Revize po šestinedělí. Co s miminkem? S kojením?

23. lis 2020

Ženy, prosím poraďte jestli máte nějakou zkušenost. Hned po porodu jsem byla na vyčištění dělohy kvůli placentě, která nebyla celá, tak jsem myslela, že bude teda klid, ale dnes na kontrole po šestinedělí mi doktorka oznámila, že velká sraženina v děloze zůstala. Krvácím stále, i když slabě. Dr mi dala žádanku na revizi do nemocnice, je to prý velké a ani nějakou injekcí to ven nedostane. Už jsem na revizi byla xkrát, vím co to obnáší, takže co mám dělat s plně kojeným miminkem? Půl dne budu v nemocnici a pak se ještě po narkóze x hodin nesmí kojit. Nevím co mám dělat. Zítra jdu do nemocnice se domluvit, jen mě zajímá, jestli nevíte někdo jaké jsou možnosti...? Mám sto chutí to odmítnout, nemůžu být tolik hodin bez miminka, ani tolik mléka neodsaju a nechci ho hlavně učit na flašku. Opravdu nevím co dělat. být tolik hodin bez miminka, být tak dlouho od miminka

barmil
23. lis 2020

Zkus si domluvit, že bys šla hned ráno a většinou 2h po zákroku pouští.. Kdyz nebyl covid, tak někde šlo i připlatit nadstandard a mit doprovod, jit s dítětem a kojit.. Revize trvá pár minut a většinou máš jen malou narkozu, nemyslím, že se toho tolik dostane do mléka.. Určitě se porad v nemocnici, ale neodkladala bych to, není to sranda, kor kdyz krvácís

autor
23. lis 2020

@barmil já už na ní jednou byla po porodu a po narkóze mi doporučili dvakrát plně odstříkat a nepodávat miminku a pak až kojit. Což mi i s nástupem v 7 ráno vyšlo na 12 hodin bez kojení. To je prostě tentokrát nereálné. Tenkrát bylo miminko přikrmované, takže ten den mělo UM, ale teď to nejde.
Na ten nadstandard se zeptám, děkuji.

katule1990
23. lis 2020

Ahoj, čeká mě to bohužel taky. Jsem 3 týdny po císaři, měla jsem přirostlou placentu k děloze, revizi dělali při císaři, něco ale v děloze zůstalo a budu muset na revizi znovu. Jsem z toho dost špatná. Zatím taky přesně nevím, co to bude obnášet, ale sestry v porodnici mi řekly, že se má odstříkat jen první dávka po narkóze. Prý to chtějí anesteziologové, ony se s nima nechtějí přít, ale podle sester to ani není potřeba, že by se mohlo kojit i hned. Chci se na příštím ultrazvuku právě zeptat, jak to chodí, jestli budu moct jít před operací k nim na odsávačku s tím, že po operaci bychom miminku dali to (prstem přes stříkačku). Doufám, že mě tam nebudou po operaci nějak dlouho držet, přemýšlím příp. i nad podepsáním reverzu. Byla jsem v krátké narkóze už při odběru vajíček a "vykopli" mě už hodinu potom s doprovodem domů. Obvykle to bývají 2 h, ale byla neděle a asi chtěli už domů. Jsou po revizi nějaké bolesti, nebo je možné hned normálně fungovat? A pak se zase krvácí, nebo jak to je? Já už nekrvácím nějakou dobu vůbec, takže šance, že by to ještě odešlo, není.

janedv
23. lis 2020

Hele a odkud jsi? Jestli z prahy, vykasli se na nemocnici a jdi do soukrome Medy, sedi v Bulovce. Rano v 9 prijdes, na obed jsi doma. 3 hodiny vydrzi.

janedv
23. lis 2020

@katule1990 ja po revizi fungovala normal hned, jsi unavenejsi, krvacis jeste nejakou chvili. Pozor, i nepravidelne... Takze pojistne vlozky s sebou jeste dlouho, at te to neprekvapi po tydenni pauze jako me... Jinak z ciste fyzickeho hlediska nic zasadniho, ja byla 2x v soukrome klinice a hur psychika, nez telo. Drzim palce

autor
23. lis 2020

@katule1990 tak jsme na tom podobně, to mě mrzí. Bolesti po tom mívám vždy jen ten den jako když máš hodně silnou MS, ale nic hrozného. Druhý den už bývám úplně ok. A já vždy krvácím jen pár dní, pak to přejde ve špinění a max do dvou týdnů mívám klid, ale každý to má možná jinak. Já už tady doma hystericky odsávám mléko, jde to po troškách, ale každá kapka bude asi dobrá. A to ráda slyším, že stačí odsát max jednou. Odsaju holt hned jak dojdu domu a pak už normálně nakojim. Jen doufám, že manžel zvládne miminko nějak nakrmit. Jde to třeba i lžičkou ? Tou stříkačkou nevím jestli to dá. No štve mě to všechno.

autor
23. lis 2020

@janedv bohužel jižní Čechy

janedv
23. lis 2020

Hm a nekde v okoli nic soukromeho neni?

janedv
23. lis 2020

Da to, vis ze to da. Ono to neni tak tezke tou strikackou. Jeho malicek do pusy miminka, az uciti, ze miminko saje, odsune kousek malicek a strci strikacku, ve ktere je mliko a vzduchova bublina. Bublinka je moc dulezita, jinak by to neteklo. A hotovo. Dite si samo odsaje, malicek i strikacku necha v puse, nic nikam nestrika. Fakt to je jednoduche, ja tak chvili krmila oba.

autor
23. lis 2020

@janedv děkuju za uklidnění, už je mi trochu líp, ráno mě přepadla slušná hysterie 😁. Já to s tou stříkačkou zkusím a ukážu mu to. A chápu to teda správně, že miminko to vlastně saje z té stříkačky samo? Nic násilně nevstřikovat?
Ještě se domluvím, ať mě pustí opravdu co nejdřív domů, snad to půjde rychle.

eithelwing
23. lis 2020

Já bych odsávala průběžně, dávala do lednice, do mrazáku, prostě připravila zásoby. Kojím a najednou odsaju max 100 ml, někdy jen 50. Mléko je, ale prostě odsávám jen, když musím nutně pryč bez prcka.
A doma partner začne krmit. Buď stříkačka nebo lahvička. Ten 1 den (víc by to snad nemuselo být) se to nezkazí. Stříkačka by asi byla úplně nejlepší. Je možné, že miminko si trochu víc popláče, ale lepší, když ty budeš v pořádku, než aby se pak stal větší průšvih. Ať vše dobře dopadne.

janedv
23. lis 2020

Ano ano, nic nestrikas. Jen saje tvuj malicek a zaroven taha ze strikacky. Musi tam ale byt i vzduch, aby to, co mimino saje, mohlo volne tect. At muz dava male strikacky, v kazde lekarne za par kacek. Ono 6tydenni miminko toho tolik nevypije, dulezite je, aby nemelo zizen. A muzes dat trochu vody, 5-10ml kdyby nebylo dost mlika. Neni to ideal, ale za pul dne hlady neumre, voda je klicova. Takze klidne mezi krmeni nekam manzel soupne 10ml vody a mas jistotu.

skarol
23. lis 2020

Moje gynekoložka řekla, že je to jen o mém pocitu a mám to udělat podle sebe, žádné studie na to nejsou 😉. Anesteziolog doporučil čekat 8 hodin, já kojila po 6 hodinách, dýl to nešlo vydržet, malá odmítala odstříkané a celé dopoledne byla bez jídla, bylo zrovna dost vedro, nešlo jinak, ale těch 6 hodin s tatínkem nějak zvládli. Ráno mě přijali v nemocnici, šla jsem s malou a manželem na nadstandart, tam jsem těsně před zákrokem nakojila a na sál mě vezli jako první, manžel jel domů. Já před obědem odstříkala, pak jsem se tedy najedla a ve dvě už jsem byla doma a kojila.

skarol
23. lis 2020

Jinak malá odmítala odstříkané mléko i vodu. Muž zkoušel stříkačkou, lahvičkou i lžičkou. Dostal do ní opravdu jen pár kapek, spíš, že měla zavlaženou pusinku. Neboj, je to pár hodin, to zvládne kdyžtak i bez jídla 🙂.

zelenaesmolda
23. lis 2020

Odstrikat mliko

zelenaesmolda
23. lis 2020

@janedv
doma sice bude ale po narkoze nebude moct stejne jeste nekolik hodin kojit?a kdyz budou komplikace a ona se zdrzi tak co?necha dite doma rvat hlady?

janedv
23. lis 2020

@zelenaesmolda neutoc na me tady jen proto, ze jsem ti jinde rekla, at neprudis. Autorka pise, ze moc neodstrika. Narkoza na revizi delohy je cca 15min, tj kvantita sedativa je celkem nizka. Neni to velka operace, kdy je mimo provoz jeste nekolik dnu.
Jde o to ji uklidnit, nepotrebuje tady chronicke prudicky jako ty, ktere se vyjadruji ke vsemu, i kdyz nemaji co rict, krome leceni si urazeneho ega. Uz na me nereaguj.

zelenaesmolda
23. lis 2020

@janedv co to meles?nikdo do tebe neprudi.Ze ee muze neco pokazit a ona se zdrzi,dite bude rvat hlady je celkem pravdepodobne.
A nedelej si iluze,ze bych nosila v hlave,zes mi nekde neco psala,nejsi tak dulezita jak si myslis.

janedv
23. lis 2020

@zelenaesmolda hele ja doufam, ze si sve problemy v zivote a doma vyresis. Opravdu ti to preji. Takovou zast, zlobu a ubohost, co tady dstis... Mit to v sobe musi byt velmi smutne, pro tebe, pro tve okoli. At je ti brzy lip.

autor
23. lis 2020

Odsávám průběžně celý den vždycky po kojení a mám zatím 80 ml. Víc to prostě nedá. Ale měla bych jít ve středu tak do tý doby toho snad bude dost i pro případ, že bych tam musela zůstat trochu déle. Což se doufám nestane. Ale nemám představu kolik toho vypije, to fakt netuším. Hlavně aby to muž nějak do miminka dostal. Už to chci mít za sebou 😔.
A děkuju za povzbuzení, mě to hrozně pomohlo, ráno jsem byla s nervama v kýblu 😁

lenickakl
23. lis 2020

Já byla na revizi měsíc po porodu, se synem byl doma manžel, mlíko jsem odstříkala. Sice mi teda nabízeli, že může být malej v nemocnici se mnou, ale odmítla jsem to. A kojit lze dvě hodiny po narkoze, mi bylo řečeno.. Ale v tomhle se názory celkem rozcházejí...

katule1990
23. lis 2020

Jojo,a jak už tady psaly, dát do pusinky malíček, lehce ho opřít o horní patro a jak začne sát, tak do koutku vložit stříkačku se vzduchovou bublinou, mimčo bude tahat samo, nic se mu tam nestříká. Někdy s tím trochu bojuju, aby začal sát z té stříkačky, člověk musí trefit ten úhel. At si to manžel doma zkusí. U nás je blbý to, že nemám odsávačku a vůbec nevím, kolik se mi podaří odstříkat, jde to strašně pomalu. Po 20 ml mi odpadá ruka. Nejhorší je, že malý je pořád jen na prsu, jinak brečí. Nedojdu si za celý den bez řevu ani na wc. Vůbec nevím, co s ním bude manžel v den zákroku dělat. Ani na to odstříkání není čas, protože během toho taky hrozně brečí, dám těch 20 ml a kromě ruky to nezvládá moje psychika. A vlastně ani nevím, jak to technicky provedeme, protože to na tu revizi mám hodinu cesty. To by mě tam manžel musel s malým odvést, pak jet zpátky, aby mu doma ohřál mlíko a pak zase pro mě...no, nevím, jak to uděláme.
Jinak 80 ml mi nepřijde málo, ale nevím, kolik toho vypije 6týdenní. Doktorka mi říkala, že 3týdenní vypije tak 50 ml.

drep
23. lis 2020

Současná doporučení jsou, že kojící matka by měla dostat ideálně propofol a remifentanil (ultra short acting opioid), obojí se zmetabolizje tak rychle (a celkem nezávisle na jaterních a renálních funkcí), že za dvě hodiny nejsou detekovatelné.

janedv
23. lis 2020

@katule1990 potrebujes odsavacku? Mam tady avent, rucni, rada ti poslu, daruji. Je zazloutla, mam ji 5 let, ten plast sex krat vyvaroval a casem zazloutl, ale jinak je uplne paradni. Lezi mi tady zbytecne, rada poslu at udela sluzbu. A jinak existuji takove nahrivaci polstarky, ktere drzi teplo.

katule1990
23. lis 2020

@janedv Jé, to jsi zlatá 😍Já se ještě zeptám na příští kontrole v nemocnici, jestli bych tam nemohla využít tu jejich elektrickou v porodnici, poptám se, jak to chodí, a kdyžtak bych ti napsala zprávu, šlo by to? Říkám si, že kdybych ji pak nevyužila, tak za ni třeba bude ráda jiná maminka, tak bych ještě počkala, co na to v nemocnici. Teď zatím neodstříkávám do zásoby, ale proto, že syn se na jedno prso hůř přisává a vypadá to, že když to prso není tak plný, tak mu to jde líp. A taky proto, že mě to prso (bradavka) dost bolí, tak jsem ho chtěla nakrmit přes stříkačku, abych prsu jedno kojení ulevila, ale bohužel jsem neměla dost nervů na to odstříkat celou dávku + syn chce být na prsu evidentně nejen z důvodu hladu, tak jsem si moc nepomohla 😨😅. A ty nahřívací polštářky jsou k čemu, že se pak líp odstříkává? Omlouvám se za blbý dotaz, jak jsem utahaná, tak mi to vůbec nemyslí.

katule1990
23. lis 2020

@drep Super 🙂. A je to tak, že tento typ skutečně všude používají, nebo se na to mám pak zeptat?

janedv
23. lis 2020

@katule1990 mne lezi ve skrini, vyhodit to mi je lito, stala litr, ale prodavat to nebudu. Takze klidne ti ji poslu, mne opravdu velmi pomohla vyformovat bradavku a deti se pak lepe prisaly.
Ty nahrivaci polstarky jsou na to, aby udrzely teplou treba lahev, ruku v kapse, atd. Je to takova plastikova vec vevnitr s gelem a kouskem kovu, ja to za 49kc koupila v rossmannu a davala do termotasky k lahvicce s mlekem a 2 hodiny vydrzelo krasne teple. Ze by to ty ty strikacky s mlikem udrzelo teple a nemuseli se hnat domu nic ohrivat

drep
23. lis 2020

@katule1990 to neumím říct, ona je teď zvláštní doba (počet ventilovaných, tj. Dlouhodobem sedovaných je enormní a řada dodavatelů nestíhá dodávat). Propofolje standardní lék na úvod do anestezie, suverénně nejpoužívanější. Ale třeba u nás je ho nedostatek,,takže jej teď používáme jen na úvod do anestezie a ne na její další udržovaní, to děláme inhalačním anestetikem (to je obecně standard, ale na krátké výkony typu malé gyndy já osobně plyn spíš nepoužívám, protože je maličko hůř řiditelný, čili se pacient může trochu dele budit). Nicméně inhalační anestetika jsou taky cajk, ty jsou mimořádně rychle odbourány. Remifentanil minulý víkend měl u nás výpadek, ale ani sufentanil jako maličko dlouhodlbější opioid nevadí kojení. V podstatě kojící nemá dostat některé “staré” druhy opioidů, protože ty se kumulují, ale zároveň se už prakticky nepoužívají. Podle britské i americké anesteziologické společnosti není důvod po anestezii zakazovat kojení, česká společnost se k tomu nevyjádřila. Takže bych je upozornila, že kojím a dál to neřešila.

westie
23. lis 2020

Miminko to urcite zvladne s manzelem a az si budes zamrazovat odstrikane mleko, dej si to po mensich davkach, at nemusite rozmrszovat vse najednou a manzel ma pripadne vic pokusu na nakrmeni. A pro kdybys mela mleka malo, tak pro klid duse bych doma mela pripravenou jednu davku UM, kdyby bylo potreba, abys byla v nemocnici dele.