Preventivka na gyndě. Jak probíhá ta vaše?

28. zář 2023

Ženy jak u vás probíhá prevence na gynekologii? Chodím pravidelně a vždycky Dr provedl stěry, podíval se mikroskopem , prohmatal břicho nakonec vnitřní ultrazvuk. Ale teď naposledy jak sem byla tak už se díval j n přes mikroskop, vzal stěry a prohmatal břicho. Ultrazvuk už neprovedl . Tak mě to celkem zaskočilo.

leymea
28. zář 2023

Moje mi vnitrni ultrazvuk na preventivce nikdy nedelala.🤷‍♀️

palja
28. zář 2023

Moje dr dělá vždy ultrazvuk. Beru antikoncepci, při které nemám MS a máme v rodině rakovinu ženského pohl. ústrojí. Je mi 34.
Dr mi říkala, že uzv musí vždy udělat. Předchozí dr nedělala vnitřní ultrazvuk nikdy.

alice180
28. zář 2023

Mne taky nikdy v rámci prevence neděla ultrazvuk. Ani lékař, u kterého jsem byla předtím.

mamikry
28. zář 2023

Muj doktor ultrazvuk dela.

alpakovo
28. zář 2023

Mě dělá,ale já prodělala endometriózu, která se mi usadila v jizvě po CS, takže možná proto

lencaa11
28. zář 2023

Ne každý lékař dela po každé ultrazvuk mají určiti počet na pojišťovnu mě teda lékárka dela vždy pri prevenci vše pohovor ,koza, pohmat ,kouknuti - stěr ultrazvuk ...

pampeliska1313
28. zář 2023

Ster, ultrazvuk a otázky na cyklus atd)

emillyhk
28. zář 2023

Mě dělá vždycky ultrazvuk, ale měla jsem cystu a myom, tak možná proto 🤷‍♀️

klokanka31
28. zář 2023

Naše doktorka taky dělá ultrazvuk vždycky, a co vím od ostatních tak ultrazvuk dělá každému.

drep
28. zář 2023

Ultrazvuk není standardně náplní gynekologické preventivky, viz zde (platí to i pro jiné pojišťovny, naopak, vzp hradí obecně nejvíc prevence)
https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...

luhana
28. zář 2023

Mě dr. ultrazvuk dělá vždy při prevenci 1x ročně. Kamarádce jí její gyndařka nědělala ultrazvuk při prevenci nikdy. Až letos poprvé na požádání, že si ho i sama zaplatí, tak jí ho udělala.

alubif
28. zář 2023

Ultrazvuk je při prevenci zásadní stejně jako stery. Takže gynekolog který nedělá vaginální UZ je jako chirurg, který neoperuje.

drep
28. zář 2023

@alubif ale v náplni výkonu to není…

j.a.n.i
28. zář 2023

@alubif No, kdyby byl tak zásadní, tak je součástí vykonu, ale není.

alubif
28. zář 2023

@drep vím, ale z praktického hlediska je prostě zásadní. Takže gynekolog, který by mi na prevenci nedělal vaginální sono, je pro mě nedostačující a vyměnila bych ho. Zvlášť, co se týče ovariálních tumorů a tumorů těla děložního. Vzhledem k jejich agresivitě a malé klinice ovariálních TU , jejich posunem do mladšího veku to prostě zásadní.

drep
28. zář 2023

@alubif já význam nerozporuju, ale na druhou stranu, pokud to není náplň výkon gynekologické preventivky, tak gynekolog prostě nemá povinnost to dělat. Za mě je to něco, co si má pacientka event. Připlatit, tak jako chodíme jako samoplátkyně na sona prsou.

bessinka
28. zář 2023

u mého dr.vždy i utz

j.a.n.i
28. zář 2023

@alubif No, zcela upřímně, to, že má gynekolog v ordinaci UTZ a rejdi sondou, ještě neznamená, že tam taky něco pozná... Takže smysl má jít na takové vyšetření ke specialistovi, protože ten na ty fleky kouká 8 hodin denně a ne pár minut.

alubif
28. zář 2023

@drep souhlasím, určitě to není povinnost, když to není v nařízení a tím pádem souhlasím i s platbou za vyšetření. Ale u prsou už je to jakýsi dlouhodobý zvyk, že se hradí cash v rámci samoprevence už od zacatku. U gynekologie pokud si to teď tak začnou zavádět to bude chvi trvat než si pacientky zvyknou...

alubif
28. zář 2023

@j.a.n.i 🤦no comment.

escapelle
28. zář 2023

@drep tak to čumím.protože když jsem před 8lety dělala v gyn.abulanci,tak pod kódem prevence uzv 100%byl.
Ale oni to měnili. Stejně jako dřív se od 37tt natáčelo ctg,to už teď taky není povinné nebo to,že se do poslední chvíle chodí k OG a pokud pac převezme poradna v nemocnici,dělá péči defacto zadarmo.
Opravdu ne všechny změny jsou k lepšímu.

levandule_k
28. zář 2023

@drep Nějak si nedovedu představit gyn. prohlídku bez ultrazvuku. Mě ho zatím vždy všude dělali. Úplně se mi nelíbí ten trend, že by měl být zpoplatněn, ale vzhledem k finančním situaci ve zdravotnictví to bude trend a bude těch úkonů, co si hradíme sami přibývat...

klokanka31
28. zář 2023

@levandule_k Jenže spousta lidí na to nebude mít peníze a to bude průšvih. Když lidi nemají na zubaře tak ok, nejde o život, ale zrovna u tý gyndy o život může jít. Nechápu k čemu si pak teda platíme zdravotní pojištění...

dandaa
28. zář 2023

Chodím 2x ročně jako rizikový pacient. Vždy mám utz vnitřní i vnější, prohmatá uvnitř i přes břicho, stěr na cytologii (1x ročně),zeptá se co prsa ,ms. Stejně utz není záruka, že bude něco vidět, doporučuji se zjistit i jiné příznaky co mohou být ... Nádory spodku jsou extrémně agresivní a dokážou růst opravdu rychle.

levandule_k
28. zář 2023

@klokanka31 No zkažené zuby, paradontóza umí zkrátit život o pár let. Mně se to taky nelíbí, že bych si časem měla platit za utz, tak nějak psychologicky mi to vadí, i když vím, že pokud chceme kvalitní zdravotní systém, budeme muset do něj vložit víc peněz. Léčba nemocí je hodně drahá, umíme toho léčit fakt hodně, ale něco to stojí. A je lepší dát pár stovek za utz, než si platit léčbu raka, ale měl by to být i zájem pojišťovny, aby preventivky byly smysluplně nastavené.

drep
29. zář 2023

@klokanka31 tak pokud vím, tak ty zrovna platíš tak akorát nic🤦🏻‍♀️ dost významný procento lidí platí (nebo je za ně platí stát) těch 2722 korun měsíčně, což je ročně něco přes 32000. To rozbitýmu člověku po bouračce dám na urgentu z ruky během pěti minut jenom na fibrinogenu. Vzp vloni vyplatila za léčbu dvaceti finančně nejnákladnějších pacientů 718 miliónů korun (většina dětí s neurogeneracemi, krevními chorobami). Furt ti to vychází?

klokanka31
29. zář 2023

@drep Tak zdravotní je povinné, když jsem byla jako žena v domácnosti, tak jsem si to platila. A rozhodně za mě nevyplatili lékařům tolik, co jsem jim zaplatila. Ať je léčba pro všechny ne? Jsme sakra vyspělý stát (nebo aspoň si na to hrajeme) tak prostě léčba pro všechny. Není v pořádku, že alkoholikům a feťákům se platí kde co, a tady by se uvažovalo jestli si ženská nemá platit na gyndě 😡

drep
29. zář 2023

@klokanka31 tak si schválně projdi svoje vyúčtování včetně porodu, ono to zas tak slavný nebude. A přečetla sis ta moje čísla? Ta léčba 20 nejdražších dětí odpovídá roční platbě víc než 22000 plátců té nejnižší sumy. Spoustu alkoholiků a feťáků si taky platí pojišťení, protože normálně pracují, to je argument asi na úrovni toho, že nebude platit lečbu nikomu s bmi nad 30, protože obezitu si přivodil taky sám…

klokanka31
29. zář 2023

@drep Někdy si obezitu nepřivodíš sama, a nemůžeš srovnávat alkoholiky/feťáky a silné lidi.

drep
29. zář 2023

@klokanka31 jasně, zavádět debatu jiným směrem je tvá silná stránka. Naopak, obezita a závislosti mají spoustu velmi podobných rysů v podobě řešení nějakého problému patologií. Nicméně jsi rozporovala tu matematiku, tak se znova ptám- kouklas na to, kolik jsi stála zdravotnictví? A tvoje dítě, kterému notabene to pojištění platíme my pracující? A jak bys chtěla mít na všechno, když 20 lidí spotřebuje peníze od 22000 plátců? Když ecmo pacient (my jich letos měli cca 10) stojí řádově milión? Když polytraumatizovaný stojí cca půl milónu až milión, stejně jako rodička s život ohrožujícím krvácením? Což je pro všechny mnohem víc než za celý život odvedli…