Jak přistupovat k dítěti s otázkami genderové identity?
Ahoj, budu ráda za sdílení vlastních zkušeností či vědomostí, ale klidně i za nějaký osobní postoj 🙂
Mám 4 děti. Holka skoro 8, kluk 6, kluk 4, holka mimčo. Mladší z kluků je ale ,,jiný", fakt kam mi sahá paměť. Nikdy neměl žádnou takovou tu vysloveně klučičí zálibu, absolutně ho to nezajímá. Šikovný je výtvarně, baví ho tancovat. Puzzle skládá nejraději s princeznama, na obrázcích co maluje jsou většinou třeba srdíčka s obličejem a podobné motivy. Preferuje růžovou, třpytky, všechno tohle. Velice řeší módu, účesy (přičemž já se třeba ani nemaluju a nejstarší dcera je taková běžná holka... oblečení kupujeme minimálně a spíš to chceme mít z krku, než se tím dlouze zabývat, takže fakt ani nemá moc koho napodobovat). Separovaně by nic z toho nebylo nijak zvláštní, ale na něm není klučičího fakt vůbec nic. A hlavně - růžové šaty nechce nosit proto, že se mu líbí růžová barva nebo jak se točí sukně, ale protože růžové šaty jsou holčičí. Má i dost nápadnou řeč těla, způsob mluvení, pohyb třeba rukama, chůzi- vypadá to přesně tak, jako když spojíte všechna klišé dohromady a předvedete ,,jakože gaye, hahaha".
Nechávala jsem to plynout, nalakované nehty dávno neřeším, občas si vzal do školky nějaké šatičky na hraní, doma si bral sukýnky na tancování. Na ven to většinou nějak zahraju do outu a nabídnu třeba ,,roztomilé červené kraťásky", ale šaty po ségře už měl taky xkrát. Nějakou dobu jsem se trochu cukala, než mi došlo, že to fakt není rozmar, ale má opravdu brutální argumentaci 🙂) , takže těžko odmítat, a ani vlastně není důvod.
Nikdy jsem se ho přímo nevyptávala, trochu jsem se bála, abych ho přehnanou iniciativou nějak nechtěně nenatlačila do špatné škatulky a nehledal se o to déle, snad mi rozumíte. Ať se hledá, a brzo najde, ale pokud možno sám. Správně. A cítím, že je to teď pro něj čím dál tím větší téma. Dneska mi za vydatného červenání říkal (sám od sebe), že by chtěl, aby si všichni mysleli, že je holka. Na otázku ,,proč není holka?" jsem opatrně odpověděla, že má pindík. A prý že bude dělat, že ho nemá.
Má někdo doma takové dítko? Nebo byl někdo z vás takovým dítětem? Pojďme pokecat. Nepotřebuju se se situací nijak srovnávat, není na ní nic, co by mi vadilo, spíš trochu tápu, jak to teď uchopit, abych nějak neubližovala dítěti. Mám dojem, že jsme se z nějakého rozpustilého šatičkování posunuli o dost dál a že dosavadní pohodlná linka ,,XXX je chlapeček, ale má rád všechny holčičí věci" přestává vyhovovat. Možná nastal čas do toho trochu říznout. Probrat to s nějakým odborníkem? Ale jakým vlastně?
Napište mi cokoliv k tématu...
A jinak mě už tady neřešte ať to tu nezaplavíme kravinama.
Spousta dětí má období kdy si holky hrají s autíčky a chtějí krátké vlasy s modrým oblečením, u kluků to je třeba zrovna tak. Ale po čase jede všechno v normálu a chlap je chlapem, ženská je ženskou. Přikládala bych tomu větší váhu až by dítě takhle uvažovalo v pubertě.
@klokanka31 a ve finále, i když je to problém v hlavě, jak píšeš, tak je potřeba ho řešit. A než člověk dojde do bodu, kdy ho opravdu přeoperují, trvá to dlouho, ti lidé procházejí různými prychoterapiemi, čeká se, jestli, ten člověk nezmění názor, nedělá se to na první dobrou, je to velmi postupný a zdlouhavý proces, a předpokládám, že někdy i dost bolestivý a psychicky náročný, který by někdo jen tak z rozmaru asi nepodstupoval.
Stejně jako homosexualitu, bisexualitu atd., tohle prostě "nevyléčíš". I když takové snahy dřív byly pomocí různých elektrošoků a převýchovných táborů a různých šílených organizací, které se snažili mladé lidi přesvědčit o tom, že je to špatně a nadělaly tak víc škody než užitku.
Ta cesta není v tom, přesvědčit ty "problémové" lidi, že se mají chovat "normálně" a musí potlačit svou přirozenost, to je cesta do pekel.
@klokanka31 řešit to až v pubertě - jasně, a do té doby ho mohou "masakrovat" děti rodičů s podobným, nebo stejným náhledem jako máš ty.
to by byla skutečně výhra.
@klokanka31 prijeti neni o tom, ze ti zaplatim bydleni.
Pokud zije nekde na vesnici v pohranici, bez vzdelani a podpory rodiny, tak ma jakekoliv uplatneni tezke v satech i v obleku.
A ja myslim,ze neni spatne i o tom hodit rec, mozna to zakladatelce pomuze v tom, ze kdyby fakt nakonec neco, tak ze vetsina spolecnosti to bere normalne, ze ten strach z budoucnosti muze alespon mini pidi umirnit, ze ji ujistime v tom, ze je uzasna zenska, kdyz ma takovy pristup. Povzbuzeni se tomu rika.
Bohuzel asi skoro nikdo z nas - jak je videt - nema moc zkusenosti s takovymi projevy v tak utlem veku a tam radou asi neposlouzime.
K tomuhle bych měla dvě věci. 1.Videla jsem rozhovor s jedním klukem, co dělá drag queen. Milej kluk, fakt skvelej, inteligentní. Říkal že se od malička prevlikal do seger šat, a ze je hrozně rád, ze se nenarodil teď, protože se bojí ze by se řešila jeho genderova identita - jako dítěte - pred tim, než by on mohl v klidu dospět, najit sam sebe a co vlastně chce a dělá ho šťastným (to jest drag queen tedy
+ zjistil ze je homosexuál, ale gendrovou identitu ma naprosto jasne vyhranenou a nikdy o ní nepochyboval).
2. Proc by s klukem, ktery ma rad holčičí věci, mělo byt něco špatně? Nepřipadá vám ze cela ta gender věc vlastně prohlubuje genderovy stereotypy? ( mas rad věci, který se tradičně připisují holkam, pojdme k psychologovi jestli ses náhodou "nenarodil ve spatnym těle ". WTF. Proč nemůže mít kluk rad "holčičí" věci a zůstat klukem? A naopak? Já měla ráda tanky, hrala na vojaky, chodila v klucicich věcech , nenáviděla saty. Podle měřítek dnešní doby bych byla "kluk"?
@muhehehe kluka podporuj a vysvětlí mu, ze stereotypy co kluk může - nemůže , měl by - neměl by, jsou pitomost. Ze kazdej je original. Podporuj jeho sebevědomí a vědomí vlastní hodnoty bez ohledu na to, co si o nem myslí okoli . Dej mu svobodu - podporuj ho. Ale nech ho v klidu dospet, bez navstev psychologů jenom proto, ze ma rad "holčičí " věci. A on se rozhodne sam az bude vědět víc.
@klokanka31 Tak uplatnit se může úplně stejně jako ženská. Dnes už se moc nehledí na to jestli dělníka dělá chlap nebo ženská. Mám kamarádku, je to ženská jako lusk a dělá zedničinu, protože ji to baví a minulý týden u nás dělali nějaké výkopové práce a mezi nimi byla taky žena s lopatou. Ale tady bude nejspíš úplně někde jinde problém a ne v tom jestli je chlap nebo ženská.
@klokanka31 a jak by tento "rozmar" měl podle tebe zmizet??? ¨
Normálně existuje v dnešní době gay komunita stejně tak lesbická....co je na tom divného? mají rádi stejné pohlaví, jsou to normální lidi stejně jako my (akorát my jsme ti nudní hetero co to mají ve všem mnohem jednodušší), a budeš se divit, je to tak odnepaměti jen se o tom nikdy nesmělo mluvit....a v neposlední řadě jsou i trans...nebo se má dokonce nemá mluvit on/ona ale jen ONO...
Proč by se teda lidé, znám jednoho co byl muž a nechal se přeoperovat na ženu a je tak mnohem šťastnější, proč by tohle nesměli podstoupit???
@veruuu_kubesovic Hele já nevím, dneska je prostě moc všechno uvolněný, třeba za 50 let se lidi budou cítit jako orangutani a budou se na ně taky nechávat přeoperovávat...🤷♀️
@klokanka31 Bože, Ty seš fakt omezená. Tobě nějak ubližuje situace, kdy se někdo jiný cítí být ženou, ačkoli se narodil jako muž? Asi ne, že. Tak proč máš potřebu je řešit?
@klokanka31 Jestli takhle všichni komentujete toho vašeho příbuzného, tak se mu ani chudákovi nedivím.
@klokanka31 za 50let mi bude skoro 90let to budu ráda, jak se probudím...
@veruuu_kubesovic nechci teď řešit trans, to se může stát, ale mě děsí fakt, že v dnešní době je strašný tlak na to, aby všechno bylo "normální", kdo vyjádří jiný názor, tak je xenofob? nechci vědět, kam s takovou dospějeme, budou se vyrábět panenko-panáčci, aby to bylo nebinární, nebudou dámské ani pánské plavky, ale nebinární plavky? ráno se ONO bude cítit jako prášek do pečiva, v poledne jako klika od dveří a večer jako netopýr? fakt to takhle chceme?
@muhehehe Tohle je strašně citlivé téma a já bych úplně nevěděla jak reagovat, abych nenadělala svou reakcí víc škody, jak užitku. Zvládáš to teda úplně bravurně, máš můj respekt. Ona je otázka, jestli jak píše @odula jestli je s tělem "vlastně spokojen", jen hledá přijetí a formu seberealizace (jestli to tak můžu říct) třeba v drag queen a pindík mu nebude překážet, omezovat ho, nebo jestli není spokojen ve svém těle a nikdy nebude a jednou ho čeká hormonální léčba a řada operací...ale to nevíme a neví to ani on sám...
Asi bych mu řekla, že vždycky za mnou může přijít a popovídat si o svém těle a svých pocitech.
Proč se někdo rodí jako muž, někdo jako žena, někdo s pocitem, že se narodil ve špatném těle, někdo se rodí jako heterosexuál, někdo jako homosexuál, někdo jako bisexuál, nemáme podle současných znalostí a vědy uspokojivou odpověď.
Hmm takže, co takovému dítěti říct, které klade takto vážné otázky ohledně své existence. (Proč není holka.) Tak mě by odpověď, protože máš pindíka, neuspokojila. (Není to kritika na tebe, jen říkám, že pro mě by to bylo málo. Asi mi to přijde jako odpověď na otázku proč nemáme k obědu řízek? Protože máme sekanou. Akorát u toho oběda je jednodušší dopátrat se skutečného důvodu, třeba protože nechci, abys jedl pořád smažená jídla.) Ale, co říct na synovu otázku, nabízí se akorát, já nevím. Možná se to dá trochu alibisticky otočit a přehodit odpověď na něj a proč si myslíš ty, že jsi se narodil jako kluk? Myslíš si, že to má důvod, že se někdo narodí jako holka, nebo jako kluk? Myslíš si, že máš prozkoumat život z mužského pohledu?
Já mám na otázku, proč jsem se narodila jako holka, vysvětlení pro sebe z kategorie ezoterika. To dává smysl mně. Mám duši, která se rodí opakovaně, aby se naučila určitým zkušenostem. Předem si plánuje některé důležité úkoly, milníky. Tělo je jedinečné. Buď se něco při reinkarnaci podělalo a jsou to dozvuky z minulého života, kdy holka byl, nebo je to záměr duše a potřeba se vyrovnat s mužským tělem, prožít určité situace z pohledu muže, projít transformací na fyzické úrovni, pokud cítí, že je to jeho cesta.
Když se vrátíme zpátky k něčemu, z čeho nestříkají ezo kecy, tak bych se asi vrhla na studium Carla Gustava Junga. Zajímavě pracuje s pojmem anima a animus. Jsou to naše vnitřní části. Animus je vnitřní, mužská část ženy. Muži to mají obráceně mají vnitřní animu, která je ženská.
Psychologa, sexuologa, tam bych šla napřed sama kvůli sobě, abych získala informace, jak k tomu přistupovat, jak komunikovat a abych věděla, že daný člověk mi lidsky sedne. Ono je totiž blbé to, že pokud bys ho hned teď někam objednala, tak může získat dojem, že není v pořádku a musí být opraven, ale pokud se v tom bude syn plácat, tak je to na místě řešit s odborníkem, mohlo by mu to pomoct si utřídit myšlenky, pocity k sobě samému.
@somalicats Když pominu skutečnost že je to divný, tak se mě to bohužel týká, díky tomu příbuznému. I když to je vzdálenější příbuzný, tak lidi si pak prostě ukazují na celou rodinu, a je jedno jestli tu nejbližší nebo vzdálenou.
@klokanka31 Takže opravdu jsi omezená. Proč máš potřebu řešit, co o Tobě říkají jiní nebo že si na Tebe ukazují?
@veruuu_kubesovic A teď si vem, kdyby pak za tebou přišel vnuk, že si našel manželku která byla chlap 😄
@klokanka31 a vidíš zrovna v té pubertě už bych tam hledala i vliv sociálních sítí a období hledání sama sebe a ten zmatek v sobě, který si bohužel mohou někteří poplést s něčím jiným, tam už se to zase komplikuje tímto a tam bych byla hodně opatrná.
@somalicats A ty jsi omezená že nerespektuješ jiný názor.
@hojda Ale u těch dětí je blbost v tom něco hledat, já jako malá chodila ostříhaná na kluka, spíš klučičí oblečení, nesnášela jsem sukýnky,šatičky i panenky. Podle mě to bylo tím že jsem měla staršího bráchu, chtěla jsem být jako on. Prý jsem se mu ve všem chtěla vyrovnat. No a dneska jsem ženská na 100%. Dneska je zvláštní doba, všechno se moc sleduje a řeší, hned všechno zaškatulkovat. Vidíme to i tady na koníku, dítě neleze/neukazuje/nechodí/nemluví přesně v okamžiku kdy by podle tabulek mělo, a hned se už řeší jestli nemá nějakou vadu. Je dítě divočejší nebo zlobivější, a už zase jestli nemá nějakou diagnózu, adhd atd.
@victress nechci, ale k tomu bohužel dnešní doba spěje...
Mě samozřejmě se třeba nelíbí, že se cpou černošky jako představitelky dětských pohádek...
@klokanka31 To není o názoru, ale o ubližování druhým. Ty máš přístup k takovým lidem omezený a lidi jako Ty jim svojí netolerancí a nesnášenlivostí ubližují. Úplně mi stačí ten příklad od vás z rodiny. Já na rozdíl od Tebe razím heslo žij a nech žít, takže mě LGBT a další nijak nevadí, nemám potřebu je řešit, tímpádem je nijak neomezuji ani nenapadám.
Zvláštní, jak lidé, co se ohánějí tolerancí, tak by nejraději kamenovali toho, kdo má jiný názor...
Osobně jsem měla dva spolužáky, kteří si na ZŠ prošli peklem jen proto, že si ve školce hráli s panenkami. Sice to byli úplně normální kluci, ale jak je známo, děti si nehraji na to, co se zrovna toleruje, prostě využjí jakékoliv odchylky k šikaně. Řekla bych, že se to na nich dost podepsalo. Takže se přikláním k názoru @escapelle tolerovat ano, ale korigovat na veřejnosti. Nikdy nevíte, kdy se může jednat jen o dočasné chování, které časem odezní a takto by mu mohli vzniknout "cejch", který ho nakonec může tlačit do role, která mu v hlavě udělá guláš.
@klokanka31 to je hodně individuální a opravdu záleží jak se to dítě projevuje, někdy je to dětská hra a jindy ne a to si zrovna myslím, že chce autorka dotazu zjistit. U spolužáka dcery je to chování konzistentní už několik let, čeká se na pubertu a hormony. Sama autorka píše, že nechce syna dát do nějaké škatulky, ale ráda by k tomu měla nějaké informace.
@sigyn A vis, proc k te sikane dochazi? Protoze tem sikanatorum nejcasteji rodice vali do hlavy, ze v tomhle pripade neni normalni, ze si kluk hraje s panenkami a ze je tim padem divnej. Ty deti to samo od sebe nenapadne. Dospeli tu vytvareji nejake stereotypy, ktere pak prenaseji na deti.
@veruuu_kubesovic tak to by mi bylo celkem jedno, pořád mám volbu na co se budu dívat a na co ne, mám na mysli spíše takovou tu uměle vytvořenou povinnost, kterou do jisté míry nezdravě prosazuje EU a ty její nesmyslné bláboly, že všechno, co kdo vypustí z pusy a co ho napadne, "musíme tolerovat a schvalovat" a je to vlastně "normální", taková ta tvrzení, že existuje 160 pohlaví...nedejbože, abychom někoho diskriminovali, tak radši povolíme všechno...
nevím, jestli lidé v minulosti a tím myslím hodně dávnou minulost mívali takové pocity nejistoty o genderové identitě nebo je to vůbec nenapadlo, řekla bych, že takovému smýšlení napomáhají i medicínské pokroky, takové přeoperování by před 500 lety prostě nebylo možné, tak to lidi neřešili...
@somalicats Ale to víš, že napadne. Ony ty děti nejsou tak nevinné, jak si rodiče kolikrát myslí. Mně třeba hraní s panenkama přišlo vždycky divné, protože mi na hraní s nimi nic zábavného nepřišlo. 😅
@somalicats Jenže je otázkou času kdy nás normální převálcují. Si vem v minulosti homosexuálové. Byli rádi že můžou fungovat oficiálně a stačilo jim to. Potom volali po registrovaném partnerství. OK. Jenže ani to jim nestačí, chtějí mít normální manželství a ještě mít možnost si adoptovat děti.
@victress Spíš před 500 lety nikdo neměl na takový kraviny čas, řešili svoje živobytí, aby dost vypěstovali a neměli hlad.

@martt Tak asi ho přijali, jinak by ho nenechali u sebe dál bydlet, všechno mu platit a živit ho. On snad nemá ani výučák, jako chlap dělal dělnické práce, a tak nevím kde by se teď jako ženská mohl uplatnit.