icon

Diagnóza nespavosti u dětí: Jak ji přežít?

8. říj 2024

Ahoj, mam tri deti, poslednimu je skoro 8M. Starsi deti taky nebyly zadni spaci, ale to co zazivam ted, to je teda i na zkusenou matku dost. Maly je uzasny, hrozne sikovny, ucenlivy, docela rychlik, uz mesic vic jak mesic obchazi nabytek. Je porad vesely, usmevavy, ma rad lidi, v tomhle smeru naprosto bezproblemovy, kamkoli ho vzit, cokoli s nim podniknout. Skvele k nam a nasemu zivotnimu stylu zapadl. Vsechno ale asi nemuze byt dokonale🙂 Krom prvnich par tydnu uz od zacatku nespi nikdy dele nez jednu hodinu - ve dne, v noci. Pred den si dava takove sloficky pulhodinkove, probere se a je spokojeny, jak kdyby prospal pul dne. A v noci je vzhuru kazdou hodinu. Kdyz je dobra noc, jen si cucne a spi dal. Kdyz je horsi, zustava vzhuru. Nebreci, jen proste chce vstavat. Je kojeny, mam ho v posteli, dudlik nechce. A po takovemhle nocnim rodeu kazde rano vstavam v 5:30 a vypravuju deti do skoly. Po obede pro ne jedu 50km a rozvazim po krouzkach. Kolikrat v aute musim telefonovat s kymkoli, protoze citim, jak mi na dalnici pada hlava. A nejvic ze vseho mi chybi ten psychicky odpocinek, vecer si sednout s manzelem a pustit si film, nebo mit dokonce sex, to proste neexistuje, protoze defacto cely vecer uspavame do doby, nez jdeme spat. Hlad nema, kdyz se nepripomenu vydrzel by i nekolik hodin, hlidani zadne a manzel dela do vecera a nemuze z toho slevit, zivime dohromady 4 deti a dum. Vim, ze to neni navzdy a ze to obdobi jednou skonci, ale trva to uz tak dlouho a ja citim, ze to fyzicke strance prestavam zvladat, taky uz mi neni 25.
Co mam delat? Preziju to? Cim to muze byt, ze ma tak malou potrebu spanku? Cely den je v pohybu, jaktoze se vubec neunavi? Prijde mi, ze je dost napred na svuj vek, tak jestli ten mozecek nestiha a je porad v pozoru, nevim. Moje kriticka mamka ma to jasny nazor - ze ho porad nekam taham a jezdim a ze nema svuj klid, ze se porad kolem nej neco deje. To je ale snad normalni, kdyz ma clovek vic deti, ze nemuze sedet doma v houpacim kresle a cist pohadky cely den.

Asaaach jo. Diky za precteni.

Strana
z3
journals
11. říj 2024

Fuj, to jsem se rozčílila 😤

Abych ale neplivala jen negativa. Nezkoušela ses poptat po okolí po třeba nějaké spolehlivé studentce která by ti mrně vzala na chvíli do kočáru a ty ses třeba 2x týdně mohla dospat? Jo, bude to stát pár peněz, ale jestli s tím brzy něco neuděláš tak se řítíš do průseru

janedv
12. říj 2024

@journals @ai30 @antoinet a dalsi
Holky, kaslete na to, vzdyt irma nikdy zadnou radu nechce a nepotrebuje. Ona vzdy vsechno vi nejlip. Tady chce navod, jak prinutit dite spat dele 🤦‍♀️To, ze se to neda, a jeji unava se musi vyresit zmenou jejich zivotniho stylu, slyset nechce. Jeste na vsechny bude jako obvykle stekat, ze nic nepochopily a pisou mimo tema 😂.

Ja si ten pribeh pamatuji od pocatku, kdyz se s muzem seznamili, kdyz resila odchod za muzem a ty skoly/krouzky deti, pak kdyz se kvuli ni s muzem prestala bavit jeho vlastni dcera, kdyz resila, jestli neni spatne, ze mimino nema rezim...A ted unava. a nikdy zadna rada, zadny postreh irmusce male nebyl dost dobry. Az zpusobi nehodu a nekoho zabije, tak bude psat Jak udrzet vztah s detmi z vezeni a hledat recept na drobenkovy kolac se zapecenym pilnickem.
Nema to cenu. Vyhnete se trase Melnik - Praha v pracovni dny odpoledne, mozna by nam irma mohla napsat konkretni dny a trasu, kterou jezdi, abychom si daly pozor a zachranily si zivot.
Irmo, ja ti nic radit nebudu, protoze nespavce, ktery spal ma 45min ve dne v noci jsem mela. Vim, jake to je, nejsi jedina na svete. Ale rady a zkusenosti ti psat nema cenu. Tak si to v tom skvelem dome s bajecnym muzem uzij, nez zabijes sebe nebo nekoho jineho a shnijes (zaslouzene) v lochu.

glitterglue
12. říj 2024

@janedv přesně tak. Tenhle životní příběh je taková místní telenovela - aneb jak všem okolo sama vlastníma silama co nejvíc zamotat (nebo se nabízí podělat) život...Protože já si pamatuju i řešení jejího vztahu s předchozím mužem:/

janedv
12. říj 2024

@glitterglue jo! Presne 🙂

lutu11
12. říj 2024

Autorko, mimino nespi, protoze nema chvilku klidu. Na to, aby ti odpoledne zacal spat 2 hodiny potrebuje byt to odpoledne doma a ne v Praze. A to se mu musi stat temer 100%casu. Ty se divis, jak je mozne, ze ti nechce spat, ani kdyz je doma. To proto, ze je nabuzeny a ceka nez zase nekam vyrazite.

kapii
13. říj 2024

Taky jsem měla děti nespavce, manžel donedávna jezdil z práce až večer, ráno brzy vstával. Pomohly nám dospavaci víkendy, prostě v sobotu ráno- dopoledne spal jeden, v neděli ráno druhý. Dokud byl mladší úplné miminko, tak mi ho manžel jen donesl na nakojení a pak si ho zase vzal.

jarmilaruskova
25. říj 2024

Totální spánková deprivace může být vyčerpávající. Zkuste se zaměřit na malé změny, jako je sdílení noční péče s partnerem nebo krátké odpočinky přes den. Je také důležité se poradit s lékařem, pokud se situace nezlepší. Více o vlivu spánku na zdraví najdete zde: https://zdravi-tip.cz/vliv-spanku-na-fyzicke-zd...

Strana
z3