi,ze smrt je soucasti zivota,tak to bereme i my,takze pokud se nekdo nakazi a umre,tak bude mrtvy,ja nevim,ze by to nekdo nekomu jinemu v rodine daval za vinu,neco jineho by bylo,kdyby sel nekdo na navstevu jakkoli nemocny...mne uz to prehnane sebemrskacstvi docela leze krkem,ty si zij se svym covid silenstvim jak uznas za vhodne,ale nam ostatnim dej pokoj,ze nekdo nekdoho nakazil chripkou a ten umrel se nikdy neresilo a ohleduplnost zadna nebyla ani vycitky svedomi...

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 ne, neodpovedela. Ta izolace proste fungovat nemuze, ti lide ziji ve spolecne domacnosti. Sdileji pak wc, koupelnu, jidlo, zivot “za zdi”. A podle tebe tak maji zit mesice. Naopak ty se hroutis pod tim, ze se nemuzes nakaderit a musis si dat na pusu hadr a oznacujes to za silenstvi,...to mas asi v zivote tezky mit takhle nizko nastavenou latku tolerance stresu. Anebo je za tim prachobycejne krupanstvi. Delej jak myslis, ale neobvinuj lidi, kterym na ostatnich zalezi z hysterie, je to vazne nevkusny.

A prozradim ti jeste jednu vec, existuji lide, kteri ti ze slusnosti nepriznaji, ze se jim tve chovani prici, mozna bych popremyslela jestli nekterym tvym blizkym to treba fakt nemuze vadit, akorat je jim to blby rict.

marketa11112
28. lis 2020

Ha. Hysterie. Jo to znám. Hrdinka jara 2020.

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 hele, to fakt myslis vazne? Vazne by ti to bylo putna?
“” ze nekdo nekdoho nakazil chripkou a ten umrel se nikdy neresilo a ohleduplnost zadna nebyla ani vycitky svedomi...”
Hustyyyy, jsi teda drsnacka

Kazdopadne je fakt, ze jsem s tebou zase ztratila vic casu, nez by mi bylo mile, ja si vzdycky naivne myslim, ze ti ty veci docvaknou, a ze se mylis proto, ze jsi takovou situaci nezazila. A ono ne, no. Skoda. Ale treba na to prijdes casem.
Howgh

marulu
28. lis 2020

@marcicek84 když už jsme u těch rizikových skupin u covidu, tak ono to bohužel úplně nesedí a blbě se to definuje, jsou těžké průběhy i úmrtí u zdravých čtyřicátniků a naopak někdy lidé v rizikovém věku s několika diagnozami ani neví, že to mají. Takže se můžeš cítit neohroženě, ale bohužel, nikdy nevíš, jestli právě ty nebo tvoji blízcí nejste rizikoví. Ale jinak jsi to popsala krásně, když půjdeš ke staré babičce, vezmeš si respirator. No a stejně tak si vezmeš respirator do tramvaje nebo obchodů, protože nikdy nevíš, kdo potencionálně rizikový tam s tebou je. Neboj, Marci, brzy bude očkování a za rok touhle dobou už bude určitě zase dobře, tomu věřím. Takže už jen chvíli vydržet.😀

marcicek84
28. lis 2020

@meesha ale tak to proste je,nikdo nikdy neresil kde koho cim nakazi a ze se ty nakazy neresily,vzdycky se chodilo do prace,lidi nechcipany,chodilo se nachcipano i po navstevach i ke starym a kazdy na to kaslal,ted si najednou hrajeme na desny humanisty,ze predtim nikdo neresil ani umrti senioru na chripku....a vubec sdilene prostory v byte snad resi desinfekce,proboha...jinak mi prijde,ze nizkou toleranci stresu mas ty,vubec me prece resit nemusis,ale obavam se,ze si nechces priznat,ze takove je nastaveni vetsinove spolecnosti a ze slusnosti ti lidi mlceli,ale uz je to tez nebavi,vsechno na svy meze,tak snad to jednou docvakne tobe samotne...
@marulu ockovani nic nevyresi,lide se ockovat nechteji,urcite ne 70 procent obyvatelstva,takze Marus,jsem zvedava co bude nasledovat a vymysli se na nas pak...

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 ze ty ses vzdycky chovala bezohledne neznamena, ze to tak delali a delaji vsichni
Resit te nemusim, jen me zajimalo, jestli jsi tak sobecka nebo zabednena nebo neinformovana. Ted uz to vim

Prej dezinfekce to jisti. Ty si to totiz vubec nedokazes prestavit. “Pepicku jestli ses vykakal honem, babicka chce na zachod, at to stihnem vysavit vcas....” - honem utrit kliky, vypinace, vydezinfikovat prkynko, baterie,” ....jezisi anicko ty ses mezitim utrela do babiccina rucniku....no jesteze to vim...babi na ten vlevo nesahejte, bezim vam pro jiny ...a vyvetram tu chodbu, vydrzte...”

marulu
28. lis 2020

@marcicek84 ja myslím, že se lidé nakonec nechají oočkovat. Ona spíš ta menšina co nechce, je víc slyšet. Já třeba ve svém okolí nevím o nikom, kdo by byl vyloženě proti. No a pokud by to lidé ve velkém odmítali, tak po vysvětlování asi přijdou sankce v podobě omezení cestování, povinnost ockovaní při cestování letadlem atd. A ono teda platit si testy pro čtyřčlennou rodinu při odjezdu a návratu při průměrném vycestování 3-4 ročně, to už by pak byla pálka.

meesha
28. lis 2020

@marulu mam to kolem sebe stejne, vsichni vyckavaji jaka vakcina, za jakych podminek a pak se rozhodnou. Nikdo nerika, ze 100% ne nebo 100% ano. Sama jsem zvedava.

marcicek84
28. lis 2020

@meesha ne ja se prave bezohledne k nikomu nechovala,bezohledne bylo vzdy okoli,okoli bylo bezohledne i k tehotnym,chodilo do prace s horeckami atd.,kaslaly cele tramvaje...no takze psat tady neco o neco bezohlednosti je dost mimo.Nekolikrate jsem ti psala jak to mam a co dodrzuju a co mi prijde pres caru,to ze rodina na to ma nejaky nazor co se vanocnich svatku tyce,to je taky nase vec a tebe to trapit nemusi a jestli te trapi to,ze lidi toho maji dost,tak se staci divat kolem sebe,nikdo nemuze chtit po nekom takovou moru sebeobetovani,ze pak zdravi lide nemaji co jist,zadluzuji se,polozi sve podnikani,nici si sve zdravi v rouskach,zabranuji detem volne dychat ve skolach,to jsou fakt zverstva...

meesha
28. lis 2020

@marcicek84 mozna to vysvetluje proc jsi tak zhrzena a porad nekoho podeziras z toho, ze ti chce uskodit?
A s tou praci a tram, jako jo, byli lide urcite bezohlednejsi, ale znamena to, ze to tak bylo spravne? To prece neni zadne meritko.
Sebeobetovani vypada jinak, vis. To hodne pobavilo

marcicek84
28. lis 2020

@marulu nemyslim si,ze to bude tak horke,budou tlacit z druhe strany cestovky a pokud vim uz tlaci,ze testy by vlada nemela chtit po zemich min rizikovych a ono ta testovaci povinnost casem odpadne,staci vydrzet...v mem okoli neni nikdo kdo by se chtel nechat ockovat...

marcicek84
29. lis 2020

@meesha zhrzena?spis uz mi ta situace prijde absurdni,predtim na to nikdo nehral a ted jsme desni humanisti,ale vetsina stejne z donuceni.. .takze si tu pis o cem chces,pro me to jsou takove tve nerealne sny o nejakem nastaveni spolecnosti...kdyby takova spolecnost byla,nepotrebovala by temer zadna vladni narizeni...brou...

meesha
29. lis 2020

@marcicek84 “ kdyby takova spolecnost byla,nepotrebovala by temer zadna vladni narizeni”
No prave. Je to tak. A je to skoda i proto, ze ta pravidla jsou jednoducha, ten sjrajt se nesiri megaagresivne, treba odpadnim potrubim, snadno se da znicit (dezinfekce, uv, vysoke teploty), da se proti nemu solidne bojovat pomerne jednoduchymi pravidly.

Takze mame jasno: ostatni se chovaji hnusne, tak proc ja bych nemohla taky myslet sama na sebe. Easy. Tak jo, ja to beru. Proti tomu se fakt nic neda delat.

marcicek84
29. lis 2020

@meesha no az na ten posledni prekrouceny odstavec,ja jen chtela ve svych vyjadrenich popsat to,jak se spolecnost chovala pred koronavirem a ze stejne se tak bude chovat i po korone,protoze misto dobrovolnosti je tady spoustu prikazu a zakazu,kdyby nebyly,byly doporuceni,ohrozeni by vice sahli pro prostredcich individualni ochrany a nezdrahali se chranit sami,nikdo by neocekaval,ze se vsichni budou az extremne omezovat a mozna by to melo efekt lepsi nez velke zakazy a prikazy vseho a na vsechno...
Jinak vseobecne vsak plati to,ze lide jsou sobci a mysli jen na sebe,i rizikovi mysli jen na sebe,proto jsou vitaci vsech opatreni,bez ohledu na to co to bude stat nerizikove,jejich deti,podniky,ta humanita zacina byt trochu prekroucena,uz by rizikovi meli zacit pracovat s myslenkou,ze se nechaji naockovat a necekat na druhe,ale oni porad spolehaji,ze vsechna rizika ponesou nerizikove skupiny obyvatelstva,to uz asi neklapne,lide i podnikatele toho maji dost,budou se hledat zpusoby jak dale pokracovat a pristi rok bude tez poradne hnusny,poznamenany ekonomickou krizi a velkym deficitem SR...

marcicek84
29. lis 2020

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/proboha... tem uz nic jineho nez modleni nezbyva,jsem zvedava co udelaji,dle svych pravidel maji PSA preradit do stupne 3,takze jej poprou nebo jak to bude dal?Ze by dalsi tabulka podle ktere se nakonec nepojede?Kolikata uz 🤣

Strana