Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marcicek84 Copak hojda, ale ten váš hejtman, asi taky nic neví a nebydlí tam, že? https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/kraj-popula...
@marcicek84 Jenže s tím že propadne "jen někdo" mám třeba já osobně problém, jak už jsem kdysi uváděla. Přesto, že by se to pravděpodobně nás osobně nedotklo, tak si vezmi co to může způsobit těm dětem, uděláš tím další propast, roztrhá to třídní vazby, způsobí další stres, to je řešení úplně na houby (když pominu ty organizační důvody). Navíc tuším v prosinci byl článek že i premianti už mají problém a jejich znalosti jsou do kytek... Dle mého jediný rozumný řešení je opravdu změna osnov tak aby to ty děti měli šanci dohnat, buď zvýšit počet hodin, nebo vynechat některé předměty a nahradit je jinými. Troufám si tvrdit že např. výuka hudebky a tělocviku (které se zakázali jako první) by mohla být na některých školách řešením pro navýšení např. češtiny a jazyka, protože jsou školy kde je jejich hodnota diskutabilní už dlouhodobě... Navíc sport i hudebku - pokud o ně mají děti/rodiče zájem se už teď řeší hlavně kroužkem... Případně dotované doučování všeobecných předmětů... Ona by se schůdná cesta určitě našla, ale musela by být vůle na vyšších instancích. Stejně tak by mohlo být řešení vyšší míra přípravných ročníků, které už některé školy mají...
Jinak pokud to pojmeme vesele pesimisticky, tak by se tím mohla nakonec zvýšit úroveň vzdělání na středních a vysokých školách... 🤷
@marcicek84 Nemovitosti se kupují ve zvýšené míře v celé ČR, lidé se bojí a ukládají peníze do nemovitostí, navíc se nestaví dostatek bytů pro bydlení, o krizi bydlení v ČR si slyšela, ne?
@hojda no vidíš, píše tam hlavně o tom Karvinsku, tak možná ti to konečně dojde, že Ostravsko se nerovná Karvinsko. A jak tak koukám, Praha v závěsu, no tak to ti zase nějak nevyšlo. Ještě někde nějaký bezpředmětný článek vyhrabeš? Porodnost klesá od roku 1991 ve všech regionech, pokud sis nevšimla.
K nemovitostem - hlavně tím ale nevysvětluješ, proč kupují na Ostravsku nemovitosti osoby z jiných regionů, když k nám nechtějí a ony se přesto nastěhují a bydlí, hned u nás v ulici jsou 2 noví sousedé, obojí z jiných regionů...Myslím, že by ses měla starat o svůj region a přestat psát hlouposti, ty informace máš totiž většinou vytržené z kontextu a zprostředkované a prostě když nevíš, je lepší se k tomu nevyjadřovat.
@gramar myšlenka dobrá, ale Plaga na takové uvažování nemá...
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/respirator... byznys tunel a tradá a jedeme dál...
@marcicek84 No jo, ale kde je potom ten problém, ve školách, u učitelů, dětí, nebo rodičů... To evidentně ne, takže by bylo potřeba se zamyslet, co že má dělat ministerstvo školství a dle toho volit kdo že by tam měl být... 🤷
@gramar tak Plaga je docela slabý ministr, on neřeší nic, mi přijde, že se problém zametá pod koberec...nebo viděla jsi z jeho dílny nějaké kontstruktivní řešení? Teď vymyslel očkování učitelů, no a hned to zkritizovali odborníci, že pokud nemáme doočkované staré a rizikové skupiny, že učitelé mají počkat, že takovou strategii nemá nikdo a že tím, že možná zachráníme 10 učitelů týdně před nákazou, tak pohřbíme 1000 seniorů týdně...opravdu jde někomu tedy o tu ochranu zdraví???
@marcicek84 Jsem ti to psala, že mladé rodiny s dětmi se stěhují z Prahy do středočeského kraje, proto Praha stárne. Nemovitosti se zkupují na investice https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/byty-cena-p... . To, že se někdo nastěhuje do vaší ulice je měřítko pro celý msk kraj? Tak v tom případě ve středočeském kraji vzroste počet obyvatel o 30% protože se k nám do ulice se taky nastěhovala letos nová rodina....
@hojda tak na jednu stranu píšeš, že tady nikdo nechce, kdo by tedy kupovat tady nemovitosti jen na investici, když tu nikdo nechce, bude těžké to pronajmout, prostě si v těch úvahách protiřečích. Trend, že se k nám stěhují z jiných regionů se projevuje všude (já uvedla svůj nejbližší příklad), většinou to jsou velmi mladé rodiny nebo partneři, kteří z těch regionů kde práce není utíkají tam, kde práce je, je zaplacená a je i cenově dostupné bydlení, co tady stojí dům, to v Praze třeba dáš za byt a ještě k tomu za krcálek. To je další hledisko proč tomu tak je. Každý k vám do Prahy prostě nechce a když tak jen si vydělat, aby si pak postavil dům jinde. Tohle téma je off topic, takže tímto si myslím, že je úplně vyčerpáno, byť jsem tedy od tebe nedostala relevantní odpovědi, protože chápu, že nevíš a z těch článků to prostě nevyčteš.
@gramar Nemůžeš pořád osekávat výchovy, už takto budeme muset vypustit jednu hodinu PČ nebo VV na úkor rozšíření výuky informatiky. Když si pozorně prostuduješ RVP a jeho průřezová témata, zjistíš, že i výchovy jsou nedílnou a důležitou součástí vzdělávání. Z RVP pak vychází ŠVP každé školy.
Osnovy už dávno neexistují, jsou výstupy zakotvené v RVP. Každopádně by se dalo diskutovat o tom, že informací, které se má žák naučit, je moc a obsah učiva by mohl (měl) být redukován.
@marcicek84 A ty už si nemyslíš, že se senioři a ohrožené skupiny mají chránit sami? A že se učitelé mají naočkovat, aby děti mohly do škol? Vždyť teď přesně plní tvé požadavky. Nebo je to o tom, že cokoliv udělají, udělají špatně?
@ilonne a to jsem řekla kde, že si to nemyslím :D ano senioři a ohrožené skupina, ať se chrání a očkují, ale asi respirátorem FFP3. Učitelé však se do škol v letošním roce nevrátí, tedy by počkali na léto, až po seniorech, pokud se bavíme o nějaké smysluplné strategii státu, na září byste stejně byli proočkovaní. Teď jde o to, že zvolená strategie smysluplná není. Aspoň já ji fakt nějak nerozumím...
a hlavně poukazuju na ten nepoměr, kolik lidí týdně obětují a nám se říká, jak musíme chránit slabé a já nevím jaké a oni teda dělají svým rozhodnutím co? na ty nejohroženější se vykašlali, navíc, když je jasné, že normální výuka už moc nebude tento školní rok, prostě jim lidi nevěří právem...na lidi se kašle...
@marcicek84 Protože se jim tam investice nejrychleji vrátí😉 https://www.valuo.cz/blog/kde-se-nejvice-vyplat... bydlet v nich budou dál, ti co v nich bydleli doposud, jen budou platit nájemné jiné osobě.
@hojda já o domech, ty o bytech, no Chomutov máš na druhé straně republiky :D a jak jsem psala, ty rodiny se do těch domů i fyzicky stěhují, takže nikde jinde nezůstávají bydlet...takže zase nic...možná příště, jo? :D
@marcicek84 Ta tabulka má víc než první řádek😉, ale jako vždy si ze všeho bereš, jen to co se ti hodí. Z velkých měst se lidé stěhují z bytů do domů v okolí, to je také všeobecný trend. Navíc trpíš syndromem zobecňování, když se k nám do ulice někdo nastěhuje, tak je to všude, když my máme ve škole 3 volné třídy, tak je to všude....ne není Marci, tak to fakt nefunguje a zrovna MSK kraj má v rámci ČR dost specifickou pozici, stejně jako Praha. Pokud se bude nějaké opatření v rámci školství zavádět, tak plošně, aby to fungovalo všude a ne jen u vás, kde máte 3 volné třídy...
@marcicek84
@ilonne obavam se, ze cele ockovan ucitelu ma vzbudit iluzi, ze se vlada "stara o vzdelani". Za soucasne situace by urcite bylo mozne v nekterych pripadech pockat (urcite ne v pripade MS, treba). Puvodni vakcinacni strategie mela vetsi logiku. Po doockovani 80+, mela na radu prijit 65+ a kriticka infrastruktura (hasici...), pedagogove, ale nejprve ti v nejvetsim riziku. Tedy skolky a ZS. s nimi i chronici ze specialnich ambulanci, pak stredoskolsti pedagogove atd...To vse melo byt spusteno v breznu nebo snad i v unoru.
Takze: se nestiha, proaktivne se nesnazi vyockovat to, co je v ramci senioru, tak vymysleli tohle kryti, aby to vypadalo jako nejaky progres a pece o blaho deti. Nejvetsiho poklesu umrtnosti se dosahne proockovani skupin dle veku.
(Ano, zni to divne, kdyz treba my prave z tohoto postupu profitujeme, jsem rada (nakonec proockovani nekritictejsiho clanku clanku rodiny ochrani seniory i chroniky, ale objektivne je to proste zase "spatne". Cely. Sakumprdum)
@hojda hele, ty pořád meleš páté přes dáváte, nejsi schopna držet linii tématu, prostě fakt ne, takhle se diskutovat nedá, ostatně jako vždy s hojdou...
@marge_s no teď jsi uhodila hřebíček po hlavičce, protože tak to přesně je, vytvářejí dojem, že se něco děje, protože převládájící chaoz potřebují skrýt, ale nedaří se, nedaří... a souhlas, učitelé v MŠ nebo první stupeň a pak postupně, nebo osoby dle rizika, ale tak jak to je teď to fakt nemá logiku ani náhodou...
@marcicek84 Já se držím tématu, psala jsi, že situace ve školství se vyřeší otevřením další tříd, protože u vás kapacity jsou, tak jsem ti vysvětlovala, že MSK kraj je dost specifický a nemůžeš se jím řídit v řešení takové situace, stejně jako Prahou.
@hojda bože ted jsi řešila byty, ted skočíš ke školství, fakt si nejdi někoho jiného to se nedá s tebou...
@marcicek84 Protože ses ptala, proč není možné koupit nemovitost😉 , nepamatuješ? Žiješ v nějakém bludu, že do MSK míří plno rodin s dětmi, pokud by to tak bylo, tak nemáte 3 volné třídy, ale budete stavět nové a nové školy.
@hojda 😴😴😴
@marcicek84 Něco vlastního bys neměla??? Neměla....já vím......
@ilonne Já netvrdím že je to ideální nápad, to by opravdu nebyl, s ohledem na to že je to na úkor hodin, na které se člověk těší, protože je to něco jiného než biflování. Na druhou stranu řešení by se mělo někde hledat a myslím že dotované doučování by třeba nebyl špatný model, jednou/dvakrát týdně doučování - dobrovolné, by mohlo být řešením a změna vzdělávacího plánu je více než nutná, ale to už bohužel léta letoucí. Způsob by třeba mohl být i v rámci srovnávacích testů, psaných např. čtvrtletně, tak aby se ověřilo jaká je úroveň škol, napříč republikou a spektrem (co si tak matně vzpomínám, tak za nás něco takového bylo, ale psalo se to tuším jednou někdy v sedmé/osmé třídě). Nejen v této době by to mohla být zajímavá data, protože technicky vzato nějaké "porovnání" je v tuto chvíli u přijímaček na gympl/střední, pak maturita a mezi tím nic a myslím že je to ke škodě, protože když pak Anička má dobré známky, přejde na středí a je tam jak vyvoraná myš protože "nic" neumí, ale byla hodná a paní učitelky jí měli rády, zatím co Pepa byl hajzlík a adept na nejlepší známku za tři a to ještě z chování, ale na střední je najedou premiant... Což uvádím jako kontrastní příklad, ale pravdou je že jsou školy kde to takto funguje (v jednotkách případů, doufám)...
Je smutné že naše školství jde od devíti k pěti a troufám si tvrdit že minimálně od revoluce na něj ve velké míře hází bobek každá vláda... Efekt je ten, že učit ve školách nikdo moc nechce, protože je to brutálně podhodnocené, rodiče i děti začínají místo úcty z učitelů dělat hadr na podlahu, mladí a nadějní buď utečou, nebo celkem rychle vyhoří a dohání se to důchodci, kteří v tom lepším případě už nepíšou na děti kádrový posudek 😂
Tak u nás ve firmě už povinné testování:
Odmítnutí podrobit se dle výše uvedeného PCR testu, POC antigennímu testu či antigennímu testu u zaměstnavatele bude v situaci, kdy bude nutná pracovní činnost zaměstnance mimo režim práce na dálku (Home Office), hodnoceno jako neomluvená absence bez nároku na náhradu mzdy a s potenciálními pracovněprávními důsledky. Přítomnost zaměstnance na pracovišti bez splnění povinností uvedených v mimořádných opatřeních bude hodnocena jako porušení pracovní kázně s potenciálními pracovněprávními důsledky.

@hojda tak to mi vysvětli, proč potkávám stále více lidí z Olomoucka a Vysočiny, co k nám přesídlili kvůli práce. Nějak to do toho tvého trendu nezapadá, asi špatné informace a pozor jsou to mladí lidé, hledají v okolí domy a chtějí se tu usadit, proto se tu nedá pomalu koupit nemovitost 🙈🙉🙊