Jak se vypořádat s přemírou hraček v bytě?
Ahoj, zajimalo by me, kolik mate doma hracek a jake? Mam skoro 3letou a 5timesicni dceru a mam pocit, ze toho mame hromadu. K me smule jsem velky minimalista, mame velke rodiny, kde male deti mam jen ja a hlavne polovina hracek je podedena po me a sourozencich, po sestrence, atd. Takrka kdykoliv jedu k masim nebo k me tete, dostaneme 2-3hracky domu, ze tam si s tim nikdo uz hrat nebude. Takze vsichni nam laduji hracky, aby se jich zbavili. Chapu, ale jsme v byte, holka ma svuj maly pokoj, ale uz nevim, kam ty hracky davat. Manzel tvrdi, ze jich nema hodne a porad by kupoval, hlavne plysaky🙈 totez cele pribuzenstvo. Loni slavila 2 roky a jen od me babicky a tety dostala 9 darku🤦pak dalsi od nasich, od me segry, brachy, od tchanovcu, neco od nas... Uz to ani rozbalovat nechtela a rozbalovalo se 4 dny po kouskach. Rodina se vzdy urazi, kdyz reknu,at kazdy za debe prinese jeden darek, ze si s tim stejne nehraje a neni to kam dat.
Zatím mám jen skoro dvouleťačku, takže hraček doma moc není. Ale zavedla jsem pravidlo jedné hračky k narozeninám/Vánocům a pokudchtějí dát víc, tak mají seznam, co můžou koupit nebo můžou přispět na něco nákladnějšího, co je třeba zrovna potřeba. A jelikož za měsíc bude mít malá 2. narozeniny, tak jsem zrovna dnes vytřídila hračky, se kterýma si už nehraje, aby bylo místo. A když loni dostala dárek mimo seznam, který byl fakt děsný, tak jsem to prodala, koupila něco užitečného a teta snad pochopila, že se má držet seznamu nebo se zeptat. Tak uvidíme.
Hraček máme spoustu, ale syn je nemá k dispozici všechny najednou. Když o hračky ztratí zájem, tak je prostřídáme s jinými 🙂. Má vždy vybalené pouze Duplo, se kterým si hraje každý den, nějaké auťáky, odrážedla, piklera s klouzačkou a houpačku.
Příbuzní i kamarádi mu dávají krásné dárky, takže s tím nemáme problém. Vědí, že si pro něj doma nepřeji nic na baterky (nesnáším třeba ty šílenosti od fisher prince) a nic, co připomíná zbraně a respektují to 🙂.
Mne pride, ze syn ma hraciek aj celkom dost, ale vzdy ked ideme niekam k inym detom, tak mi pride, ze ho sidim a nema nic skoro 🤣 Pritom toho ma dost len nie plastove capiny..
U nás bylo Duplo v libovolném množství, nyní je to tak s legem, jak jsou starší. Domluvy s rodinou jsem po dlouhé snaze vzdala.. nemá to smysl.. Jsou jen pravidelně uražení.. že každý chce dát za sebe.. ne třeba více lidí jednu velkou věc. Takže to řeším tak, že drahé věci kupujeme prostě my např. postel, kolo, aktovku, lyže aj. A pak dostanou mraky krámů, které letí do koše druhý den.. různé hračky od vietnamcu atd.. Nebo je dávám na sídliště na hraní na společné pískoviště atd. Taky chystám "krabice od bot" kam taky něco putuje. Je mi líto peněz vynaložených za ty věci, ale když s některýma domluva není, tak se nedá nic dělat. Taky máme byt 3kk a dvě děti jeden pokojíček.. Nejsme nafukovací. Oni jsou i uražení, že dítě dostane třeba najednou 20 dárků a zrovna ten jejich rozbalilo jako poslední, nebo naopak jako první a nepohrálo si s tím, protože začalo rozbalovat další.. Často už i dostali něco co už mají.. Ale to není můj problém, když si nepříjdou pro radu, co by se hodilo..
@kometkak Jo, to je dalsi problem a uprimne me stve vic, nez ty hracky. To delaji hlavne moji rodice (i kdyz je mozne, ze si toho jen u nich vic vsimam), ze se tak nejak mezi radky dozaduji od deti velke vdecnosti za ty darky. Protoze oni by si tech darku jako deti vazili. Jenomze nechapou, ze oni si kazde hracky vazili, protoze jich meli co by na prstech jedne ruky spocital. Ale kdyz ty deti zahrnujou hromadama hracek, tak je jasne, ze se velke vdecnosti nedockaji, detem ty hracky proste nejsou vubec vzacne, je to neco, co je v ten moment potesi a za hodinu uz je jim to ukradene, protoze toho maji doma jeste dalsi kopu. Ja se to snazim vysvetlovat, trochu to jde, ale horko tezko teda.
@ai30 Přesně.. chtějí velkou vděčnost. U nás je tenhle problém i u sladkostí.. prarodiče měli sladkosti tak na ty Vánoce a narozeniny, jinak nic. Tak dětěm cpou horem dolem hromady. Já to pak vyhazuju nebo rozdávám dál. My to prostě nechceme.. Děti nouzí netrpí a sladkosti čím méně, tím líp.. A babičky, tetičky to nechápou.. Když jim řeknu oříšky, sušené ovoce, zeleninu.. tak to ne...
Též jsem minimalista. Z hodně věcí se mi dělá zle, nejen z hraček, ale i oblečení, dekorací, nábytku, kosmetiky apod. Moje mamka žije s námi, ta se mně vždy ptá, co malé koupit. Druhá babička také čeká na pokyn nebo až něco koupím k Vánocům či narozeninám a ona mi to zaplatí. Máme, resp dcera má 3 tety, s těmi děláme výměnný obchod. Každá nakupujeme jen pro ty svoje děti. Jednou za čas dělám velký generální úklid. S čím už si nehraje dávám na bazar, na swap, oblečení, které už je na donošení (dírky, flíčky) nastříhám na hadry. Opravdu nechávám jen to, s čím si hraje, což je totálně plná kuchyňka a lego duplo. Nevadí mi třeba dětské knížky, s rozumem. Plyšáci mi nesmí přes práh, má jich asi 5 v šuplíku a stačí to bohatě.
Máme 5ti letou holčičku, má dva boxy s barbinkama, jeden box doktorky, jeden box pro panenky, 2 kocarky, obchod a kuchynku, 2 boxy plysacku, 4 boxy deskovek, puzzli a knizek, velkou krabici lega dupla, jednu krabici normálního lega, krabici plastelíny, krabici dinosauru, krabici draku, krabici poniku, kufrik s autama, domecek pro zviratka se zviratky.. a jeden box, kde ma klavirek, kadernici a jednu krabici na stole, kde má všechno možné na malování.. Toto všechno je ve 3 kalaxech a v pár krabicích pod postelí (samozřejmě kromě obchodu, kuchyňky a kočárků 🙂 )
@lobella No já mám pocit že těch hraček máme asi milion. Ale ono se to jen zdá protože to máme v obýváku a ten je malinký. Když se podívám na dětský pokoj neteře kde má velký pokoj plný hraček a ještě v jejich velkém obýváku jich má spoustu nemáme oproti nim nic. S rodinou se moc nestykame na ikdyby je teď v rodině tolik prcků že bych to nějak okecala. Nemám ráda "krámy". Jediné o co jsme se se sestrou podělily byli knihy po nás.
@trpaslicek19 holka ma maly pokoj cca 10m,takze v tom prostoru to vypada narvane, ale ma prave polovinu hracek jeste po nas nebo po sestrence, u nas se malokdy neco rozbilo a mamka vse schovala🤦

@lobella inu nezbývá než říct jasné stop alespoň podedenym hrackam, prostě nechci, nevezmu si to. Ani příště. Jako dárky navrhni třeba vstupenku do divadla nebo jedlý dárek, v ruce mít budou a nebude se hromadit.. nebo třeba deskovku, didaktickou hru. Pokud jsou to takové stohy, není snad ani možné, aby si dcera hrála se vším, minimálně z něčeho musela "vyrůst", něco je méně v kurzu- alespoň to pošli dál. Doporučuji třídění s dítětem, někdo dokáže dát pryč celkem nemilosrdně i to, co se jeví oblíbené. Razantní čistka by udělala místo na další věci, kterým se nevyhnete.
No a dál vysvětlovani- furt dokola, o tom, jak je nevychovne atd. množství dárků, nepedagogicke až stresující množství hraček, neekologicke věčné nakupování. Když začneš při každé predavce na návštěvě, i jen tak, dřív nebo později to příbuzným dotece nebo je otravis... 🙂