Odstranění žlučníku, žlučníkové kameny, máte zkušenost?
Chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s odstraněním žlučníku.
Už loni mi na ultrazvuju zjistili kameny ve žlučníku. Pořád mám nějaké "břišní" problémy.
Mudra říkala že příčinou bude nejspíš žlučník - kamínky, případně písek 😒 .
Kameny přivývají a rostou 😠 .
Asi půjdu na laparoskopické odstranění žlučníku.
MÁTE TU NĚKDO S TÍMTO ZKUŠENOST?
Co jíst, co nejíst, jak operace probíhá, jestli pomůže.
DÍÍÍKY !!!
@hanula11 já bych se bála infekce... Asi bych nešla... (řekl člověk, který se proháněl 10 dní po operaci na koni po poli...)...
no myslím že na to je asi ještě brzo jizva není pořádně zhojená bála bych se aby se tam nedostala infekce
Já si to tak nějak myslela, díky. Tak asi pojedu na návštěvu.
@hanula11 byla jsi na laparce nebo klasika? Hodně záleží na průběhu operace. Za mne když nebudeš podávat v bazénu nějaké výkony a půjdeš jenom s dítětem není to extra velký problém.
Jinak ale souhlas, 4-6 týdnu by měl být klidový režim kvůli možnému vzniku kýly., to ale neznamená, že člověk nemůže dělat vůbec nic.
@lenkavd
Laparo, tak jeli sami a já peču.
Včera se u nás udilo (k tomu jsem pekla, ted peču furt 😉 ).
A nenosit děti, no, toho malýho jsem už párkrát "tahala", ale snad to přežiju (jen cca 10:kg 😝 ).
Tak nějak se snažím nějak podvědomě trochu šetřit, ale ono to pořád nejde, že. Aspoň že nemusím ještě do rachoty, ty dvanáctky ještě fakt nedám 😖 .
A všem ŽLUČNÍKÁŘKÁM at to máte brzy z krku, operace většinou opravdu pomůže. 🙂 😵
@hanula11 s tím "taháním" dítěte buď v klidu. Důležité je to fakt na začátku, teď bych se nebála. Ono ty pokyny z nemocnice, hodně se kryjeme, to samé je i dietou. Jakmile ale budeš cítit v břiše nějaké pnutí, hned s danou činností přestaň. Ono je teď žlučníků nějak víc a je zajímavé, že hodně holek mezi 20-30 rokem. Každou službu je minimálně jedna s akutkou 😅
Mně je letos padesát, ale zlobil mě možná tak 15 let, aspoň, i tak jsem s ním "vydržela" docela dlouho 😉 .
Já nikdy na diety moc nebyla. Ale poslední dobou už mě to mastné atd. trápilo docela hodně. Ani této kuchyni tedy já moc nedám, třeba hranolky vůbec nemusím už léta. Jím celkem zdravě, většinou. A kameny stejně rostly a přibývaly. Asi fakt nemá cenu se zbytečně trápit, radši si zjistit, jestli to co zlobí je fakt žlučník a pak s ním pryč co nejdřív 😔 😀 🙂 , když. Hodně prý dělá i stres, njn, nejen co jíme.
@hanula11 jojo, ono bohužel i lidi co jedí fakt zdravě mají problémy se žlučníkem. Lidé si myslí, že je to dánou jenom stravou, ale tak to vůbec není. Hlavně právě ty kameny.... Stres i to je taky pravda, i to je spouštěč.
Hlavně když se to zanedbá, to že je lidem blbě je ještě to nejmenší zlo.
Já už dnes za sebou jednu žlučníkovou akutku mám a doufám, že do rána další nebude 😝 😀
Když jsem ležela po operaci na pokoji, přišla tam v pět ráno Slečna, asi 23 let, že jí bylo v noci strašně zle, chtěla to vydržet, ale nešlo, nevěděla jestli to není slepak. Dali ji tam do kupy (kapacka ...), a asi to byl zlucnikovy záchvat. A prý to mohou mit i malé děti, co jsem se dočetla na netu když jsem žlučník "studovala". Njn, žádná legrace, radši to řešit zavčas. Já měla největší obavy právě z toho, aby to někdy nebylo akutní kdyby se mi někde "sekl" kámen.
Přidávám se ke žlučníkářkám🙂 Má mamka je bez žlučíku od šestnácti, takže byla jen otázka času kdy to postihne i mě. První záchvat jsem měla v osmém měsíci těhu, to jsem ale nevěděla co to je. Těhotenství je prý jeden ze spouštěčů pohybu kamínků. No a další byl ani ne 6 týdnů po porodu. To už jsem po tom pátrala a přišla jsem na to že je to žlučník. Na UZ 30 kamínku po cca 3mm. Už jsem měla plánovanou operaci, ale i když je to orgán ,,nepotřebný,, , je můj a nechci se ho jen tak vzdát. Zkouším teď neinvazivní metodu. Na rozpouštění kamínků je dobré pít šťávu z černé ředkve. Je více návodu, jak si pomoci, ale co jsem se dočetla, nejčastěji se užívá právě ředkev. No a zítra se jdu objednat a UZ, aspoň zjistím, jestli to pomohlo. A jestli ne, tak se se žlučníkem tedy taky rozloučím...😀
Ahoj holky, v úterý mě taky čeká operace žlučníku. Rozjelo mi to těhu a teď v kojení mám jeden záchvat za druhým. Už to snad nevydržím je to hrozné. Jsem už jen na sucharech a stejně jsme byli včera zase na pohotovosti. Už se nemůžu dočkat až to bude ok. Mám tři dotazy:
1. Mám 2.5 měsičního syna, kdy po operaci ho budu moct zvedat? váží cca 7kg
2. Má někdo zkušenost s kojením po operaci? Jak to šlo?
3. Mám zvýšené jaterní testy, co to znamená? Může být z toho větší problém?
Děkuji za odpovědi.
jo a @veri0007 zkoušela jsem taky ředkev a pomohlo mi to asi na dva týdny. Kdybych se měla znovu rozhodnout, tak jdu hned na operaci, chtěla jsem to oddálit kvůli malému, měl týden když mě to chytlo...
@janeczkat já měla první záchvat už v těhu, jen jsem nevěděla že je to žlučník 😝 ředkev jsem pila každý den poctivě a na utz mám kamenů stále více a více... Prý jsem jak časovaná bomba. Zítra jdu za svou obvoďačkou a domluvím se, že ho chci ven. Už mě to nebaví... Našla jsem spoustu babských rad (např. olej, ale to beru za sebevraždu 😝 ), ale už jsem z té zdravé stravy a strachu z koliky psychicky v dupě... ☹
@veri0007 jsem na tom podobně, taky jsem měla záchvaty v těhu, ale doktorka mi tvrdila, že mi mimi tlačí na střeva, když jsem porodila, tak už tlačit nemohlo a pořád to přicházelo. Postupně jsem vynechávala různé druhy potravin, až jsem skončila na sucharech a už bych si nedovolila ani vařené hovězí maso. Včera jsme měla záchvat, i když jsem na těch sucharech a doktor mi řekl, že teď už to může způsobit cokoli.
@janeczkat máš to teď celé rozdrážděné... Musím zaklepat, ale od nového roku jsem zatím nechytla žádnou koliku, ale taky mě neba, když po každém větším jídle běhám na záchod. A to doslova běhám... Nevím jak to bude řešené u tebe, když jsi v jedné kolice pořád, ale mi řekli, že operace nejdříve 6 týdnů po kolice, že se to prý musí uklidnit...
@janeczkat ahoj. Já byla na operaci když byl malé necelý rok... Zvedala jsem jí docela v pohodě, dalo se to - ta laparka je fakt maličká, člověk funguje skoro hned. Jinak ty jaterní testy je právě k tomu žlučníku a slinivce... Je to tam celé rozhašené... Poslední záchvat jsem měla po sklenici vody!!!! Dojela jsem na pohotovost a druhej den šla pod kudlu, už se to nedalo vydržet :o( Tu operaci jsem brala jako vysvobození... S kojením zkušenost nemám, ale kamarádka byla na laparce chvíli po porodu a kojila pak docela normálně... Držím palce.
@anetka1701 taky beru operaci jako vysvobození a nemůžu se dočkat na normální teplé jídlo 🙂
@janeczkat no ono to ještě chvíli trvá :oD Ale pak je to už mnohem lepší... Hlavně si dát pak bacha co jíš a vypozorovat, co dělá špatně... Já třeba dotedka nemůžu moc vajíčka, ta mi nesedí (občas jedno jo, ale ne často)... Jinak smažené, mastné a tučné jsem vypustila úplně - ze začátku po operaci jsem to jedla (pár měsíců po), ale zjistila jsem, že je mi po tom blbě, bolí mně břicho, trápí nadýmání, tak jsem to zrušila a je mnohem líp...
@janeczkat já byla na odstranění žlučníku v listopadu. Syna (10 kg) jsem se snažila aspoň 14 dní po operaci fakt nezvedat (kvůli riziku kýly). Fungovat bych ale byla schopná už tak pět dní po operaci, ale nejdřív měl ošetřovačku manžel, pak se u mě střídali různí příbuzní, tak jsem toho využila a důkladně jsem odpočívala 🙂 Kojení šlo po operaci v pohodě. Nekojila jsem akorát v den operace, to jsem odstříkávala a vylévala. Druhý den už mě přijeli navštívit, aby mě malá pijavice pořádně vysála 😀 Akorát jsem musela každé sestře i doktorovi pořád dokolečka opakovat, že kojím, jestli léky, co mi chtějí dát, jsou vhodné. Párkrát je vyměnili.
@anetka1701 jo tak to taky oželím, ale hlavně už chci zeleninu a prostě něco jiného než jen samé suchary. Už ani nevím jaké to je si něco dát a nemít koliku 🙂
@janeczkat jo, to chápu :o( Já pak byla několikrát hospitalizovaná na interně... rvali do mně horem dolem všechno možný, uklidnili to a po tejdnu jsem tam byla zase... šílený

Mám také po žlučníku a zrovna na plavání jsem se ptala a ne! Prý když se namáhají břišní svaly, může z toho být kýla u pupíku.