Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
Možná i tohle byl záměr 😉
Migranti, kteří týdny tábořili u turecko-řecké hranice a pokoušeli se dostat do Evropské unie, se nyní s pomocí tureckých úřadů stěhují zpět do uprchlických zařízení ve vnitrozemí. Informovala o tom agentura Anadolu. Kvůli koronavirové krizi se migranti vzdali naděje, že se jim podaří do Evropy dostat, protože ostraha hranice se na řecké straně ještě více zpřísnila. Nyní je čeká v Turecku dvoutýdenní karanténa.
@marcicek84 já taky ne... Za mě to je z laborky
Anonymni - pokud se vratili tam kde byli,tak to je fajn zamer...spis pochopili,ze byt uprchlikem a chytit COVID nekde ns ceste,ze by jim nikfo nepomohl,je lepsi se utaborit a precka to,ted myslim,ze de Evropy cpat chvili nebudou...
myslim ze uz vsichbi vidi tu veelmi viditelnou exponencialu...uplne stejny prubeh jak ve vsech zemich...
@marketka_m neni stejny. ta cisla jsou velmi relativni, zalezi totiz na mnozstvi testu a na case kdy se nakaza zachytila. v Cechach je podle wiki coronavirus monitorovan 3 tydny a pet dni. Mate cca 2000 potvrzenych pripadu, a to hlavne proto, ze se extenzivne testuje. Cim vic testu, tim samozrejme budou potvrzene pripady pribyvat. Co ukazuje vic (a podle ceho se taky ukazuje jestli a jak dlouho probiha komunitni prenos) jsou cisla hospitalizovanych a mrtvych. Po 3 tydnech a 5 dnech mela italie skoro 35 000 potvrzenych pripadu a 2500 mrtvych. vy mate ty 2000 a 9 mrtvych. Vyvoj v ceske republice NENI jako v Italii, nebyl a nebude diky velmi rychle reakci. Vedete si velmi dobre a bylo by dobre to zduraznovat. Pokud napises "uplne stejny prubeh jak ve vsech zemich", tak je potreba to nejak dolozit, protoze jinak je to jenom velmi znepokojujici, ale vlastne nic nerikajici informace.
@marketka_m poznamka - po trech tydnech od pacienta 1 - 22.2 nebo kdy ho objevili. Nekdy na konci unora proste. a ke konci toho obdobi (kde jste ted podle casove linky vy) naskakovala cisla nove nakazenych skoro po tisicovkach denne. mrtvych po stovkach.
@odula mne se prubeh v CR taky nezda az tak dramaticky,s temi narusty se dalo pocitat a i vlada s tim pocita,chtela by skoncit s cca 15000 nemocnymi do konce dubna a narusty,aby kulminovaly mezi 5000-8000,prece jen ty pripady jsou zpozdene lidi jsou nakazeni a zatim o tom nevedi,zpocatku se dlouho cekalo na vysledky
@marketka_m viz co jsem psala odule a myslim,ze panika nam ted nepomuze,kdyz uz jsme v tom...
@odula spíše mi šlo o to, že to roste exponenciálně...
@marcicek84 samozřejmě že panika není na místě... ale já bych to stále zdůraznovala že lidé mají být doma.. a ne že zase češi si vyjdou ven, protože to je vpohodě.. jenom 9 mrtvých...
@marketka_m kdo chce chodit ve verejnych prostorach,musi mit rousku,nemyslim si,ze se lidi hrnou na prochazky s rouskama,uz se tesim az je sundame a bude zase clovek moc normalne nadechnout,ale to si pockame do doby nez otevrou skoly a skolky...no snad to prezijeme
@marcicek84 no to by ses divila.. manžel jel z práce a říkal že čuměl kolik lidí je s dětma venku.. chodí, procházky.. shluk lidi .. pohoda
@marketka_m ale rodina z jedne domacnosti se shlukovat muze...hele pokud se na to bude prdet,tak se tech restrikci a rousek nezbavime nikdy,to si snad kazdy uvedomuje...
@marcicek84 hele nemyslím si.. celkem čtu diskuse ... a lidé jsou blázni.. normálně hospody otevřené.,... teda: je napsáno zavřeno ale uvnitř normálně 15 lidí známých popíjí pivo..
@marketka_m to jo no. a nejakou dobu poroste. nez se zacnou projevovat ta opatreni, coz by mela kazdym dnem. ale taky se bude dal testovat takze to nemusi byt zas tak brzo. Ale i tak ten narust je radove nizsi. a to je super. 👍
@odula jojo .. snad se to prostě u nás vše podchytilo.. a budeme slavit prostě 🙂 a bude krásné léto v ČR 🙂
Holky, omlouvám se, že teď lezu do debaty s trochu jinou věcí... ale pořád je to k tématu. Opakovaně si teď vzpomínám na doc. Maďara z ostravské univerzity - epidemiolog, před vypuknutím epidemie u nás se docela hodně vyjadřoval do médií. Teď už jsem o něm a hod něho dlouho nic nezaslechla. Neslyšely jste některá nějaký aktuální rozhovor, jaké má třeba názory na vývoj a tak? Proč se ptám: někdy v tom týdnu, kdy ještě poslední lyžaři vyráželi na dovolenou do Itálie, ačkoli už se to nedoporučovalo, jsem s doc. Maďarem slyšela rozhovor v rádiu. Jela jsem autem z práce, což mi zabírá cca 40 min - jednak jsem tedy neslyšela celý pořad a jednak jsem se na to při tom řízení úplně moc nesoustředila. Takže nevím, jak se pořad jmenoval, ani kdo byl spoluřečník (o něm jen vím, že byl zástupce nějaké cestovky). Vyznění pořadu bylo takové, že v Itálii našim rekreantům nic nehrozí. Že lyžařská střediska jsou dost izolovaná, že místní Italové jsou starousedlíci, kteří nikam moc necestují, takže riziko, že by se někde nakazili, je malé atd. Pan docent tam zmiňoval, že se v minulých dnech účastnil jakési konference nebo kongresu někde v Asii. Někteří jeho kolegové prý z obavy z koronaviru účast odřekli a dle něho zpětně litovali... Neručím za přesnou interpretaci, ale pořad zkrátka vyzníval tak, že je to v pohodě a obavy jsou přehnané... Teď by mě zajímalo, jestli pan docent přehodnotil názor (jako že určitě ano, ale jak se na celou epidemii dívá teď). Dovolím si označit @marcicek84, protože si pamatuji, že ty jsi z Moravskoslezského kraje, ale je vás tu víc, jestli se dobře pamatuji. Nevíte?
Stejně tak by mě zajímalo, jestli třeba došlo k názorovému posunu u Mudr. Václavy Adámkové z Ústavu lékařské biochemie, se kterou jsem viděla rozhovor ze začátku března myslím na Seznam TV. Ačkoli ona je na rozdíl ode mě odborník, tak mi v tom, co říkala, pár věcí dost nehrálo. Neviděli jste?
Já jsem byla hodně opatrná v tom, než jsem si na koronavirus udělala názor. Když to řádilo jen v Číně, budilo to u mě respekt, ale říkala jsem si, že počkám, jaký to bude mít vývoj dál. Protože tam nebylo čeho se chytit, byla otázka, nakolik věřit čínským zprávám. Přiznám se, že takhle masivní a rychlé rozšíření do celého světa jsem teda nečekala. Teď už to člověk bohužel sleduje v přímém přenosu. Ale jako laik se pořád snažím různě "chytat" informace a názory odborníků, třeba na další možný vývoj - a občas není jednoduché filtrovat, kdo je blíž a kdo dál od reality.
@hojda já myslím, že tenkrát nemohl nikdo absolutně odhadnout, jak to bude probíhat. Natožpak vědět, že už tam nákaza dávno bují. To je uplně největší masakr. Oni tam jeli (a nejen češí, pochopitelně) a netušili, že už tam probíhá nějakej pátek komunitní přenos.... to je uplne strašidelný.
@hojda Zrovna pirk mě zklamal jako chlap. Poslouchala jsem s ním rozhovor v rádiu, kde z něj moderátor musel takřka násilím tahat cokoliv, co připomínalo změnu názoru na předchozí bagatelizaci a výsměch. Ze začátku to bylo hodně nepřesvědčivé. Až ke konci rozhovoru tak napůl uznal, že se teda trochu spletl. Za mě je změna názoru a změna názoru a ne každý je dost chlap, aby to přiznal 🤷
@pratensis Adámková zde a je tam doplněno info v úvodu od redakce https://video.aktualne.cz/primarka-hysterie-cec...
@mourovatakocka Já četla od Pirka toto a přišlo mi to taky takové divné no. https://denikn.cz/317831/koronavirus-neni-srand...
@odula Právě přesně, souhlasím, tohle se strašně špatně odhaduje, hrozně dlouho to probíhá skrytě. Nemám mu za zlé (doc. Maďarovi), že špatně odhadl situaci . Jen by mě zajímalo, jak to třeba vidí teď, co na základě aktuálního dění přehodnotil a tak.
@hojda U Pirka jsem neslyšela ten první rozhovor, ale až ten další, kde se ho redaktor doptával, zda změnil názor. Působilo to na mě malinko jinak, než jak popisuje @mourovatakocka. Mně spíš připadalo, že mu snad doteď nepřipadá divné, že se jako lékař vyjadřoval k tomuto tématu, ačkoli o něm fakticky nic neví. On se vyjádřil v tom smyslu, že jako známé tváře se ho v rozhovorech ptají na spoustu různých témat a on se k nim vyjadřuje, i když s nimi nemá co do činění a nerozumí jim - a že na ten koronavirus taky odpovídal v tomto duchu, že to byl v podstatě jen názor (nepodložený názor laika - což ale naplno neřekl). Jenomže by si měl uvědomit, že je lékařská autorita. A dost lidí nerozlišuje, jestli se vyjadřuje k problematice, ve které je špička, nebo k lékařskému oboru, do kterého nevidí.
@hojda Nejsem předplatitel, tudíž mám k dispozici jen část rozhovoru. Mám jen dva postřehy. Není třeba nakupovat zásoby - pro mě blbost, dva tydny jsem nebyla na nákupu a jsem ráda, protože mezi potenciálně nemocné pro každou prkotinu lítat nebudu. Jsou jinačí kapacity, co naopak radily zásobit se a nechodit zbytečně do obchodů. A druhý postřeh, píše, že přísně dodržuje karanténu a současně si trajdal někde po venku. Jakože cože? Tento pak bude možná skvělý kardiochirurg, ale jako člověk pro mě osobnost není.
@hojda Jj, toto jsem taky našla k MUDr. Adámkové (článek s redakčním úvodním odstavcem), když jsem pátrala po nějakém aktuálnějším rozhovoru/ vyjádření. Nic dalšího.
Já nebažím po tom, aby se odborníci okázale omlouvali za změnu názoru nebo za to, že se předtím mýlili. Jen by mě zajímal ten posun a interpretace toho, proč ten názor přesně změnili. Co je jinak než předpokládali. To by totiž mohlo být zajímavé, člověku by možná docvakly další souvislosti. To je hlavní důvod, proč se ptám.
@odula Tohle třeba psala jedna slečna, která byla na horách v Itálii ten poslední týden v únoru a lidi jí psali, jestli se nebojí atd. po pár dnech přidávala právě videa té Adámkové a odkaz na Pirka, že se máme nakazit všichni.
Vrátila jsem se z pohodové a uvolněné Itálie do Čech. Kdyby mi tam nechodily zprávy na IG jestli se nebojím koronaviru, ani o žádném šíření nevím. Měli tam plné supermarkety jídla, bavili se a v restauracích to žilo 💃 Teď po příjezdu jsem chtěla udělat běžný nákup a koukám, že moc není z čeho vybírat, prázdné regály všude a plno otázek, jestli jsem v pořádku. Ano, já jsem velmi v pořádku a Itálii jsem si to moc užila 🙏 Vědomě totiž uvažuji, jaké informace konzumuji a používám selský rozum. Panika a strach nikdy nic dobrého nepřinesly. Nevěřme všem bludům, co nám servírují média, ale zjišťujme opravdová fakta a hlavně s klidnou myslí, ne zatměnou strachem 🙏 Na toto téma moc doporučuji knihu FAKTOMLUVA. Uvidíte, že většina hrozeb, apokalyptických předpovědí a výzkumů je jen nafouklá bublina a máme se fakt dobře a nebezpečí máme především v našich hlavách 😋 Užijte si víkend ✌️❤️

anonymní - tak záleží jak dlouho by na tom ten někdo dělal, SARS byl před 10 lety...tak jestli si to někdo pěstoval a šlechtil takovou dobu, předpokládáme, že to byl tým...protože něco tak dokonale ušitého na člověka se přece nevyvine lusknutím prstu...prostě já té přírodní teorii prostě nevěřím...