Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
Tohle je docela zajímavé, motivovat lidi, aby se nenakazili: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/za-den-v-pra...
@hojda ve zdravotnictví je ta motivace 150 procentního platu pochopitelná, ale nedokážu si představit, odkud by na to teď vzaly firmy...
@marcicek84 To byla jen úvaha, kouknout se na ten problém z jiného úhlu, že někdy funguje i motivace místo zákazů.
tak třeba ale dle toho nového PSA s AG testy na tom až tak Praha nevyniká, bylo to jen zkreslení...ono se to celkem srovnalo dost do stupně 3 všude a naopak situace v Praze je těmi antigenními testy o trochu horší než bez nich, kdyžto v MSK lepší o 2 stupně, ráno to ukazovalo 5 a teď krásný stupeň 3. Jen tedy nevím, podle které PSA se teď pojede, podle nového, ten štěká líp??? :D
@puhelin Tak ale tohle (vyšší míra HO) by měla být poplatná třeba i v Brně, Hradci Králové apod. - obecně v městech, kde se vyskytuje vyšší počet IT společností.
@werumka Kopie tvé otázky: "Jinak otázka do pléna? Co myslíte, že ovlivňuje fakt, že Praha je stále bezpečně ve trojce?"
Obecně - hodně dělá právě ta možnost dělat na HO.
Banky a dost služeb se také překlopily na objednávkové systémy - tzn. že lidé cestují z místa na místo pouze v případě nutnosti. Obvoďáci začali z většiny fungovat pouze na objednávku a odmítají pustit neobjednané pacienty byť jen do čekáren.
Dost způsobilo i to, že do Prahy nyní jezdí minimum turistů.
Další věc - spousta lidí ze Středočeského kraje si doposud drželo své původní byty v Praze jako trvalé bydliště - po jaře se jich hodně přehlašovalo do nového bydliště - důvody - dostupnost školek, škol, lékaři - školky poblíž jejich zaměstnání při HO pro ně začal být problém.
V Praze také vede jednoduchá dostupnost dovážky potravin on-line shopy, popř. lidé se vyhýbají obchodům možnosti si třeba v Glóbusu předobjednat zboží a přijet si ho vyzvednout na konkrétní čas.
O čem se moc nemluví - firmy řeší i odliv lidí / zaměstnanců ze zahraničí, "stáhly" se je jejich země původu. Třeba pro IT firmy to je teď poměrně zásadní komplikace, primárně u lidí z východu a jihu.
@brunetka11 Jenze oni to berou po krajich, nebo ne?
@brunetka11 Nejde jen o IT firmy, na HO přešly i jiné firmy. Ve většině firem se HO už nějakým způsobem používal a kdo měl ten systém zmáknutý už před covidem, tak z toho profitoval. Praha je v pracovních trendech napřed.
Rozhovor s pánem s tabulkou. Líbí se mi jeho názory. https://www.modrykonik.cz/forum/me-zdravi/koronavirus-co-si-o-tom-myslite/?page=448#comment-80708873
@brunetka11
@marcicek84
@puhelin
@meesha
@hojda
Já jsem si říkala, že to určitě musí být víc faktorů. Napadl mě mimo jiné i počet seniorů na Prahu. Ale seniorský index je srovnatelný s jinými kraji. Vzhledem k tomu, že nejvíc se lidé nakazí na pracovišti, tak za mě taky hraje velkou roli home office. Některé firmy z toho udělaly nový standard, který bude fungovat i do budoucna. Na začátku listopadu bylo centrum Prahy i MHD dost prázdné. Od půlky listopadu už je ale zase MHD nacpané jako obvykle. Co chybí, jsou turisti.
Trochu mě na tom ale mate fakt, jak se pořád upozorňuje, že v Praze se sdružují lidé na trzích a nevímkde ještě, ale na ten index PES to nemá úplně vliv. Tudíž to podle mě musí opravdu dělat hodně ta práce na distanc.
Druhá věc, která v tom podle mě hraje roli je možnost rychlého testování na mnoha místech po Praze. Reálně tady má člověk možnost jít se za půl hodinky otestovat, vybere si z mnoha různých míst ( která fungují včetně pozdních večerů i víkendů). Výsledky chodí buď ještě ten den, nebo druhý den. A tohle zamezí době, kdy by člověk, který je infekční, mohl nakazit další lidi - než dojde na test (někde se čeká i týden, pak se musí jet daleko...), než mu přijdou výsledky (někde se čeká tři dny...). Ten zrychlený proces možnosti testování mi v tomhle připadá taky důležitý. Navíc beru v potaz, že v Praze asi obecně o testování zájem je - poptávka po plošném antigenním testování byla v Praze poměrně značná oproti ostatním krajům.
@meesha Zajímalo by mě, jak třeba Pražáci využívají samoreportovací dotazník a jestli je tam nějaký rozdíl v porovnání s jinými kraji. Ono totiž když se ten dotazník vyplní, tak se ušetří trasovačům na telefonu 40 minut čistého času, který by věnovali vyplňování s nakaženým. Když se pošle dotazník vyplněný, tak trasovač má za 5 minut hotovo, může zadat žádanky na testy i ostatním, kterých se to týká a za den je administrativa hotová. Odbaví pak za den mnohem víc lidí. Rychleji se tak zkontaktují lidé, kteří by mohli mít rizikový kontakt.
@werumka Upřímně? Neznám nikoho kolem sebe, kdo by o to plošné testování měl zájem. A to jsem díky svému oboru v kontaktu se spoustou lidí.
Ale jasně, může to být důsledek určité sociální bubliny.
@werumka S tím dostupným testováním máš úplnou pravdu. Např. pražské termíny na plošné antigenové testování zdarma jsou již skoro plné od toho začátku 18.12. až po 28.12., třeba na dny od 21.12 - 27.12. už není šance se objednat, všechno je plné. Stejně tak antigenové testy jako samoplátci, týden před Vánoci všechno obsazené. A paradoxně i na PCR testy jako samoplátce se člověk musí někde objednávat několik dnů předem a zase, týden před Vánocemi je skoro plno, nemáš šanci se objednat, musíš najít odběrové místo, kde se neobjednává, ale přijdeš, počkáš, vyplníš dotazník, zaplatíš, udělají stěr a info dostaneš sms, mailem a pak i poštou. (řeším to, chceme pryč, tak vím). Samozřejmě velkou roli hraje cestování, pendlěři, kteří potřebují antigenové testy bez podmínky a také hodně Slováků, Ukrajinců ale i Poláků (a vlastně celkově studenti), chtějí na Vánoce domů. A bez testů s potvrzením o negativitě není šance, nikdo nechce nikoho nakazit ani zavřít v povinné karanténě. A na takovém Slovensku to finančně zabolí když ti na to přijdou.
Pořád to vypadá, že slova toho korejského epidemiologa a profesora, kterého já osobně sleduji od počátku epidemie, jsou pravdivá, že nejdůležitějším způsobem boje proti covidu je testování a trasování. (neberu v úvahu roušky a disciplína, na tohle je Korea zvyklá i bez celosvětové pandemie).
A k tomu prvnímu bodu, homeoffice, určitě hrají roli a také jsem si všimla, že v Praze je v ulicích mnohem víc policistů, jak státní tak i městské policie. Hlídají, aby se lidé, resp. určité skupiny neshlukovali a nepopíjeli ve skupinách alkohol, některé městské části mají skromnou výzdobu, aby lidé neočumovali stromky, nejsou stánky (tedy na staromáku jsou ale to si tam nějako šéfuje magistrát na protest proti vládě nebo co), k tomu to blbé počasí, že venku se stejně nikdo neshlukuje. Centrum je s otevřením obchodů plné, je tam ale dost cizinců, co tady žijí trvale, hodně ruských rodin, arabských rodin a tak. Toť můj postřeh.
@puhelin Teď nevím, na co se ptáš - prosím specifikuj.
@brunetka11 Já ve svém okolí takové lidi mám, ale podle toho to nesoudím, spíš jsem tuhle informaci zaznamenala několikrát v médiích.
@jelenice_zavodnice Já když vidím ty psí kusy, které dělají chudáci obchodníci, aby u nich bylo bezpečno a nebyl důvod je zavírat, tak mám pořád dojem, že ty obchody fakt nejsou problémem. V šíření vidím problém v MHDčku. A paradoxně ani ne v metru, ale spíš v tramvajích a busech.
@werumka Jj, autobusy a tramvaje jsou plnejsi. Nevim co delaji s tim jizd. radem, jestli ten prazdninovo prazdninovy rezim pojede dal, nebo co. Obchody nebudou nic hrozneho, to uz pak obchodaky jsou o poznani horsi ale kdyz se tam v tech foodcourtech nebudou shlukovat gruppy lidi cele hodiny, tak to nebude nic hrozneho. Ale deje se to, tak nevim, co bude od patku, jestli zavrou i foodcourty, asi ano...
@werumka jaký je rozdíl mezi metrem a travají nebo busem :D to mi prosím vysvětli, všichni jsou přece pořád na jedné hromadě, takže této logice nerozumím...
v mém okolí nikdo o testování nejeví zájem...jestli někdo jde na test kvůli dovolené, tak to je tak jediné co na tom jde pochopit, ale třeba bude nakonec účast hojná, uvidíme...
@werumka jinak dívala ses na jak je na tom republika i při započtení antigenních testů, ta Praha to zase tak růžové nemá...co se týče trasování, tak každá hygiena má nějakou kapacitu, říkali, že dokáží trasovat do 5000 případů za den, pak už ne....ale je pravda, že některé hygieny vůbec stále nefungují, jiné u ž to zvládají lépe, naše se to naučila ve spojitosti s doly a horníky, možná se to už naučila i ta v Praze, když to tam rudlo, ale taky si nemyslím, že to je tím...dostupnost testování by to mohlo ovlivňovat, protože z vesnic lidé nikam nechtějí, krásným příkladem je toho ilonne, která není ochotná se otestovat protože to má přece 25 km daleko a nemá na to čas, takže ano, tohle by roli hrát mohlo...
@jelenice_zavodnice
@marcicek84 Byla to informace přímo od trasovače. Jedná se o to, že v metru se lidé ve většině nedrží madel. Nepotřebují, metro nejezdí do zatáček, má předvídatelný pohyb. Stačí si pevně stoupnout a nemusíš se ničeho dotknout. A ve chvíli, kdy vlezeš ven, je ve vestibulu dezinfekce. Naproti tomu busy a tramvaje mají pohyb dost nepředvídatelný (někteří řidiči navíc rádi jezdí stylem brzda-plyn 😀 ) a lidé se musejí dost pevně chytit madla, pokud stojí. A ta madla jsou místem, kde se veškerý nákazy šíří nejvíc (stejně jako madla nákupních košíků, které se teď ale dezinfikují). Navíc když lidé vystoupí z busu nebo tramvaje, není tam žádnej stojan s dezinfekcí, jako v metru. Jsou to drobnosti, ale v tomhle celkem rozhodující.
@marcicek84 Já nevím, Praha se pohla jen o dva body, což mi spíš připadá, že PCR testování tam dobře odráží realitu s malým vychýlením. Ptala bych se spíš, co způsobuje ty markantní rozdíly v jednotlivých krajích.
@jelenice_zavodnice Foodcourty jsou jinak už leckde zavřené. Třeba některé nákupáky v Praze je mají zavřené dlouhodobě.
@werumka Jej, to je dobre, asi to tak bude 😀. V metru se vzdy pozna, kdo je cerstva naplavenina nebo turista a kdo je ostrileny prazsky jezdec, jak das u rozjezdu nohy dal od sebe a klidne vydrzis celou trasu.
Jinak ty plosne PCR, na ty nejdou cestovatele, pac ti potrebuji i “vyjezdni dolozku” a tu zatim davat nemeli...no treba to jeste do ctvrtka zmeni...
Jsou fakt zavrene foodcourty? Nemeli byt oterene ty, co maji misto na sezeni? Nebo to pak zamitli radeji? Nevim, jist jsem tam nebyla.
@jelenice_zavodnice No mě to taky překvapilo. Konkrétně minulý týden v jednom OC v Praze prostě jen jídlo s sebou. Stoly pryč, na lavičky se sedat nemá. Otevřené jsou jen restaurace s vlastním prostorem pro konzumaci (tj. třeba McDonald, running sushi). Ale třeba Ugo, Pizza Hut, Vietnamci, indové... ti mohli jen s sebou.

@werumka Napadá mě, že Praha byla v té trojce v podstatě nejdéle a stihla nabrat klesající trend. V jiných regionech pokles ještě ani nebyl, nebo teprve začal a už se rozvolnilo. Taky se asi více využívá HO. než ve zbytku republiky a pracoviště bylo uváděno jako nejčastější místo nákazy.