Rakovina plic: Co nás s manželem čeká?
Ahoj, je tu někdo kdo si tím prošel buď přímo nebo s příbuzným? Sbírám informace, ať vím co mě s manželem čeká 😞😓
Též máme bohužel zkušenost... Dva moji strejdové měli rakovinu plic.
Ony ty případné zkušenost nejsou moc relevantní, protože rakovina plic je spousta různých nemocí. Záleží, jestli resekce byla radikální (včetně uzlin), jaký přesně je to histologický typ (malobuněčný, nemalobuněčný), jestli jsou nějaké metastázy. Velmi obecně lze říct, že je to spíš jedna z těch horších možností, že manžela nejspíš čeká chemoterapie, možná i ozařování a že to pro vás as nebude teď úplně jednoduché., bohužel
@alpakovo Táta bohužel měl. Zjištěnou ve třetím stádiu.
Muj otec na ni umrel ve 39 letech. Bylo mi 6, takze podrobnosti nevim. Zil s tim asi 3 roky, mel metastaze vsude mozne. V listopadu nastupuju na ustav zabyvajici se zlepsenim diagnostiky a lecby rakoviny, vcetne karcinomu plic.
@martiniquest manželovi na to zemřela maminka,bylo ji 46
Sestra babičky měla rakovinu plic asi před 15 lety. Vím jen že ji vzali jednu plíci a naštěstí to dobře dopadlo. Stále žije, už jí bude skoro 80.
Moje maminka zemřela na rakovinu plic. Přišlo se na to pozdě, nechtěla k doktorovi. Odvezla ji rychlá až když nemohla dýchat. Třetí den v nemocnici nám řekli, ať se připravíme na nejhorší a za 14 dní zemřela.
Můj táta jí měl. Dva roky zpět před Vánoci mu to zjistili. Naštěstí se na to přišlo docela brzy, myslím, že to bylo druhé stádium. Vzali mu kus jedné plíce a pak měl pár udrzovacich chemoterapií a uz to bylo dobré. Zrovna příští týden jde na další kontrolní CT, tak snad to bude i nadále v pořádku. Přeji vám mnoho síly a hlavně ať vše dobře dopadne
Babička s dědou měli rakovinu plic. Přišli na to u Babičky pozdě, snažila se jí vyhladovět a do roka umřela. U Dědy na to přišli včas, žil s tím pár let, ale i přes ozařování a všechny chemoterapie se to rozšířilo do celého těla a zemřel taky. Držím pěsti ať vám to dopadne dobře. Hlavně se tomu nesmí podřídit že ji má a myslet pozitivně.
@ab3185 to mě mrzí. Posílám hodně sil.
Deda mel, ale byla jsem mala, takze podrobnosti nevim. Vim, ze byl na operaci, pak byl asi 6 let dobry, prestal kourit (jinak byl opravdu sulny kurak). Pak se rakovina vratila a slo to celkem rychle.
Ale podle me, cist si v diskuzich neni uplne stastna volba... tech smutnych pribehu bude plno, to ale neznamena, ze ten vas nemuze dopadnout dobre. Medicina dela obri pokroky, tady je hodne pripadu z drivejska, klidne 20 let zpet (i ten muj). Pokud se na to prislo vcas, tak je podle me sance na vyleceni velika. Drzim moc palce 🙏🏻 A dulezita je opravdu mysl! Psychika dela divy 🙂
Tchán měl, napoprvé dobré, dostal se z toho, pak se za pár let vrátila a to už nezvrátil. Ale měl k tomu ještě x vážných nemocí a psychicky na tom byl velmi špatně. Vy tohle nečtěte a snažte se být v klidu a věřit. Psychika je stavební kámen u těchto nemocí. Držim pěsti!
@dixi86 Ano, psychika a víra v to, že se uzdravím, že té potvoře nakopu prdel, dělá hrozně moc. Pokud to člověk předem vzdává...tak nad tím nevyhraje...
V totmto konkrétním případě je myslím aspoń dobrá zpráva, že to bylo operovatelné, takže to asi bylo nalezelo v počtečním stádiu. A jestli na to následně doktoři nasadí nebo nenasadí chemo, to je asi na nich, podle diagnózy, oni jsou ti odborníci.

@alpakovo můj otec měl rakovinu plic