Nevhodné dárky pro dítě, jak to řešit?
Jistě se každý někdy setkal s nevhodným dárkem. Když je to od známých nebo přátel budiž, ale co když je to od příbuzných, rodiny? 🙄
Už jsem si zvykla na občasné nevhodné dary pro mě, ale bohužel teď je dostává můj syn. Občas nevím, jak se zachovat. Pokaždé slušně poděkuji, rozmlouvám s rodinou na téma vhodných a nevhodných věcí, ale stejně potom vždy donesou něco, při čem mi stojí dost sil nebouchnout dveřma před nosem ...
Jedním z těchto nevhodných darů jsou nesmyslné velké krámy, které zabírají dost místa ( a že doma je místa poskrovnu- nevadí), koupíme ji tam třeba tank!!!
Pak hračky nevhodné pro jeho věk (s malými součástky, nebo dopředu koupené že využije nejdříve za půl roku, ne-li později)
Vlhčené ubrousky budiž, nepoužívám, daruji těm co používají.
Otázkou jak to řešit? Furt dokola omílat co ne a co ano, nepomáhá a docházejí mi nápady.
Něco postradatelného jsem rozdala, ale těžko se vysvětlují "větší dary" kam zmizely. Nechci nikoho urazit, naštvat ale zároveň nechci mít doma skladiště, a věci se kterými nesouhlasím. Jsem opravdu už někdy zoufalá. Tyto nevyžádané "krámy" mi potom v noci putují hlavou a jsem neštastná protože nevím jak s nimi naložit aby byly k užitku těm co je chtějí nebo potřebují a nebyli na krku těm co je nechTĚJÍ (Já).
Děkuji za rady a komentáře!!
Kdyby se ptali po nějakém vyhozenem dárků, muses říct, že jsi ho někomu půjčila 😉
Myslím že resis kraviny.nekdo je sám a nedostává nic.co by za to dal.nezlob se,ale pusobis trochu....rozmazlené.co být trochu vděčná? Těmi dárky ti chtějí udělat radost a ty je pak za to soudis? Nojo,tak přeji,at máš fajn život ,ve kterém největší starost budou nevhodné dárky.
@slunickova123 děkuji za přínosný příspěvek... to že je člověk vybíravý nemusí nutně znamenat rozmazlenost, a na základě jednoho příspěvku hodnotíte můj charakter (to jste dobrá) a vděčná jsem za spoustu věcí a pouze hledám řešení pro tento zbytečný "problém" , neshledávám na tom nic špatného...
jen mám na výběr si vybírat pro sebe a dítě to lepší, tak si vyberu to lepší a nestydím se za to..
samozřejmě znám i ty opravdové smutky a bídu v životě...
možná na vás působí můj příspěvek že jsem vyrostla na zámku, ale to ani náhodou..
ale znáte to, když se člověk dostane z opravdových s***** tak začne řešit malichernosti
@evaamy no to je dobrý a pak že už se nevrátil 🙂
@slunickova123 a právě že je nesoudím, komunikuji s nima ale stejně nehledě na mé přání prostě občas si věci dělají po svém, nehledě na mě..
a bavím se o rodině, se kterou člověk může věci probrat a ne o občasných slavnostních náštěvách
@frenchpa Naprosto to chapu - my resili podobne problemy uz pri vybavovani domacnosti. Na tom se vsichni naucili, ze jsme s manzelem vybiravi a chceme zo mit doma hezke a libi se nam opravdu maloco. Je ale pravda, ze ja nemam problem nikomu z rodiny rict, ze mi dal nevhodny darek. Ted vsem navrhuji, ze ho rada pujdu vybrat s nimi - vsichni se tak mohou realizovat se svou predstavou, stravime spolu prima cas a ja do toho muzu mluvit. Takze ted, kdyz vybirame vybavicku, vsem, co se chteji angazovat, navrhuji, ze to s nimi pujdu moc rada vybrat, zajdeme pri tom na kaficko a poklabosime - zvlast mamka a babicky jsou nadsene🙂. Ale jako dulezite vidim, ze se strjne chovam i ja k ostatnim a snazim se vzdycky zjistit, co konkretne by si prali a treba na jejich prani i darek zmenit. Takze za me rikam, ze se to nastavit da ke spokojenosti vsech, sle chce to se nebat slusne rict svuj nazor a navrhout jine reseni.
Na diskuzích je dobré že se člověk dozví nejenom řešení a zkušenosti ale také hodnocení své osoby na základě "neúplných informací" 😎
@westie pěkná asertivita, to je velmi pěkná rada, děkuji to by se dalo použít před vánoci apod...děkuji... taky jsem pěkně vybíravá, ale ne konzumní (kromě jídla) což lidé často vyměnují, není to o luxusu nebo rozmazlenosti ale o tom že když člověk může tak si pro sebe vybere to lepší v životě a ne to horší 🙂 jo s tou domácností to máme taky tak.. ale spousta lidí má povahu flegmatiku že je jim to jedno..no my ne 😉
Mám to podobně, plnou poličku "nevhodných" dárků. Obvykle je nějakou dobu skladuji a pak je posílám dál. Jenže.. podívej se na to z druhé strany. Pokud ti to nedělají naschvál a já věřím, že ne, tak i oni mají plnou hlavu toho, co koupit. A každý podvědomě kupuje to, co se líbí jemu, co by sám užil a co by se mu hodilo. Každému se přece stalo, že koupil sám nevhodný dárek, i když o tom přemýšlel. Třeba můj otec, to je pro mně každoroční boj, co vybrat. Všechno má, je poměrně za vodou. Oblečení si koupit netroufnu, nečte, nemá žádný koníček, tak co koupit? Vždycky to skončí nějakou lahví vína. Nadávám si, že nemám větší nápady, ale fakt nevím. On má vše, a vše natolik luxusní, že i kdybych věděla, tak na to nemám. Nebo moje teta, skvělá ženská, mám ji moc ráda. Jenže kupuje samý kraviny. Ale mám ji to mít za zlé? Vždyť ona obdarovává třicet lidí z příbuzenstva a to třikrát ročně (vánoce, svátky, narozeniny), kde má pořád brát tu inspiraci. Teď třeba přemýšlím, co koupit svému manželovi, bude mít výročí. A nevím. V podstatě všechno máme, oblečení bez něj nekoupím, chtěla bych, aby to bylo překvapení, tak nevím. A to je můj nejbližší člověk.
Naprosto te chapu.
U nas jedna strana rodiny super na domluvu. Druha strana rodiny se tvari jak jsme se dohodli a pak stejne koupi obrovsky nevhodny kram a jeste se divi že neskaceme radosti. Podekujem, uklidime na pozdeji... Pripadne a to delam casto orave tchyni, ktera si na nasi zizale kompenzuje ze ona mela jen dva kluky, kramy ktere koupi odvezeme k ni, kdyz tam jedeme a pak je tam nechame aby je tam mela mala jako ze na hrani az tam zase prijedeme.....
Jako koupila ji kocar na panenky, mala jeste nechodila. Kdyz jsme ho pak slozili, mala do nej rvala kaminky. Tchyne nemohla vydychat. Ted uz tam mala da panenku, ale kocarek ma debilni malinkata plastova kolecka a venku ma zahrade u tchyne s nim nejde jezdit. Na pytel. Baba pravila ze je dovnitr. Tak jsem ji rikala at si ho teda vezme dovnitr - ale to ona ne, ma vsude sklo a porcelan, idelani pro dite...... A tak ma mala venku kocarek jen na prijezdovou cestu.
Odvezla jsem ji tam hromadu veci a je mi fuk co ona tam s tim.
Kupovala i obleceni a nedbala na rady ohledne velikosti, takze nic z toho co koupila nale nebylo... A tak to slo rovnou pod postel.
Ted se domlouvala na narozeninach a je mi jasne ze stejne koupi neco jineho, nu, zase to odvezeme k ni a hotovo.
Uz jsem i zavedla pravidlo, ze kdyz babicky neco koupi, je to k nim, kdyz se nam to nehodi nebo uz to mame...
U plysaku - je to lapac prachu, pro dite naprosto nevhodne.
A po cca roce jsme uz my jako mali davali hracky do detske nemocnice a na charitu. Plysakyprave z duvodu prachu a rizika alergii.......
Jo a jak se holky ptaji... Mne to tchyne dela naschval.
Kdyz je to z nevedomosti, da se o omluvit, kdyz je to natruc navzdory dohode... To uz je pak horsi.
@suzief to jsi asi nepochopila prispevek. Dort snis nebo ho nekomu das a muzes darci tvrdit, ze jsi ho snedla. Ty dorty se ti nehromadi, neprekazi ti nezakopavas o ne na kazdem kroku.
Nesnasim plysaky. Podle me je to vec k nicemu. Tchyne je miluje. Kazde dite od ni dostalo obrovskou vice nez metrovou obludu, ktera zabira pulku dospelacke postele. Deti je maji radi, ale me to obtezuje a prekazi, protoze se to vsude vali a musim je prat. Rekli jsme ji, ze uz nema plysaky kupovat, ze jich mame nekolik pytlu, ale stejne pri kazde prilezitosti kazdemu diteti jednoho koupi. Takze zakladatelku uplne chapu. Krom toho jsem lakomec a vidim za tim ty spatne vyuzite penize. No ale aspon maji deti v nemocnici na pohotovosti radost, protoze neustale redukuji, detem ty plysaky kradu a davam je nasi detske doktorce, ktera je vozi na pohotovost.
Tak u nás se nevhodné dárky vyskytují jen občas.Svojí mamině a kamarádkám jsem řekla, že mi domů nesmí přes práh jakýkoli plyšák.Samo, že jsme dostali nějaké z tchýniný strany, vše jsme darovali dětem na jip do nemocnice. Co je nevhodné nebo se nám nelíbí prodám , rozdám.Neskladuju zbytečnosti,není na to místo.Naštěstí už se naučili, že nám dají peníze pro prcka, má založenou vkladní knížku a spoříme mu tam.Hračky mu většinou koupíme sami nebo řekneme,co by potřeboval. Prostě jsem to řekla všem na "férovku" protože tvářit se nadšením nad zbytečnejma krámama fakt neumím.
@fionay jak vypada v realu "nesmi mi domu jediny plysak?" az zas s nejakym prijde, mam ji rovnou rozbit pusu nebo ho rovnou hodis pred ni demonstrativne do kamen? 😀 Smutne je, ze do nekoho muzes mluvit horem dolem, ale stejne si dela co chce. Podle nej je vec XY fajn napad a fajn darek a tak ji opakovane nosi. Bohuzel s tchyni mame problemy uplne jineho kalibru, takze pytle plne plysaku jsou spis sranda a pravda, uz to ani nekomentuji a mavnu nad tim rukou.
@frenchpa - my to máme s rodinou od začátku vyřešené tak, že jim dáváme tipy přímo na konkrétní dárky - oni se zeptají, co synovi k narozeninám, já řeknu, že to promyslím a pak jim dám konkrétní tipy, ideálně přesně na konkrétní věc....někdy i s odkazem na net, kde přesně to mají....samozřejmě vybírám takové věci, které jsou v jejich finančních možnostech....obvykle dáme několik tipů, takže si můžou vybrat a my jsme pak překvapení, co z toho dítko dostane 🙂 ....fungujeme takhle navzájem všichni - i my se ptáme, co pro neteře, protože se s nimi nevidíme tak často a nevíme, co všechno mají, co je třeba zrovna v tu dobu nejvíc zajímá apod....takže systém funguje k naprosté spokojenosti všech 🙂 ....samozřejmě, že sem tam někdo koupí ještě k tomu nějakou drobnost, ale to je většinou něco přijatelného....a když to byly třeba nějaké nevhodné věci, tak jsem je buď schovala, nebo předala někomu jinému (když byl syn malinký) a nebo jsem mu to nechala, ono se to stejně během dvou dnů rozbilo a dali jsme to pryč.....když se po tom někdo pak ptal, tak jsme po pravdě řekli, že se to hned rozpadlo a už jsme to museli dát pryč....obvykle se s námi dotyční příště raději poradili dopředu a nechali si dát nějaké tipy 😉
@frenchpa mě připadá že se tím zbytečně trápíš 🙂 když dostane něco co se vám domů nevejde (nadměrného medvídka) tak ho onechtě u dárce nebo ho pak někomu darujte. Když dostanete nějaký šmejd tak poděkovat a poslat dál, do charity, to je fuk... Pokud dostanete něco pěkného co by sice bylo fajn ale už toho máte hodně můžeš vyměnit starou hračku za novou třeba... Já myslím že každý když něco kupuje tak si říká že bud se to zalíbí nebo pujde do koše, tak se s tím netrap, natož celou noc být rozčílená že jsi nedostala to cos chtěla 🙂 my dostáváme spoustu dárků, drogerii kterou nevyužijeme pošleme dál (putovní dírky), nekvalitní ponožky, nevhodné oblečení prostě cokoliv... dáme do charity a hotovo. Ale rozhodně se kvuli tomu nerozčilujeme 🙂 na dotaz kde to je můžeš říct že to máš u příbuzných, nebo že se to zničilo prostě cokoliv, ale takové dotazy málo kdy přijdou 🙂
my si píšeme v rodin seznamy co si přejeme.....před vánocemi nebo narozeninami napíšu seznam a ten dám rodině.....tudíž dostanu jen to co je na seznamu,,docela se nám to osvědčilo a druhá strana taky uvítala protože nemusí se trápit co vymyslet....tento systém přejaly i moje švagrové nakonec a jedeme tak celá rodina
@frenchpa Mě přijde, že je to taková spíše ,,blbost,, k řešení 🙂 Nebylo by tedy lepší, vždy před nějakým dnem, kdy víš, že někdo dárky donese, se těm dotyčným ozvat, nebo prostě předem se domluvit na tom, co ano a co ne? Já nevim, ale pokud ti to tak vadí, tak je to o komunikaci 🙂 Mě když dá někdo něco nevhodného, tak to věnuji nebo pošlu dál, at je to jakkoliv velké, prostě když to doma nechci, zabírá mi to místo, nebo se mi to nehodí, tak to doma prostě nemám 🙂
@kristyn.g - tak to my třeba nikdy nikomu nekupujeme dárky s tím, že "buď se to zalíbí, nebo to půjde do koše..." 😕 - když kupuju komukoli dárek, tak přece chci, aby se líbil a byl využitý a dlouho vydržel....proto se v rodině domlouváme dopředu, abychom nekoupili nějakou blbost, co se buď hned rozbije, nebo prostě vůbec nezaujme....to je potom škoda pro všechny strany, ne? Dítě z toho nic nemá a dárce za to zbytečně vyhodí peníze, přitom mohl koupit něco daleko vhodnějšího.....takové to "něco koupíme, hlavně abychom něco dali, buď se mu to hodí, nebo to vyhodí...." - to jsem nikdy nechápala, přijde mi to jako fakt divný přístup....
@frenchpa Darovanemu koni na zuby nekoukej. Nechápu, v cem je problém? Pokud koupi plastovou hračku do vody od tři let, tak ji schováte na později nebo využijete s dozorem. V cine je vyrobeno vše. A dětem se většinou libi ty nejhnusnejsi hrající pestrobarevne hrůzy na rozdíl od maminek preferujicich dřevěné didakticke hračky opatrene bezbarvým lakem🙂
@japona Asi tak.. :D Malá má v zásobě taky pár opičáren, ale nenapadlo mě se nad tím pozastavovat, nebo snad vyhazovat.. Z mojí zkušenosti to budou nejoblíbenější věci, já jsem to nedostala, tak co.. Taky má věc do vody co využijeme třeba za dva roky, je od prababičky, která sotva vylézá z baráku, proto si toho moc vážím, že malé hračku pořídila, a že má hračku od prababičky, kterou spoustu dětí už nemá.. A fakt mě nenapadlo mě na to koukat tak, jakože krám co se mi tam bude válet. Taky se domů sotva vejdeme, ale když člověk chce, tak si poradí. Co se týká hraček, u kterých je jediný problém ve velikosti - to nechápu už vůbec. Prostě tatrovku bude mít u babi s dědou, zbytek ve sklepě. A věci jako ubrousky a pleny jsou skvělé dárky, stejně bych to kupovala, tak to zase udělá radost mě.. Fakt mě nikdy nenapadlo být ani minutu, natož celou noc špatná, že "zase jí narvali něco hnusného/nehodícího se. Mě ty dárky radost tak jako tak udělat nemají. A navíc nežiju v iluzi, že já dávám jen dokonalé dárky. Taky se určitě někomu něco někdy ode mě nehodilo, ale jsem ráda že se nikdo neofrňoval, protože těžko jsem to myslela špatně, že? Přijde mi jako zbytečnost se tím trápit, pokud už bych měla takový problém - poděkovala bych, a poslala dárek dál. Já si užívám mimina- a řešit takovéhle drobnosti by se mi ani nechtělo.. 😀 Jediné co bych pochopila- vztek z vyloženě nebezpečné hračky. Ta jediná mě naštvala - čuměly z ní dráty a nebude použitelná ani za pár let, nikdy. Jinak nevidím problém.
@krystalka tak tak jak píšeš to určitě nemyslím, samozřejmě chci aby se dárek líbil, a s tím ho i dlouho vybírám nebo já ručně vyrábím... ale také to beru tak že když by se nelíbil tak půjde pryč, nedoufám že by se vyloženě někdo naštval, to by bylo horší... to radši ten odpadkový koš než toto... ne všichni si řeknou co chtějí, většinou je to "nic mi nekupujte" nebo nevědi a s kamarádkama se také nedomlouvám co si přeju...
@frenchpa tak když řekneš rovnou "děkuji, ale říkala jsem že toto není vhodné" nebo řekneš jenom "děkuji" a dáš to pryč tak bud si toho nevšimne, nebo si všimne a řekneš že jste to zkusili ale že to bylo nevhodné a darovali jste na dobré účely... no co... alespoň by si to ten dotyčný příště rozmyslel a zeptal se co teda jo, když pak přijdou a uvidí to nechtěné u vás doma tak si myslí že přeci jen udělali dobře že to koupili a příště koupí zas.
@frenchpa Velice dobře tě chápu. Neumím se přetvařovat, takže každý hned pozná, jak se mi dárek líbí. I proto nesnáším překvapení a raději dopředu vyjmenuju konkrétní věci, které by mi udělaly radost - to mám bohužel už tak od 10 let. 🙂 A stejně to máme u dětí. Některé nevhodné dary dostal na hraní pes, něco jsme dali do školky nebo známým, něco prodali a ty, co opravdu neodpovídají současnému věku dítěte, schovávám do skříně a vytahuju, až je to aktuální. Těm, co dárky přinesou neustále dokola říkám, že to jsou vyhozený peníze, kterých nemají nazbyt, tak ať se radši příště dopředu zeptají. Naštěstí je toho čím dál míň a docela dobře fungují seznamy přání (na vánoce a narozeniny), které vč. odkazů rozesílám emailem.
@soleilll - taky to takhle děláme - syn měl třeba narozky a brácha mi psal, co mu mají přivézt jako dárek....tak jsem mu poslala několik odkazů na věci, které jsem věděla, že by využil a že mu udělají radost....oni si z toho potom něco vyberou....a vybírám to i konkrétně v obchodě, který mají poblíž (jsou z jiného města), takže nemusí nikde lítat a shánět 🙂 ....funguje to takhle k všestranné spokojenosti už léta....stejně tak to děláme i obráceně, když potřebujeme my dárek pro jejich holky....
@frenchpa Nejste rozmazlená, ale rozumná. Vaše dítě, vaše domácnost, vaše pravidla.
Pokud kladete omezení v rámci bezpečnosti a nějakého dobrého důvodu (ne rozmařilosti), nejspíš víte, proč to děláte, a je to správné. Proč má někdo vyhazovat peníze nevhodně, když by po domluvě mohl potěšit a zároveň udělat něco smysluplného? Plýtvání čímkoli, ať penězi nebo špatnými hračkami, je nesmysl.
My jsme spoustu věcí podchytili seznamem vhodných dárků - přepracovali jsme starý svatební seznam s rezervacemi. Někde byla konkrétní věc, někde typ ("něco tahacího" apod. a k tomu ilustrační odkaz na obchod, kde mají pořádné věci), tím jsme nechali dostatečný prostor pro osobní přístup a překvapení. Příbuzní to uvítali a nám se nesešlo nic víckrát ani nevhodně.
Jinak mě vždycky jímá hrůza, když tchán sotva chodícímu dítěti (tj. sem tam dost neohrabaně spadne) vrazí do ruky kovové letadýlko se špičatými křídly a čumákem vhodné pro školní děti... ale asi jsem taky rozmazlená a řeším kraviny 🙂
A ne, nejsem zaujatá proti manželově rodině, totéž bych vytkla svým rodičům i sobě. Sama jsem si takhle jednou zavařila, když jsem jednou slevila z nároků na kvalitu (a pořídila prckovi nekvalitní plastové piánko, kam si vzápětí skřípnul prst a hlavně ho rozlámal a chtěl jíst ostré střípky).
@soleilll - jo, to je mi jasné...u nás to byl tak napůl tchán....sice jsme se domluvili, on nám většinou dal peníze, ať synovi něco koupíme a pak mu to dal pod stromeček, když k nám přijel (bydlel daleko)....ale stejně vedle toho vždycky nakoupil nějaké hračky třeba v Kauflandu, nebo něco takového, které se pak během několika dní rozpadly....a i když jsme mu to příště říkali, tak to stejně příště přivezl zas....ale on to myslel dobře, chtěl prostě vybrat něco sám, aby to měl syn opravdu "od něj"......brali jsme to tak, už jsme mu to ani neměli za zlé.....bohužel před pár týdny zemřel.... 😔
@krystalka To je mi líto - ať byl jakýkoli, tak dědečak je pro vnuka ohromný plus. Nicméně čím je dítě starší, tím víc slevuju na kvalitě a původu hraček. Pro novorozeně a batole jsem vybírala vždycky něco značkového, protože to strká do pusy, mlátí s tím o zem atd., ale od 3 let akceptuju i méně kvalitní hračky za pár korun - např. i vodní pistoli ze stánku, protože je to zábava na sezonu a udělá to těch pár týdnů radost.

@roozenka sedmičkou vína by udělali lépe 😀