icon

Jak naučit dítě jezdit na kole bez nátlaku?

9. zář 2021

Ahoj, prosim, máme téměř 5 letou dceru a prostě nechce jezdit /učit sw na kole. Jak ji donutit... To slovo se mi nelíbí, spíš nějak nenásilně naučit?aby sw ji to libilo, mela chuť sama si vzít kolo a jezdit? Vím, že v jejím věku už děti umí jezdit na kole, ale ona prostě nechce... Dokáže na něm relitivne udržet rovnováhu, neumí se ale sama rozjet a když má brzdit buď zabrzdi moc a nebo vůbec, takže skončí na zemi, ookud ji nechytneme.. Ale to všechno by se dalo vypilovat, ale zadrhel je prostě v tom, že ona nechce... Různe se ji snažíme motivovat, že pojedem jako rodina na výlet, že může jezdit s kamarady, že si hude moct napsat Ježíškovi o nové kolo.... Ale je to marný... Raději si vezme odrazdlo a chce jezdit na něm, jenže to už ji je samozřejmě malé. Vždycky, když se nám ji podaří přemluvit, že půjdeme jezdit, tak to skončí pláčem, protože buď spadne a nebo prostě pláče, že nechce jezdit (ale nevzteka se). Je pravda, že u nás nemá moc kde jezdit, máme tu špatnou cestu a bydlíme ve svahu a na hřiště nebo nějaký rovnejsi terén to máme 2 km, takže když máme táhnout kolo, tak ji to chvilkove nadšení přejde ještě než tam dojdeme, ale to není výmluva, naučit se dá kdekoliv, ja se taky učila na polní cestě.Ona prostě ani není nějaký sportovní typ, je na sebe hodně opatrná (to je moje vina, ale to je jiné téma), takže ji neláká ani nekde lézt, šplhat atd.
Prosím je tu někdo, komu se jeho dítě naučilo jezdit až v pozdějším věku? Nechci, aby se jí děti smaly, už takhle mě přijde,, že je trochu takovej outsider...

Strana
z2
lv
10. zář 2021

Dcera kolo nenávidí. Uměla trochu, další sezóna min, pilovat to nechtěla, blok, donutila nás kolo prodat. Myslím, že na vine může být i hypotonie, chodila az v 16m. No co, neumi, umi jiny věci. Ja taky nejezdim.

petaov
10. zář 2021

Mi to přijde brzo. Píšeš, že má téměř 5. Mladší syn bude mít 5 za měsíc a ani mě nenapadlo kolo vytahovat. Má rád koloběžku. Ještě loni jezdil na klasickém dětském odrážedle, na kolo odrážedlo vůbec nechtěl. Přál si koloběžku, tak ji dostal. Starší syn v jeho věku jezdil na kolo odrážedle, tak dostal od babičky k 6. narozeninám kolo (na jaře). Chvíli zkoušel s kolečkami, protože trvalo, než to ušlapal, neměl moc sílu. V létě jsme sundali kolečka a pak už jel. Takže u mladšího s tím taky nehodlám začínat dřív v jak 6 letech. A myslím si, že on bude jezdit tak o rok později a přijde mi to úplně v pořádku. Mě taky rodiče učili na kolo od 6 let. Přijde mi to takový ideální věk, kdy už je to dítě zralejší jako školák, silnější atd.

carolinca88
10. zář 2021

Tyhle věci má každý jinak, řídila bych se podle dítěte a netrápila se tím. Já bez koleček začala jezdit v 6 letech, moje ségra už ve 3. Naši nejsou žádní cyklisti. Syn teď jezdí na kole a to má 2,5 roků. Prvně ho vůbec nechtěl, neuměl šlapat, ale na odrazedle dělal blbiny a už bylo vidět, že by se posunout mohl. Tak pokud dcera vzala na milost teprve odrazedlo, zkusila bych na bazaru pořídit i nějaký co vydrží do 5 let. Jsou odrazedla i velikosti 14. A do jara se na tom naučí třeba i brzdit a pak kolo bude lehčí zase👍😊.

amazonkajanik
10. zář 2021

U nás děti drandí na motorce, odrazedle i kole a našeho dvouleťáka to nebere. Sedne, udělá 2 odpichy a raději honí děti, co mu ujíždí. Asi zřejmě taky nebude ten typ. Ale doma má skakaciho koně a na něm řádí

sirinfirst
10. zář 2021

Pokud už několikrát spadla, tak se nedivím, že nechce.. základ je ze začátku nenechat dítě spadnout, běhat prostě s ním.. syn jezdí už rok - od 3 let. Ale nikdy nespadl. Dlouho s ním manžel běhal, dokud nejezdil opravdu jistě.

matkacekatelka
10. zář 2021

Cyklosedačku pro oblíbenou panenku(plyšáka,) aby mohl jezdit s ní🙂

jeen
10. zář 2021

Syn uměl dobře na odrážedle, ale kolo moc nechtěl. Ze začátku jsem ho vozila za sebou na tažné tyči. Na kratší vzdálenosti měl boční kolečka a já jsem běhala vedle něj, aby nesjel kolečkem z chodníku nebo tak. A nechali jsme to plynout. Pak si jednou půjčil od souseda jeho kolo bez koleček, nasedl a jel. Potřeboval si to rozhodnout sám.

jirovapa
10. zář 2021

Můj manžel se naučil jezdit na kole až v 8mi letech. Jeho rodina ho nenutila a v těch 8mi letech potkal kamarádku, která se mu líbila a chtěl s ní jezdit na kole, tak se to prostě musel naučit 😀.

izz76
10. zář 2021

Téměř 5leta,takze 4lete dítě a to opravdu ještě na kole nemusí umět jezdit, nedozrala k tomu.. Moje straší se naučila už ve 4letech,mladsi až v 6,zkouseli jsme ji to učit v 5letech a bylo to jako u vás, rovnováhu držela, ale jinak se bála a nechtěla. Tak jsme to nechali na další sezónu a to už šlo hned,ted drandí jak drak😃

lucifux
10. zář 2021

Syn bude mít teď v říjnu 5 let. Začali jsme tím, že jsem mu nechala vybrat kolo, protože jsme kupovali nové. Vybral si helmu. Ze začátku, jako že jo... Pak zjistil, že to není tak jednoduché se naučit. Tak měsíc bylo kolo odložené v garáži. Zkusila jsem koupit balanční kolečka, ihned jsem sundala, protože to bylo snad ještě horší než když byl bez nich. Pak přijel na prázdniny manželův starší syn a přivezl si kolo. Jezdil po vsi s kamarádama. Víťovi to bylo líto, že mu Máťa ujíždí pryč, říkám pojď naučíme se to spolu. Vzala jsem si taky kolo.pustila jsem ho zmírného kolečka, aby nemusel moc šlapat a naučil se držet rovnováhu. Po dvou puštění měl rovnováhu zmáknutou. Pak jsme postupovali na šlapání, to u nás vypadalo tak, že z toho mírného kopečka dolů vedla rovná cesta asi 200m. To znamená, že jak byl rozjetý tak bylo pro něho snazší kolo udržet v chodu takhle, než kdyby ho musel rozjíždět. No a pak jsme postupně přidávali na obtížnosti. No a super, za týden jezdil jako drak. No a prostřední lump se i na motorku odvážil až teď téměř ve 2,5 letech. Takže pohoda, nehrotím. Nechávám to na dětech. Akorát bych stresovala sebe i kluky.

tinaprofi
10. zář 2021

Přání rodičů se evidentně nepotkalo s úspěchem 🙂) takhle mě naši přesvědčovali na lyže.. Ta averze k lyžování mi zůstala dodnes. Z toho vyplývá, že neexistuje žádná platna hranice toho, kdy a co mělo dítě dělat. Může jít úplně jiným směrem a tak bych zjišťovala jakou alternativu za kolo bych ji dala a bavila by ji

autor
10. zář 2021

@fouskovi tp jsem ráda, že je někdo ma tom podobně 😊

autor
10. zář 2021

@lv aha, to mě nenapadlo🤔, naše taky začala chodit až v 16 měsících

autor
10. zář 2021

@petaov normálně by mě to asi taky nenapdlo, ale všichni její vrstevníci a i mladší děti jezdí, tak jsme si říkali, že je asi taková vhodná doba.

autor
10. zář 2021

@sirinfirst ne že by spadla, jakoby úplně, jen prostě treba seskocila, kolo ji spadlo na zem... Nikdy jsme ji nenachali, aby takzvaně bourala... Nebo jak to mám popsat... Prostě se ji snažíme dělat oporu, ale zároveň, aby věděla, že jezdí jakoby sama

autor
10. zář 2021

@jirovapa paráda, prostě asi potřebuje dozrát no. Zkusíme další sezónu

autor
10. zář 2021

@izz76 asi jo, potřebuje dozrát, zkusíme příští rok zase

martt
10. zář 2021

Ahoj nečetla jsem komentáře. Ale ja mam 10 leteho syna a na kole začal jezdit až letos o prázdninách. Jinak se hodně bál. My jsme se ho snažily na kolo přesvědčit od mala, ale cca v 5 letech kdy se nám.podarilo ho trochu naučit , tak zahucel do keře (nic se mu nestalo) , ale od té doby nechtel na kolo sednout vůbec. K 6 narozeninám jsme mu poridily koloběžku na které pořád jezdil. Pokud se dcera boji a nechce zatím jezdit, tak bych ji nenutila . Třeba ve výšim věku na tom kole začne jezdit sama od sebe .

autor
10. zář 2021

@tinaprofi asi tak nejak😁ale doufám, že averzi mít nebude🙏jinak vím, že hranice neexistuje, spíš jsem to brala z pohledu toho, že prostě na hřišti kouká, jak tam její vrstevníci a mladší jezdí, a že my se s manželem taky učili plus minus b tomhle věku, tak jsem si říkala, že je přibližně ten vhodný čas na učení... No není 😁

autor
10. zář 2021

@martt super, tak to je dobrý, že i v tomhle věku jsou jedinci, kteří se to teprve naučí 🙂

martt
10. zář 2021

Musel k tomu sám dozrát, že chce jezdit na kole. Kdyz jsme se ho snažily přesvědčit, tak se vždy sekl a nic s nim nehlo.😀

lennus
10. zář 2021

Kupte jí Follow me, je to super a až k tomu sama dospěje, můžete ji odpojit. A jet se stejně starými dětmi, které ji budou motivovat 😉

mishka87
10. zář 2021

Klukovi je 6,5 let a jezdit neumí. Po zahradě stále jezdí na odrážedle a ven jsme mu pořídili koloběžku. Na té ho to baví a jezdí jako drak. A myslím, že tu nějaká maminka před nedávnem psala, že se její syn naučil jezdit na kole v 10 letech. Takže až ten náš kluk bude chtít jezdit na kole, tak se to naučí. Do té doby má aspoň tu koloběžku 🙂

vendes
10. zář 2021

Tak ji vemte ke koním a třeba bude jezdit na koni, nebo na bruslích. Proč by měla umět jezdit na kole, když ji to asi nic neříká?

tarja1987
10. zář 2021

Synovi jsme s velkým nadšením koupili kolo ke 4.nar...no když to zkratim, tak kolo leželo rok v kulne..úplně odmítal ho jen vytáhnout a sednout si na něj, myslím ze to byl i šprajc babkám, který si neodpustily věčný kecy o tom, jde kdo už daaaaaavno jezdil v tomhle věku na kole a on ze je ostuda atd.🙄🙈🙏🏻
Prostě az nastal jeho čas, tak sedl na kolo a jel..rovnou na vel.'20 a bez koleček.od ty doby jezdí neustále.
Naučil se sám par dni před 5.nar.😊
Chce to čas 😉

maxulekapcule
10. zář 2021

@mishka87 Ja se naucila az ve 12ti, jeste v te dobe jsem po dedine rajtovala s pridavnejma koleckama 🤣

autor
10. zář 2021

Děkuji všem, asi opravdu to chce čas, aby do tohp dozrala sama.

Strana
z2