icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

hojda
5. led 2021

@marcicek84 Přečti si to tady v diskuzích, jak slečna pochodila od kamarádů, když je o to požádala....

gramar
5. led 2021

@hojda Jenže jedna věc je od kamarádů, druhá na pracovišti... Pokud mám strach nechodím mezi kamarády, zvláště když evidentně nejsou na stejné vlně. Pokud by toto udělal někdo v práci, kde si nemůžeš vybrat zda tam půjdeš, či nikoliv, tak je to na pováženou, ale s tím jsem se v rámci práce ještě nesetkala ani z doslechu...

hojda
5. led 2021

@gramar A co by tedy vláda měla udělat v ideálním případě podle tebe?

hojda
5. led 2021

@gramar A nepřijde ti to hodně divné, když se k sobě takto chovají kamarádi? To je jiný level, než kolega z práce, to je někdo s kým máš nějaké vazby a když ty ho slušně požádáš, tak je problém, aby ti kamarád vyhověl. Tohle už je hodně smutné, když nemůžeš ani kamaráda požádat, aby pro tebe udělal něco takového.

gramar
5. led 2021

@hojda Když pominu to že tahle vláda by se měla jít minimálně někam stydět do kouta?
Měla by poslouchat odborníky, měla by místo populismu nastavit jasná pravidla a měla by komunikovat dopředu to, jaký bude postup pokud to bude tak či onak.
Ono když máš informace a víš co tě čeká, tak k tomu taky budeš přistupovat jinak než když si někdo hodí psa, který za pět dní porodí malého kočko psa a ten je tak promiskuitní že si to rozdá se statistikou a vznikne úplně něco nového, co nám odhalí možná zítra
V létě tu byli dva scénáře, jeden lehký, druhý těžký, odborníci se shodli na tom, že když se udržíme v uzavřeném režimu, tak máme šanci na ten lehčí, co udělala vláda 1.7. najednou korona zmizela, šup dovča, vše otevřené huráá. V srpnu bylo mnoho odborníků co "prosili" na kolenou ať neotvírají školy, protože to po těch free prázdninách bude malér, co udělala vláda free pokračovalo do voleb a pak se to začalo sejřit do ještě těžšího průběhu než byl ten těžký... Odborníci už raději mlčí, protože je stejně nikdo neposlouchá a vláda si udělá co chce, z nás pitomce, ze sebe boháče a odprezentují se jako zachránci světa...

Mít někoho za kamaráda je možnost volby, pokud si zvolíš špatné kamarády, tak máš zase možnost volby, buď se s tím smíříš, nebo se s nimi nebudeš kamarádit. Ale to že máš špatnou ruku na kamarády není důvod aby bylo deset milionů lidi v "lágru".

gramar
5. led 2021

Já mám třeba špatnou mámu, bohužel tam ta možnost volby nebyla, ale to přeci není důvod postavit všechny matky ke zdí... ;)

marcicek84
6. led 2021

@hojda takze to,ze nejaky kamarad rekne jinemu ar nevysiluje,tak proto jsme v cele CR pozavirani?Vzdyt uz je to prehnane,i to straseni dalsima a dalsima vlnama

marge_s
6. led 2021

@gramar tak prave bychom se meli chovat zodpovedne navzdory vlade. Delame to kvuli sobe, ne kvuli babisovi (neopomenu dodat, ze ty mrtve by mel sedet az zcerna)

marcicek84
6. led 2021

@marge_s jediny kdo se nechova zodpovedne je vlada,zavira skoly,omezuje urcite segmenty...nezlob se na me,ale ja nebudu do smrti sedet doma,ani to neni mozne,proste podepisuju veci,takze do te prace clovek jet proste musi...navic vlada jasne rekla,ze cesty do prace a z prace jsou povoleny bez omezeni...Co se po lidech porad chce? At delas co delas,stejne je to neucinne,tak to uz nekde bude zasadni chyba...

marge_s
6. led 2021

@marcicek84 marci, lidi se fakt chovaji jako hovada. Vyjev ze vcera. Slecna ceka pred autoskolou, smrka, pokaslava, asi pet minut matla papirovy kapesnik u nosu ve snaze najit jeste volne mistecko a vyzdimat z nej co se da. Z domu vyleze instruktorka, jiz postarsi silnejsi pani, slecna si nasazuje rousku, podaji si ruku (ano tu, kterou predtim zmoulala kapesnik) a obe usedaji na krasnou hodinu a pul do nevetraneho vozu (bylo fakt hnusne, ja na neco cekala, tak jsem je videla nekolikrat projet okolo).

Tohle je ten problem osobni zodpovednosti. A to je to, co vsichni muzem udelat. Kdyz jsem nachcipana nelezu do autoskoly, pokud si jsem jista, ze to neni covid (ale treba alergie), kapesnik pouziju a vydezinfikuju si ruce, atejne jako ji nikomu nepodam. Atd...ale lidi na to serou. To mas tisic drobnosti, ktere muzou tu naloz snizit, ktere muze kazdy udelat. Jiste nic neporusily. Jezdit muzou a rousku mely 🤷🏾‍♂️ Muzou se dmout “ja to dodrzuju”. (No ta pani taky muze byt za mesic nrtva nebo invalidni).

marcicek84
6. led 2021

@marge_s a u některých se už projevuje fóbie z bacilů, to je taky nemoc...hele tak normální člověk, když je nemocný tak sedí doma...ale tak stát náš dlouhé roky učil, že první 3 dne nemocenské je neplacené, tak nevýt doma a vše přecházet, teď se těžko ti lidi co nemohli marodit přeučí na to, že všichni poslušně budou ležet v posteli a kurýrovat se...

marge_s
6. led 2021

@marcicek84 no tak pak holt v kombinaci s neschpnosti vlady ohledne test and trace budeme sedet doma na zadku vsichni 🤷🏾‍♂️ A nasledky taky poneseme vsichni 🤷🏾‍♂️ Nenadelas nic

Bez tech urazek ti to nejde, co. Neodololatelne puzeni.

gramar
6. led 2021

@marge_s Jenže navzdory tvrzení vlády se ty lidi zodpovědně ve většině opravdu chovají, těch nezodpovědných jsou jednotky.
K příběhu autoškoly, za jedno nevíš jestli tu alergii ne/má, například. Ale s podáním ruky, je to reflex ke kterému jsme vedení pomalu od dětství, že je to projev úcty a slušného chování a ze dne na den se to prostě nepřeučíš. Já mnohdy šla a někomu podávala ruku, prostě ti to ne vždy dojde...
Navíc jak píše Marci, léta jsme se učili nemarodit, protože to pro mnoho lidí znamenalo značný výpadek příjmu a teď najednou když kýchneš tak máš být doma čtrnáct dní... A i ta osobní zodpovědnost půjde do háje zeleného, jak bude klesat duševní síla, ekonomická jistota a vidina světla na konci tunelu...

Jinak jsem si pro ranní povzbuzení koukla čísla za včera no a potěš prdel tedy...

marcicek84
6. led 2021

@marge_s - já si myslím, že děláš závěry a sama nevíš, jak to vlastně je, možná má slečna opravdu alergii, nebylo byla na testech a covid má vyloučený, proč si myslíš, že se všichni stále chovají nezodpovědně, lidé už z té zodpovědnosti mají hlavu jak pátrací balón, psychicky to nedávají a plno věcí ti opravdu nedoje, jak píše @gramar . Jsme proste naučení desetiletí žít bez nemocenských, které byly tak nevýhodně, že na ně nikdo nechodil. Nelze očekávat změnu přes noc, já jela v tamvaji v pondělí a maminka tam jela s zahleněným a kašlajícím dítětem bez roušky a lidi ji pohledem málem zabili, přitom to může být astmatik, že jo...Proč si všichni myslí, že je jen covid...Za mě to je strach z bacilů a to už začíná hraničit s nemocí, jak jsem psala výše, takže opravdu nevím, proč mě tady napadáš z nějakých urážek. Nikdo neví co komu je, ale předpokládá, že jde určite o covid nebo něco to ostatní zabije, nebo jak bys to chtěla nazvat ty? Teď nás totiž vláda učit tomuto strachu z bacilů, pokud sis nevšimla...takže těch poruch taky přibude...

marge_s
6. led 2021

@gramar tak leta jsme zili za jine situace. To preve nemuzes stovnavat. A sry, ja jsem chronik dutinar, ale nikdy ani ted ani predtim nic a nikoho oslintanou a oprskanou rukou neochmatavam. Kapesnik vyhodim a umyju si ruce.
A jednotky to muzou byt, i kdyz tomu neverim - tak ten sajrajt je tak nakazlivy, ze i jednotku zpusobi problem. Neverim, ze to auto pokazde dezinfikuji, muze tak nakazit treba dalsi dva tri lidi a ti sve rodiny a ti pak kolegy v praci. Jedna uprskana slecinka a treba desitky nakazenych. Je to porad dokola. Chlapi chodi kaslou kolem sebe a rousku pod krkem, prikryt si pusi by je obtezovalo. Lidi jdou po ukici, krici do telefonu a na to si sundaji rousku. To uplne postrada smysl. V obchodech se na sebe lidi lepi. Atd. To jsou ty drobnosti. Ve vetsim pak: i tady byly clanky o zodpovednych firmach, ktere testuji zamestnance, vytvari podminky, aby lidi motivovali, aby se nenakazili, nemocni mohli zustat doma atd.... spousta veci by sla 🤷🏾‍♂️

marge_s
6. led 2021

@marcicek84 i astmatik muze dodrzovat zakladni hygienicke navyky. (Btw zahlenene dite fakt neni na 90% astmatik). Od dvou let deti zvladaji, do te doby muzu dite otocit od lidi, prikryt mu pusu sama atd. Jen chtit a snazit se. Ale vetsine rodicu je jedno, ze jejich dite prska do lidi jako rozprasovac 🤷🏾‍♂️ Jsme uprostred epidemie, nemuzes porad rikat, ze lidi jsou zvykli....a “treba to neni covid”. Nebo muzes, ale jak rikam, pak se nedivme

marge_s
6. led 2021

@marcicek84 a ne, lidi nemaji hlavu ze zodpovednosti jak patraci balon, lidi na to fakt se.ou

marcicek84
6. led 2021

@marge_s tak ty máš hysterii z bacilů, my (myslím tím lidstvo) s bacily žijeme celou dobu a budeme žít i nadále, nejde být vydensifikovaný, protože pak by tě porazila i běžná bakteriální infekce, bakterie a viry jsou kolem nás, přestaňte lidi už s tou hysterií, vždyť si přečti ty články, jak funguje PCR testy, že žádní bezpříznakoví infikovaní asi nebudou, prostě je to fakt zveličené, vybrali si covid, příště si vyberou co, chřipku? a co ty jiné nemoci, ty už neexistují??? Ano možná na to někteří serou a bude jich přibývat a proč? Protože je to kravina neřít rok, dva, 10 let, i očkovaný bude muset nosit roušku a bude zřejmě nebezpečnější než neočkovaný, protože očkovaný si řekne mám očkování nic se mi nemůže stát a bude teprv kašlat na druhé, protože on bude chráněný. Však počkej, já myslím, že očkování žádná spása nebude a kdo se bojí teď bude se pak být ještě více...

marge_s
6. led 2021

@marcicek84 tak prosim, smrkej si treba do rukavu 🤷🏾‍♂️🤣
Akorat s timhle pristupem tu budes takhle nadavat jeste za rok.

marketka_m
6. led 2021

@marge_s vsichni budeme na neco nadavat protoze tohle bude jeste minimalne rok trvat!!!

gramar
6. led 2021

@marge_s V tomhle se neshodneme, já si nemyslím že lidé jsou ve většině nezodpovědní, protože kdyby to tak bylo, tak to tu vypadá úplně jinak (za předpokladu že je to opravdu tak nakažlivé). Jsem spíše přesvědčena že vláda místo přiznání chyb si tvoří alibi tvrzením o nezodpovědnosti většiny lidí...
Kdyby se jednalo fér a na rovinu jsme jinde, jak v ne/poslušnosti tak v řešení. Spoustu lidí by podstatně snáz přijalo pravdu o tom že je to v prdeli a nevědí jak z toho ven, proto jedou pokus omyl, než když se týden tváří jako zachránci světa a další týden jedeme v takovém měřítku že jsme nejhorší na světě... Nikdo neví co s tím a tak zkouší, ale tady se dělají jen restrikce bez jasného opodstatnění a vize...

marge_s
6. led 2021

@gramar vis co, pro me to jsou proste dve veci. Nemuzu dat rovnitko mezi : vlada me stve, tak na co bych si mela myt ruce. :D (zjednodusene, ale v zasade presne z toho dela Marci drama. )
Ze jsme v prdeli musi kazdy videt i bez vlady 😈

Prave jsem psala, ze i kdyby to byly jednotky lidi, tak prave kvuli te nakazlivosti to problem je. (V priklade se slecnou z autoskoly). A fakt je, ze i ja mam v sirsim pribuzenstvu hned dva pripady: prvni mejdanky, spousta kamaradu pozitiv, druhy navstevy po kamaradkach par dni pred vanoci a pak pozvani prarodicu, kteri to odnesli a aktualne s tim bojuji. Nemyslim si, ze by to byly az takove vyjimky, kdyz vidim kolik lidi tohle kolem vanoc provozovalo a jak si notovali, ze je na to prdi a nikdo jim to nebude zakazovat.

Vlada by mohla vedet co s tim, spousta lidi ji to vysvetlovala, to mne na tom prijde to nejhorsi, ze oni vedome (!) skodi. Kvuli bodum, populismu, lenosti, narcismu. Uspech si privlastni, neuspech hodi na lidi.
"tady se dělají jen restrikce bez jasného opodstatnění a vize..." naprosty souhlas

P.S. k te nakazlivosti: je obrovska, i v laboratorich dochazelo ke skrizene kontaminaci tech vzorku - jenom proto, ze byly "blizko u sebe". Sajrajt je to :/

marcicek84
6. led 2021

@marge_s nezlob se na mě, ale ono to tu rok asi ještě stejně bude, takže ty nadávat údajnou nezodpovědnost, pak budeš nadávat, že se lidi nechtějí očkovat, pak zase jak to vedou, že mají všechno pozavírat, až zčernáme, však to děláš v té vaší soukromé skupince...a ty bys dělala vše bez ohledu co nás to všechny ostatní bude stát, můžeš chránit, ale ne za cenu sebezničení, to by pak taková ochrana byla nesmyslná. Je to prostě humanismus naruby, co se tady kolikrát předvádí. Sebeobětování na úkor slabých kusů společnosti, ale ok, pokud na to máme, ale my už na to nemáme a navíc máme určité prostředky individuální ochrany a pokud bychom měli už konečně nějakou chytrou cílenou karanténu, tak nejsou lidi v depce a možná snáze dodržují některé opatření, teď není světlo na konci tunelu, pořád to je špatné a ještě horší...školy jsou pořád zavřené, za chvíli to bude rok, už bychom se na rovinu měli bavit o opakování ročníků, služby, restaurace vše zavřené, podnikání znemožněné, operace odkádány, preventivní péče v troskách...nakonec budu mít štěstí když mě v únoru vezme zubař na a nebude očkovat lidi...
Prosím tě, už si mě pořád neber do pusy, za prvé já si ruce myju normálně a dělala jsem to i před kovidem, za druhé když něco ríkám, že chápu, to neznamená, že já se tak chovám, to zase ty dáváš k tomu neopodstatněné rovnítko.

bbn
6. led 2021

@hojda ano, současná společnost je pseudohumanní ad absurdum a to nám zlomí vaz. Místo zdravého třicátníka radši zachráníme 90 letého dědečka, protože má covid 🤦🏻‍♀️ Já bych to otočila. Máme tu prázdné polní nemocnice, jejichž provoz a pronájem nás každý den stojí ranec peněz, na druhé straně přeplněné nemocnice, kde se ruší běžná oddělení a běžná péče. Proč prostě lidi 80+ a lidi vysoce rizikové (obezita, cukrovka, vysoký tlak, ....), prostě lidi, u kterých šance na vyléčení klesá pod 10% a pravděpodobně i po vyléčení do 3 let zemřou, neumístit do polních nemocnic na “udržovací” léčbu, buď přežijí nebo ne 🤷🏻‍♀️ Totižto z velké části si svůj stav způsobili sami..... ano, zní to šíleně, hrozně, ale celá planeta je v průseru, ještě dlouho bude, naše země je na tom pomalu nejhůř a my tu udržujeme na živu lidi, u kterých je ta perspektiva téměř nulová? S velmi vysokou pravděpodobností budou mít doživotní následky, léčit je budeme ještě x let a lidé nad 80+ po covidu budou žít jak dlouho? My je zachráníme teď, oni se vyléčí a do 3 let s následky stejně zemřou. Zároveň nám budou umírat lidé v produktivním věku a děti, protože nedostali základní péči? Jenom proto, že nebylo místo nebo personál? Je to totálně postavené na hlavu. Místo tohohle by mohly zůstat nemocnice v klasickém režimu a péče dostupná i pro necovid pacienty. Prostě humanitární ad absurdum 🤦🏻‍♀️ A kdo to řekne? Kdo to rozhodne? Třeba v Německu mají bodový systém. Ano, jednou už to tady bylo, taky by bylo fajn vše z minulosti nezahodit s tím, že vše bylo špatné, paradoxně z toho špatného teď třeba Německo může profitovat.

marge_s
6. led 2021

@marcicek84 tys to vubec, ale vuuubec nepochopila.

marcicek84
6. led 2021

@bbn ano, souhlasím, už je ta humanita ad absurdum, sebezničující, nechápu o co se tady snažíme, každý potřebuje udržet zdravé hlavně zdravé jádro společnosti, ekonomiku v chodu, ne my se tady sebeobětujeme, pro nějaký rádoby vyšší cíl po kterém stejně zůstane v puse hořká pachuť a ti lidé tady už dávno nebudou, ale ještě děti našich dětí se budou potýkat s dluhy a věcmi z době covidu, opravdu nevím, kam to vlastně kráčíme?

marge_s
6. led 2021

@bbn Wow, husty.
A marci ma kamaradku, toz to ja vas damy uz nebudu rusit 🤐

marcicek84
6. led 2021

@marge_s ale pochopila, pořád se o mě otíráš, pořád jsem ta špatná, pořád je rovnítko, že jsem nedodržovač....vždyť jsi mi tady jen kolikrát nadávala za jiný názor a teď když potřebuješ, ať se naočkujeme, my zdraví, abys ty nemusela nebo že nebudeš moct, tak ses tady začala přetvařovat a hrát si na matku Terezu, protože ti došlo, proč bychom to kvůli tobě dělali, když s námi jen pohrdáš kvůli názoru, že už chceme normálně žít. V9š co je nejvíc zvláštní, že jsi nikdy nikomu nepoděkovala za to, že dodržuje opatření, ta opatření jsou kvůli tobě (chronik), místo toho jen vidím, jak se schováváš za nějaké vládní nařízení, opravdu je mi z toho smutno, že někteří mají tak silnou zbraň, aby ostatním těmi nařízeními dokázali zcela zničit jejich život. Opravdu si začínám připadat ve vlastním státě šikanovaná zase nějakou jinou menšinou...myslím, že rok by stačilo, už by to mělo být o té individuální zodpovědnosti té menšiny.

marge_s
6. led 2021

@marcicek84 my vime 😂

marketka_m
6. led 2021
Strana