icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
29. dub 2020

https://www.extra.cz/sona-pekova-o-koronaviru-c... holky, tak snad zdechne...videla jsem i video, doporučuju...

30bar
29. dub 2020

@marcicek84 taky jsem viděla video a cetla i clanek. Zni to optimisticky a dava to všechno logiku,ale celkem dost odborníků i z venku tvrdi,ze druha vlna určitě prijde a ze bude horší atd. Uz ted je mi z toho špatně, i kdyz si uvedomuju ze resit neco co mozna nenastane a pokud ano,stejne to neovlivnim nema smysl...zeptám se te..ty jsi nekde psala,ze jste planovali druhe dite a ze snazeni odkladate na příští rok..pořád to u vas plati nebo jsi postupem tydnu zmenila názor? Taky chceme druhe a vubec nevim jak se mam k tomu postavit .Pokud 84je tvuj rok narození, tak jsme na tom vekove stejne. Kdyz tak klidne napis zprávu a pokud by dotaz vadil,smazu 🙂

marcicek84
29. dub 2020

@30bar my čekáme na uklidnění situace, chtěli jsme se snažit od podzimu, ale počkáme od ledna 2021, ono totiž člověk pak chodí často po vyšetřeních tedy ať se ta situace ustálí a víme co a jak, taky roušky u porodu mi přijdou na hlavu, je více důvodu proč teď ne....ono do toho ledna se případně projeví i další vlna, ale pak ono pokud člověk dítě chce, už nemá moc smysl čekat, to by to druhé už být nemuselo vůbec

30bar
29. dub 2020

@marcicek84 to mas pravdu,ze druha vlna by se projevila do konce roku. No my jeste uvidime. Uz se citim stara na nejake cekani a pak to taky nemusi hned jit..

marcicek84
29. dub 2020

@30bar jj, proto to jen odsouvám o 4 měsíce, to se projeví jak to s tím covidem je a už se bude vědět s čím může člověk počítat, zda je to sezonní atd. No ale kvůli věku to už víc neposunu, může to trvat rok i dýl třeba, už nám není jak u prvního, takže tím moje rezervy končí...

mourovatakocka
29. dub 2020

@marcicek84 Nj, nic jiného bych od některých lidí ani neočekávala.

autor
29. dub 2020

@marcicek84 dík za článek s Pekovou, tohle říkala už před tím, že si myslí, že by mohl chcípnout, tak snad chcípne

anina32
30. dub 2020

@ninive211
@marcicek84 Jak máme vědět jestli to dostal když mu test nikdo neudělá a platit to nehodláme? Asi takhle nepřišla jsem sem nikoho přesvědčovat, aby dítě do školy nedával, napsala jsem jen svůj názor, a není to jen můj názor, co vím tak jen z naší první třídy minimálně polovina rodičů děti do školy nedá. Každý dělá to co považuje za nejlepší pro své děti. Nenechám se tu od vás urážet a už nebudu odpovídat, kdybych byla hysterka posraná strachy tak sedím doma na očr a nebudu chodit denně do práce. Hlavně že vy tu probíráte různé smyšlené teorie a hoaxy, to vůbec není hysterické, že?

ninive211
30. dub 2020

@anina32 A ja te někde urazila??😲 To bych si vyprosila tohle, nikdo te neurazi, jen jsem se zeptala, zda teda tvuj manzel po styku s tim nakazenym tedy onemocnel nebo ne. Na tom nic urážlivého nevidím. Jinak testovat se muzes nechat v libovolnem testovacim stanu.

marcicek84
30. dub 2020

děti v MS ž budou moct být bez roušek, tak se asi pomalu začnou otevírat školky...

marcicek84
30. dub 2020

@anina32 rodiče děti do škol a školek nedají, dokud budou moct čerpat OČR, ve chvíli kdy toto nebude možné, budou je chtít dát do školek i tito rodiče...

gajdosovag
30. dub 2020

@ninive211 Ono to s tím testováním není zas tak jednoduché... byla jsem v podobné situaci jako manžel od @anina32 s tím, že jsem neměla "vědomý" kontakt s nakaženým, ale velmi rizikové zaměstnání, měla jsem snad všechny příznaky covidu (cca týden mi bylo opravdu dost zle) a od obvodní lékařky jsem nedostala žádanku na testování a utrum... v té době se u nás čekalo na testování až 9 dní... na vyhodnocení 4-5dní, bylo mi řečeno, než přijdete na řadu už vám nic nebude 😀

autor
30. dub 2020

@marcicek84 děti v MŠ budou moci být bez roušek 😂🙈 no bodejť tohle by nedaly ani super učitelky 😂 jedno dítě si jí dá dolů a ostatní to udělají v cuketu 😂
@anina32 a měl manžel nějaké příznaky?
@gajdosovag z toho, co jsem pochopila, tak teď by mělo být testování dostupnější. Švagr šel k dr.a ještě ten den mu udělali i testy na Covid. Měl je ale naštěstí negativní

ninive211
1. kvě 2020

@gajdosovag Pak nechápu, na jakém základu se dělá denně přes 7000 testů, z toho reálně covid je pár desítek. To, co píšeš, mohlo být možná ze začátku, to vím, že se dělaly šílené obstrukce s testováním (nechopitelně), pak to změnili ty pravidla, že stačí jen zvýšená teplota 37,5, kašel...a je to důvod jít na testy. Taky na výsledky by se dnes mělo čekat o dost méně, četla jsem, že laboratoře nesmějí vyhodnocovat vzorky, pokud jsou přehlcené a nestihly by vyhodnotit do 24h, že ty vzorky musejí posílat do méně vytížených laboratoří.

marcicek84
1. kvě 2020

Anonymni - no rousky ve skolkach jsou kravina,jen by me zajimalo,kdyz teprve dostabou manual pristi tyden,ktere zvladnou otevrit uz 11.5. nebo zda se otevre az po ukonceni stavu nouze 18.5.,ci az v posledni fazi rozvolneni 25.5., a zda to bude plosne,nebo taky jen pro zajemce...

gajdosovag
1. kvě 2020

@ninive211 Ano já to řešila ještě v březnu, to se to dalo ještě pochopit... kolegyně z práce řešila covid z kraje dubna - její maminka prodělala coronavirus a kolegyně ptž neměla žádné příznaky byla jen v karanténě bez jakéhokoliv testu... Nyní už prý budou povinně testovat všechny kdo přišli do styku s nakaženým - a to je přesně to na co jsem reagovala, že jste @anina32 tak nějak nevěřily, když tu sdělila svůj reálný příběh...

autor
1. kvě 2020

@gajdosovag ono to nebylo, že bychom @anina32 nevěřili, mě osobně zajímalo třeba, jak to bylo dál, zda pak přišly nějaké příznaky, či nikoli. To, že dělají obstrukce, to je jasné, jsou lidé a lidiska, jak říkává moje mamka

marcicek84
2. kvě 2020

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/repro... Švédsko, taky jim reprodukční číslo klesá a moc toho nedělali...

autor
2. kvě 2020

@marcicek84 otázka je, jak testují a koho testují, mě by zajímalo názor @odula

pratensis
2. kvě 2020

Anonymní - jednak (taky mě zajímá, co napíše @odula) a jednak mají skoro 2700 mrtvých při srovnatelném počtu obyvatel jako ČR.

autor
2. kvě 2020

@pratensis to jsem se taky dívala, že mají 10mil obyvatel a úmrtnost teda cca 10x větší

odula
3. kvě 2020

@pratensis zdar po dlouhý době. 🙂 já úplně přesně nevim, jestli k tomu mám co říct, aby to nebylo zavádějící. Ale soudě podle místního tisku, ten problém s vysokou úmrtností je hlavně kvůli tomu, že švédi podcenili ochranu personálu v domovech důchodců a v pečovatelských službách. Hlavně ze začátku. resp. v březnu. Roušek ještě tehdy bylo málo, všechno se lifrovalo do nemocnic, takže roušky do většiny těchhle zařízení nikdo nedodal a švédy jaksi nenapadlo si je vyrobit... mno. v domovech důchodců taky nebyly zakázaný návštěvy až do konce března (jedinej kraj, kterej okamžitě zakázal návštěvy byl Skane, taky tu máme skoro uplne nejmensi pocet nakazenych i umrti na 100 000 obyvatel). takze ty vysoký čísla se vetsinou interpretujou takhle.plus problem v menšinových ghetech. ale upřímně řečeno, myslím, že je ještě brzo na nějaký shrnující analýzy.

odula
3. kvě 2020

@marcicek84 "moc toho nedělali" mi přijde jako takový trochu zavádějící obraz švédska v zahraničních médiích. Když shrneš opatření, tak toho nebylo málo. rozdíl oproti ostatním státům je hlavně ten, že to pořád jsou jenom opatření, nikoliv nařízení. Nedávno nám říkal jeden náš známý, že by musel parlament vydat novej zákon upravující pohyb obyvatel v nouzovým stavu či tak něco (na což se vláda i parlament připravily, kdyby se stav zhoršil) ale při současný legislativě by nařízení o omezení pohybu obyvatel bylo protiústavní... například.

odula
3. kvě 2020

asi narážíš na to, jestli testujou plošně? Ne, netestujou. Testujou hodně, rozjíždí "drive-in" testování. Ale na stanovení reprodukčního čísla nepotřebuješ testovat plošně.

30bar
3. kvě 2020

Vkládám odkaz - varianty jak se bude virus vyvíjet..I když to není nic moc říkající. Ty varianty napadnou každého, nic nového nám vědci neřekli..
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3089102-tri-...
Jaký je váš tip? Já věřím, že zmutuje a na podzim tu bude v mírnější formě. Ideální by bylo aby zdechnul v což doufá i Peková

marcicek84
3. kvě 2020

@30bar nikdo nic neví, taky můžou přijít na vhodnou léčbu a tím se to zarazí, nebo zdechne, každopádně pokud by měl udeřit v podzim ještě silněji tak nechápu, proč se teď děti nepustí do škol a školek, na podzim to bude pak o dost vyšší riziko...Mně přijde, že některé zprávy jsou účelové, chtějí v lidech vyvolat strach a donutit je nosit roušky napořád, aby měli výrobci kšeft...protože ten virus nikdo nezná, tak nikdo nemůže říct, jestli se nějaký scénář naplní...

alcar
3. kvě 2020

@30bar myslim, ze virus tu bude uz porad, ale hlavne tu bude, dokud to budou sledovat tak urputne media. Jakmile to sledovat prestanou, prestanou se pocitat nakazeni, tak vsichni zapomenem, ze tu nejaky virus byl. Budeme zit normalne dal i s virem a holt jednou za cas nekdo chytne vetsi kasel a horecky a sem tam nekdo umre (jako pri chripce nebo jinych nemocech).

marcicek84
3. kvě 2020

@alcar já si taky myslím, že jak už o tom nikdo nebude chtít číst, tak se i přestane psát, pokud se nebudou dělat mimořádná opatření tak po tom ani pes neštěkne...ale tak 2 roky to pro novináře může být téma č. 1, o ničem jiném se už ani člověk pomalu nedočte....

Strana