Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marketa11112 Ano současní důchodci a ti kteří půjdou do důchodu v následujících třeba deseti, možná i dvaceti letech ještě nějaký důchod mít budou (ale ani teď to není zrovna terno a nemyslím si že se kupní síla důchodu bude nějak výrazně navyšovat...), ale jsem si skoro jistá že současní třicátníci už budou v háji, naše děti totálně... Ten stát na to prostě nemá. Navíc vezmi si že by se jen změnila délka čerpání rodičáku, to by stačilo k tomu aby se tu většina společnosti podělala i za předpokladu, že by jeho výše zůstala stejná... Když vezmeme MK jako vzorek tak si vezmi kolik lidí je na neschopence od prvního pozitivního testu až do tří/čtyř let věku dítěte a stěžují si jak se máme špatně a je otázka opravdu se máme špatně...? Kdybychom měli rodičák na rok, máme při této částce 25 tisíc měsíčně a další dva roky jsou oba rodiče ekonomicky činní, nebo minimálně ten jeden nic nestojí, jsou země kde i za mimino musíš platit zdravotní pojištění ze svého.
A k těm dávkám v rakousku je to 200€ na dítě (je to ekvivalent přídavků na dítě) ano je to porovnatelná výše našeho rodičáku, ale zkus s touto částkou v rakousku žít...
@gramar u nás se řve kvůli všemu. Neříkám tim, že je vše dobře. Zdaleka ne. Ale u nás chtějí lidé vše zadarmo. Postkomunistické země, holt následek.
@marketa11112 No ale podívej se kam nás ten následek dovedl... 😝
@gramar no bohuzel je to nastavene jak je to nastavene,u nas je to socialni stat a ted to babiska jeste prizivila dalsimi davkami,takze vychova opravu "zadoucim" smerem....a do kdy to tak bude,doufejme,ze po volbach se to zacne rysovat trochu jinak....
@gramar s tim zuzenym videnim nesouhlasim,myslim,ze soc.podpora rodicaku a duchody jsou temer nepruchozi,ale duchodova reforma je dost treba,cim pozdeji bude,tim mensi sanci se budou mit lide na ni pripravit...Hele s tou almuznou to tak byt klidne muze,pokud bude dalsi pilir,kde si bude muset clovek sporit a bude to na nem,vis jak se ted se pouziva penzijko,pred duchodem se vybere a koupi se za to nove auto,nebo se jeste neco opravu v byte,zadne budeme pribirat k duchodu....takze je to docela bez sance ta vychova lidi...
@marcicek84 Na tom je nejsmutnější fakt že nejsme ani ten sociální stát, jen se tak tváříme, ale pomoc se tu nedostane mnohdy lidem co jí potřebují, ale lidem kteří umí více dupat, nebo mají známé... Kdybych měla dojem že ty peníze co odchází z výplaty mají alespoň kloudné využití, ale to nemají... Zdravotnictví podhodnocené, školství zakonzervované v letech dávno minulých, mnoho lidí na hranici existenčního minima a pak potkáš ženskou na sociálce co si ověšená zlatem, stříbrem a drahým kamením vyřve hmotnou nouzi a venku při nasedání do nového mercedesu ti ještě řekne že jsi debil když přiznáváš příjem, že oni to nedělají a mají se fajn... 🙈
@gramar tak to uz je chyba stat,ze si neni schopny propojit systemy a to zneuzivani davek si pohlidat. No je skoda,ze neni na lecbu zavaznych nemoci deti a penize se shaneji po sbirkach a na druhou stranu toto.Jenze co zmuzeme,muzeme se akorat tak rozcilovat jak to nefunguje ale lepsi to nebude...Socialni stat jeste docela jsme,bohuzel prehnana a slozita byrokracie zpusobi to,ze ta pomoc je pro mnohe nedostupna...Mmch v tom vyctu jsi zapomnela jeste na jistou narodnosti mensinu,ti maji narok na vse,nebo si vse vyrvou...
@marcicek84 No jenže jak bych chtěla tu důchodovou reformu udělat. Vezmi si že mám prarodiče, kteří opravdu celý život pracovali jak mourovatí a teď mají důchod takový že by jeden brečel...
Já jsem přesvědčená že by se postupně měli stahovat všechny sociální dávky, tak aby se lidé naučili že prostě co si nevydělají, to nebudou mít, další věc je výuka finanční gramotnosti už od útlého věku (a slušné opáčko pro všechny, navrhovala bych kurzy finanční gramotnosti pouště místo růžové zahrady, nebo tak něco). A postupně ty lidi prostě připravit na to že se musí postarat o sebe...
Vezmi si že je tu člověk který je nemocný, po úraze je ochrnutý a nedostane (krom směšného příspěvku na péči) nic, protože jeho stav není neměnný, celá rodina se o něj musí starat, jeho žena lítá od čerta k ďáblu aby utáhla rodinu a péči o něj i o děti, pojišťovna je poslala do háje... No a na druhé straně je rodina, kde tatínek pracuje na dohodu, ale jen pár hodin (aby měli nárok na zvýšený přídavky na dítě, které jsou tím podmíněné), zbytek dělá stejně jako paní na černo, čerpají veškeré sociální dávky, včetně těch na bydlení kde jim platí dost vysokou částku na energie a už nikoho nezajímá že jim pak ještě rok co rok vrací přeplatky (tedy státní peníze)... Na děti vesměs kašlou, jsou to samorosti a po dobu online výuky mají veliké prázdniny... Osekat tohle tak je hned na podporu krachujících živnostníků 😎
@marcicek84 Netvrdím že v dané menšině tací nejsou, jsou, na druhou stranu má vlastní zkušenost je taková že si tedy s většinovou společností nemají co vyčítat, ta zmiňovaná paní byla bílá jak okvětí lilie, moje matka se stejným smýšlením (stát nebo lépe všichni okolo se musí postarat) je taky bílá... zato mám v okolí několik lidí z tebou uváděné menšiny a všichni makají do úmoru, aby mohli dětem zajistit lepší život než mají, měli oni... Nelze paušalizovat a alibovat si tento stav etnickou menšinou. Oni mají v tom moři opravdu jen zanedbatelnou kapku, většinu toho tady sere majoritní společnost... ;)
@hojda kazdopadne to zpusobi opet co,degradaci celeho skolstvi,kdyz ti prijde do firmy slecna,ktera ma VS,ale neumi ani trojclenku,tak nechapes,pak zjistis,ze nechape co je to vlastni organizace prace a musis ji naucit,ze ukoly se pisou do bloku tuzkou ...a nakonec z ni vyleze,ze mela na zakladce dvojky a trojky a matika ji nesla ani na stredni a na vysce ani nevi,jak se ji neucila (meli stejne priklady bez obmen,takze se naucila pocitat stejne priklady bez uvazovani a tak prolezla),tak jdes do kolen,ze takovi celkem nepouzitelni lide maji diplom a titul a meli by byt tvi rovnocenni kolegove. Promin,ale i nekteri stedoskolaci vekove mezi 40-50 lety jsou chytrejsi a udelas s nimi vic muziky.Jenze ted jeste na trhu prace jde vybrat,ale co az uz budes muset vybirat jednooke mezi slepymi.🙈🙉🙊
@gramar nevim,zrejme se nepohybuji v takove spolecnosti,ktera stat vysava,vidim to ve smem okoli pouze u one mensiny,ale asi staci zabruslit do nejake vymeny manzelek a tam se najde vykvet,ktery ze sveho okoli neznam... 🤷🏻♀️
@marcicek84 Tak každý příklady z okolí bere jako ty průkazné a vždy záleží na tom kde se pohybuješ. Bohužel tím že to mám z první ruky, tak vidím že to opravdu není problém menšiny (ono i kdyby jo, tak ta menšina takové čísla neudělá). Já např. o přídavky na děti v čr žádala asi dvakrát a ten kolotoč kolem mě odradil na dlouhá léta, stejně tak pracák, tehdy jsem se rozhodla že než toto, tak raději zametat chodníky, ale jsou asi lidé co z toho mají sport... Jen tím že pomáhám některým lidem řešit některé situace, tak mě vysloveně udivuje jak je tento systém jebnutý 😂
Svobodomyslné kultury zvládají pandemii hůř. Expertka jejich chování přirovnává k blbounům.
Jezisi to je zas prestrelene s temi blbouny,komunikace ze strany vlady tady nefunguje,to je cele,lide nevidi svetlo na konci tunelu...strasi se a rika se,ze uz to tak bude na tak dlouho jak bude vlada chtit,treba na furt.. velmi spatna komunikacni strategie...pokud se tato nezmeni,nelze cekat zmenu lidi,na to nemusi byt clovek psycholog,aby mu to doslo...
Ale,tak preci jen se budeme podilet na studii k ockovani. ..https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/o...
@marketka_m je to drsne,ale je to experimentalni,vse bez zaruky...A vynoruje se toho stale vic a vic...
@marcicek84 To se dalo čekat a je to dobře, jak jinak bys chtěla zjistit, zda to funguje a jak, čím více dat tím lepší přehled
@marketka_m Z toho plyne, že zatím to má menší škodlivost, než mnoho jiných očkování, která jsou povinná, což vidím jako pozitivní, pokud to bude opravdu fungovat tak jak má.
@gramar me to neuklidnuje,hlavne to,ze plno pripadu se nehlasi,smrt po vakcine,je snad nejhorsi NU,to mi prijde naprosto tragicky vysledek...
@marketka_m opravdu nepoznas, ze to je uplne nesmyslny zdroj :/ cist takove veci je ztrata casu. Najdi si opravdova data, kdyz se v tom chces pohrabat.
@marcicek84 me by fakt zajimalo, jak si to predstavujes. Tak porad rikas, ze si pockas jake to bude mit vysledky. Ale nechces, aby ty studie probihaly 🤷🏾♂️ , protoze nejsme pokusni kralici 🤷🏾♂️
@marge_s a kde jsem napsala,ze nechci aby studie probihaly? Prosim te,ukaz mi kde,jsem toto napsala,psala jsem pouze to,ze se prece jen budeme podilet na studiich ohledne ockovani (protoze nejsou ukoncene a vakcina je experimentalni,ma schvaleni v nouzovem rezimu,coz jsou fakta) 🤷🏻♀️🤦🏻♀️
Uvitala bych,kdybys prestala pouzivat fabulace a prestala prekrucovat moje vyjadreni. 🙈
@marcicek84 uz predtim, nepamatujes? V souvislosti s informovanymi souhlasy a zarazenim do studie. Bylo to hned na zacatku ockovani.
@marge_s 🤣 promin,ale prekrucujes,psala jsem pouze to,ze ty ockovane osoby budou zarazeny do dalsi studie,ze se jim bude merit hladina protilatek v case tak ted jak vidno opravdu takova studie bude probihat...🙈🙉🙊 jo a poukazaka jsem,ze toto v informovanem souhlasu chybi,to je tak jedine co jsem v teto souvislosti psala...a pak pisu o tom,ze to ma byt dobrovolne,ze jde o experiment,coz si snad uvedomuji vsichni zucastneni,ze to je na vlastni riziko...
@marcicek84 tak dik, ani to nemusim hledat. Vis ono nekdy taky jde o to, jak slova zvolis ;) a jaky kontext. Rozhodne to nevypadalo tak, ze bys to videla pozitivne ;)
@marge_s z logiky veci ucast na jakemkoli zdravotnim experimentu ve svetovem meritku je duvod ke znepokojeni.Ale pokud zustane na bazi dobrovolnosti,tak je to jeste v poradku...jde o zachovani dobrovolnosti a svobody rozhodnuti 😉

@gramar nevezmou. Neplatit sociálku , bylo by mraky krádeži, přepadení, zabití pro pár kaček. To si nikdo nelajzne. Rodičák, starobní duchod také neseberou, byla by z toho občanská valka.
U nás opravdu půjde o občanskou zodpovědnost. Nastává asi doba, kdy se budou muset lidé zavřít doma, a to na vlastní pěst. Stát není schopen potrestat toho,kdo opatření porušuje. Lidé se ničeho nebojí. Na druhou stranu je potřeba poskytnout dávky, aby lidé měli z čeho žít. Jenže mám pocit, že si někteří myslí, že jim má stát dát desetitisíce. Omyl. Stát má poskytnout minimum, ze kterého se dá přežít. Někteří nechtějí snížit svůj standart. Smůla. To bych jim také nedala. Lidé mi připadají úplně švihlí,když tohle nechápou.