Metastáze. Může je chemoterapie odstranit?

26. črc 2023

Ahojte, verím, že je tu kopec ľudí s rakovinou. Prosím Vás, aké sú Vaše postrehy. Ja mám metastázy... operovať sa nedá, vraj najskôr chemo. Prečo sa nedá operovať keď sú metastázy, chemoterapia ich môže odstrániť?

lv
26. črc 2023

Nech si to vysvětlit od lékaře.. Zjednodušeně chemo nádory zmenší, zastaví bujení, půjdou pravděpodobně lépe odstranit..

autor
26. črc 2023

@lv Chcem skôr reálne skúsenosti, lebo vraj ak sú MT tak sa operovať nedá, vraj najskôr chemo. Pritom hocikde som čítala, že odstráňovali MT.

lv
26. črc 2023

Většinou ty operovatelné odstraňují po chemo, zmenšené

drep
26. črc 2023

Nejsem onkolog, jsem anesteziolog, čili poučený laik. Nepíše konkrétní typ nádoru, což je absolutně zásadní, “rakovina” není jedna nemoc. Chemoterapie může být i takzvaně neoadjuvantní, čili přechází chirurgickému odstranění a to proto, že může výrazně zmenšit objem nádoru a i připadných metastáz a umožnit tak resekci. Nádory jsou různě chemosensitivnil, některé hodně, jiné málo.

ninive211
26. črc 2023

Předně mě mrzí, že s touzo nemocí musíš bojovat 😔Nepíšeš, jaký máš druh rakoviny ("primární" nádor) ani kde jsou metastázy ("sekundární" nádor), na každý druh rakoviny je vhodná jiná léčba, jiný postup a někdy je vhodnější nejdřív chemo a teprve po zmenšení ložisek chirurgické odstranění (je-li vůbec v daném případě možné). Věřila bych doktorúm-odborníkům, kteří ví, co dělají. Rozhodně víc, než ženské na mateřském fóru.
Držím palce, ať je léčba efektivní a úspěšná❤

pettypet
26. črc 2023

Moje maminka má rakovinu plic s metastazi na játrech a v páteři. Řekli ji, že se to operovat nedá. Po 2 mesicich biologické léčby se metastaze výrazně zmenšily. Šance je. Držím palce, aby vám lecba take zabrala. Mamce se udelalo mnohem líp, když si nechala napsat léky na nervy.