Přibírání po čtyřicítce. Máte osobní zkušenost?
Přeji vám hezký den... Máte někdo zkušenost s tím, že byste s nástupem čtyřicítky začala, jako kdyby z ničeho nic, tempem přibírat? Děkuji
Bude mi letos 40 a už teď pozoruju, že mnohem snadněji přibírám (stačí pár dní hřešit, např. sladké, a že to umím!!) Myslím, že letos poslední možnost se do toho opřít a zhubnout apak se to už jen zkusit udržet...bohužel se začínám smiřovat s tím, že konec se sladkým a slušnými porcemi...a já se divím kolegyni o 7 let starší, že si dá k obědu poloviční porci a že jí to stačí, prý i tak je to moc. No, asi na to budu časem muset najet taky, protože pokud budu jíst jak dosud, tak už to nebude o udržování...
Geneticky ze strany mámy a babičky mám potenciál k přibírání v oblasti břicha (jablka), i když zatím jsem vždy měla spíš silné nohy, nevím, po kom (možná po druhé babičce? ale ani ta nebyla žádná typická hruška, spíš jablko).
@sarihy presne, a proto je potreba zaradit dalsi pohyb, kdyz uz najednou nestaci, ze nemas sedavy zamestnani. Jasne, kazdej jsme jinej, ale proste kdyz zaradis pravidelnej sport (coz je jinej druh pohybu nez v praci, i kdyz treba celej den v praci chodis), kdyz zmenis stravovani (vyradis sladkosti, omezis cukry a zaradis stravu bohatou na vlakninu a bilkoviny), tak nemuzes proste pribrat ani po 40. To proste neni fyzikalne ani fyzicky mozny (pokud se samozrejme bavime o zdravym, byt hormonama zpomalenym metabolismu, pokud je nekdo nemocnej, tak je to samozrejme o necem jinym, ale to tady myslim neresime). Hele ja bych to tady netlacila, kdybych nemela zkusenost. ve 39 jsem mela 77. Ve 40 jsem si rekla dost, zmenila stravovani, zhubla 15 kilo a drzim - ale taky chodim 3x-4x tydne do posilovny, beham (teda snazim se, i kdyz jenom trochu, pac to nesnasim). Jsou vykyvy, samozrejme, ale drzim vahu, nabiram svaly a to i kdyz jim nekdy jako prase. (a jo, fakt to vidim okamzite - sezeru jednu cokoladu a hned mam spek). Ale pak jdu zase cvicit, vynecham tejden bramburky a dobry. Ono je strasne jednoduchy se vymlouvat na vek a "uz to nejde jako driv". Jako nejde to jak driv, no. Boli to jak svina. Ale jde to i kdyz to stoji vic usili.
Krainovka (Simona Krainova) by vas hnala! 😀 Podle jejiho opakovaneho vyjadreni je mozne byt i v 50 jako proutek - a ona o tom musi neco vedet, ze, tento mesic ji bude/bylo 51😅...akorat teda zapomnela rict, ze ona i v 18 vypadala lip nez vetsina vrstevnic, natoz v 50. Takze tu startovaci pozici mela trochu lepsi nez vetsina prumernych lidi. Ale je fakt, ze ona ma postavu asi opravdu vydrenou....pamatuju, jak jsem nekdy v 90.letech cetla nejaky rozhovor s ni, tak tam machrovala, ze pro stihnou postavu nemusi nic delat, klidne si da zakusek, kdyz ma na nej chut a nesnasela cviceni....ted uz ale pokorne (no, v jejim pripade pokorneji, nez pokorne - pokoru asi nekdo jako ona nezna) priznava, ze se nadre, aby si ji udrzela. A to nejen tim, ze cvici, ale vic se hlida v jidle a uz holt nemuze delat to, co v mladi. Tak holt jiny recept asi neni.
@zanett je pár šťastných, kteří dostali dar od Boha a skutečně dřít nemusí. Tohle je jasné. Holt když má člověk čas, tak je to cesta. Makat a dobře jíst. Já jsem zatím nenašla řešení, jak skloubit práci v práci, školku, školu a domácnost... Můj den začíná ráno v pět a končí uspáním syna v osm a později. Šťastná paní Simona 😂
První náznaky jsem zaznamenala kolem 45, dřív když jsem se rozhodla, že zhubnu, tak jsem zhubla. Teď kolem 49 si hlídám jídlo a nějak moc dolů ta váha neleze. (je fakt, že tam jsou ještě rezervy, sice nepřekročím příjem, ale mohla bych mít víc bílkovin a méně sacharidů. Asi mi nezbyde nic jiného než zařadit spor. 🙄
@sussi0623 Že jo. Normální člověk by potřeboval den s 48 hodinama minimálně. Aby po práci byl čas na úklidm, starost o děti, volný čas (knížka, film), sebevzdělávání a ještě čas na makání na sobě (cvičení). Já se dlouhodobě učím jazyk (s Duolingo), teď jsme začala jseště sledovat videa podcasty v AJ (kvůli prohloubění). A už ale nemám čas na nic víc -knížku jsem nečetla ani nepamatuju, jednou dvakrát týdně kouknu hoďku na seriál, na cvičení nemám čas anebo chuť (byly doby, kdy jsem večer denně intenzivně cvičila 40-50 minut, ale to jsem zase nestudovala a zaměřovala jsem se na toto).
@ada22 Příliš moc sacharidů je i můj problém. Předloni jsem si měsíc dělala kalorické tabulky a byla jsem překvapená, kolik bych do sebe měla narvat bílkovin, aby to bylo Ok, a jak moc jsem musela škrtit sacharidy. Jsem holt pečivová a přílohová, k večeři salát jen ze zeleniny s trochou sýra, to pro mě není jídlo. Takže teorii, jak se správně stravovat, tu mám zmáknutou. Ale nedokážu to držet dlouhodobě, natož trvale Po čase vvždycky sklouznu k té nevhodné stravě.
@ninive211 Z toho jsem byla překvapená taky - a zpětně vím, že to byl ten důvod, proč jsem velké zhubnutí před 4L neudržela...špatně jsem jedla. Naštěstí zatím to je v pohodě, nemám problém to držet, ale jak se blížím cílové rovince, tak jsem trochu nervozní, takže už jsem rozhodnutá vyhledat výživového poradce, abych měla kontrolu a rádce a nesklouzla tam, kam už nechci.
@sarihy Já mám poslední dobou pocit, že zahřeším dopoledne v práci např. jednou kofilou, perníkem, polomáčenými sušenkami...a hned mám pocitově o dvě kila víc a šíleně nafouklý břicho 😀 Včera normálně po obědě, kdy jsme měla kebab s nudlemi, tak jsme pak měla úplně upnutý gatě a byla celá "oteklá" pocitově....k tomu večer návštěva tchánů (můj svátek) a tak jely nutné panáčky ( i když jsem vlastně nechtěla, ale jako oslavenec prostě nemůžu říct nedám si...a rumík byl fakt dobrej) a fakt mi nebylo pak moc dobře. To mám pocit, jako bych byla v 5. měsíci. A stačí dva tři dny,kdy to dost hlídám a zas jsem jakž takž v normě a břicho splaskne. Ale jak jen lehce přešvihnu sacharidy, tak je to poslední dobou děs. Hrozný. To ještě tři roky zpátky jsem neznala, že i jen jedno blbý jídlo ve mně toto způsobí...že jsem pak jak těhotná. A děsí mě, že bych si jako do konce života měla všechno to, co tak miluju, úplně odpírat, jen abych se cítila v pohodě ☹
Stejny problem, ve 39 behem 2mes z niceho nic 6kg, změnila jsem stravu, snazim se hybat, jim min a stejne dalsi 3kg behem roku nahore. Vzdy jsem byla stihla a ted se vubec necítím dobre a nevim, co s tim 😒 jedine uz vynechat pecivo uplne, jedina neřest, ale ten1 rohlik denne je to posledni potěšeni, co mi zbylo 🤦🏼♀️ jsem milovník peciva a trpím 🤣🤣🤣🙏
@zara11 Jj, děsí mě, že teď abych si tak nějak udržela alespoň normální postavu, když ne štíhlou, tak už prostě žádné potěšení, zamlsání...každá sklenka vína navíc a každý koláč z bílé mouky se mi vymstí...a to nemluvím o čokoládě! Anebo si dopřát, ale smířit se s tím, že prostě budu tlustá?
@zara11 Rohlík není neřest ve vyvážené stravě a v rozumném množství...já včera měla k večeři úplně obyčejnou doma upečenou housku z bílé mouky... a to si hlídám příjem a normálně se mi to vejde do tabulek, když to doplním odpovídajícím dalším jídlem.
Holky, jako já nechci znít jak tabulkový expert, ale fakt jako doporučuju na to mrknout, ono to je totiž hrozně snadný vlastně, stačí to jen dobře spočítat, to je celé. na IG najdete spoustu účtů relevantních a i recenze a věřte, je tam spousta žen 50+, které se díky správnému jídelníčku drží úplně v pohodě. Ale ano, je to o plánování a přemýšlení o jídle, no, holt už nám není 20 ani 30.
@sussi0623 jako jo, když jsem v 24 čekala první dítě měla jsem 47 kilo a ještě šla dolů,lidi mi říkali že jsem nechutně vychrtlá... Loni jsem přibrala 7kg, takže aktuálně 64 a na to nejsem vůbec zvyklá. Vše jde hlavně do břicha a lidi se neurvale ptají jestli jsem těhotná 🤦. V listopadu jsem začala chodit na svižné procházky, občas cvičím, ale toho pohybu je bohužel na mě málo ☹️. Dříve jsem mohla sežrat 6 vdolků na posezení a dneska se na ně stačí podívat 😂🤷🙆🤦
@sarihy Souhlasím, že tabulky fakt pomáhají...ale já si je dokázala psát cca měsíc a teda fakt děsně mě to otravovalo a zdržovalo a hlavně u spousty jídel prostě nemůže kJ vědět ani orientačně, protože je v tabulkách nenajdeš. Ale pomůže to minimálně v základní orientaci, že má člověk málo vlákniny, málo bílkovin, hodně sacharidů...a pak to už třeba dokáže rámcově +- držet i bez tabulek. Já bohužel po čase vždycky sklouznu k tomu nez úplně zdravému způsobu, kdy mám málo bélkovin, málo vlákniny. Musím se na to víc zaměřit, mám 3 měsíce na to (do dovolené) shodit adi 6 kilo (ale už pro mě kila nejsou podstatná, vlastně se radši nevážím, spíš aby to zmizlo vizuálně, tj. v centimentech).
@sussi0623 Loni mi bylo 40 a 2 kg šla nahoru za necelý rok, předtím jsem měla roky stejnou váhu, i když mi po těhotenstvích 4 kg zůstala - 4 těhotenství, 3 porody, 2 děti. Budu muset snížit porce. Teď už mi BMI ukazuje nadváhu, ale nejsem drobný typ - 172/74. Hýbu se, i silově cvičím, skladba stravy ok, i jsem to konzultovala, ale v porcích se někdy moc neumím krotit. Prý už to hůř spaluje. A bojím se přechodu, myslím váhového růstu, tak to chci dát ještě dolů, ať mám rezervu. 😅
@jancazao ja mam taky těch 163/83 kg , ale já prostě jedla hrozně, teď si plním tabulky a tam člověk vidí jak se cpal často tukem a sacharidama, žádný bílkoviny skoro. Kudy chodím tudy tabulky doporuciju. Já mam zase velký břicho, to mi po dětech docela zůstalo a před 2 lety hysterektomii, ale nechci to brát jako důvod proč kynu. U mě je teda problém málo jídla, a celkově nevyvážena strava.
V breznu mi bude 40 a poporodni kila jdou ted dolu docela blbe. Urcite hur, nez driv, takze ja uz to docela pocituju.
Nutno ale rict, ze ja mela kila vzdy vyzrana a tedy metabolismus poskozenej dietama nastesti spis nemam. Proste uz je jen linejsi a pri jaky zivotosprave jsem ve 20 mela 55 kilo, tak pri ty samy mam ted holt 65. 🤷♀️
@lennus nevim cim to je, mozna tim ze na vyssi postave se to vice rozlozi, ale 2kg fakt neresim. To priberu pomalu po obede🤣. Ja mam svou idealni vahu v rozpeti 5 kg, a i jeste jed o kilo dolu a 2 nahoru jsou ok. 180cm/69-77kg. 69 a min jsem vyhubla a vylozene slaba, a nad 76-77 kg uz se mi hur hybe. A i kdyz jsem se jednou v zivote vyzrala na 80kg (posledni rok studii pred statnicema kdy jsem jen lezela doma a delala ze se ucim) , tak ono to casem (do roka?) nejak zase samo slezlo na tech pro mne prijatelnych asi 76kg. Asi mam kliku, ze jsem prirozene aktivni a taky ze mam jidlo jako prostredek preziti a nikoli jako smysl zivota.
Jo.42,od leta +10kilo,ale teda par let pred tim jsem zhubla 15 s rozchodem/rozvodem a ted mam bajecnej uzasnej vztah.Tak jsem vyuzila toho,ze jsem pribrala a rovnou prestala i kourit
@zara11 a co žitný nebo celozrnný? Obyčejný je fakt cesta do pekel...

@odula Pokud je to hormonální, což po 40 často bývá, tak ani to nemusí pomoct. To, že se tuky začínají ukládat jinak, není žádná teorie, ale je to prokázané. To, co stačilo dřív, v pozdějším věku už nestačí.