icon

Nosítko - je to nutné lzo?

terka2018
6. únor 2019

Ahoj maminky,

chtela jsem s Vami prodiskutovat tema noseni deti. V posledni dobe se celkem tohle noseni rozmohlo, hlavne to 'ergonomicke' noseni a vlastne ani nerozumim tomu proc.
Ja osobne mela doma manduku, šátek a ringsling, jakozto prvorodicka vsechny zbytecnosti a nezbytnosti. Vyuzila jsem pouze 2x manduku, ale ze by mi to nejak usnadnilo praci se rici neda. Mnihem efektivnejsi mi prislo maleho uspat a pak si praci udelat. Totez mi prislo pohodlnejsi na prochazkach. V obchode jsem si davala veci do kosiku a divala jsem se na pani ktera mela mimco brecici na dobe a plne ruce zbizi, tak si rikam je to opravdu takovy pomocnik? Neni lepsi najit jiny zpusob? Rikam si, ze kontaktu ma matka s ditetem az az, zejmena pri kojeni.

Ptam se hlavne proto, , abych trichu pochopila smysl tohoto trendu a treba jej i do budoucna dokazala ocenit, ale zatim mi to neni vubec jasne.

vita_
8. únor 2019

@no_title Moc děkuji, super tip, dokonce píší do 29 kg, samozřejmě nevím, do kdy bychom ho využívali, ale lepší víc kilo než míň. Jinak my tu prodyšnost řešíme dost, v létě budeme pořád venku, buď na výletě nebo na baráku a tam je to prostě potřeba řešit, představa, že mě bude hřát malej a ještě nějakej teplej "hadr" a k tomu bych měla kmitat na stavbě mě vysloveně děsí 🙂.

alcar
8. únor 2019

@la_amanita ty si vlastne odpovidas neustale sama. Nejdriv napises, ze co je spatneho na noseni oproti kocarku a ted pises, ze kdyz chce byt dite v kocarku, tak to dobre neni? Ja ti asi nerozumim. Strasne si v tech komentarich protirecis. A znova opakuju, pokud dite musi byt cely den u matky, protoze jinak placou, tak je neco spatne... Ale neverim tomu, ze vsechny matky nosilky maji drazdive deti.

normalnimatka
8. únor 2019

@alcar já si nemysim, že mluvim o celodenním uklidňování, ani netvrdim, že mám vysoce kontaktní dítě, ani že se neumí nebo umí uklidnit jinak. nevkládej mi do rukou, co jsem nenapsala. a je to už ztráta času. jen jsem se snažila ti to trochu osvětlit. nuž, nesetkalo se to s pozitivním výsledkem.

jsi borka, že umíš uklidnit svoje extrémně kontaktní dvojčata kočárem. to je totiž umění:D to si tady asi potřebuješ dokázat, tak budiž.

la_amanita
8. únor 2019

@alcar
Nevidím, že bych si protiřečila, jen bych od tebe ráda vysvětlení, proč je pro tebe nějaký způsob zklidnění mimina špatný. Zkus se nad tím zamyslet a uvidíš, že se ptám naprosto logicky.

jipe
8. únor 2019

@alcar no a jak uklidnit to dítě, co v kočárku řve?

alcar
8. únor 2019

@normalnimatka ad prvni odstavec. Podle tvych komentaru jsem to tak vydedukovala. Protoze vsechny, vc. tebe tady do puntiku pisou, jak maji deti, ktere nejdou uklidnit jinak, nez satkem a co maji delat, kdyz nikde jinde byt nechteji. Mozna by stacilo to v tech kometarich tak neprehanet a bylo by to diskutabilnejsi tema. Takze jsme se dobraly pravdy...ze s tou “kontaktnosti” to nebude zase tak divoke a tak dramaticke. 🙂
Ad druhy odstavec. Ne, snazim se tu dokazat i matkam, ktere maji udajne “silne konatktni” jedno dite, ze to jde i jinym zpusobem dokonce i u “silne kontaktnich” dvojcat.
A jen aby bylo jasno, ja slovo “kontaktni” neuznavam. Proto ho davam skoro vsude do uvozovek...neni totiz nekontaktni dite. Vsechny deti jsou kontaktni a vsechny deti jdou uklidnit vice zpusoby, ne jen vyhradnim nosenim.

ttm
Autor odpověď smazal
sudylichozrout
8. únor 2019

Mne tedy na uklidneni ditka nejvic zabralo to, kdyz jsem si sedla do tureckeho sedu na postel, dcerku jsem si polozila do klina a sklonila hlavu k jeji, pohupovala se a klidne dychala. Ona se tim krasne zklidnila, napojila se na muj rytmus dechu a behem chvile usnula.
Davam jako moznost k vyzkouseni, ne jako filipiku proti kocarkum a nositkum.

alcar
8. únor 2019

@la_amanita pokud matka tvrdi, ze MUSI jen nosit, protoze jinak se dite neuklidni, pak to neni o diteti, ale o matce. Zadny zpusob uklidneni neni spatny, ale pokud si matka posteskne, ze je jen jediny mozny zpusob, pak tezko radit. 🤷‍♀️😃

no_title
8. únor 2019

@vita_ My jsme kokon koupili teď v roce a půl a vypadá to, že má ještě slušnou rezervu, takže odhaduju, že tak do 2,5 roku nám vydrží a pak už doufám zvládne chodit po svých všude. Tu nosnost bych brala asi s rezervou, protože Manduca má taky nosnost do 20 kg, ale nám přestala stačit nějak ve 14 měsících, kdy už neměl látku od kolínka ke kolínku a hlavně zádová opěrka byla už hodně krátká, což je s mrskajícím se dítětem v autobuse krajně nepříjemné 🙂

alcar
8. únor 2019

@ttm no to by me celkem zajimalo, jak to delas, kdyz musis uvarit treba obed nebo uklidit nebo si zajit na zachod. Mne neprijde nic spatneho na tom, kdyz od ditete parkrat za den odejdes a ono proste breci. A neni zase takovy rodil v tom byt vedle ditete na zemi a dite si hraje nebo sedet/stat vedle postylky, kde si dite hraje. Ale pokud se tve dite uklidni na zemi s hrackama, byt za tve pritomnosti, pak nevim, proc tu tedy pises, ze se jinak nez nosenim neuklidni.

la_amanita
8. únor 2019

@alcar
A co je na tom špatně ve srvonání s tím, že jiná musí třeba houpat kočárkem, nebo s ním jezdit, nebo mu dát dudlík?

no_title
8. únor 2019

@alcar To je to samé jako s kojením na uklidněnou. Když byl syn menší, všichni mě zdupávali za to, že většinu jeho bolístek, únavy atd. řeším kojením. Že nebude schopen se uklidnit / usnout jinak atd. Světe div se, sám z toho vyrostl. Prso na uklidnění sice ještě většinou má, ale na uspání už ho nechce. Prostě se nakojí, otočí se, chvilku se vrtí a spí. Dokonce už uspává občas i manžel tím, že se přijde k němu přitulit. Je mu rok a půl a mě tvrdili jak bude i ve 3 letech vyžadovat na spaní prso. Věřím tom, že ty nejmenší děti ví, co potřebují a proč. Samy z toho dlouhodobého nošení vyrostou, co mám zkušenost tak cca kolem půlroku už chtějí objevovat svět a naopak když budou v nosítku, tak budou brečet / vrtět se, že chcou ven.
Jinak do těch 5 měsíců jsem vařila (neprskavé jídla 😀 ) i jedla s ním v šátku 🙂 právěže ty domácí práce jdou s navázaným dítětem mnohem líp 🙂

alcar
8. únor 2019

@la_amanita no nekdo tady tvrdi, ze kocarek je separacni vec a je spatny, nekontaktni, no a dudlik bych tu radsi vubec nevytahovala...to je tady na MK sproste slovo. Takze co je spatneho na kocarku? 😂

alcar
8. únor 2019

@no_title kojeni resit nechci to jsme off topic... A mne bohuzel ty domaci prace s jednim kojencem v nositku na brise, s druhym v postylce nebo na zemi a s extrovertni starsi dcerou proste neslo. A jo, uznavam, bylo to bez toho doublenoseni hodne tezke (ale s nim by to bylo, aspon pro me tedy, tezsi o hodne vice). 😃 Ale zvladli jsme to... 😅

dora13
8. únor 2019

@alcar uz to tady zaznelo asi tisickrat: na kocarku neni spatneho vubec nic, pokud v nem dite chce byt. Jsou ale proste deti, ktere v nem byt nechteji -- a potom dikybohu za to, ze mame i jine alternativy, treba satek.
Jinak ty pises, ze nevidis nic spatneho na tom od ditete parkrat denne odejit a ono breci -- mne to treba trhalo srdce, a proto jsem si ho radsi navazala do satku. Ty mas jakozto matka dvojcat samozrejme jinou zkusenost a ani z jedne z nas to nedela lepsi nebo horsi matku. Fakt ne. To, ze neco nechapeme nebo to delame jinak neznamena, ze to ten druhy dela spatne.

ttm
Autor odpověď smazal
ariadna12
8. únor 2019

@alcar no kdyz uz mamina vyzkousela kdeco a nic nepomohlo, nesoudila bych ji tak ostre, nikdy nevis, jestli se zrovna tobe nenarodi extremne ubrecene a drazdive dite.

alcar
8. únor 2019

@ttm no tady jsi to totiz psala. Tak pokud uz jsi prisla na jiny zpusob... 🙂

terka2018
autor
8. únor 2019

@ariadna12 jak vypada extrémně drazdive dite? 🤔🤔

alcar
8. únor 2019

@ariadna12 nikoho ostre nesoudim. Pro me neni nic horsiho, nez kdyz se sveho ditete muzes prvnich 14 dni po porodu jen dotykat pres skleneny otvor v inkubatoru a i tak mu to nedela dobre. Takze ja bych mohla o “drazdivych” detech povidat... A to ted ze sebe nedelam chudinku, protoze prave tohle me naucilo byt v mnoha vecech nad veci.

ttm
Autor odpověď smazal
alcar
8. únor 2019

@ttm jaky je rozdil mezi nosenim na rukou a v satku? 😃 Porad je to noseni, ne? Ja myslela spis ten zpusob polozeni ditete na zem. 😉

ariadna12
8. únor 2019

@terka2018 cokoli mu vadi, stale breci, az ho budes mit, poznas to

ttm
Autor odpověď smazal
alcar
8. únor 2019

@ariadna12 takovych deti zase tolik neni. A vetsinou to byva z jineho duvodu nez z nedostatku kontaktu. Napr. Kiss syndrom.

normalnimatka
8. únor 2019

@alcar já ale nikde nepíšu, že takový dítě mám, a že jde uklidnit jen nošením jako....chápeš to?:D. už jsem ti to psala, nevkládej mi do rukou, co jsem nepsala. zbytek tvýho příspěvku ani nehodlám číst. a je to moje poslední reakce na tebe.🙄

vita_
8. únor 2019

@no_title A pro takhle máme mimčo (půl roku) nebude problém kokon nastavit?

alcar
8. únor 2019

@ttm satek, prso, Brufen? 😂 Ja satek nemela, ja bud nosila na rukou nebo dala do houpatka nebo polozila na zem a oblozila hrackama nebo vecma z domacnosti (cedniky, klice) ty vzdycky zabraly. A parkrat jsem pouzila i doma kocarek a prejizdela prah. A celou dobu deti u me. Jo, samo ze breceli, nez se uklidnili, normalka u deti. Nekdy breceli 10, nekdy 20 min. Podle toho, zda jsem mela na ne cas. Clovek se z toho holt nezblazni.

alcar
8. únor 2019

@normalnimatka 🙏👍😊

Strana