Proč je rakovina čím dál častější i u mladých?
Proč je všude najednou tolik rakoviny, a i u mladých? Nejen že to slyším všude z médií že celebrity mají rakoviny, ale i čímdál víc kolem sebe to slyším...Před pár měsíci umřela na rakovinu moje prateta, mojí kamarádce zjistili rakovinu na jaře, dneska jsem se dozvěděla že příbuzná má agresivní typ leukémie, mladá holka co má doma dvě malé děti 😞 To přece už není normální...😟
tím, že dělám se ženami s nádory prsu + obecně vidím onkologické pacienty v rámci kontrol na zobrazovacích metodách zase vidím i spoustu pozitivních nálezu při kontrolách a velmi dobré efekty různých typů léčby. Za posledních pár let se zavedenim biologické léčby a spoustu nádorů se z kategorie krátkého přežití posunuly do kategorie s velmi dobrými prognozami. U některých nádorů je velmi dobrá prevence, jen je smutné, že minimálně 4 ženám denně co dělám třeba 15 son vysvětlují, proč chodit na mamograf. (Informace si zjišťují u Máni z prasecaku nebo na pochybných webech... 2-krat ročně lítat letadlem jim ale nevadí a snímkovat kde co si nechají).
Statistiky se až tak moc nemění, jen se o tom nikdy tolik nemluvilo v médiích a sociálních sítích. Na druhou stranu, žijeme v blahobytu a dopřáváme si mnohem víc rizikových faktorů ve svém životním stylu - třeba červené maso je jeden z nejrizikovějších f aktorů ve vzniku nádorů, zvláště střeva. Navíc v dobách komunismu se ani o rakovině v podstatě nemluvilo, spoustu pacientů ani nevědělo ,že leží na onkologii nebo nevěděli proč... Jak říkal jeden profesor na vysoké, na něco umřít musíme - buď na na kardiovaskularni onemocnění, rakovinu , nehodu a jen málo šťastných zemřou na stáří.
@alubif Vidíš, já když měla jaterní dietu, tak hovězí maso tam bylo udáváno jako nejvhodnější. Mnoho lidí říká, že kuřecí maso by se vůbec jíst nemělo (antibiotika a podobně), vepřové je dost tučné, hovězí je bráno jako to v podstatě nejlepší. Čili - proč vlastně nejíst to "červené maso"?
@alubif Vidíš, já když měla jaterní dietu, tak hovězí maso tam bylo udáváno jako nejvhodnější. Mnoho lidí říká, že kuřecí maso by se vůbec jíst nemělo (antibiotika a podobně), vepřové je dost tučné, hovězí je bráno jako to v podstatě nejlepší. Čili - proč vlastně nejíst to "červené maso"?
@merope považuje se za rizikové jak zpracované ve výrobcích jako salámy - tak tam jsou samozřejmě další chemikálie, které vznik nádorů podporují tak i u vlastního čistého masa. Kvůli sloučeninám, které vznikají z železa v něm obsazeném. Rizikový je hlavně pro kolo rektální karcinom. Všechno je nutné brát s mírou, necpat se denně salámy a bifteky.
ja jen doplním ty dětsky nemoce… bylo jich vždycky moc a děti umíraly i v minulosti, jen se o tom všude nepsalo. Ja mam stejne jako @drep vzorek jen mých pacientů, resp pacientek. kdyz se ptám v rámci anamnézy na děti, tak jich je dost, kde bez ohledu na věk ( mam tam mladý i starší 80+) buď rodila mrtvý dítě nebo ji jedno i vícero děti zemřelo na leukemii či jiný typ rakoviny nebo porodila předčasně a dítě to nezvládlo. Dneska ty děti maj velkou šanci na uzdravení se či přežití předčasného narození…
jinak do sbírky tipů co muže za nárůst u dnešních čtyřicátníků ja přidávám i vliv radiace z Černobylu.
@merope považuje se za rizikové jak zpracované ve výrobcích jako salámy - tak tam jsou samozřejmě další chemikálie, které vznik nádorů podporují tak i u vlastního čistého masa. Kvůli sloučeninám, které vznikají z železa v něm obsazeném. Rizikový je hlavně pro kolo rektální karcinom. Všechno je nutné brát s mírou, necpat se denně salámy a bifteky.
@alubif A které živočišné bílkoviny jsou tedy z tvého pohledu nejlepší? Teda jasně, že ryby a vejce. Co dalšího? Já slyším opravdu spíše varování před kuřecím (ale přiznávám, že ho mám nejraději, ale beru, že vlastně jím to, co je nejméně zdravé).
@alubif A které živočišné bílkoviny jsou tedy z tvého pohledu nejlepší? Teda jasně, že ryby a vejce. Co dalšího? Já slyším opravdu spíše varování před kuřecím (ale přiznávám, že ho mám nejraději, ale beru, že vlastně jím to, co je nejméně zdravé).
@merope osobně považuju za super zdroj bílkovin krůtí maso, ryby, miň tučné mléčné výrobky
@merope krůtí, kuřecí (bavíme se o kuřatech z biomalochochovu), ryby, vejce , mléčné výrobky... takže souhlasím s @drep 😉 . Koukám, že to píše těsně přede mnou. Jasně, že si doma dáme i hovězí a vepřové, ale mmnohem méně než krůtí. Jinak jíme jen bílé maso a ryby. Jedin, kde jiné červené maso jsou kvalitní sunky. Jsou ale rodiny kde se jí vepřové 4 krát týdně, k tomu levné salámy a grilovačky... K tomu pivo a. už jen to je krásný soubor karcinogenů.
@merope krůtí, kuřecí (bavíme se o kuřatech z biomalochochovu), ryby, vejce , mléčné výrobky... takže souhlasím s @drep 😉 . Koukám, že to píše těsně přede mnou. Jasně, že si doma dáme i hovězí a vepřové, ale mmnohem méně než krůtí. Jinak jíme jen bílé maso a ryby. Jedin, kde jiné červené maso jsou kvalitní sunky. Jsou ale rodiny kde se jí vepřové 4 krát týdně, k tomu levné salámy a grilovačky... K tomu pivo a. už jen to je krásný soubor karcinogenů.
@alubif uprimne jsem vubec netusila, ze je veprove a hovezi maso v necem spatne. Jime zdrave, ale deti moc nemusi ryby a kruti maso, tak jsem se prave snazila dost zaradit veprove namísto kureciho, co mame porad. Tak to asi zmenim taktiku :D jako nejime veprove denne, hovezi spis vyjimecne, ale i tak me to prekvapilo.
Já beru rakovinu jako strašák, který si nevybírá. Těch faktorů - a jejich kombinací - které na to mají vliv, je mraky. A nejde říct "on to má z toho a ona z toho". Vím o lidech z obou pólů, superheroes s životním stylem top, ale i prostě takové ty typy "tělo musí jít do hrobu zhuntovaný". A stejně je to doběhlo. Za mě - a toho se držím, možná je to naivní - ale střídmost. Ve všem.
Já beru rakovinu jako strašák, který si nevybírá. Těch faktorů - a jejich kombinací - které na to mají vliv, je mraky. A nejde říct "on to má z toho a ona z toho". Vím o lidech z obou pólů, superheroes s životním stylem top, ale i prostě takové ty typy "tělo musí jít do hrobu zhuntovaný". A stejně je to doběhlo. Za mě - a toho se držím, možná je to naivní - ale střídmost. Ve všem.
Vidím to stejně jako @berenika39 rakovina si nevybírá a skoro vždy je to souhra více faktorů. Zmíním ještě dva úhly pohledu:
Díky sociálním sítím dnes "známe" hroooozně moc lidí. Lidí, které jsme v životě neviděli, ale víme o nich. O to víc se mezi těmi, o kterých jen víme, dozvídáme o jejich bojích s různými nemocemi. V okruhu mé rodiny a nejbližších přátel si nevybavuji nikoho, kdo by rakovinu měl. Z doslechu vím jen o jednom pradědečkovi, který zemřel dávno před mým narozením, a o první manželce mého dědy. V okruhu lidí, které jsem třeba někdy potkala, a kteří na rakovinu zemřeli (většinou lidé žijící ve stejném městě) jich můžu napočítat na prstech jedné, max. dvou ruk. Ale díky sociálním sítím jsem někdy četla nebo slyšela o desítkách a stovkách těchto pacientů. To pak může osobní dojem zkreslovat. Tím ale určitě nechci popírat, že obecně se rakovina vyskytuje častěji než dřív a kosí mladší ročníky.
A s tím souvisí druhý postřeh: rakovina se vyskytuje i ve starých matrikách. Genealogie je můj koníček a zvlášť matriky zemřelých jsou fakt zajímavé čtivo. A kupodivu rakoviny se tam objevují přímo jmenované. Ale řekla bych, že mnohem častěji nejmenované, protože při tehdejší znalosti medicíny a nedostatku lékařské péče se vůbec nepřišlo na to, že je to rakovina. Spíš popisovali příznaky a nějak to pojmenovali - "výlev krve", "ochrnutí plic", "tvrdnutí jater", "křeče", "střevní katar". Často i za příčinou "sešlost věkem" klidně mohl být nádor, jen to prostě nikdo nevěděl. Viděla jsem "sešlost věkem" jako příčinu úmrtí i u 50letého člověka. Kdoví, co mu bylo. Příčinu úmrtí (samozřejmě kromě nemocnic) zapisoval farář podle toho, co mu řekli příbuzní nebo co sám viděl. Tím chci jen říct, že třeba ani historici zabývající se dějinami medicíny nejsou schopni rozklíčovat, jak moc se rakovina vyskytovala od počátku 20. století dál do minulosti, takže vyloženě nějaké statistické srovnávání se může týkat posledních cca 50-70 let.
@merope S těma rybama třeba ne úplně souhlasím, že jsou tak strašně zdravé. Dost zálěží na tom, jaké ryby a kde byly uloveny. Hodně mořských ryb obsahuje těžké kovy a jejich konzumace vlastně není vůbec zdravá (řekla bych, že rizika mohou převládat nad benefity v podově většího množství jódu a omega kyselin). A třeba pro nás histaminiky jsou některé druhy ryb absolutně nevhodné.
@alubif uprimne jsem vubec netusila, ze je veprove a hovezi maso v necem spatne. Jime zdrave, ale deti moc nemusi ryby a kruti maso, tak jsem se prave snazila dost zaradit veprove namísto kureciho, co mame porad. Tak to asi zmenim taktiku :D jako nejime veprove denne, hovezi spis vyjimecne, ale i tak me to prekvapilo.
@kacka1994 Zde bych napsala stejně jako berenika, všeho s mírou, střídmě. Zdravé určitě nebudou levné salámy, špekáčky, klobázky, uzené, bůček, krkovice několikrát týdně. Ale když si jednou za měsíc dáš libové vepřové, tak se ti fakt nic nestane. Hodně jsme se spotkávala s názorem, že tmavé maso se nedoporučuje hlavěn proto, že je prostě často o dost tiučenější jak drůběží (vykrmený prasátko). No a pak zasenarazíš na jiné články a studie, jak je špatná drůbež, protože je vyhoněná hormonama atd. To samé káva, červené víno. Obvykle se traduje, že v malém množství je zdraví prospěšné, pak se zas setkáš s články "odborníků", které odsoudí i to jedno deci vína jako špatné. Takže na každém je prostě něco. Jedna studie přijde s nějakým výsledkem, v zápětí další studie to popře a prezentuje výsledky jiné...
S čím se ztotožňuji, tak si myslím, že velký vliv, ani si asi neuvědomujeme, jak velký, mohl mít ten výbuch Černobylu. Dostalo se to do půdy, do potravin, Ukrajina tehdy byla obilnicí Evropy...do toho posledních 20 let GMO.
@ninive211 Tak pokud máš mít poměr živočišné:rostlinné bílkoviny 1:1, tak dát si 1x za měsíc libové vepřové, může být docela málo - vezmu-li, že denní dávka bílkovin je cca 80 gramů (samozřejmě záleží, kolik dotyčný váží, zda hubne, sportuje a podobně), tak to je 400 gramů libového vepřového. Když jsem měla redukční jídelníček, sama jsem byla překvapená, jaké dávky masa, tvarohů a podobně to znamenalo, aby tam bylo dost bílkovin.
Čili spíše bych se dívala na to, aby to jídlo bylo rozmanité - kuře, krůta, hovězí, vepřové, vejce, sýry, kvalitní šunka (a to samozřejmě doplnit luštěninami, semínky případně pro nealergiky třeba i sója/tofu, bílkoviny jsou i v pečivu, těstovinách, bramborách, ale menší množství).
@ninive211 Tak pokud máš mít poměr živočišné:rostlinné bílkoviny 1:1, tak dát si 1x za měsíc libové vepřové, může být docela málo - vezmu-li, že denní dávka bílkovin je cca 80 gramů (samozřejmě záleží, kolik dotyčný váží, zda hubne, sportuje a podobně), tak to je 400 gramů libového vepřového. Když jsem měla redukční jídelníček, sama jsem byla překvapená, jaké dávky masa, tvarohů a podobně to znamenalo, aby tam bylo dost bílkovin.
Čili spíše bych se dívala na to, aby to jídlo bylo rozmanité - kuře, krůta, hovězí, vepřové, vejce, sýry, kvalitní šunka (a to samozřejmě doplnit luštěninami, semínky případně pro nealergiky třeba i sója/tofu, bílkoviny jsou i v pečivu, těstovinách, bramborách, ale menší množství).
@merope Když nepočítám vepřovou šunku, tak já to vepřové fakt víc jak 1-2x měsíčně ani nejím. Doma ho dělám jen výjimečně, manžel to nemusí, já jedině libové teď po dlouhé době jsem koupila kýtu, pro mě za drahé peníze, i když byla v akci a snad čtvrtinu jsem jí stejně musela okrájet a ořezat, aby tam nebyly ty flaksy tučného,..takže zase za půl roku možná, haha 😀 Občas kupuji vepřovou panenku, to je jediná forma vepřového, která se u nás doma snad jí.
My doma fakt hodně jíme vajíčka, v podstatě skoro denně. A jogurty, děti i kefíry. Rostlinné bílkoviny ve formě luštěnin mě děsně nafukují (fazole, čočka...), takže ty tak jednou za 14 dní. Miluju sýry, miluju krůtí. Když jsem jela redukci, bez doplnění umělýma proteinama to moc nešlo, abych fakt měla pokryté vše (a to fakt jím hodně jogurty, vejce...). Ale 200 g masa na oběd prostě fakt nesním. A každý den večeřet tvaroh či tvarůžky mě fakt nebaví. Ale větší problém pro mě je splnit vlákninu.
@klokanka31 Ptala jsem se mého doktora (jsem onko pacient),proč je teď tolik rakoviny?Genetika,genetika,genetika…..!U nás v rodině samá rakovina,říkám si,bože co jsem to předala dětě,mám tři😱
Vše co se psalo výše. Plus očkování proti covidu. Vetsina lidi je ockovana a nechce to slyšet, protože to není příjemná pravda. Ale mám tuto informaci potvrzenou z více zdrojů. I přímo od doktora na žlutém kopci kam chodil stryc (taky ocko). Že tam teď mají mladší a mladší pacienty a všechno očkování. I v mém okolí umrelo teď hodně lidí. Rakovina a pak několik "náhlých " úmrtí.
@mafulin uplne stejne se da rict, ze narust zpusobil covid jako takovy.
Pripomina mi to oblibenou hlasku nasi chemikarky: “Souhlasite, ze delfini jsou inteligentni? Souhlasite, ze vetsina zaku teto skoly je inteligentnich? Znamena to snad, ze vetsina zaku teto skoly jsou delfini?”
@merope u nás jede ve velkém králíci maso, které tady ještě nezaznělo, ale my máme domácí. Jinak je to poměrně drahá sranda. Dělám z něj všechno od svíčkové, čínu i řízky. Kuřecí téměř vůbec nejime. Moji prarodiče byli velcí hospodaři. Děda byl vysoký hubený chlap, který sladil 10 kostek cukru do čaje, každý den byla husa, kachna nebo vepřové. Zabijacky 10x do roka. Všechno na sádle. V životě jsem je neviděla sportovat, ale je pravda, že makali od rána do večera.Do toho se rád často napil. Zemřel v 90 letech. Babička v 85 letech. Dobry gen je zaklad ....
@merope u nás jede ve velkém králíci maso, které tady ještě nezaznělo, ale my máme domácí. Jinak je to poměrně drahá sranda. Dělám z něj všechno od svíčkové, čínu i řízky. Kuřecí téměř vůbec nejime. Moji prarodiče byli velcí hospodaři. Děda byl vysoký hubený chlap, který sladil 10 kostek cukru do čaje, každý den byla husa, kachna nebo vepřové. Zabijacky 10x do roka. Všechno na sádle. V životě jsem je neviděla sportovat, ale je pravda, že makali od rána do večera.Do toho se rád často napil. Zemřel v 90 letech. Babička v 85 letech. Dobry gen je zaklad ....
@aneta15 Jo, králičí maso je super, bohužel se zase tak moc nedá sehnat.
@aneta15 mimo dobrého genu měla tahle generace opravdu hodně, aby si vůbec obstarali živobytí, oni nemuseli cíleně sportovat. Ten nedostatek fyzické aktivity je spjatý s genezí nádorů, metabolického syndromu, všech chronických zánětu, což je třeba i Alzheimer. Ale samozřejmě jsou výjimky z pravidla, většinou se uvádí můj oblíbenec Churchill, který pil snad jen whiskey, hulil, málo spal, hodně se stresoval a jak dlouho žil…
Vidím to stejně jako @berenika39 rakovina si nevybírá a skoro vždy je to souhra více faktorů. Zmíním ještě dva úhly pohledu:
Díky sociálním sítím dnes "známe" hroooozně moc lidí. Lidí, které jsme v životě neviděli, ale víme o nich. O to víc se mezi těmi, o kterých jen víme, dozvídáme o jejich bojích s různými nemocemi. V okruhu mé rodiny a nejbližších přátel si nevybavuji nikoho, kdo by rakovinu měl. Z doslechu vím jen o jednom pradědečkovi, který zemřel dávno před mým narozením, a o první manželce mého dědy. V okruhu lidí, které jsem třeba někdy potkala, a kteří na rakovinu zemřeli (většinou lidé žijící ve stejném městě) jich můžu napočítat na prstech jedné, max. dvou ruk. Ale díky sociálním sítím jsem někdy četla nebo slyšela o desítkách a stovkách těchto pacientů. To pak může osobní dojem zkreslovat. Tím ale určitě nechci popírat, že obecně se rakovina vyskytuje častěji než dřív a kosí mladší ročníky.
A s tím souvisí druhý postřeh: rakovina se vyskytuje i ve starých matrikách. Genealogie je můj koníček a zvlášť matriky zemřelých jsou fakt zajímavé čtivo. A kupodivu rakoviny se tam objevují přímo jmenované. Ale řekla bych, že mnohem častěji nejmenované, protože při tehdejší znalosti medicíny a nedostatku lékařské péče se vůbec nepřišlo na to, že je to rakovina. Spíš popisovali příznaky a nějak to pojmenovali - "výlev krve", "ochrnutí plic", "tvrdnutí jater", "křeče", "střevní katar". Často i za příčinou "sešlost věkem" klidně mohl být nádor, jen to prostě nikdo nevěděl. Viděla jsem "sešlost věkem" jako příčinu úmrtí i u 50letého člověka. Kdoví, co mu bylo. Příčinu úmrtí (samozřejmě kromě nemocnic) zapisoval farář podle toho, co mu řekli příbuzní nebo co sám viděl. Tím chci jen říct, že třeba ani historici zabývající se dějinami medicíny nejsou schopni rozklíčovat, jak moc se rakovina vyskytovala od počátku 20. století dál do minulosti, takže vyloženě nějaké statistické srovnávání se může týkat posledních cca 50-70 let.
@jajulin upřímně ti v dobrém závidím tu možnost rodiny a přátel bez rakoviny... U nás v rodině jí už bylo neskutečně, babička to odstartovala v osmdesátých letech a moje maminka aktuálně má již druhou ( nevrátila se, má jinou) a dokonce na ní zemřelo už i několik kamarádek, naposledy v březnu ☹️. Když jsem se vdala tak mě těšilo že u manžela v rodině nic není...tak už bohužel to taky neplatí...☹️
@jajulin upřímně ti v dobrém závidím tu možnost rodiny a přátel bez rakoviny... U nás v rodině jí už bylo neskutečně, babička to odstartovala v osmdesátých letech a moje maminka aktuálně má již druhou ( nevrátila se, má jinou) a dokonce na ní zemřelo už i několik kamarádek, naposledy v březnu ☹️. Když jsem se vdala tak mě těšilo že u manžela v rodině nic není...tak už bohužel to taky neplatí...☹️
@apokalismus u nas je to taky v blizkem okoli (rodina a pratele) zatim v poradku, tukam a doufam ze bude i nadale. Teda od manzela deda, velmi silny kurak mel rakovinu plic, ale sebral se, vylecil a nadale je zdravy. Genetika tam asi uplne roli nehrala, doufejme.
A pak je tu moje babicka, ktera je smutna, ze nam predala v genech astma a ekzemy 🙉
@apokalismus hele u nás jsem si taky říkala, že v rodině toho moc není. "Jen" děda. A pak najednou během pár let, obě babi, mamka 3 po sobě jdoucí diagnózy, ale je ok. Před 5ti lety syn a já jsem na mašli.

@klokanka31 všechno co je psáno a ještě u nás na onkologii se uvádí i barvení vlasů, ikdyz většina lidí o tom nechce slyšet, dokonce barvení vlasů v těhotenství může být škodlivé pro plod.