Musíme na testy na koronavirus?

aurelie34
31. říj 2020

Hezký den, tchyni dnes vyšel pozitivní test na koronavirus. Bydlíme s ní v jednom domě a jsme v každodenním kontaktu. Já už mám nějaké příznaky, manžel a děti 3 roky a 8 měsíců zatím nic. Musíme všichni na testy nebo stačí dodržet 14 denni karanténu?

linee
Autor odpověď smazal
Zobraz
mamikry
31. říj 2020

@aurelie34 Pokud máte příznaky, tak byste jít měla. Kamarádka chytla covid od manžela lékaře a museli všichni včetně bezpříznakového syna. Ale jistě Vám to řekne obvoďák či hygiena, pokud se dovoláte.

jipe
31. říj 2020

@mamikry pokud jste byli s někým v kontaktu v uplynulém týdnu, tak by to testy chtělo, at se ví, jestli se od vás mohl nakazit někdo další

alcar
31. říj 2020

Ne, nemusite. Ty covid evidentne mas. Staci dodrzet 14 denni karantenu (posledni tri dny pred ukoncenim byt bez priznaku) a dat vedet lidem, se kterymi jsi byla od potencialniho nakazeni v kontaktu. Vyhledove si pak nech ty i manzel vysetrit protilatky.

werumka
31. říj 2020

@aurelie34 Na testy půjdete, pokud žijete v jednom domě. Tak jako tak si to bude hygiena kontrolovat. Ty muzes jít určitě už teď, pokud budeš pozitivní, tak ostatní cca 5-7 dní po Tobe. Žádanky si můžete nechat napsat od dr. Nebojte se toho, nic to neni. Navíc už se pak na vás nebude vztahovat karanténa, pokud byste se zase setkali s někým nakazenym, což je opravdu fajn - z hlediska, práce, školky...

ahyt
31. říj 2020

Musite jit vsichni,kdo byli v kontaktu s pozitivnim.Uz neplati pouze karantena.Zmenilo se to

alcar
31. říj 2020

@ahyt minimalne kdy se to zmenilo? U deti to stale neplati. Tam staci 14 dni karantena.

linee
31. říj 2020

Holky a proc se musi? Vzdyt kdyz mas priznaky a jsi v kontaktu nebo v jedne domacnosti s nemocnym, tak je to jasne....to si nemohou udelat carku? Uplne mne dostalo, kdyz kamaradce volali kvuli manzelovi - vysel mu pozitivni test. Maji 4 deti a kvuli kazdemu diteti museli slozit telefon a hygiena volala znovu....Takze celkem 5 hovoru kvuli 1 domacnosti......

ahyt
31. říj 2020

@alcar bohuzel i deti musi,zmena od minulého tydne

alcar
31. říj 2020

@werumka
@ahyt nemusi. Aktualne mame tuto situaci. Kluci na testy nemuseli, ale musi nastoupit do skolky o ctyri dny pozdeji, nez testovane deti.

werumka
31. říj 2020

@linee U nás volali jednou - na netu jsem vyplnila reportovaci dotazník (to, co jinak s tebou vyplňuje hygiena po telefonu). Zadala jsem tam členy domácnosti a další info. Za dve hodky volali z hygieny, vystavili zadanky pro deti, doptali se na pár věcí a za pět minut byl telefon u konce. Jeste ten den sli vsichni na testy a všichni je měli negativní. Nic jim není. Takže kdyby se třeba ve školce objevil covid, bude muset dítě do karantény, protože nemoc neprodelalo ani bezpriznakově. Myslím, že data, která se tím testováním sbírají, budou dost cenná v budoucnu. Rada to podporim, pokud je to zadouci.

werumka
31. říj 2020

@alcar teď je otázka, jestli je dobře, že se někde na to narizeni prdi, když je oficiální...

alcar
31. říj 2020

@werumka podle me jeste prave oficialni neni.

werumka
31. říj 2020

@alcar Je to oficiální. Jenže někde se to nedodržuje. Možná, když je někde systém přetížený. Ale zákonná povinnost to je. Tudíž může být v konečném důsledku postižitelná...https://www.denik.cz/zdravi/koronavirus-rizikov...

alcar
31. říj 2020

@werumka nikde nic oficialniho na strankach KHS ani na strankach MZČR jsem nenasla.mozna jen spatne hledam. Kazdopadne KHS MSK po mych detech testy nevyzadovala.

j.a.n.i
31. říj 2020

@werumka ono se hlavně na testy muselo vzdy, ta 14 denni karantena plati pouze pokud se testy do 10 dne nestihnou.

werumka
31. říj 2020

@j.a.n.i To je dobrá informace, asi to dost vysvětluje 🙂 já jsem bohužel měla ve svém okolí dvě situace, kdy děti na testy nesly a po těch 14 dnech to roznesly, protože onemocněly později a bezpriznakově. Kdyby šly na test, mohlo se tomu předejít..

alcar
31. říj 2020

@werumka “onemocnely bezpriznakove”? Takovy termin jsem jeste neslysela. V tom pripade ty deti ale nebyly v karantene. Jako v pripade, ze budu doma na HO a hygiena me neobvola jako kontakt a mne bude blbe, tak na testy taky nepujdu a budu proste tech 14 dni doma a zbytek rodiny o par dni dele. Stejne ty casy pri tom testovani vubec nesedi. Test v tom vetsinou udela jeste vetsi chaos, kdyz clovek vi, kdy se presne a od koho nakazil.

werumka
31. říj 2020

@alcar Ano, byly pozitivní, ale neměly příznaky. Ukázalo se to až ve chvíli, kdy přišly do školky. Ups. Děti byly v karanténě. Ale ono to není tak jednoduché, protože já třeba ležím doma 10 dní. Teoreticky ještě ten desátý den se dítě může nakazit, protože mám stále příznaky. Tj. může být pozitivní až za dýl, než 14 dní od mého pozitivního testu (kdy by mu končila karanténa, pokud by na test nešlo). Kdybych dítě nenechala otestovat ke konci jeho karantény, tak se to nedozvím. A to je to slepé místo. Teď se bavíme o situaci, kterou ale popisuje autorka dotazu - pozitivní člověk v rámci jednoho domu/domácnosti. Já jsem ráda, že vím, že jsem konkrétně tohle prodělala. Jak už jsem psala. Vím, že nebudu spadat do karantény, pokud bych měla v blízkém okolí někoho nakaženého, což považuju za výhodu. Minimálně co se kontaktu s se staršími členy rodiny týče. Ale chápu, že někdo to vidí jinak. Pro mě je to přínos.

aurelie34
autor
31. říj 2020

Děkuji všem za reakce. Už nám volala hygiena a musíme na testy všichni i děti, pak nám bude běžet od výsledků testu 10 denni karanténa

alcar
31. říj 2020

@werumka ma se testovat do 10. dne od kontaktu. Pozdeji je to uz kontraproduktivni. Tak mi to bylo receno primo hygienou.

werumka
31. říj 2020

@alcar Však ano, někde to rozporuji? 🙂

alcar
31. říj 2020

@werumka no prave ze rozporujes. Pises, ze muze byt pozitivni az pozdeji, nez za tech 14 dni. Takze kdy by podle tebe bylo idealni testovat? 13.den karanteny?

werumka
31. říj 2020

@alcar Říkám, že mluvím o té situaci, kdy jsou to členové jedné domácnosti. Tj. potkávají se s nakaženým každý den. Není jen jeden den, kdy se mohou/mohli nakazit. Tudíž se test u nich dělá opravdu až k tomu 10. dni od mého testu, aby byla jistota, že se nenabral moc brzy. A pokud by pozitivní vyšli, tak pak musejí být doma dalších 10 dní. Což je dohromady následně 20. A kdyby šlo dítě bez testu po 14 dnech do školky, tak by to mohl být ten zmíněný průšvih.

alcar
31. říj 2020

@werumka takze 10. den test a nakazit se muze 11. den? Takhle to myslis? 😃

werumka
31. říj 2020

@alcar Ne, začínám mít pocit, že mluvím švahilsky 😀 Testuje se v době, kdy už není možné, aby se dítě nakazilo a zároveň už se nákaza na testu ukázat musí. Dítě se může nakazit doma klidně až pátý den. Za další čtyři dny bude teprve pozitivní. Takže kdyby šlo za šest dní do školky (protože už má po karanténě, kdyby nebylo na testu), tak může být stále infekční.

alcar
31. říj 2020

@werumka takze kolikaty den si myslis, ze uz nejsi infekcni v tomto pripade? Teoreticky nejsi infekcni az po 14 dnech, takze dite by teoreticky melo na ten test dle tebe jit cca 18.den po tvych prvnich priznacich??? Aby byla jistota, jo?

werumka
31. říj 2020

@alcar Já tedy předpokládám, že izolace zabrala, takže členové domácnosti byli na testu až po tom, co mě vyšel pozitivní test, byť příznaky trvaly už delší dobu (přes týden). Předpokládám tedy, že od doby, co jsem se já chránila, už se nikdo nenakazil. Kdybych volila variantu, že děti na testy nepůjdou, nemám jistotu, že jim 14 dní karantény od mého testu bude stačit. Může se stát, že by totiž bylo pozitivní jen jedno dítě a druhé dítě by se nakazilo až od něj za delší dobu. Takže jedno dítě by po 14 dnech už infekční nebylo, ale druhé dítě ano. Přičemž by nemusely mít žádné příznaky (je to poměrně časté). A to bez testu nezjistíš.

alcar
31. říj 2020

@werumka no ale to si takhle podle tveho scenare muzou 4 clenove domacnosti predavat i klidne 2 mesice. Tvuj idealni postup je naprosty ulet. Nechme to radsi na odbornicich z hygieny. Pokud reknou 14 dni karantena, tak proste 14 dni karantena. Dale nepatram.