Zvýšená štítná žláza. Má taky někdo problém s váhou?

lujhu
28. led 2024

Léčím se stim od 4 let , mám problémy z hmotností nemůžu nabrat na váze mám furt stejnou váhu po 2 porodu jsem zhubla ještě víc, moje normální váha je cca 37-38 kg víc jsem nikdy nevážila , je my 25 let je to hrozná váha, Přibrala jsem jen v těhotenství, váha 48 a po porodu hned kila dole na 35,kg teď mám 33 to je hodně málo mám 7 syna a pomalu mě dožene 😁 moji Dr to nějak nevadí ptala jsem se jestli to je normální že od narození my to nejde přibrat, a ona že mám bejt ráda 🙄 ostatní prej hodně spíše pribiraji, ale mě to přijde na můj věk k smíchu taková váha bojím se aby zachvily nebyla na kapačkach, LÉKY beru euthyrox 50 každý den ráno na lačno, Proč to píšu " chtěla bych se zeptat má někdo taky problém z váhou? Více jist pravidelně? Nebo nějaké vitamíny?

l_
28. led 2024

@lujhu a chodis na pravidelne kontroly k endokrinologovi?

jancazao
28. led 2024

Určitě by to chtělo pravidelný pohyb a kvalitní stravu. Potřebovala bys přibrat hlavně do svalstva, ne tuky.
Co tak jíš? Zkusila bych kalorické tabulky, hlavně si hlídat bílkoviny.

lujhu
autor
28. led 2024

@l_ jo chodím každý rok , teď mám zrovna jít v únoru

lujhu
autor
28. led 2024

@jancazao jim pravidelně ráno obvykle rohlík pomazánku šunku nebo sýr, kafe nepiju někdy si dám caro s mlíkem oběd se snažím měnit každý každý den něco rýži z masem kuřáci zeleninu miluju tu jim hodně v jídle vybírava nejsem je pravda že hodně jim sladký což nechápu že stoho nepříbiram každý den musím sníst něco sladkyho, 😁 snazim se jíst 3-4 denně ale je to asi málo když nepribiram

jancazao
28. led 2024

@lujhu no tak jíš málo, když potřebuješ sladké.
Vyzkoušej nějakou tu sportovní aktivitu a hlídat ty bílkoviny.

anakolut
28. led 2024

@lujhu Co já bych za to dala. Jíst, co chci, a nepřibrat

lujhu
autor
28. led 2024

@anakolut no, ono to má svoje výhody,i nevýhody ale taková váha co mám je strašně málo, cokoliv co si vezmu na sebe se mě nelíbí nepřipadám si jako ženská v 25 letech ale jako 15cti léta holka ,prsa my zmizely hrůza prostě, 😐

vendes
28. led 2024

Měla jsem za to, že Euthyrox se užívá při snížené funkci ŠŽ, ne při zvýšené.

janule0123
28. led 2024

@lujhu jako nejsem doktor.. ale beru to stejný na sníženou funkci štítné žlázy i stejnou sílu … a u te snížené je to přesně naopak … zpomalený metabolismus.. ale tvůj problém odpovídá zrychlenymu metabolismu a zvýšené funkci

l_
28. led 2024

@vendes
@janule0123 ja si nebyla jista, tak jsem to neresila.. ale nekde v hlave mam, ze je to na snizenou (ja beru letrox)

anakolut
28. led 2024

@vendes
@janule0123
@l_
Já ho právě taky beru na sníženou.

llluckaaa
28. led 2024

Kolik měříš? A s kým jsi konzultovala to hubnutí?
A máš zvětšenou štítnou žlázu nebo sníženou funkci štítné žlázy (hypothyreózu), resp. co myslíš tím zvýšená štítná žláza? Euthyrox se myslím dává, když je nedostatečná tvorba hormonů štítné žlázy, ale hubne se naopak při hyperthyreóze (zvýšené tvorbě). Tvá hmotnost je dost na pováženou, možná bude potřeba upravit léčbu nebo si nechat udělat další vyšetření.
Jinak obecně na přibírání - přidej energeticky vydatná jídla - oříšky, avokádo, smetanové omáčky

llluckaaa
28. led 2024

@jancazao Pokud má někdo podváhu a chce přibrat, doporučuje se přidávat do stravy hlavně energeticky vydatná jídla, a to především tuky. Je to proto, že tělu dodají energii a ono nebude muset čerpat energii ze svalů. Samotné navýšení bílkovin toho moc nevyřeší - pokud nebude mít dostatečný energetický příjem nebo vyšší energetický výdej, bude bílkoviny používat jako zdroj energie (což je nevýhodné, protože 30 % jejich energie využije hned na jejich metabolizování).

miryp
28. led 2024

Těžko můžeš užívat na zvýšenou funkci štítné žlázy Euthyrox, to je blbost. Euthyrox s Letroxem se dávají pacientům se sníženou funkcí, na zvýšenou funkci štítné žlázy se užívají Thyrozol s Propycilem. Pokud je tvůj příběh pravdivý a máš onemocnění ŠŽ a k tomu takové potíže s váhou, nech se vyšetřit na celiakii - screening, genetiku, gastro.

llluckaaa
28. led 2024

@miryp Tak ona můžeš mít zvětšenou štítnou žlázu (třeba autokorekt při psaní nadpisu), proto euthyrox. A pokud nemá dobře nastavené dávkování, tak s ním třeba hubne. Ale je to jak věštění z křišťálové koule, chtělo by to naběhnout k dr a nechat si udělat vyšetření. 33 kg na dospělou ženu je sakra málo.

l_
28. led 2024

@llluckaaa ja si to neumim predstavit 🙈 30kg ma sedmileta dcera..

llluckaaa
28. led 2024

@l_ Asi je i malá a drobná. Při mé fyzické konstituci když klesám pod 60 kg, tak už vypadám nezdravě. Pokud dál hubne a jí při tom normálně, je to na pováženou. Není tu napsané, zda to hubnutí už řešila na endokrynologii či s jiným lékařem.

pilzzee
29. led 2024

@lujhu Kaloricky tabulky. A pridat hlavne bilkoviny a zdravy tuky. A idealne k tomu posilovat.

vendes
29. led 2024

@l_ Brala jsem Euthyrox na sníženou funkci ŠŽ v těhotenství právě. Teď neberu nic, protože je sice funkce snížená, ale není to na léky.
Lidé se sníženou funkci mívají opačný problém - přibýrají, špatně hubnou. Lidé se zvýšenou funkcí ŠŽ zase mívají potíže přibrat, jsou vychrtlí.

l_
29. led 2024

@vendes ja to vim, lecim se 18let

lujhu
autor
29. led 2024

@vendes moje Dr na štítnou my říkala že mám rychle zpalovani tuku tudíž se my nikde neukládáji a nepribíram , a že to je zvýšená tak nevím mě ta doktorka přijde taková že vše odbude a nějak se o mě víc nezajímá, přemýšlím změnu doktora ,

l_
29. led 2024

@lujhu a doktorka ceho? Je to endokrinolozka?

lujhu
autor
29. led 2024

@l_ jojo je

vendes
29. led 2024

@lujhu Tak bych se obrátila na někoho jiného, i když ta čekací doba bude dlouhá.

l_
29. led 2024

@lujhu no tak si hlavne zjisti co ti vlastne je.. protoze jestli mas zvysenou funkci a euthyrox, tak je neco spatne... nacti neco na netu a bez tam.trochu informovana..

vendes
29. led 2024

@lujhu V rodině se s tím někdo léčí? U nás skoro všechny ženy totiž.

lujhu
autor
29. led 2024

@vendes léčil se stim táta byl taky vyhublej jedl co mohl a žádný kila nahoře

lujhu
autor
29. led 2024

@lujhu mám i výsledky z krve rok 2022 a 2023 pokud tomu někdo rozumí, mě vždy moje praktická Dr řekne že to je nic moc, a Dr endokrinožka že je vše pořádku 😁

l_
29. led 2024

Dve minuty na netu: