19měsíční dítě a pohlavky. Jak řešit?

zrzinda
8. říj 2022

Hezky večer, prosím zkušenější maminky o radu, jak řešit tuto situaci.
Dcerka (19mesicu) posledních par dni začala placat manžela po hlavě. Děje se to jenom když se vzteka/je unavená.. Proste ho placne po hlavě. Je to vždycky reakce na nějaký zákaz. Npr.běží do silnice, manžel ji vezme, ona se vzpouzi a ve vzteku ho bouchne.
Dopředu chci podotknout, ze si nestezuju, vím, ze je to jenom období, které přejde. Jen trochu tapeme, jak tuto situaci řešit. Násilím řešit nechceme ani jeden, to je hovadina. Ignorovat? Taky mi to přijde jako blbost. Proto budu rada, když mi někdo poradi, jak jste toto řešili/řešíte vy 🙏
Jen ještě chci dodat, ze dcerka je jinak ohromné nezna a milující, sama od sebe nás přijde pohladit, pomazlit, na ostatní děti taky tak, nekouše a ani nebije nikoho jiného krom tatínka.
Díky moc za rady ❤️

sinicka
8. říj 2022

Mm.. mozna chytit rucicku a rict durazne “ Ne Ne Ne, tohle se nedělá!”
Je super, ze nejak netrestate. Proste neumi zatim dat najevo svuj nesouhlas. Jine deti zas krici, breci, pisti,.. vase placa.. prejde to, jak se bude umet lepe vyjadrit jinak.. v tomhle obdobi jsem u deti hodne dbala i na mimiku.. kdyz viděly, ze se mracim, pochopily pak snáz, ze je neco spatne..

merope
8. říj 2022

Pokud to dělá pravidelně, tak už s tím počítat a jak píše @sinicka - fyzicky jí zabránit to udělat.

zrzinda
autor
8. říj 2022

@merope Udelala to zatím parkrat, začala s tím par dni zpátky. Ona je jinak fakt zlatý dite, jde se s ni na dost věcech domluvit. Fakt si objektivně nemám na co stěžovat. Jen bych ideálně do budoucna chtěla předejít tomu, aby se tohle dělo nějak častěji 😊
Dekuju moc. 🙏

lenerka1
8. říj 2022

Chytit ručky a říct něco ve smyslu, tohle mě bolí, nemůžu tě nechat mi ubližovat a nabídnout třeba ať si bouchne do polštáře?

jjasmina
9. říj 2022

@lenerka1 tohle mi když uděláme, tak se jen zasměje a bouchne zase 🤣

ekou
9. říj 2022

Vyzadovat at udela "mala" tam kde tatinka bouchla, aby pochopila ze tohle se nedela... Ja to resila takhle

merope
9. říj 2022

@zrzinda Já to pravidelně myslela jako ve stylu vysledovat, kdy se to chystá udělat a zabránit jí. Že když to udělá nečekaně, tak nestihne nikdo zareagovat.

@jjasmina Ať klidně bouchá, ty emoce potřebuje nějak dostat ven - ale prostě fyzicky zabránit, ať to je do lidí (a křehkých předmětů).

jjasmina
9. říj 2022

@merope jj taky napomeneme a odděláme ruku, že to bolí

lenkalubina
9. říj 2022

@zrzinda taky bych ji důrazně řekla "ne" nebudeš to dělat. Že to tatínka bolí. Pokud je fakt šikovná,tak pochopí 🤷‍♀️

tasimia
9. říj 2022

@zrzinda malá to občas taky udělá, když je přetažená a do toho není po jejím. Tak ji chytnu za ruku a řeknu ji, ne to se nedělá, maminku to bolí a takové. Vysvětlují ji pak, ze bych měla "bebi".
A nebo to nechám tak, přijde pak a pohladi, protože si to sama uvědomí, začíná si uvědomovat nějakou empatii a vi pomalinku, ze to neni spravne. . hodně taky sleduji, kdy se to děje, nejvíc když je přetažená, boli ji zuby.

aselluska
9. říj 2022

@jjasmina opět jako u vás, to samé u nás 🤦‍♀️

emillyhk
11. říj 2022

@zrzinda Syn s tím začal v podobném období, dělal to jenom mě. Takže když jsem to čekala, chytit za ruku a zabránit. Když jsem to nestihla, stejně chytit za ruku a důrazně říct, že ne. Už to bylo dobré, teď to začal dělat zase. Ale všimla jsem si, že to dělá jenom když už je přetažený, že už jakoby nemá kapacitu zvládnout emoce, tak to ventiluje takhle. Takže i tomu se snažím předcházet. Je to období, podle mě je důležité důsledně opakovat, že ne. Zase se to odnaučí.

pampeliska1313
11. říj 2022

Manzel takhle dostával facky a pěstičky. Já jen facky…:D každopádně jsem proste říkala ze ne, ze to mamu bolí atd, nasadila jsem ublizenej výraz. Někdy jsem chytla rucicku, odtahla se a zase ze ne. Hold to musí pochopit, vymezuje si hranice.. u nás to syn dělal vždycky když slyšel nejakej zákaz, popřípadě když se mu podařilo ukrást třeba ovladač a já mu ho vzala… to jediný trvá doteď. Jakmile jde o ovladač, není to sranda…:D každopádně to trvalo tak měsíc a už je zase klid.🙂

zrzinda
autor
11. říj 2022

@emillyhk
@pampeliska1313
Dekuju moc za uklidnění! ❤️Taky doufám, ze to nebude trvat moc dlouho 🙏 Nejhorší jsou rady od okolí. “To ji přece taky musíš placnout.”
No jo, jenže když ji placnu já, jak ji pak mám vysvětlit, ze ona mě placat nesmí? 🤷‍♀️

pampeliska1313
11. říj 2022

@zrzinda Joo, na to jsem kašlala. A kašlu. Plácat ho nebudu. Právě, když to dělám, proč on nemůže? Mně upřímně překvapilo, že k tomu došel, protože syn v životě pohlavek ani přes ruku nedostal. Hold si na to přišel no. Nebojte, přejde to.🙂

gruyerre
11. říj 2022

Na hlavní stránce modrýho koně tuhle diskuzi trochu přejmenovali... těšila jsem se na zajímavý čtení a ono je holčičce 19 měsíců a ne 19 let 😔😀

zrzinda
autor
11. říj 2022

@gruyerre Neee 😂😂 Achjo 😀

zrzinda
autor
11. říj 2022

@pampeliska1313 To mám úplně stejně. Je mi to o to víc lito, když vím, ze se fakt s manzelem snažíme byt trpělivý, vysvetlujeme, neplacame (ani my dva mezi sebou 😀).

emillyhk
11. říj 2022

@zrzinda
@pampeliska1313 Já teda občas plácnu, ale je to v situaci, kdy už po dvacáté opakuju, že třeba nemá plácat kočku, apod. Hrdá na to nejsem, vnímám to jako vlastní selhání 😟 Ale snažím se tomu vyhnout, no...

elledh
11. říj 2022

@zrzinda to je přesně ono, když ji plácnete vy, tak ona vám to oplatí a opravdu se nenaučí, že to dělat nemá.. naopak to příjmá jako "normální" chování.