Syfilis. Kolik stojí léčba?

20. lis 2023

Zdravím. Prosím o radu.
Švagrová že Slovenska včera večer napsala manželovi, že ho prosí o pomoc. Je nemocná a potřebuje peníze na léčbu.
Žije v Rakousku a tam ji byla poskytnuta péče, kterou musela uhradit. Manžel chtěl vědět co jí je, jinak ji nepomůže. Sami moc peněz nemáme tak jsme řekli, že pokud napíše o jakou nemoc jde, zkusíme ji pomocí.
Je rozvedená, má dceru 19 letou o kterou se nikdy nestarala, ta žije se svým otcem který se o ní stará velmi dobře. Mladá je úspěšná tenistka.
Matka ferovala, jela v pervitinu. Babička ji našla pod postelí při úklidu pervitin, takže ji vyhodila z domu na ubytovnu..
Je to nějaký čas kdy se tedy "prý" švagrová dala dohromady a pracuje v Rakousku kde teda zjistila, že je nemocná.
Poslala nám zdravotní dokument, že se jedná o Syfilis ve 3 stádiu. Musí užívat léky.
Já osobně si myslím, že tím, že JE narkomanka, nakazila se přes jehlu. Jsem člověk, takže bych ji chtěla pomocí..ALE..
Nevíme kolik taková léčba může stát? Má jet zítra na odběry a vyšetření a prosí o peníze aby mohla užívat další léky.
Nevíte prosím kolik by to mohlo stát? Vůbec nevíme kolik jí poslat peněz..
Jako jsem naštvaná, protože tohle je fakt nezodpovědný člověk a ničí si život..Kdysi velmi skvělá ženská, manžel podnikatel, vedli bar. Tam prohrála všechny peníze v automatech..je to prostě nenapravitelný člověk a myslím si, že pokud nejde na léčení, z drog se jen tak sama nedostane.
V rodině jsem měla bratrance na pervitinu. Byl voják..dnes po 20 letech díky léčebne je zdravý spokojený člověk který žije s přítelkyní v Anglii a je kmotrem našich dětí..
Co.msslite, kolik může potřebovat peněz a co byste udělali vy? Děkuju. 🙏

autor
20. lis 2023

Ještě podotknu, že teď dojíždí na Slovensko takže léčba probíhá tam..

sigyn
20. lis 2023

Pokud bych neměla přehled nad tím, za co se ty peníze opravdu utratí, tak bych je neposílala. Klidně to může vyhodit za nějakou dávku.

jana_zofie
20. lis 2023

No... jestli mi za poslední dobu něco smrdělo, tak to bylo tohle. Moooc by mě teda zajímalo, proč ji léčbu nehradí pojišťovna (jako pochopila bych třeba vyšší doplatky na léky, na které by nemusela mít, ale léčba?). Celkově bych asi souhlasila jen v případě, že budu uvedená jako kontakt, kterému je možné podávat informace o pacientově stavu, ne, že bych chtěla být vlezlá, ale! Ale já bych prostě chtěla vědět kde se léčí a u koho, vyhledala bych si je, jestli to sedí, zavolala bych tam a ptala se přímo lékaře, proč to není hrazené, jestli to může být nějak někde hrazené a kolik by to teda stálo (a na to právě bych potřebovala ten souhlas s uvedením kontaktu). Protože nějakému naskenovanému cancu papíru... no prostě nevím.

autor
20. lis 2023

@jana_zofie ona napsala, že léčbu podstoupila v Rakousku a pojišťovna ji prej peníze proplatí později ( si myslíme, že je to blbost a určitě pojištěna nebyla), ale papír jak byla na Slovensku konec září je tam opravdu psané co jsem viděla i podpis lékařky a je tam nehrazena péče. Myslím, že to bude kvůli tomu, že měla dluhy u pojišťovny tak nemá pojištění? V tomto fakt nevím. Ale zeptám se.. Syfilis se normálně pokud je člověk pojištěný na Slovensku hradí z běžného pojištění?
Já nevím, bydlíme v Česku, nikdy jsem takovou nemoc neměla ani nikdo tady v okolí co znám. ( Jasně lidí se tím nechlubí a může jich být hodně). Každopádně nevím jak je to na Sk. Vím, že v ČR máme hodně hrazených léků, vyšetření atd a nevím jak je to na Sk když si tam furt ztěžují, že není takové zdravotní péče jako v Česku u nás.
Jasně. Takže zapsat do kontaktu osoby a kontakt na lékaře. Jenže nevím zda po tel.budou poskytovat informace..

jana_zofie
20. lis 2023

Dělá se to tak, že pacient uvede heslo a poté, co kontakt řekne heslo, poskytne mu lékař informace. V Česku běžně po telefonu, pochybuju, že by to na Slovensku měli jiné). Pochybuji, že by se léčba Syfilis kdekoli v Evropě nehradila ze zdravotního pojištění. Pokud vím, tak nějaký systém pojištění a péče mají všechny země EU, s různou spoluúčastí, ok, ale mají a absolutně není důvod, aby z toho byla zrovna Syfilis nějak speciálně vyškrtnuta. Léčí se (pokud vím a je to u mě čistě teoretická znalost, takže tam můžou být nějaké jiné praktické aspekty) penicilinem v injekcích po dobu nekolika dní.

lencaa11
20. lis 2023

Též bych žádné peníze neposílala a hlavně si myslím že léčba je hrazena pokud má pojištěni

jana_zofie
20. lis 2023

Navíc - Česká republika a Slovensko jsou si systémy péče a legislativou docela podobné. Jistě, rozdíly se najdou, ale trošku bych spoléhala na to, že pojištění na Slovensku bude fungovat stejně, jako to české. A české zdravotní pojištění vlastně není tak úplně pojištění. Nezaplacením nezaniká. Člověk je stále pojištěný, péče se mu hradí, u zdravotní pojišťovny mu "pouze" naskakuje dluh a penále. Zkus si to vyhledat jak to funguje na Slovensku. https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...

1pomnenka
20. lis 2023

Léčba je hrazená, pokud má dluhy u zdravotní pojišťovny, tak má smůlu. Manžel s ní může jít na pojišťovnu a dluh uhradit. Žádné peníze bych jí nedávala.

martt
20. lis 2023

Ja bych v tomhle případě byla hodně podezřívava už vůbec pokud ten člověk byl nějak závislý. Asi bych se domluvila s manželem a zkusila to vymyslet , že by si manzel nebo vy oba udelali " vylet" za svagrovou a zaplatili to na místě. Vim , že je to kus cesty , ale ja bych chtěla mít jistotu , že ty peníze opravdu budou použity tak jak říká. Možná bych ji to zkusila jen navrhnout uvidíš její reakci a podle ty reakce se dá také hodně poznat jestli si vymysli nebo ne.

lenkalubina
20. lis 2023

Zašla bych na zdrav. pojišťovnu se zeptat na informace...

lenkalubina
20. lis 2023

Nemyslím na její, ale třeba na svou jak to chodí v tomto případě 🤷‍♀️

tereza0111
20. lis 2023

Je to rodinna, takze bych ji pomohla. Ale tak, aby ze sebe clovek nedelal blba. Takze bych nejdrive chtela, at se osobne potkaji, treba obed, vecere - alespon neco v napsani se toho hodne ztrati...
Kdyz se s vama sejde, tak bych ji rekla, ze tomu nerozumite, proc doplaci (asi hodne), kdyz by lecba mela byt placena ze zdrav. pojisteni. Narok na zdravotni peci ma ve "sve" zemi kazdy, je uplne jedno, ze ma dluh u pojistovny. Stejne ji musi osetrit. Dluh pak samozrejme mohou a budou vymahat, ale to uz neni vas problem, na peci stejnak narok ma (tedy plati v CR, ale na Slovensku to bude stejne asi). Pokud se jedna o potrebne leky, na ktere je vysoky doplatek, prispivala bych ji jednotlive na kazdy nakup a po kazde navsteve lekarny bych chtela videt uctenku.

merope
20. lis 2023

@jana_zofie I v ČR jsou lidi, co nemají zdravotní pojištění - právě proto, že ho neplatili, různě přecházeli a úplně vypadli ze systému. Navíc pokud byla v Rakousku a nahlásila to v SR, tak ji mohli v SR odhlásit. Takže to první, co by měla udělat, je pojistit se na Slovensku. Tudíž pokud jí chce tazatelka opravdu pomoci, to hlavní, co by měla udělat, je pomoci ji zajistit si zdravotní pojištění.

petrasipkova1
20. lis 2023

ne, peníze bych ji neposílala, v žádném případě. Pokud bych ji chtěla pomoct, komunikovala bych s pojišťovnou či zdravotnickým zařízením.

mimco
20. lis 2023

Ani korunu bych ji neposlala, její historie by mě zbavila jakýchkoliv výčitek svědomí

mia_von_prag
20. lis 2023

Ak jej pošleš peniaze, už ich nikdy neuvidíš.
Syfilis sa lieči antibiotikami, čo za drahú liečbu akože dostala?
Ak pracuje v Rakúsku, je tam poistená, na Slovensku by už poistenie nemala mať.

exbordelar
20. lis 2023

V prve rade bych se s ni osobne potkala. Z toho clovek leccos pozna, a muzete se ji zeptat na spoustu informaci, ktere bude muset hned odpovedet bez nejake pripravy. A potom, podle pocitu, bych se rozhodovala dal. Bohuzel, zavislym lidem nejde 100% verit, i kdyz je to rodina 🫤
A jinak syfilis je choroba, ktera se prenasi nechranenym pohlavnim stykem. Treti stadium je zjednodusene uz posledni faze, clovek ma na sobe divne hrboly a muze mu to “sednout” na mozkove blany. Prognoza lecby nejista…
Dej vedet, jak to dopadlo!

autor
20. lis 2023

Takže abych vám dala info. Manžel mi dnes řekl, že jeho sestra nikdy co on ví neměla žádné pojištění. Měla totiž dluhy, neplatila takže měla ty dluhy i u pojišťovny..proto pojištění žádné nemá. Ani na Slovensku ani v Rakousku. Takže si vše hradit musí sama. Poslala nám dnes papíry z vyšetření. Má opravdu Syfilis, i kdy má jít na kontrolu a další věci. V tomto případě opravdu mluví pravdu, takze ji manžel poslal peníze. Napsala mu, že mu děkuje a 6.12 mu je vrátí, protože bude mít výplatu. Takže uvidíme, budeme čekat. Poslal ji 200Eu. Pokud už je neuvidí..couz. Takže pro vysvětlení všem a děkuju za vaše rady nebo postřehy 🙏

autor
20. lis 2023

@exbordelar ona bydlí 3 hodiny od nás autem. Manžel je teď na neschopence. Máme roční holčičku a syna který má od soboty vysoké horečky 40 tky. Jsem mu srážela od půl 6 do půl 7 že 39,8 na 38. Já nevím co to má, ale je to šílené.. Test na kovid jsem mu dnes dělala, ale negativní. My jsme měli s manželem kovid před týdnem. On vysoké horečky 40 druhý den pozitivní, já bez horeček ale bolesti v krku pozitivní na kovid třetí den. Syn od soboty ve velkých horečkách a negativní test. Nevím co se to děje zda je to kovid, ale ráno musím volat Dr protože už je to šílené. V noci nespím, jsem u něho měřím teploty hlídám. Střídám sirupy. Mám strach, takže my nikam jet nemůžeme.. Ona nám poslala zprávy lékařské takže víme, že nemocná je, pojištění nemá takže bohužel. A ještě nám posílala za vyšetření u gynekologa platila 50eu. Jako je blbá, nezodpovědná prostě .ale pomohli jsme tak snad nám peníze vrátí 🙏

lencaa11
20. lis 2023

Pokud má vyplatu tak pojištění už by měl platit zaměstnavatel já bych ji neposílala nic 200 euro není málo

fifinka2020
20. lis 2023

Mimo téma, ale bojujeme u syna teď s tím samým 🙈. Tak hodně sil!

galatea_a
20. lis 2023

@fifinka2020 Já nejdřív myslela, že syn má taky syfilis. 😂

autor
20. lis 2023

@fifinka2020 děkuju 🙏 no už ať je konečně klid.. mám strach, že to chytne malá

autor
20. lis 2023

@galatea_a o jej 🙈🤣👍

gruyerre
20. lis 2023

Vidím, že už jste se rozhodli a peníze poslali, tak snad to bude v pořádku a použije je opravdu na léčbu a ne na fet. Jen jsem chtěla napsat, že nějakou vyfocenou zprávu od lékaře bych nebrala úplně jako záruku pravdivosti jejích tvrzení. Troufám si říct, že bych dokázala v počítači vyrobit lékařskou zprávu do deseti minut.

autor
21. lis 2023

@gruyerre manžel si to ověřoval a jsem že zdravotní rodiny..zpráva je originál. Švagrová žije v Rakousku, teď je na Slovensku takže nepočítala s tím, že po ní budeme chtít zprávu. Má vše u sebe, dnes jde do nemocnice. Věříme ji. Snad nás nezklame.. Chápu jak to myslíš, děkuji. Dáme si pozor

autor
21. lis 2023

@gruyerre jinak nám poslala i výpis z jejího účtu kde platila lékaře..

exbordelar
21. lis 2023

Ono uz je teda pozde, kdxz uz jste to poslali ji, ale nebylo by lepsi to poslat primo te nemocnici? Urcite ji vystavili fakturu… jestli bere drogy… nevim nevim. Kdysi jsem s drogove zavislymi pracovala, strasne tezce dodrzuji dohody a penize od rodiny malokdy poslou tam, kam maji…

autor
22. lis 2023

@exbordelar chtěla jen 200eu takže evidentně to na vyšetření, odběry a léky bylo. Kdysi chtěla půjčit daleko víc. To zas netroškařila. To chtěla i 50 000kc.. Jinak mám zkušenosti taky s drogově závislým, bratrancem kterého jsem přesvědčila aby se šel léčit a jezdila jsem za ním před 20 lety do léčebny. Dnes je skvělý člověk který žije rodinný zivot

autor
6. pro 2023

@exbordelar dnes švagrová peníze vrátila zpátky na účet 🙏