Když hlídá táta
Zdravím, holky!
Opět vás prosím o spolupráci, opět pro potřeby článku. Hledám inspiraci 🙂. Má otázka na vás tentokrát zní: Jak to u vás vypadá, když dáte dětičky na hlídání tátovi? Máte nějaké (nejen) humorné historky, o které byste se chtěly podělit? Jen pro inspiraci, nic z toho nezveřejním 🙂
Díky a přeji hezký den!
@sudylichozrout dětský webový magazín Permoníček Krápníček 🙂
Zajímavá diskuze 🙂 Třeba u nás je to rozdělení rolí víc vidět, prostě on je jako manažer dlouho v práci a po práci staví svépomocí dům, takže o mimčo se prostě převážně starám já a to, že jede na hodinu s kočárem pro mě hodně znamená. A doma si potřebuje odpočinout, takže když chci uvařit a řeknu, ať hlídá, tak si ho položí do postele a většinou vedle něj usne :D Jednou se mu dokonce podařilo usnout v sedě při houpání kočáru :D
@janety32 také to tak máme 🙂 manžel má casove hodně náročnou práci (ano, také bych mohla chodit do práce na 12h denně a vydělávat stejnou částku), takze jsme se domluvili, že dokud budou děti malé, budu pracovat na částečný úvazek a budu jim víc k dispozici.
Moc si vážím toho, jak skvěle nás umí zaopatřit a že v dnešní době můžeme dětem dopřát jak ty materiální věci, tak čas s rodiči (nemusím se vracet hned po sestinedeli do práce, ale mohu být s dětmi prakticky tak dlouho, jak budu chtít)
A pro mne osobně má vetsi cenu to, že volné chvilky pak tráví s dětmi 🙂 dělí svůj čas mezi práci a rodinu, stejně jako já - jen já mám teď tou “praci” mateřskou s třetím miminkem
@elu víš, ono ne vždy to co vyhovuje jednomu, vyhovuje druhému. V dnešní době je všude v podobných diskuzich predhazovano, jak musí chlapi a ženský dělat vše stejně a půl napůl aby to bylo spravedlivé.
Osobně nemám stejný přístup ani k našem třem dětem 🙂
Každý člověk je originál a potřebuje občas něco trosku jiného.
Rozhodne by se mi nelíbilo, aby chlap dorazil ve 4 odpoledne z práce a svalil se na gauč. Nebo aby naopak po praci měl každý den X svých aktivit a koníčků. Nebo aby nebyl schopen udělat dětem večeři (kojene miminko pominu 🙂)
Zrovna tak ale neudělám já to, že mu večer kdy přichází z práce vrazim všechny 3 děti a půjdu se “odreagovavat” a on at se mezitím stará a k tomu uklidi a uvaří - přesně takový model se snaží zavést jedna osoba v mem blízkém okolí. Tam pak asi není divu, že ten chlap moc šťastný není 🙂 a ona to má také vše “načtene” jak by se měl tatínek zapojovat. To jo, měl. Ale důležité je primárně to, trávit čas jako rodina a toho druhého si především vážit a snažit se mít pro nej pochopení - oboustranně.
Né si sčítat co všechno doma udělal nebo neudelal 🙂
To je řešení terminologie jakoby šlo o vědeckou práci. :D A když už se k tomu přidám - náš táta nehlídá. Hlídám já, jsem takový úzkostlivý dozorce. Hlídám, starám se. Táta má nohy nahoře a dítě funguje. Táta prostě s dítětem je a očividně to stačí.
Mně se na "tatínkování" mého muže líbí, že umí být více v klidu, víc dceři dovolí a ona tím zkouší nové věci. Ukáže jí naprosto něco jiného, než co zná jen s maminkou. Občas dělají věci, které nechci vidět, které bych sama nedovolila, ale dcera chápe, že to je věc s tatínkem. A něco jiného je s maminkou. (Ale nejde o závažná výchovná opatření, v tom důležité musí panovat shoda.)
Zábavné historky mě asi takhle "z fleku" nenapadnou, každopádně mě prostě fascinuje ten krásný rozdíl v našem přístupu.
A vtipné mi přijde, jak se náš tatínek vyhýbá kolektivům. Nerad bere dceru na hřiště (leda tam nikdo není nebo minimum dětí a ještě větší minimum rodičů), do herniček apod. Preferuje les, zahradu. Prostě není rád mezi jinými maminkami (a sporadicky tatínky). :D
@michaela_2 ja si nemyslim, ze musi byt vsechno striktne napul. Ale my jsme s manzelem oba OSVC, oba pracujeme, takze u nas to neni o tom, ze muz je zivitel a zena je "jen" doma na RD. Treba na dnesek jsem u prace sedela do dvou do rana. Pri takovem rezimu zkratka tradicni rozdeleni nefunguje, to bych padla na hubu. Kdyz se nakupi prace, delam nekdy i 50 hodin tydne. Starsi pujde od zari uz do skolky, takze bude trochu vic klidu. To same manzel, taky hakuje jak barevny, casto pracuje u kompu pres noc, protoze to je klid. Pres den pak lita pracovne po vsech certech. Takze u nas je to deleni o peci o deti i domacnost zivotne dulezite. Manzel si naprosto uvedomuje, jaky to je zaprah, kdyz mam obe holky sama a on maka "v klidu" bez nich. A to plati i o mne a mem pristupu. Takze mi vychazi vstric a zkratka dela, co je potreba, bere si tu starsi s sebou na do terenu a ja to same.
Ale je na tenhle pristup zvykly uz ze sveho domova, jeste kdyz jsme nemeli deti, se se mnou uplne normalne podilel na chodu domacnosti. Od uklidu, pres nakupy az po drobne opravy.
@sudylichozrout jj to je jasné - také jsem psala, že když jsem do prosince pracovala - byť částečně - se 2 prckama, tak se manžel hodně zapojoval, padnout za vlast ani za rodinu nikdy nehodlám 🙂)
A pokud jsou pracovně vytížení oba rodiče stejně, je to taky o něčem jiném
Teď se snažíme být tomu druhému nápomocni co nejvíce
Jak on mě, tak já jemu
@petronela1989 kdyz jsem sla do nemocnice a meli jsme dcerku rok a dva mesice starou, musela jsem nachystat cedulky na skrin, co ma na doma, co na ven, jak obliknout pri urcitem pocasi, byla tehdy zima, tak to bylo tezsi. V kuchyni listecky, co v kolik ma dat k jidlu a podrobny navod na pripravu krupicne kase, stejne mi volal do nemocnice, ze to delal presne podle navodu a ma to ridke 😀😀 kdyz jsem neplanovane pred par tydny skoncila pres noc v nemocnici, mel na hlidani deti dve, 3,5 r. dcerku a rok a ctvrt stareho syna zavislaka na kojeni a vse zvladl, sic byl totalne KO, protoze syn mel par hysteraku. Je skvely tata a nema problem kdykoli hlidat i oba najednou 😀
@malinkaelinka tátovi takový věci zůstaly dodnes. Nechával mi takhle lístky na fesťák na jméno u okýnka. Přijdu, nahlásím jméno a nic. Se slečnou asi čtvrt hodiny patráme a pak se ukáže, že mi je nechal na dívčí příjmení. Byla jsem tehdy vdaná teprve pět let, že jo 😂.
Mne prijde usmevne, jak se tolik zenskych rozciluje jak nejvetsi feministky 🙂 muj manzel se neflaka, bud je v praci nebo dela na zahrade nebo na baraku, takze fakt nemam problem s tim, ze se ho zeptam kdykoli, jestli muze “pohlidat” deti, ze neco potrebuju udelat apod apod.. pravidelne je s nimi sam, kdyz chodim na fyzioterapii nebo i jindy pres den s nimi blbne na zahrade a tak.. ale abych slovickarila a resila, ze o ne “pecuje”, ale nehlida je? Jako to mi fakt uz zas prijde na hlavu 😄 kdyby se valel na gauci a nic nedelal, tak to budu vic resit, ale kdyz porad neco pro rodinu a domov dela, tak klidne budu sama myt nadobi, prat, zehlit, varit.. jo a klidne mu donesu na stul pivo, dam pusu a zeptam se, zda za chvili muze pohlidat deti, ze pujdu dat pradlo na susak 😄je to muj manzel a mame nejaky vztah rovnocenny, ale porad jsem zenska kurňa 😄a on chlap. Ale asi jsem moc tradiční. Myslím, ze zalezi na tech dvou, jak to maji nastavene a co jim vyhovuje..
Jo a abych odpovedela autorce prispevku.. u nas jsou vzdycky kluci bud bez ponozky, cepice, zapatlani, atd.. ale jsou nevyslovne stastni, protoze tatu zboznujou a on je 😉
@kuliseks napsala jsi to moc hezky a vystihla moji myšlenku 🙂
Že i v takovém tom modelu - rozdělení “ženských a mužských” rolí, to muže fungovat hezky a ženská není strhana uťápnutá puťka 🙂
Zdravím, holky. Všem moc děkuji za názory a příspěvky. Mile mě překvapilo, jaká diskuze se rozvinula. Daly jste mi řadu podnětů k sepsání článku. 🙂

U nas se tatinek stara skvele. Dve odpoledne v tydnu maji s malou pro sebe. Pokud ma ale na starosti malou, absolutne nic jineho neztiha, takze se domu vracim do chaosu a bordelu (obhajuje to tim, ze se ji chce naplno venovat a plinku ze stolu, misku od vecere atd.by uklidil pozdeji 🙂, pocuranou ji prebali, pokadenou zvladl jednou a vicekrat se mu to jako zazrakem nepostestilo (podeziram je, ze maji mezi sebou nejakou tajnou dohodu, mala se totiz pokadi vzdy pred mym odchodem nebo nasledne po mem prichodu 🙂), obcas je prckova trochu spinava a zavani, pokud je ale spokojena, neresim to). Zadne vtipne historky se u nas prozatim nekonaly.