icon

Jak naučit dítě spát samostatně bez rodičů?

hanydve
12. lis 2021

Maminky, syn devět měsíců nechce spát jinak než s námi. Večer usne, ale jakmile zjistí, že tam s nim nejsem já nebo manžel následuje hystericky řev dokud si s ním opět nelehnu do postele, to spí do minuty. Jen co ale zase odejdu, do pár minut opět řev. Co s tím? Já už takhle nemůžu.

Strana
z2
angelinie
13. lis 2021

@hanydve tyjo, já asi nemám žádnou radu, ale musím říct, že tě lituju. Určitě to bude jen přechodné období. Podle mě, pokud se dodržují správně spánkové návyky, tak se děti aspoň postupně naučí spávat celou noc. Já teda od dětí noční buzení moc neznám. První dva jsem ještě vždycky třeba hodinu osobně večer uspávala, ale pak vždy spali celou noc - nejstarší od 2 měsíců, prostřední asi od 8 měsíců. A s třetím už jsem byla tak nad věcí, že jsem ho od malička dávala spát samotného, on si třeba hodinku povídal v postýlce, až usnul a spal celou noc 😎 ten večerní klid jen pro nás s manželem je fakt k nezaplacení. Nejmladší se začal trochu budit kolem 16. měsíců vyloženě na kojení, tak jsem pak kojit přestala a opět měl krásný nepřetržitý spánek. Takže tak nějak věřím na to, že pokud není nějaká chyba typu špatná teplota v místnosti, nějaké rušivé zvuky/monitory apod. nebo neunavený dítě, který celý den nebylo venku a dostatečně se nehybalo, nějaká nemoc atd., tak nevidím důvod, proč by nespalo celou noc 😎 U nás cela noc znamená cca od 7-9 (podle věku) do 6:30 ráno. Tak držím pěsti!

tahejhula
13. lis 2021

Napsat, že devítiměsíční kojenec točí s rodiči může akorát neempatická samice skotu.

tahejhula
13. lis 2021

@pavca1982 ať je brzy lépe. Držím pěsti.

terez94
13. lis 2021

@hanydve Máme čtyři děti,dvě nejmladší (2r a 1r) spí od narození v postýlce celou noc. Za to ty dvě starší (5r 4r) večer normálně usnou u sebe v pokojíčku ale během noci přijdou spát za námi do ložnice. Ze začátku jsme s tím s manželem taky bojovali. Když k nám v noci přišli, přenesli jsme je zpět do pokoje ale zbytečně,za chvíli byli zase u nás. Takže už jsme to vzdali a čekáme,kdy z toho vyrostou. 😄🙏

michaela666
13. lis 2021

Nečetla jsem všechno, možná to už padlo.... Malá usíná u melodie. Ležíme spolu a když usne přendám do postýlky. Jakmile se vzbudí a pláče, nejdřív pustím usínáčka ( 15 minut smyčka) a pokud nezabere vezmu ji k sobě. V 70% případů se otočí na bok a spí. Je naučená, že písnička= máma je tady, spí se.
Máme vydru od FP, ale na YouTube je spousta ukolébavek. Určitě ho nenechávej plakat. Ujišťuje se, že je v bezpečí.

pavca1982
13. lis 2021

@tahejhula Díky

veroniquecz
13. lis 2021

Taky mám 9 měsíční a prostě spím s ní. Jsou to prcci, potřebují nás. A přes den to stejné - lehnout si spolu a uspat u prsa. Večer uspim buď časově tak, ze jdeme spát všichni stejně i se starší, nebo když chceme vedrvklid u filmu, tak uspim u prsa, odpojil, nechám prospat, většinou se do půl hodiny probere, dokojim a pak už i na dvě tři hodky spí tvrdě. Starší to třeba měla naopak, hned jak usnula, tak spala tvrdě a naopak po hodině už jsem k ni musela protože měla lehké spaní. Zkus to vypozorovat.

terezuka
13. lis 2021

@malinkaelinka To je naprosto bozi pristup! Dekuju za sdileni!

nick1234
14. lis 2021

@hanydve nevím, zda vás to uklidní nebo ne, ale nás pětiletý syn nechce spát jinak než s námi 🙈😁 má svoji postel vedle naši manželské a vůbec s tím nemáme problém (syn měl par období kdy spal ve svém pokojicku, ale pak se zase vrátil k nám😀

kkryplikk
14. lis 2021

@hanydve
Mam taky 9m syna a k tomu brzy 4 letaka. Chlap jezdi kamionem takze jsem s nima denne sama. 9m beze me nespi od asi 5m. Proste musim lezet s nim, obcas se mi podari ho opravdu v tvrdym spanku predat do postylky, ale to jen opravdu zridka. U nas je od 19h proste zhasnuto aaklid, 4 letak se kouka na pohadky nebo si potichu hraje a ja s malym lezim. Odejdu od nej pouze kdyz si jdem cistit zuby, zabezpecim ho proti padu a jdu se starsim do koupelny. Jinak to proste nejde. Nechat ho vyrvat je taky moznost, ale to snad dokaze jen bezmozek a sobci matka🤷‍♀️🤦‍♀️

intonace
14. lis 2021

@hanydve Asi jen vydržet. Syn od cca druhého měsíce spal celou noc. Byla to úplná pohádka,budil se minimálně. Na přelomu desátého- jedenáctého měsíce vzhůru každou hodinu,jakoby to měl naplánované až už to manžel nevydržel a vzal ho do postele k nám a klid. Zkoušela jsem nechat brečet,ale z toho byl jen dvouhodinový pláč v náručí a nic dobrého. V roce a půl začal po obědě spinkat sám ve vlastní posteli. Než přišla nemoc od té doby zase u nás,pořád. Chce to vydržet, žádný stres, že něco nebude hotové. Práce počká ta neuteče a chápavý manžel si ohřeje jídlo sám😀 Půjde to;)

vitezove
15. lis 2021

@hanydve může to být období separační úzkosti. Naše dítě od začátku prostě spalo samo v pokojíčku. Bez problému. My zvyklý, že položíme, odejdeme a ono usne. A pak prostě zlom a řev. Nebudu tady sama. No a pro nás to byl šok, protože jsme nebyli zvyklý. Ale jakmile jsme prostě pochopili co teda chce, tak jsme zůstávali s ní dokud neusnula a teprve pak odešli. A byli dny kdy jsme se tam vraceli za noc xkrát. A byli dny kdy jsem tam opravdu spala až do rána. Pro mě taky šok, protože se mi s ní nespí dobře a to je ve své postýlce. No každopádně trvalo to třeba měsíc. Pak už to bylo v pohodě, že teda jsme uspávali tak, že jsme u ní byli dokud neusnula ale pak se do rána neprobudila. Občas se stane, že se třeba po hodině spaní probudí, musíme jít pohladit, dát dudlík a spí dál. To období se kdykoli může zase vrátit, ale aspoň už víme co s tím. Naše není kojená, takže problémy s prsem nebyly. Ale vím, že u těch kojených dětí to bývá horší. Zkoušela jsi dát si takovou tu přístavnou postýlku k té vaší? Aby měl svůj prostor a ty svůj? Já to chápu, v 7 bych taky nechtěla vstávat. Zkusila bych tam s ním pár nocí vydržet. On se uklidní a třeba se přestane budit s hrůzou "kde je máma". Super je videochůvička, kdy prostě hned vidíš, že se budí, můžeš přiběhnout, pohladit a zase odejít. Mě pak i občas stačilo do chůvičky prostě mluvit "hají hají, jsem tady". A ona usnula.

Určitě nenechávat vyřvat. To bude jen horší. Kromě toho, že dítě bude mít trauma, tak se neuklidní. Jen usne naprosto vyděšené, vysílením z pláče. A příští noc to bude jen horší. Pokud se to zlepší tak jen proto, že si z toho odnese, že je na světě samo, nemá smysl brečet, protože nikoho nezajímám. To by si asi nechtěla.

Doporučuju si opakovat "je to jen období, přejde to". A ono to přejde. Dřív než si myslíš. Chce to prostě vydržet... zkuste se fakt střídat s manželem, jestli chceš něco doma i udělat. Ale domácnost ten měsíc třeba přežije, když se budeš chtít jen věnovat mrněti, které to teď prostě asi potřebuje... vím, že je to hrozně nepříjemné, člověk je z toho nešťastný, v depce, unavený atp. Ale fakt "je to jen období" pomáhá a když pak člověk vidí, že to fakt přešlo, tak už si to říká u všeho a tolik ho to nevezme..

Jinak z těch praktických rad - vystěhovat dítě do pokojíčku, koupit k němu třeba matraci na zem a jeden z rodičů může spát u něj v pokojíku. Tím pádem se nebudete mačkat v ložnici ani se navzájem budit a aspoň se na střídačku vyspíte líp v posteli. A myslím si, že až malej pochopí, že se nemusí bát. Že tam ty rodiče jsou, i když se probudí, tak se pak budit přestane.

scraty222
15. lis 2021

@hanydve https://uloz.to/file/g8nVhBvy62ME/kazde-dite-mu... jukni na tohle 🙂 pry to hodne pomohlo … ja taky ted ctu

syslounek
15. lis 2021

Nám pomohlo, když jsem hodinu před spaním nosila oblíbeného plyšáka v podprsence a po usnutí ho vyměnila za sebe, ale teda oba spali od narození v postýlce. A když začlo kňourání, tak jsem přišla, pohladila uspala a zase šla. Časem se intervaly prodlužovaly.
Jinak nevýchova radí dítěti vysvětlit, proč tam s ním máma nemůže být.

pampeliska1313
15. lis 2021

Zkuste na instagramu profil spanek miminek. Paní má zadarmo hezký tipy na spankovy asociace atd.🙂

Strana
z2