Sociální fobie. Jak s ní bojovat?

11. zář 2020

Zdravím všechny, jak už nadpis napovídá, mám jistý druh sociální fobie a nevím, jak s ní efektivně bojovat nebo nejlépe zbavit se jí. Doufám, že zde najdu někoho kdo by pomohl, poradil, případně předal vlastní zkušenosti.
Druhem sociální fobie, kterým já trpím je strach z telefonování, vím možná se to někomu může zdát absurdní nicméně mě to dost nepříjemně ovlivňuje život byť naštěstí lze dnes plno věcí vyřídit přes sociální sítě nebo přes e-mail. Abyste rozuměli, nemám problém telefonovat s lidmi, ke kterým mám nějaký vztah čili nemám problém s rodinou, manželem a s blízkými kamarády, ale jakmile jde o člověka, kterého neznám vůbec (např. paní/pán na nějakým úřadě) nebo jen letmo či s ním nemám žádný bližší vztah (např. lékař) tak se musím na každý telefonát psychiky připravit, pro příklad teď se musím objednat k lékaři (bohužel zrušil objednávání online kvůli čemu jsem si ho vlastně u vybrala) a také musím zavolat do telefoniky abych zrušila tarif, jsou to nezbytně nutné hovory, které jinak vyřešit nejdou a já se k tomu odhodlávám už 2 měsíce. A takových situací bylo nezpočet, největší problém nastal když jsem hledala zaměstnání a zaměstnavatel mi volal a já třeba zrovna nebyla v úplně dobrém rozpoložení a nebyla schopná telefon zvednout a kvůli tomu jsem dost možná přišla o dobré nabídky zaměstnání. Jinak fobie se projevuje zrychlením tepu, objevením červených fleků na hrudi a obličeji, pocením a celkově třesem. Nic příjemného. Zvláštní je, že s osobním kontaktem nemám problém, mám-li se s někým domluvit osobně nebo něco osobně vyřídit tak je to v pohodě. Jen to telefonování mi dělá problémy.
Docházela jsem s tímto problémem k psychologovi na terapie, ale moc mi to nepomohlo. Psycholog radil, že mám na vše jít pomalu a hlavně se do ničeho nenutit nicméně já se musím nutit jinak se k ničemu neodhodlám. Jediný pokroky, který jsem udělala je, že už bez problémů zvednu telefon balíkové službě jako PPL, ČP, GLS apod ....kvůli tomu si i objednávám všeho hlavně z internetu a nakupovat chodím jen potraviny.
O mém probléme nikdo neví a to ani manžel i když nejspíš něco tuší a zatím se s tím nechci nikomu svěřovat, protože si nejsem jistá, že bych se dočkala pochopení.
Děkuji, že jste to dočetli až do konce a pokud se najde někdo se stejným problémem, který by mi dokázal poradit/pomoci budu nesmírně vděčná.

vineta
11. zář 2020

Já už jsem tedy na to skoro zapomněla, ale měla jsem s telefonováním (v mládí) problémy též, raději jsem se chodila třeba ke kadeřnici objednávat přes půl města osobně a všechny hovory jsem musela mít natrénované, prostě mě strašně znervózňovala ta absence přímého kontaktu a možnost nedorozumění. Přešlo to postupně - jakmile jsem v práci musela volat z pracovní pozice, nikoliv za sebe osobně, tak mi to najednou nevadilo, a spolu s tím jsem se otrkala a pak už bez problémů volala kamkoliv i za sebe. Stále se v tom úplně nevyžívám, jako ovšem v telefonování celkově, ale problém s tím už nemám. Tak myslím, že by mohl pomoct prostě trénink. Pro mě bylo důležité právě to, že jsem ze začátku nevyřizovala nic za Vinetu, ale za zaměstnavatele.

autor
11. zář 2020

@vineta ano to znám, také jsem kolikrát raději šla na druhý konec města abych si to vyřídila osobně než telefonicky a přesně ty pocity, které popisujete mám také....tak nějak doufám, že to třeba ještě přejde s věkem, ale je mi 26 let a zatím to moc nevypadá, možná, že taková podobná práce by mi také pomohla 🤷

nattt
11. zář 2020

Ja taky strasne nerada telefonuju, jsem z toho nervozni a radsi se nekam stavim osobne nez volat. Treba kdyz jsme resili, ze si chceme koupit stene a predstava, ze volam pani chovatelce a predstavuju se a popisuji, jak na tom jsme je hrozna, to jsem prosila pritele, at to udela za me. A kdyz nekam uz volam, tak se vetsinou zakoktam nebo ty vety nedavaji smysl 😀 hlavne pri telefonovani musim byt sama.. jak uz tu pise nekdo prede mnou - je to o treninku. V predchozi praci jsem sedela u telefonu a musela ho zvedat (porad lepsi nez muset teda sama volat, ale obcas jsem musela resit i problemove zakazniky), v nynejsi praci zase musim byt casto na videohovorech. Kdyz jsem mela byt poprve na videohovoru, byla jsem zpocena az na zadku. Ale cim vickrat jsem to musela absolvovat, tim spis jsem poznala, ze nic hroznyho se pritom nedeje. Zkus si polozit otazku, co se ti u telefonovani muze stat? Nic. Kdyz te ten druhy nepochopi, vysvetlis znovu. Kolikrat u telefonovani delam grimasy nebo se drzim za hlavu - vyhodou je, ze te ty lidi nevidi. Myslim, ze zrovna u teto fobie vyrok 'postavit se strachu z oci do oci' fakt zabere, protoze zjistis, ze muzes byt fakt v bezpeci. (narozdil treba od fobie hmyzu, kterou mam, nebo nekdo treba z vysek). Hecni se, postav se tomu, zkus vyuzit KAZDE prilezitosti k volani, nebo volej nekam, abys neco zjistila a trenuj (treba knihovna nebo info kancelar nebo nejaky obchod). Chce to cas a urcite se to zlepsi 🙂

luciina
11. zář 2020

Asi to mám trochu taky. Když mě někdo zavolá tak v pohodě. Když volám já a něco chci za sebe tak se připravuju i si někdy napíšu co chci, musím mít klid a nejlépe nikdo kdo by mě slyšel. Když volám já a mám za někoho něco vyřídit tak je to v pohodě.

klokanka31
11. zář 2020

To já mám taky 😥 mně teda nedělá problém telefonování pouze s mamkou a manželem. Když je něco potřeba, tak buď radši zajdu osobně, a nebo volá manžel, on o mém problému ví. A kvůli tomu když si objednávám balíky, tak buď na poštu, nebo na manžela a jeho mobil. Někomu se to může zdát praštěný, ale já za to nemůžu... 😒

klokanka31
11. zář 2020

A co jde tak vyřizuju přes emaily, to mě baví 😀

klea81
11. zář 2020

Má to kde kdo. 😉

klea81
11. zář 2020

A což teprve telefonovat v cizím jazyce, to už je vyšší dívčí. Ale jde si na to zvyknout 😉

agneszka88
11. zář 2020

Mě pomohlo se právě nutit. Vzala jsem práci, kde se hodně telefonovalo a za každý telefonát jsem se sladce odmenila. Trvalo to pár týdnů a zvykla jsem si. Přestalo mě to stresovat v okamžiku, kdy jsem si sáhla na dno a myslela si, že už zkolabuju. Ale mě tohle funguje na vše. Já mám strach i z osobních setkání a nejvíc z chlapů. Ještě mě čeká hodně práce. Držím Vám palce.

malinkaelinka
11. zář 2020

My to máme s manželem oba 😁 jsme spolu skoro osm let a po telefonu jsme spolu mluvili jen párkrát. Já telefonování nenávidím odmalička, nerada volám a lidem nezvedam telefony. Když se mám někam objednat, jdu tam osobně... Nenapadlo mě, že je to nějaká fobie. Manžel to má velice podobně, ale on telefony aspoň zvedá 😁😁

timissa
11. zář 2020

A to som si hovorila, že to snáď môžem mať len ja 🙂 Aj keď nie až v takej miere...Nerada telefonujem celkovo, ešte keď ide o niečo pracovné alebo kuriéra,tak ok,ale ak mám volať na úrad alebo sa niekam objednať,tak sa musím k tomu nútiť. Ale chce to len cvik. Skúšať a skúšať. Uvedomiť si,že aj na druhej strane je len človek a o nič nejde. Myslím,že sa to u mňa rokmi zlepšuje. Držím palce.

lenatko91
11. zář 2020

Na to mi pomohlo jít pracovat do firmy na logistiku. Denně telefonáty se zákazníky, výrobou... Hodně mi to pomohlo

kaja2016
11. zář 2020

Mivala jsem socialni fobii se vsim vsudy, vcetne toho telefonovani. Zakladni poucka pro fobie je, ze budes-li se tem neprijemnym situacim vystavovat, tak se bude uzkost zmensovat, budes li se vyhybat, bude se zvetsovat. Uprimne nevim, co bych ti poradila, mam zkusenost, ze psychoterapie lidem na socialni fobie moc nepomaha. Casto pomuze cas. Me treba pomohla pece o deti, clovek najednou neni sam za sebe a spoustu situaci si muze ozkouset jako mama. Ale verim, ze to bude hodne individualni.

moonulka
12. zář 2020

To mám taky, mám ale i problém s osobním kontaktem s cizími lidmi. Vždycky musím natrénovat, co chci říct, připravit různé odpovědi a stejně se zakoktám a moje věty vůbec nedávají smysl 🙄

rejalin
18. zář 2020

Já mám něco podobného, i když teď po letech už dokážu zvednout skoro všechny telefonáty ( ale je to boj), volat jsem začala víceméně až teď kvůli malému, když už vážně musím..
Hodně mi pomohl tip od jednoho kamaráda. Když jdeš telefonovat, tak si u toho stoupni před zrcadlo a delej na sebe různé ksichty, přehnané výrazy,nebo se na sebe široce usmivej 🙂 fakt to trochu pomáhá, jakoby tě to rozptýlí od té nervozity..