Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marketa11112 no snas se pouci,pokud sis vsimla,jak se posouvaji terminy dodnani rousek dle toho se zprisnuji ta opatreni,museji rozmelnovat kvuli ochrannych pomucek,ktere nemaji...melo to byt v pondeli no uz rikaji streda az patek...
@pratensis ja myslim,ze to je hlavne dano urovni pece v nemocnicnich zarizenich,Nemecko je spicka,lide maji vyborna zdravotni pojisteni,kdy dostavaji nadstadardni peci a i lecbu,takze tam zdravotnictvi netrpi nedostatkem financi,Francie bohuzel je jina kapitola,ale muzu se sestry zeptat jestli v tom neni jeste neco jineho.Myslim,ze v tom nejvyssi roli uroven hraje ta pripravenost systemu a uroven zdravotni pece.
@marcicek84 Možná ta úroveň péče... Bylo by zajímavé znát, kolik pacientů z nakažených mělo vážný průběh, u koho a v jaké fázi onemocnění se tam přistupuje k hospitalizaci a podpůrné léčbě apod.
Připravenost systému a dostupnost ochranných pomůcek nezpochybňuju, ale to by mělo vliv na počet nakažených, nikoli úmrtí.
Díky za odpovědi.
@marcicek84 no, jsem zvedava, zda a kdy vubec budou. kazdopadne at budou ci ne, je treba opatreni zprisnit. lide nesmi do obchodaku, ale v supermarketu u nas sili. je tam narvano. bez rousek. stejne tak ve fabrice, na poste a pod. tam je preci lidi hromada. chapu, ze je treba , aby fungovala elektrina, plyn, voda a dalsi. ale proc zrovna nechali otevrene obchody jako jsou elektry? proc? jako, kdyby s e nahodou nekomu rozbil mobil? nebo je jiny duvod?
ted se vymysli, kdo vse dostane osetrovne, podnikatele budou mit nizsi dane, osetrovne, na ktere nemaji narok, statni pujcky, odlozene danove priznani.. a je jim to malo. uz se zvazuji zaloby za nahradu usleho zisku? tohle je fakt zlej sen. preci riziko podnikani je velike. a pokud nekdo podnika a nevydela si vic, nez jako bezny zamestnanec, a nema rezervy, tak proc to jako dela? ja teda takoveho podnikatele neznam. spis je to o zvyku a narocnosti. kdyz treba vidim zemedelce jak breci, chteji od statu nahrady a pod. , je mi z toho zle. tak proc to delaji? navic fakt neznam zemedelce, ktery by byl chudak naopak. proste v tomto statu vsichni breci. a nejvic ti, kteri doma prehazuji prachy vidlema. viz chudaci komedianti a zpevaci. nebudou mit na zaplaceni hypoteky za pristi mesic. to jako fakt zijou z ruky do huby? tomu fakt neverim. delaji z lidi akorat blbce.
@marketa11112 ano,take nepochopim motivaci delat jsko OSVC,pokud se mi to vyznamne financne nevyplati...ano,zaloby se zvazuji,vsem tem podnikatelum to ale zaplati prave zamestnanci z dani,tedy to pujde z nasi kapsy.Myslim,ze mesic restrikci nemuze polozit zadny zdravy podnik ani jednu OSVC,vsichni si maji tvorit rezervy,me se taky nikdo nepta,jestli kdyz by me i muzi se snizil plat na 60 procent,jestli nam ten 40 procentni vypadek prijmu bude stacit.Apropo v pulce unora nam vichr odnesl,strechu,musela se delat nova,taky mi na to nikdo nedal,vyskrabali jsme na to fin. rezervy,ale i tak jsme premysleli,at nam jeste neco zbude kdyby se neco delo a dobre jsme udelali pac bac ho, je tu epidemie a kdybychom jeli na kost tak ted se klepeme co bude...Podotykam,ze ja ani manzel nejsme podnikatele,presto si nestezujeme,ze neodneslo strechu kazdemu,ze by nam stat dal dotaci.OSVC navic na to osetrovne maji dosahnout,byt si nemocenske pojisteni platili minimalne,jako pokud by zamestnancum doplaceli do 100 procent mzdy a kazdemu vse zaplatili a odpustili,tak se ten stat strasne zadluzi,jeste budeme koukat,az ten schodek uvidime...
@marcicek84 tak alespon budou mit ten priserny schodek na co svest.
K tomu Německu, nedají se srovnávat počty nakažených, protože ve spoustě státech se už mladší lidé netestují a testují se pouze např. starší 65 let anebo s vážnějšími příznaky (Itálie, tuším Stockholmsko, myslím, že i Švýcarsko a bude jich přibývat).
@marketa11112 jojo krásně se za to schová všechno to rozhazování z posledních let... Ale uvidíme co vlastně bude...
@marcicek84 Vidíš to hrozně zjednodušeně, sama jsem zaměstnanec a jsem teď fakt ráda- víc jak měsíční výpadek příjmu za současného placení nákladů položí každého druhého drobného podnikatele. Na nemoc jsou hádám pojištění, ale tohleto nikdo nečekal. Moje masérka z toho třeba byla div živá, má pronajatou maličkou provozovnu, dělá tam sama, má dvě malý děti, hypotéku. Rezervy samozřejmě ano, ale tohleto bude sakra znát. Mít 60% platu nebo nic a přitom platit ještě náklady (nájem provozovny, poplatky) je v takovýhle situaci sakra rozdíl. Navíc nikdo neví, jak dlouho tohle bude trvat. A to nemluvím o podnikatelích, který někoho zaměstnávají. A proč to někdo dělá? Protože je to jeho práce, všichni nemůžou bejt zaměstnaný.
Btw na střechu má každej rozumnej člověk pojištění.
214
@vineta souhlasím, já, manžel i naše nejbližší rodina jsme všichni zaměstnanci. Ale neznám drobného podnikatele, který by přehazoval peníze vidlemi. Myslím, že to v dnešní birokracii už tak mají těžké. Jinak výpadek mzdy u jednoho 60% mi přijde ještě v rámci možností OK. To je stejné jak nemoc. Ale živnostníci mají právě navíc ty nečekané výdaje (zkažené zboží, nájmy, platy... - zavřená provozovna je předpokládám překážka na straně zaměstnavatele - takže 100%). Ale uvidíme, krize by přišla tak jako tak. A třeba díky tomu, že tuhle způsobí vnější vlivy, tak nebude mít takový psychologický dopad, jako když by přišla díky krachům trhů.
@marketa11112 jsem ovsc, teď na mateřské, takže naštěstí neřeším, ale nepřijde mi fér nedat podnikatelům osetrovne, když si platí dobrovolné nemocenské pojištění. Proč by na osetrovne neměli mít za této situace nárok? Nemluvim o těch, kteří si nemocenské pojištění neplatí.
Online petice za uzavření mateřských škol https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-...
@lupa16 středočeský kraj nařídil uzavření od pondělí. Přišlo to v pátek mailem.
@zuzineckah V Brně uzavřít nechtějí, zaměstnavatel mi nedá dovolenou (jsem úředník), jsem samoživitelka, rodiče bydlí na druhé straně republiky, tak mi nezbývá, než dát syna do školky. Prosím podpořte svým podpisem maminky v lokalitách, kde zůstaly školky otevřené. Děkuji
@pratensis víš, pokud Německo testuje plošně,je jasné, že nakažených objeví víc, dají je do karantény a nešíří se to tak rychle, kdežto ve Francii to nechávají vyhnít a náhodně testují a ve výsledku mohou mít mnohem víc nakažených a díky tomu ta vyšší smrtnost
@vineta dekuji za tvou radu s pojistenim,pojistovna se vykroutila z placeni a vymluvila se na vyluky a taky jsme to necekali,takze dekuji za tvuj obohacujici komentar 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ kazdopadne jsem kvuli toho nemusela brecet nikde po diskuzich...
Podnikatel ktery zamestnava dalsi osoby neni ten drobny o kterem pises,jsou pojisteni (muzes sjednat) prave i z duvodu vypadku prijmu a pokud nekoho zamestnavam,tak to nedelam pokud mi to neprinese vyssi prijmy,nez kdybych byl sam...Ano co se tyce tech drobnych OSVC tak zase nerozumim proc to ti lide delaji,kdyz si vlastne tim nevydelaji,byt zamestnancem nebo OSVC je kazdeho svobodne rozhodnuti,nikdo k tomu nikoho nenutil,kazdy zna vyhody a nevyhodny jedne ci druhe formy...pokud to bude tak,ze zamestnanci se zase z dani stylem povodnove stovky budou na tyto osoby skladat,tak s tim nesouhlasim.A stat chce odskodnovat nebo tohle vsechno dotovat z ceho?
Chce firmam prispivat z 50 procent na plat lidi co jsou doma,maji byt nejake dotace pro podnikatele z opecnich programu pres rozvojovou banku,tak ja nevim,jestli to je malo,jsou odklady dani,jednani s bankami pro odklady splatek uveru...ale lide co nemaji hypoteky co plati jen najem a jsou zamestnanci a ziji z ruky do huby,je nikdo neresi...asi by to chtelo min. stiznosti...
@inkheart ale ti se resi,ze ty OSVC narok mit budou
@lupa16 mame uzavreno od stredy do odvolani a pondeli a utery jen ti co nemaji hlidani aby si to mohli zaridit v praci takze jedeme v omezenem provozu,dceru uz tam neposlu.
@marcicek84 prosim te a co treba ta tvoje kosmeticka ke ktery jsi mela jit? Ta se ma nechat zamestat kde? Kadernice, nehtarky, maserky,.. maj s tim vsechny hromadne seknout a jit se nechat zamestat?? Asi tezko ne?
@re_barbora tak bud tu oblast z nejakeho duvodu delam a vydelam,nebo se nekde necham zamestnat a neznamena to,ze ve stejnem oboru,protoze clovek ma byt flexibilni. Apropo,moje nehtarka si nestezuje,cim to?🤔🤷🏻♀️Psala mi,ze je dobre,ze se delaji opatreni a ze to vsichni musime vydrzet,normalni pristup k situaci.Vetsinou ale nejvic breci ti,co nakonec maji oproti druhym dost,moje osobni zkusenost...
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c...
My sijeme rousky a nasi muzi muzou delat dle navodu respirarory 😜
@mamio to zase jinde dementovali jako hoax...
@matire ktere pojisteni nas na mysli,za denni davku na pobyt v nemocnici presahujici urcitou dobu asi tezko,to je jedno s cim tam jsi...a taky je jedno s cim jsi nemocna,to plati jen v ramci cesrovniho propojisteni...taky poplasna zprava...
@mamio https://eurozpravy-cz.cdn.ampproject.org/v/s/eu...
Cerne na bilem,ze to siri i francouzsky ministr,tak se zase vsivhni muzeme uklidnit 😜

@marcicek84 Děkuji za odpověď. Pořád mi to ale nevysvětluje tu disproporci nakažení vs. smrtnost. Vždyť v té Francii je nakažených méně a řekla bych, že ani tam (a tedy ani v Německu) ty počty zatím nejsou na takové úrovni, aby se všem ve vážném stavu nedostalo zdravotnické pomoci. Přesto je ve Francii výrazně vyšší smrtnost.
Ochranné pomůcky mi taky nevysvětlují to, proč je smrtnost menší při daném počtu nakažených. Pomůcky by vysvětlovaly jen nižší počet nakažených proti nějakým předpokladům.