icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

kejt29
14. bře 2020

@marcicek84 uvedomujes si, ze presne to delas ty? Ty ze me toho provokatera normalne delas 😂 Reaujes neustale. Ale ja ti to ulehcim, reagovat uz nebudu a narozdil od tebe to myslim vazne 😉

llluckaaa
14. bře 2020

Mrkněte do mapky, třeba tam je nějaký podnik blízko vašeho bydlení, a vy mu můžete pomoci vyjíst zásoby, které mu zůstaly po nečekaném uzavření 😉 https://nesnezeno.cz/

marketa_sob
14. bře 2020

@llluckaaa super odkaz, jak na roušky, tak na jídlo. Nad rouskama teď premyslim, že bychom se do toho pustili...

marcicek84
14. bře 2020

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c...

A tohle je opravdu problem,nakazeni zdravotnici...

llluckaaa
14. bře 2020

@marketa_sob Já už mám první srdíčkový prototyp 😉 Nakonec nebyl problém najít vhodný materiál, ale spíš navléknout jehlu, když si nemužeš naslinit prsty 😀
@vendes Výsledek podle nákresu mám zde, jen nemám ty šňůrky, ale gumičky kolem hlavy...

journals
14. bře 2020

@llluckaaa 👍 Super! Rouška i appka! Snad první opravdu přínosné komentáře v celé diskuzi 👍

llluckaaa
14. bře 2020

@journals Rouška má ještě mouchy, hlavně ty gumičky mám krátké a tlačí, ala na to, aby ji člověk měl na sobě, když vběhne do obchodu nebo lékárny, to stačí a zvládne to 😉 Zítra zkusím se šňůrkama.
Dík, hele ono to možná ve výsledku mít přínos nebude, ale aspoň má člověk lepší pocit, když problém řeší, než aby jen přemýšlel nad tím, jak je ten problém velký a kdo za něj může, a nedělal nic 😉

marcicek84
14. bře 2020
linee
14. bře 2020

@marcicek84 troufam si rict,ze nemocenskou na skolko nepovinne deti jako OSVC nedostane.Jine to je,kdyby byly deti ve skole. Jenom poukazuji na rozdil od zamestnancu,kteri maji prekazku na strane zamestnavatele nebo jsou na ocr a dostavaju plat a OBECNE osvc,kteri nedostanou nic.A neni jich malo. A jsou profese,ktere jako zamestnanec delat nemuzes.

linee
14. bře 2020

@marcicek84 nemyslim to ve zlym,ale ty mas hlidani pro dite?;)protoze se letmo divam na tuto diskuzi a to mnozstvi prispevku,ktere tu davas neni zanedbatelne...
Pro dalsi - ano,nikdo mne nenuti to cist,proto jdu radeji travit cas se svyma detma a nepustim si koronavirus do baraku ani do pc;))

mourovatakocka
14. bře 2020

@linee Maria panno a není možné, že si dítě prostě hraje, část dne ještě spí? Já tady trávím taky dost času a dítě je kupodivu oblečené, nestrádá hlady a hraje si. Případně visí na noze tatínkovi. Takže když tu máme hodně příspěvků nutně to znamená, že se dítě bez dozoru houpe na okapu?

marketa_sob
14. bře 2020

Nová info pro mě, takže sdílím: na fb se řeší dezinfekce respirátorů pro lékaře. A padla tam pro me nová a překvapivá informace. Pokud máte respirátor s filtrem, ventilem, tak ten nesmí používat nemocný... Dává to smysl, ale mě to nějak nedošlo. Takže jak se propagovalo, roušky nekupujte, jen respirátory ffp3. Tak pro běžnou populací (ne pro lékaře) budou asi skutečně roušky lepší. Vzhledem k tomu, co jsme tu řešily, že může být někdo nakazeny, asymptomaticky a s respirátorem to bude roznášet...

marcicek84
14. bře 2020

@linee tak do tehle debaty se zapojovat vazne nebudu,tohle mi prijde trapne,je logicke,ze clovek prispiva do diskuze dle casu,predstav si,ze mam i manzela,nejsem na dite sama...
K te nemocenske kazdy si vybira zda dela jako OSVC ci zamestnanec,vse ma sve vyhody ci nevyhody,pro OSVC existuji ruzna pojisteni,je na svobodne vuli OSVC kolik si plati nemocenske pojisteni a jestli pokud plati minimum se pripojisti proti ruznym udalostem,problem je ten,ze OSVC na takovych vecech setri na ukor vyssich prijmu oproti zamestnancum a pak me udivuje,ze v diskuzich vystupuji jako osoby,ktere snad nemaji financni rezervy.Jde o novy vir, pandemii, takze vlastne kazdeho to neco bude stat,jak zamestnance tak OSVC,jedna se o mimoradnou situaci,navic pro OSVC se pripravuji nejake ulevy,to myslim zamestnanci v zivote neuvidi,ti dostanou max. delsi paragraf a pak az se to prezene jeste vetsi solidarni dane za koronavirus,ktere OSVC nezatizi,ale zamestnanci se na ty pobidky pro podniky a OSVC slozi.Takze promin,ze jsem to napsala takto primo,ale je treba se pripravit,ze muze byt cely stat v karantene a pak budete na cca 1 mesic bez prijmu.Zamestnanci budou pobirat pouze 60 procent platu,takze rodina bude mit tak solidni vypadek prijmu.Myslim,ze ted jsme vsichni na jedne lodi,nekteri lide zase musi pocitat se stornopolatky zakoupenych zajezdu (to se napr.muze tykat me),ale nestezuji si kvuli toho na diskuzi,protoze vim,ze nejsem jedina koho by se to dotklo...

marcicek84
14. bře 2020

@marketa_sob ano je to ochrana pouze pro zdrave,rouska ale neni ochrana proti nakazeni,je to pouze ochrana proti tomu,nenakazit ostatni,muze byt pres respiraror FFP3 prehozena i rouska 😜 a splni to oba pozadavky

marketa_sob
14. bře 2020

@marcicek84 Joo, to by bylo tedy ideální respirátor a rouška.

autor
14. bře 2020

@linee a nemáš to jedno? Znám uživatelky, které tady jsou skoro nonstop mají děti víc. Proč zbytečně vyvolávat zase spory?
@llluckaaa super rouška, fakt krásná
@marcicek84 mě docela štve, že vláda místo, aby řekla, tak od teď všichni, co přijedou jdou do karantény, ale oni ne... Oni dali všem možnost, aby se vrátili dřív. Nevím sice jak ten doktor, ale s ohledem, že cca před týdnem se vrátil a teď se u něj korona projevil, řekla bych, že se v tom Řecku už nakazil... Takže zase zbytečně moc zdravotníků do karantény a kdo ví, kolik lidi ohrozil. Ačkoli nevíme podrobnosti jeho návratu a u nás je možné i to, že je chyba v systému, jako u těch dalších doktorů

autor
14. bře 2020

@mourovatakocka dítě bez dozoru se houpe na okapu 😂👍

autor
14. bře 2020

Jinak roušky vs respirátory, na trhu nově budou roušky s nanovláknem a mědi (snad teď nepíšu blbost, pokud ano, tak mě opravte), které jsou na jedno použití, ale podle všeho je může jak zdravý tak nemocný. Ještě ale nejsou k dostání.

marcicek84
14. bře 2020

@linee jeste abych teda poradila,tak samozrejme to muzete vyresit tak,ze si prechodne zvysis rodicak,abyste to nejak vykryli a pak si jej zase snizis,urcite pujde vyridit v bance odklad splatek uveru az na 3 mesice (Babis o tom s bankama dokonce jedna) a dale asi vsichni budeme muset sahnout do svych financnich rezev,OSVC jsou na tom mohdy lip (pokud srovnam zivotni uroven) nez nekteri zamestnanci,kteri zijou z ruky do huby ti nemaji sahat kam a tech je troufam si dost,taky to budou muset zvladnout,nejde jen o splatky hypotek,nekteri nemaji ani vlastni byty a plati pouze najmy a ti jsou dle meho nejohrozenejsi skupiny...

marcicek84
14. bře 2020

Anonymni - na Recko se nevztahuje povinna karantena,meli do vcera stejny pocet nakazenych jako my...

marcicek84
14. bře 2020

Anonymni - a budoj tyto rousky vubec k dostani verejnosti,kdyz jich ve zdravotnictvi aktualne chybi 1 milion?

marcicek84
14. bře 2020

https://domaci.ihned.cz/c1-66735160-stat-musi-z...

Po boji zjevne prijde na radu i ten financni boj...

autor
14. bře 2020

@marcicek84 no jo... Vlastně to bylo jen na tu Itálii. Roušky by prý měly být k dostání i veřejnosti, údajně se na ně nevztahuje regulace. Ale ještě nejsou na trhu, teprve budou

marcicek84
14. bře 2020

Anonymni - tak az budou,tak se po nich zaprasi a pak bude povinnost aby je vsichni nosili...

autor
14. bře 2020

@marcicek84 to víš, že zapráší

autor
14. bře 2020

@marcicek84 a hlavně překupníci budou mít zase pré

pratensis
14. bře 2020

Holky, prosím, nečetly nebo neslyšely jste nějaké zamyšlení odborníků a pokus o vysvětlení toho, proč je v Německu smrtnost zatím tak nízká? Jsou na tom hůř než Francie, ale úmrtí mají výrazně méně. Přiznám se bez mučení, že zprávy zvládám sledovat jen velmi nesystematicky, takže když mám pak chvilku, nakukuji sem, co se dozvím. 😋

marcicek84
14. bře 2020

@pratensis v Německu žije moje sestra,oni si prosli epidemii ptaci chripky a myslim i praseci chripky,momentalne epidemii nebrzdi maji luzek dost,o 5000 vic nez by byly nejcernejsi odhady,ze budou lide potrebovat a dle Nemcu jsme v Cesku amateri,ze nic neni pripravene,proto to ted ceska vlada brzdi jak muze,nefuguji infolinky,nefunguje testovani.V Nemecku testuji vsechny,testuji i lidi v karantenach, u nas nektere lidi system prehlizi viz ruzne clanky...Diky tomu vedi kolik jejich system zvladne a opatreni budou delat,kdyz by dle odhadu hrozilo,ze by nezvladali...a jeste jeden dulezity faktor,oni maji zdravotnictvi a metody lecby na velmi vysoke urovni (o dost lepsi nez u nas) to taky ovlivnuje celkovou smrtnost

marketa11112
14. bře 2020

@marcicek84 tak budeme doufat, ze se stat ponauci. a priste bude pripraven. to priste muze byt brzy. ale take musime doufat, ze se s tim ted popasuji. ja jsem i pro prijeti daleko tvrdsich opatreni, nez jsou ted.

marcicek84
14. bře 2020

@pratensis jo a taky maji dost ochrannych pomucek oproti jinym statum,neb tam.to je bezny standarad,jsou zasobeni a zasobuji se dale,hodne toho muzou koupit i lide,k dispozici maji i respirarory FFP3 na vicenasobne pouziti,ochranny oblek,desinfekcni spreje,ochranne bryle i rukavice, vse za normalne pro vsechny dostupne ceny,u nas neni nic

Strana