icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

hojda
19. únor 2021

@marge_s Pořád nechápu, proč nechtějí ty české testy.....

marcicek84
19. únor 2021

@hojda protoze jsou levne a nikdo na tom nevydela...

marge_s
19. únor 2021

@hojda ani ja ne, ale holt to zduvodneni marci se nabizi 🤷🏾‍♂️ Kseft, politika, predvolebni snaha “zachrance v cervenem svetru” nebo diletantstvi 🤷🏾‍♂️

gramar
20. únor 2021

Holky v tělocvičnách budou ošetřovat ty otestované děti co se vrátí do školy, vždyť je to tak jasné, jak vás to mohlo nenapadnout 🤦🤣🤣

pratensis
20. únor 2021

Na stránkách MUDr. Štefánka nové příspěvky zdravotníků k aktuální situaci ve zdr. zařízeních. Někdo tam i vložil odkaz na studii vyčíslující průměrné zkrácení života u zemřelých na covid (nečetla jsem, jen že může být zajímavé).
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=101...

jelenice_zavodnice
20. únor 2021

@pratensis Diky. Mimo jine tam uvadeji na jeden dotaz, ze po mesici propustili vcera rektora Zimu z nemocnice.

pratensis
20. únor 2021

@jelenice_zavodnice Jj, tu zprávu jsem někde zahlédla. Po pravdě, kromě toho, že jakékoli propuštění a uzdravení kohokoli z těžkého průběhu je výborná zpráva, tak mě to ponechává v klidu. Spíš jsem koukala na komentáře, jak se proměňuje stav a prognózy pacientů (čím dál mladší a v dobré kondici bez komorbidit končí špatně) a průběh nemoci (rychlejší náběh akutní fáze, pomalejší uzdravování). Nevypadá to dobře. To je takové zoufalství a bezmoc, když člověk sleduje, jak se k tomu staví vedení státu. Člověk má pocit, že hůř už to nejde - a oni vždycky znovu překvapí.

pratensis
20. únor 2021

@jelenice_zavodnice Tady nápodobně:
https://m.facebook.com/groups/covid19cz/permali...
Asi po měsíci mám trochu volného času pro sebe, ale už musím přestat brousit po netu a jít radši něco dělat, tohle je zoufalství.

marcicek84
20. únor 2021

a proč se teda neřeší ten účinný lék https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/prima...
Vždyť by to v kombinaci s očkováním ohrožených do půl roku vyřešilo celou pandemii. logicky mít lék, který se dá dát každému pozitivnímu, tak se i lidé budou chtít spíše otestovat , nebo to taky čekáme na nějaký preparát z Číny?

pratensis
20. únor 2021

@marcicek84 Ještě jsem nestačila přečíst, takže nevím, zda přináší odpověď - ale komentář lékaře k tomuto léku a článku na Novinkách zde:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=101...
Chystám se na to, též mě zajímá.
Pokud přečteš dřív, dáš sem prosím komentář? Děkuji.

jelenice_zavodnice
20. únor 2021

@pratensis Takze neni uz ani armadni zdravotnicky personal, nekdo tam uvadi. Nas pribuzny na SR, vysoka armadni sarze ale bez medicinskeho zamereni dela jiz nekolik mesicu na ukor sve vlastni prace spoustu veci kolem pandemie a sam se u toho nakazil.

pratensis
20. únor 2021

@jelenice_zavodnice Já už to ani nechci číst... Teď jsem byla několik týdnů hodně zaneprázdněná, stíhala jen hlavní zprávy, sice nic radostného, ale jak mi bylo. Teď v rádiu hlásili, že nejhorší epidemiologická situace je teď na Tachovsku. Hm, okres, který nemá nemocnici. ☹️ Prý se neuvažuje o uzavření okresu a doufá se, že lidi to zvládnou svou ukázněností. 😏 Snad jsem tedy pobrala správně, poslouchám mezi prací.

jelenice_zavodnice
20. únor 2021

@pratensis Nápodobně. Jak napadl sníh, neviděla jsem ani zprávy, nečetla jsem ani titulky v novinách, byli jsme pořád venku, k tomu udělat to nejnutnější a večer jsem usnula s dětmi. Ale občas mi to nedalo a na úkor spánku jsem hledala ve světě nějaký náznak pozitivních zpráv. No a moc toho není, spíš pro nás jako ČR tam nic není. Korejská vakcinační "jednotka" (lékař - vakcinolog) na otázku, kdy můžeme čekat konec této pandemie, kdy tedy přestaneme nosit roušky odpověděl:" Vidím to na několik let. V současné době zejména u zemí, s vysokými přírůstky a úmrtím v souvislosti s covidem. U zemí jako Korea, Japonsko, USA nebo možná i některé země západní Evropy by mohli viditelné výsledky vidět již koncem roku 2021, záleží, jestli se jim podaří proočkovat 70-80% populace." Podotýkám, v Koreji mají otevřené obchody, ekonomika docela šlape a funguje školství. Cenou za tohle je testování, izolace nakažených a trasování.
Britský docent Campbell zase ukazoval mírné zlepšení čísel v UK a USA díky masivnímu očkování a dokonce zrevidoval i vakcínu Sputnik V.
Německá virologická jednička Dr. Drosten řekl, že není důvod obávat se AstraZenecy, hlavně je nutné očkovat, lepší AstraZeneca než nic, pokud se chceme z tohoto vyhrabat, doslova to takhle řekl. Reviduje data z Izraele, protože Izrael je reportuje institutu v Německu, tak říkal, že teprve teď, po 2,5 měsících intenzivního očkování (přes 55% populace má min. jednu dávku) začíná být vidět, že ubývá těžkých případů v nejstarší populaci ale bohužel přibývá těch mladších.
Já tohle všechno už ani na koně tak detailně neuvádím, protože to vypadá jako očkovací propaganda a podřízení se celosvětovému ekonomickému spiknutí ale jiná cesta není. Tedy je, nechat kolabovat celé zdravotnictví, školství a ekonomiku a být zavření za drátem na několik let než zbystříme, že vedle se už dávno žije normálně.
Poslední průchozí hranice s ČR zřejmě i Poláci brzo zavřou, takže se nedostaneme vůbec nikam. Ale nejhorší na tom bude, že to nebudou dva-tři měsíce uzávěry, před námi je několik let současného stavu. Mnozí se utěšují, že léto bude zase v pohodě. Pokud je pro někoho v pohodě to, že dětem neotevřou školy nebo že okolní země nám neumožní ani tranzit přes jejich zemi a že se dostane maximálně charterovým letem do uzavřeného tří hvězdového Egyptského letoviska s podmínkou karantény, protože do těch lepších středisek poletí proočkovaní Britové, tak to pák chápu tu současnou rebelii proti systému.
Strašné, co?

pratensis
20. únor 2021

@marcicek84 Tak už jsem četla komentář k tomu léku. Zatím nebyl jednoznačně prokázán jeho přínos pro nemocné covidem. Studií je málo, na málo pacientech, kteří byli navíc i různě léčeni dalšími léčivy, takže nelze dobře odfiltrovat přímý účinek invermectinu. Navíc výstupy i toho mála studií vyznívají nejednoznačně. Čili já to chápu tak, že někomu pomoct může, ale jednoznačně a spolehlivě jeho účinky prokázány nebyly, a není tedy jednoduché jeho užívání jen tak schválit. Navíc ani nebyl pro léčbu virových chorob primárně vytvořen. Jinými slovy, pokud ti vadí nedostatečná dlouhodobá zkušenost s novými vakcínami, tak tady u toho léku je situace ještě výrazně horší.

marcicek84
20. únor 2021

@pratensis tak jsem take docetla, ten lek se ale pouziva 40 let,tedy nezadouci ucinky jsou znamy (vakcina par mesicu),tedy tvuj komentar je zavadejici,protoze to neni novy prevratny lek,ten lek je levny a nikdo na nej nevydela proto maji izolovane male studie,urcite jeho podani nikomu neuskodi,ale i Izraelska studie ukazuje velky vlic zlepseni i u toho maleho vzorku,ted ma byt do mesice nejaka vetsi studie WHO,ale nevim teda,oni taky podlehaji ruznym vlivum mi prijde.Ale pokud na leku nejde vydelat,tak nikdo nechce financovat nejake studie,kdyz z toho nic nema a to je ten hlavni problem rekla bych. Ale v zajmu statu by financovani takove studie mohlo byt,objevit lek,ktery se uz tak dlouho pouziva,sice primarne na neco jineho,ale pouziva a priznive pusobi na lecbu covidu je jako vyhra v loterii,pokud to pak nebude pretezovat nemocnice,jak jsem psala to by se ani nemuselo resit kdo byl ci nebyl ockovany a nebo kdo chce ci nechce byt ockovany,byla by to nemoc,na kterou mame lecbu a tim pandemie pomalu skonci...

pratensis
20. únor 2021

@marcicek84 Jo, to máš asi pravdu, že to nevypadá, že by někomu ublížil. Ta hlavní potíž je v nedostatku studií zaměřených na jeho účinky při covidu. Ano, zní to pěkně a bylo by to ideální, kdyby to takto fungovalo, ale já jsem trochu opatrná na rychlá a jednoduchá řešení. Ale samozřejmě i geniální věci bývají často jednoduché. Bez těch studií to každopádně nepůjde a blbé je, že výsledky těch dosavadních vypadají rozporuplně. Ale určitě je dobře, že se o tom mluví, třeba to iniciuje masivnější testování a nakonec budeme pozitivně překvapeni.

marcicek84
20. únor 2021

@jelenice_zavodnice a co budes delat treba za 5 let,kdyz se zjisti ze preci je ty udajne neskodne vakciny skodi a budes tu mit zase tlak na zdravotnicky system,ale chronicky nemocnych poskozenych lidi co vakcine.To si jako pomuzeme? 🤔
Jinak v lete lide budou cestovat,sice s testy ale budou a urcite bych to nevidela tak cerne jako ted,ja ani uprimne nevidim,ze se by ted nekdo kupoval ve velkem zahranicni dovolene,lide jsou opatrni,vetsina pocita opet s dovolenou v tuzemsku kvuli te nejistoty a hold na dracku pujdou bazeny a lide se nejak zaridi, ja bych to tak tragicky nevidela.

marcicek84
20. únor 2021

@pratensis no jako jasne,ze je treba to prozkoumat,ale pokud lem neublizuje a mame ho tady tak dlouho a ty nezadouci ucinky jsou zname a ne zavazne,tak je to nic proti nicemu to poradne prozkoumat,je to v zajmu kazdeho statu.Myslim si,ze jit cestou leku a pokud ten lek nrni novy ale lety provereny byt puvodne na neco jineho by vsem vytrhl trn z paty,to uz by se nemusrlo spolehat ns vakcinu,ale jsi pozitivni tady pas lek a do nemocnkce se dostane minimum lidi a jsmd vsichni vysmati a nemusime vsechny zavirat.Takovy krasny pribeh by to byl,no uvidime,nekdy mam pocit,ze kdyz na necem neda videlat,tak to nikoho nezajima...

pratensis
20. únor 2021

@marcicek84 Tak ono kdyby to mělo na covid tak zázračné účinky, tak by se na tom dalo vydělat slušně. Podle těch (velmi předběžných a nedostatečně podložených) dosavadních výsledků to spíš vypadá, že ty žádoucí výsledky se nedostaví zdaleka u všech. V tom je myslím ta potíž. Neublíží, ale spasí jak koho. A ještě se přesně neví, koho ano a proč. Aspoň tak jsem to pro chopila. Ale jen jsem to zběžně prolítla, třeba se pletu...

jelenice_zavodnice
20. únor 2021

@marcicek84 Jsem si jistá, že současný stav bez vakcíny nebo jiného komplexního řešení bude mít na můj život a troufám si říct že i život celé ČR daleko nedozírnější následky než potencionální riziko současné vakcíny.
Možná jenom s testy tě někam pustí, někam, kde budou vděční za jakéhokoliv turistu pokud pojedeš s cestovkou, to už tady bylo i na podzim a našli se turisti, co to využili ale popravdě, můj styl cestování to není.
A nejsem si jistá, jestli to bude v Evropě, jelikož v současné době většina zemí včetně ČR si nepustí k sobě ani vlastní občany bez povinné izolace a povinného testování.

marcicek84
20. únor 2021

@jelenice_zavodnice kazdy stat si muze upravit podminky vstupu,ale v ramci EU by mel byt zajisten volny pohyb osob,na to nezapominej,to zas nejde diskriminovat jeden stat,to zas neni tak jednoduche,vidis to moc cerne...kazdopadne budou chtit testy a pro mnohe cestovatele je to tak velka nejistota,ze za hranice ani nepojedou,nebo budou vyckavat na posledni chvili,moc to nepreje individualnim cestam tato situace kolem korony...
Jestli se mam nechat ockovat a dat v sanc sve zdravi kvuli cestovani,tak to asi neni u me ta priorita,takze klidne budu sedet v Cesku a budu uplne stejne vysmata.Mne tohle absolutne nic nedela...

marcicek84
20. únor 2021

@pratensis ale to nevis,to ujaue az poradna studie,pokud se to nekomi vyplati udelat a zafinancovat...dobra zprava je to,ze to neublizi,bud to zlepsi stav nebo se nestane nic,to je porad jeste ten lepsi pribeh...

marcicek84
20. únor 2021

Tak deti nepujdou od brezna do skol,no to je zase chaoz... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/babis-chci-z...
15.4. maji byt u nas zapisy,uz neverim tomu,ze to bude s detmi,jestli se ten navrat do skol.po 14 dni posune,tak to mozna teprve zacnou otvirat nejaky dalsi stupen zakladni skoly...a pochybuju,ze tam bude moct vstoupit verejnost a jeste s ditetem...

marketka_m
20. únor 2021

@marcicek84 haha...mozna v zari

marcicek84
20. únor 2021

@marketka_m uz to ale neni sranda,ale fskt ty zapisy asi nebudou,to proste nedaji,budou mkt co delat s navratem zaku...no ja nevim jak chteji pak delat ty vyrovnane tridy,kdyz ty deti neuvidi...no co uz
To uz je fakt na opakovsbi celeho rocniku,ale bez legrace...

pratensis
20. únor 2021

@marcicek84 Jj, ale ptala ses na začátku, proč se neřeší ten účinný lék. - No protože právě ta jeho účinnost je zatím velkým otazníkem. Já nezpochybňuji, že stojí za to se jim zabývat.

marcicek84
20. únor 2021

@pratensis no ale Slovaci si ho koupili pouzivaji ho,takze tak...

jelenice_zavodnice
20. únor 2021

@marcicek84 Ano správně, měl by být zajištěn volný pohyb osob a zboží. A v současné době se tím může ohánět česká strana vůči Němcům, Rakušákům, Slovákům a zřejmě i Polákům a jim je to naprosto jedno, stejně jako Bruselu. Místo toho jsou na hranicích kolony a hlídky, stojí tam kromě jiného spousta kamionů se zbožím, které se možná časem ani vyplatí dovážet do ČR právě kvůli zavřeným hranicím, takže všichni ti vysmátí lidi u bazénu budou mít k chlazenému Proseccu třeba plavky a´la Borat, protože v těch polootevřených obchodech nic nebude.
Vidíš, a to je ta rozmanitost přírody. Ty chceš vysmátá a bez "omezení" sedět doma v Česku a já se klidně nechám očkovat za cenu návratu do před-covidového fungování světa, protože můj soukromý i ekonomický život má přesah územních hranic. Doufám, že nám oběma se to splní.

marcicek84
20. únor 2021

@jelenice_zavodnice klidek,plavky mame koupene,vydrzime 🙂 Ty zavrene hranice tady byly min. rok cca 3 mesice,taky jsme prezili a vseho bylo dost,takze prezijeme zas,nebude to donekonecna...my mame tez cast rodiny v zahranici,na Vanoce jsme se normalne videli,nebyl problem,ted to zase nejde ale v lete to zase pujde...proste pokud sis vsimla,ty zmeny ktere se deji budou nevratne,vznika novy normal,kde budes mit omezene moznosti,ani vakcinace to nezmeni,hold je treba se s tim smirit...A proc se to stane,protoze nikdo s tim utahovanim sroubu nic nedela,lidi si to nechaji libit,navic plno narizeni je nesmyslnych,neresi se veci,ktere by se mely resit a ve vysledku na to lidi prdi a situace se jen stava neunosnou a otravi tim akorat posledni zbytky naroda,kteri se snazi neco dorzovat...ale myslim,ze se to splni obema,pokud jsi rozhodnuta nechat ockovat tak nebudes mit problem ani s cestovanim,ale zase to je o tom,ze pro me je hold to zdravi pri tomto experimentu vic,takze s radosti vakcinu prenecham potrebnejsim a popreji kdykoli stastou cestu 🙂

marcicek84
20. únor 2021

JAR mutace i v Polsku,jen at polaci ty hranice zavrou,udelaji nam tim sluzbu...

Strana