Menstruace. Jak to zvládáte psychicky a fyzicky? Co používáte?

pettypet
4. říj 2023

Při prvním i druhém dítěti jsem kojila 15 mesicu a po celou tu dobu jsem nemenstruovala. U třetího ditete jsem se na to vylozene tesila, ale je mu 6 měsíců a je to tady. Je mi hrozně psychicky i fyzicky. Vůbec nevím, co používat. Tapony mi začaly protékat už po prvním dítěti, vložky mi přijdou hrozné, i když je teď používám, kalíšek asi vyzkouším, ale moc od toho nečekám...je mi na zvracení, mám zažívací potíže a nevím, zda brečet nebo vraždit...což je u mě obvyklý průběh MS...máte nějaké tipy, co se vám osvědčilo nebo pomohlo? Hormonální jóga? Čokoláda a termofor? A co používáte? Má cenu zkoušet ten kalíšek. Než jsem měla děti, nějak jsem brala MS jako daň za to, že je budu mít. Teď už další neplanuju a těch 20 až 15 let menstruační, co mám přes sebou se jeví nepreziti...

lencaa11
4. říj 2023

@pettypet vyzkousela bych kalíšek ,kalhotky na Ms ,možná vitamin C ,hormonalni čaj na Ms ...ženy si nechávají dát tělísko že Ms může bejt slabší Ms nebo vůbec ...každé sedne něco jiného ...taky možná si nechat odebrat hormony zda je vše ok...

zelenaesmolda
4. říj 2023

@pettypet
Kalisek je super,nedam na nej dopustit

gbp
4. říj 2023

@pettypet hormonalni joga ta me super. fakt mi pomohla vyresit i psychiku i ty neprijemne fyzicke stavy. kalisek je perfektni! mam jeste menstruacni kalhotky a nijak se netrapim 😊 prvni den si udelam "den pro sebe", odpocivam, piju caj a ctu si. jen krmim deti a vsecko ostatni pocka 😄👍

emillyhk
4. říj 2023

Po dvou letech jsem to "vzdala" a nechala si napsat HA 🤦‍♀️ (jedu v dlouhých cyklech bez pauzy). Od porodu mám problém si cokoli zavést, takže tampony ani kalíšek bohužel. MS mám opravdu silnou, kalhotkám nevěřím, že by neprotekly. Příští rok uvažuju o tělísku, jsem víceméně rozhodnutá, už jen potřebuju nějak vnitřně zpracovat strach z případné infekce.
PMS mám relativně v pohodě. Jako jo, jsem hádavá, sežeru všechno, co přede mnou neuteče, ale dá se to. Ale při MS mám hrozné křeče, což v kombinaci s velmi silnou MS znamená, že i když se nadopuju analgetikama, jsem tři dny úplně mimo provoz 🤦‍♀️ Proto uvažuju o tom hormonálním tělísku.

lencaa11
4. říj 2023

@emillyhk u vás bych to řešila s Endo centem pokud vás na tři dny vyřadí z provozu neni to úplně ok ..

lenerka1
4. říj 2023

Kalíšek s ms kalhotkami je pro mě super kombinace, chce to trochu cviku, ale s každou další ms se v tom lepším 🙂 Jinak je super doplňovat hořčík v kvalitních vstrebatelnych suplementech. Beru ve formě malátu a bisglycinátu a o ms teď vůbec nevím.

dixi86
4. říj 2023

Používám už kalíšek nějakých 15let. Neměnila bych. Po porodech mám sice silnější menses ještě než normálně, ale alespoň mi není tolik na umření.

lennus
4. říj 2023

@pettypet Kalíšek jsem používala před dětmi, pak už mi neseděl, ani větší velikost. Před půl rokem jsem si zamilovala menstruační kalhotky Modibodi. A na PMS mi fungují bylinky, konkrétně tinktura od naturopatky.

lennus
4. říj 2023

@emillyhk A co hormonální jóga? Tělo nám vždy něco říká a dává najevo. Mám první dva dny MS dost silnou a kalhotky drží, mám Modibodi.

krisstina93
4. říj 2023

Já se s tím smířila. Dřív sem ms nesnasela, měla sem to dost nepravidelně i sem se za to svým způsobem styděla, ale po třetím dítěti mi nějak preplo a vůbec mi to nevadi :D beru to jakou součást svého těla, ženskosti, taky mě to vždy uklidni, ze nejsem zas těhotná :D nevím jestli je to psychicky, ale co sem to přijala, tak ms chodí pravidelně, bezbolestne, není tak silná a víceméně mi nijak neprekazi. Dřív jak sem z toho byla nešťastná, tak mi bylo zle a nedokázala sem první dny ani fungovat.

reeeza
4. říj 2023

Kalíšek na 100% a hormonal yoga/pms yoga v aj absolutně pomáhá

me_druhe_ja
4. říj 2023

6 měsíců je super! Já plně kojila obě děti a u obou jsem dostala první MS hned na konci šestinedělí. Úžasný že. Navic po druhým porodu mám super krátký cykly: 21-23 dní, max 25. A ještě šestý den spinim. Takže v podstatě mám MS skoro furt.
První dva dny extrémně silnou, že i ty největší tampony jsou nacucany do dvou hodin. Takže tampon a vložku. Kalíšky jsme zkoušela a jedna velká tragédie, vůbec mi to nesedělo. Lákají mě ty menstruační kalhotky, ale spíš jako doplněk k tamponu, taková jistota. A ty poslední 2 dny už jen ty kalhotky. Ale nevím, jak se to pere. 😀 v ruce se mi s tím asi nechce srat a navíc pochybuju, že bych to dobře vyprala, dávat to k ostatnímu pradlu do pračky mi přijde nechutný a prat v pracce samostatně dvoje kalhotky zas vrcholne neekologické. 😀
Jinak mě už se blíží 40, takže vidinu MS už nemám tak dlouho, ale taky mě to strašne obtěžuje po těch dětech....

aedoss
4. říj 2023

Ja mela MS vzdy dlouhou a silnou. No ale co bylo po druhem porodu, to byla skoro jatka. Max. na hodinu od wc s tou nejsilnejsi a nejdelsi vlozkou. Dva dny vyrizena, unavena, vycerpana. Po pul roce jsem si na to postezovala na gynde. Mela jsem nejake rozhazene hormony, trimesicni lecba to srovnala a bylo vse v pohode. Dokonce bych rekla, ze i lip, nez pred detmi. Ted cekam MS po tretim diteti (zatim 1,5 kojim a beru antikoncepci). Dost se toho desim az to prijde, protoze jsen to brala vzdy jako super diskomfortni tyden zivota a za tri tydny nanovo. 😐 Pomahal mi jeste kontryhelovy caj.

emillyhk
5. říj 2023

@lencaa11 Endometrioza se nepotvrdila, ale je pravda, že jsem to řešila už před spoustou let (bývalo to mnohem horší). Tak zkusím probrat se svojí doktorkou, jestli by mě poslala na další vyšetření...
@lennus Kdysi jsem na tyhle alternativy moc nevěřila, tak jsem to ani nezkoušela. Ale dost jsem změnila přístup k vlastnímu tělu, podívám se na to. Děkuju za tip 😊

weronikanf
5. říj 2023

@pettypet Vydržela bych a pak bych si nechala napsat antikoncepci,to si troufnu říct pomůže na 100 procent! A když budeš chtít nemusís tu MS mít vůbec.Dnes se ví,že to tělu neškodí,né jak říkala třeba má babička,že se tělo čistí apod. Já brala před prvním synem HA 15 let a otehotnela jsem na první dobrou.Ted jsem brala HA 8 let bez vysazení(takze bez MS-nadhera) a otehotnela jsem po vysazení okamzite ani jsem ji nestihla dostat🙂Samozrejmne kazda jsme jina,ale na bolesti a nalady jsou ty prasky TOP....A vzdy rikam spokojena maminka spokojene deti-cela rodina😉

sarihy
5. říj 2023

Nechala jsem si dát tělísko a už 12L jsem bez MS a nemůžu si to vynachválit.

bledulka84
5. říj 2023

Používám tampony společně s mens. kalhotkami jako pojistku (bez které by to ovšem nešlo). První dva dny lítám na záchod pořád.

loupacek
5. říj 2023

Hned po prvním porodu kalíšek. Jen s dalšími porody jsem měnila značku, aby byl co nejměkčí. Vyhovuje mi.

Jenže mně tak moc narůstá sliznice a po odstranění polypu je tam ještě víc místa pro další sliznici, že dám na doporučení doktora a půjdu do tělíska. A budu doufat, že opravdu zabere jak má.

patypresdevaty
5. říj 2023

Po dětech jsem začala používat kalhotky, vyhovovaly mi..
No a pak jsem to vyřešila Mirenou 🙂
Je to proti přírodě a může to mít určitá negativa, nicméně je to boží 😁

swan42
5. říj 2023

@pettypet no jo, uz aby byla bezna hysterektomie na pozadani 🙏
Mohl by pomoct horcik.
Kalisek mi po detech zadny nesedi. Uvazuju nad kalhotkama, ale taky ji mam dost silnou 🤔

cassidyc
5. říj 2023

Tampón mi taky už nic neudrží. Kombinuju kalíšek (chce to trochu cvik), klasické vložky a menstruační kalhotky. Samotné mi první dny nevydrží.

eviicka
5. říj 2023

Také patřím k těm, co tak 1,5 dne mohou lítat na WC co hodinu. A vyhovuje mi kalíšek (pokud zrovna někde nejedeme) jištěný slipovkou. Sice taky nevydrží víc jak dvě hodiny, ale alespoň tam není taková spotřeba "pomůcek".
Jinak před dětmi šílené bolesti, které pokud jsem netlumila byly srovnatelné s porodními. Po dětech bez bolestí, ale celkově mě poslední dobou MS strašně oslabuje. Mívám bolesti hlavy, oslabenou imunitu, a celkově jsem méně funkční. Zvažuji na pár let HA, i když nejsem její zastánce.

michalusenka
5. říj 2023

Už před porodama jsem měla kalíšek.poridila jsme pak mezi porody kalhotky ale nevydrželi takže kalíšek spolu s kalhotkami.musela jsem se po 10letech vrátit k antine tabletkami protože myom a cysta a popravdě bolesti zmizely 🤷

penelopaw
5. říj 2023

Roky jsem byla na HA, po porodu prvního dítěte bez MS dva roky, po porodu druhého jsem záhy otěhotněla, po třetím dítěti si užívám menstruaci se vším všudy. PMS kdy mám chuť vraždit, pak přijde dvoudenní krvácení, při kterém se cítím jako oběť masového vraha, mám křeče a chce se mi jen někam zalézt a mít klid. Pak týden klid, poté pár dní špinění. Rodina už tak nějak chápe, že když se chovám jako sociopat, tak je to blížící se "teta Irma", když to pak přijde, tak ibuprofen, menstruační čaje a termofor na břicho. Pokud to jde, zalezu do postele, nejhorší je to být v práci a mezi lidmi. Když je největší nápor menstruace, nosím noční vložky a střídám co chvilku.

korin
5. říj 2023

Na ty roky bez MS vzpomínám ráda 🙂 Používám kalíšek v kombinaci s látkovou vložkou coby pojistkou.