Jak přistupovat k dítěti s otázkami genderové identity?
Ahoj, budu ráda za sdílení vlastních zkušeností či vědomostí, ale klidně i za nějaký osobní postoj 🙂
Mám 4 děti. Holka skoro 8, kluk 6, kluk 4, holka mimčo. Mladší z kluků je ale ,,jiný", fakt kam mi sahá paměť. Nikdy neměl žádnou takovou tu vysloveně klučičí zálibu, absolutně ho to nezajímá. Šikovný je výtvarně, baví ho tancovat. Puzzle skládá nejraději s princeznama, na obrázcích co maluje jsou většinou třeba srdíčka s obličejem a podobné motivy. Preferuje růžovou, třpytky, všechno tohle. Velice řeší módu, účesy (přičemž já se třeba ani nemaluju a nejstarší dcera je taková běžná holka... oblečení kupujeme minimálně a spíš to chceme mít z krku, než se tím dlouze zabývat, takže fakt ani nemá moc koho napodobovat). Separovaně by nic z toho nebylo nijak zvláštní, ale na něm není klučičího fakt vůbec nic. A hlavně - růžové šaty nechce nosit proto, že se mu líbí růžová barva nebo jak se točí sukně, ale protože růžové šaty jsou holčičí. Má i dost nápadnou řeč těla, způsob mluvení, pohyb třeba rukama, chůzi- vypadá to přesně tak, jako když spojíte všechna klišé dohromady a předvedete ,,jakože gaye, hahaha".
Nechávala jsem to plynout, nalakované nehty dávno neřeším, občas si vzal do školky nějaké šatičky na hraní, doma si bral sukýnky na tancování. Na ven to většinou nějak zahraju do outu a nabídnu třeba ,,roztomilé červené kraťásky", ale šaty po ségře už měl taky xkrát. Nějakou dobu jsem se trochu cukala, než mi došlo, že to fakt není rozmar, ale má opravdu brutální argumentaci 🙂) , takže těžko odmítat, a ani vlastně není důvod.
Nikdy jsem se ho přímo nevyptávala, trochu jsem se bála, abych ho přehnanou iniciativou nějak nechtěně nenatlačila do špatné škatulky a nehledal se o to déle, snad mi rozumíte. Ať se hledá, a brzo najde, ale pokud možno sám. Správně. A cítím, že je to teď pro něj čím dál tím větší téma. Dneska mi za vydatného červenání říkal (sám od sebe), že by chtěl, aby si všichni mysleli, že je holka. Na otázku ,,proč není holka?" jsem opatrně odpověděla, že má pindík. A prý že bude dělat, že ho nemá.
Má někdo doma takové dítko? Nebo byl někdo z vás takovým dítětem? Pojďme pokecat. Nepotřebuju se se situací nijak srovnávat, není na ní nic, co by mi vadilo, spíš trochu tápu, jak to teď uchopit, abych nějak neubližovala dítěti. Mám dojem, že jsme se z nějakého rozpustilého šatičkování posunuli o dost dál a že dosavadní pohodlná linka ,,XXX je chlapeček, ale má rád všechny holčičí věci" přestává vyhovovat. Možná nastal čas do toho trochu říznout. Probrat to s nějakým odborníkem? Ale jakým vlastně?
Napište mi cokoliv k tématu...
@marge_s ty jo, no hlavně že máte všechny tolerance na rozdavani a možná by většina z vás nebyla nadšená, kdyby vám děcko přišlo, že se chce preoperovat na opačné pohlaví, potetovat od hlavy k patě atd. Nedělejte ze sebe všechny pořád světice. Hele, fakt neřeším, že si můj syn sem tam nalakuje nehty, že si půjčí můj štětec na make-up, že dcéra lítá s klukama a nejvíc ji baví hasič místo gymnastiky. Samozřejmě, že je mým cílem, aby moje děti byly šťastný a spokojený, to ale neznamená, že bych skákala dva metry vysoko radostí, no fakt neskákala. Přijmula, podpořila, ale fakt ne juchuuu, tak jo, ode dneška se cítíš nebinarní ono, super, nic lepšího jsem si přát nemohla. Naše společnost tu hyperkorektnost trocha přehání. Ať se někdo cítí klidně jako pomeranč, ale je to prostě odchylka od normálu a hotovo a proč stále ustupovat a tvářit se, že je to normální, proč dávat těmto lidem extra prostor v médiích. Spousta se tady ohání, kolik nemá přátel v homo menšině a zajímavý je, že žádný z těch mých přátel, nemá chuť, čas a ani důvod vystupovat "z davu" chodit na pochody a vyřvávat do světa "jsem teplej, kdo je víc". Proč bych měla být hned rasista, když se mi nelíbí např. přístup romů k soužití s jinými lidmi, nebo že mi vadí černá Anna Boleyn. Někde jsem četla takový pěkný citát, co by se dal použít i v širším kontextu... Rasismus skončí, až o něm černoši přestanou mluvit.
@sakura21 ano, je potreba terapie jak jsem jiz psala.souhlasim
@marketka_m zajimavy clanek, skoda ze neni k precteni cely
@marge_s ale neboj, pochopila, na to moje IQ, zde často zmiňované u těch, které nesouzní se zdejším slepičím davem, stačí. Většina z vás za klávesnicí dělá hrdinky a když by došlo na lámání chleba a týkaly se tyhle věci bezprostředně Vašich děcek, dost pravděpodobně byste mluvily jinak, minimálně by si téměř každá položila otázku, proč zrovna Vaše děcko, co tomu řeknou lidi a podobně. Málokterá by se nad to dokázala povznést, tak jak se tady prezentuje.
@ilema Samozřejmě, že bych si položila otázku proč zrovna ona a jestli jsem s tím mohla něco udělat. Pro každého rodiče to musí být šok, ale přece je to moje dítě a chci pro něj to nejlepší. Takže bych ho neodsuzovala, brala ho takové jaké je a klidně si našla nějakou odbornou pomoc jak k tomu přistupovat a nezraňovat svoje dítě.
Tleskám zakladatelce 👏, je úžasná máma když k tomu přistupuje tímhle způsobem.
@michaela666 Akorát přesně něco takového sem chtěla zrovna napsat, normálně ste mi to vytrhla z huby! 🤣 Nevím přijde mi tahle debata už přitažená za vlasy, zakladatelku chválím za její rozumné uvažování a tím by to tady asi mělo skončit nebo se za chvilku dozvíme že vlastně ani leváci nejsou normální a je to výmysl dnešní doby
@ilema vzhledem k velmi agresivní rakovině u 18letého člena naší rodiny jsem si naprosto jistá, že bych u svého dítěte homosexualitu brala jako naprosto zanedbatelnou věc, kvůli které se nepromáčí polštář slzama.
@ilema V přímé rodině máme gaye nikdy mne nenapadla otázka proč zrovna on, hlavně že je zdravý. Bereme ho takový jaký je. Pokud by jeden z mých synů přišel s tím, že je gay tak bych s tím byla úplně v pohodě. Možná to je i tím, že jsme si prošli těžkým obdobím s mladším synem a v rodině ted řešíme 3 rakoviny. To člověk přehodnotí všechny hodnoty a homosexualita je proti tomu absolutní nic z čeho bych se musela hroutit.
@michaela666 já jen poukazuji na skutečnost, že to normální není, což se samozřejmě nerovná odsouzení hodné. Tady se svedla bitva proti jedné, které to nepřipadá normální, jak je sto let za opicema a kdesi cosi. Mám bývalou kolegyni, která si kompletní proměnou prošla a to že to plně respektuji, ještě neznamená, že je to normální a dle mého by právě takovým lidem více prospěla celková intimita při celém velmi citlivém procesu. A zase se to nerovná tabuizovat toto téma, ale dělat osvětu stylem, že šestiletá holčička bude chodit na společný záchod se čtrnáctiletým hošanem, jen aby se někdo necítil tlačený do určení svého pohlaví je z mého pohledu zcela mimo...
@ilema A kdo definuje, co je normální? Ty? To doufám ne 😀
@alice180 nikde jsem nic takového nepsala, ano je to velmi prosté, dokud se to člověka osobně netýká. Z mého pohledu si tady každá druhá kecá do kapsy, když tvrdí, jak by to vzala s nadhledem, jak jim to přijde úplně normální a kdesi cosi. Stejně tak jak každá tvrdí, jak je ji jedno, co si druzí myslí. Lidí, kteří mají druhý skutečně ale skutečně u zadele moc neznám. Hele, ja u svých dětí přivítám partnera, který je především bude mít rád a je mi v celku jedno, jestli kluka nebo holku. Ale nebudu tady zarytě tvrdit, že kdyby moje dítě přišlo se změnou pohlaví, že bych se nad tím nepozastavila a netrávila to poměrně dlouho.
@somalicats já určitě ne, neboj, na to je tady spousta jiných expertek 😂
@ilema Jenže to, že to tady každá přijme s radostí, dedukuješ pouze Ty. Do klokanky jsme se pustily proto, že ona o tom píše jako o něčem opovrženíhodném, že jde o módní pózy apod., což není pravda. Hele, my si v rodině prošli takovými zdravotními komplikacemi, že homosexualita u dítěte je oproti tomu jen banalita. A ano, asi bych třeba já konkrétně zaskočená byla, i když to nepovažuju za žádnou tragédii. Jenže to "zaskočení" by neovlivnilo můj vztah k dítěti a o to tu jde.
@somalicats Ale je sakra rozdíl když je někdo homosexuál, nebo když ze sebe jde operací udělat něco co není.
@klokanka31 Pokud se tak cítí, tak není.
@somalicats Takže když za 20 let přijde člověk že se jde přeoperovat na medvěda, taky to bude normální?
@klokanka31 Ježíš, Ty seš fakt trubka. Bavíme se o tom, že se muž cítí jako žena nebo naopak.
@somalicats ne, většina se tady prezentuje, jak jim to přijde zcela normální a já vůbec nereagovala na ni, jen na to, jak se tady prezentuje většina, která je s tím spoko a happy a právě že až do chvíle, než by šlo o jejich děti. Je to pokrytecký, mně je úplně jedno, kdo se čím cítí, dokud to neovlivňuje i mě a to začíná, už jen debilním nápadem společných WC, protože co kdyby náhodou se ve škole našlo děcko, který se cítí obojetně, nebo naopak. Možná jsem zpátečnická, ale já s tím nesouzním.
@ilema Ale ono to je normální, že je někdo homosexuál nebo trans. Co se společných WC týče, na rovinu - když je fronta, vlezu klidně na pány 😀. Jako pokud zůstanou uzavíratelné kabinky, tak je mi šumák, jestli bude na dveřích panáček, panenka nebo obojí. Nevím, jak Ty, já na dámských WC nevylézám z kabinky nahá.
@somalicats no my se nebavíme o dospělých, moje malá dcera je třeba velmi introvertní a přecitlivělé dítě a jsem si jistá, že by s borcem v pubertě na stejném záchodě měla veliký problém.
Nuže a při určení a statistickém pojmutí normality je za normální považováno to, co je nejvíce časté, co je průměrné. Jevy nad a pod průměrem jsou považovány za nenormální. Já jsem tu definici neurčila. To, že stále není pochopeno, jak to myslím, už není můj problém. Jdu se věnovat dětem, to bude lepší náplň volného času. Ahoj a díky za diskuzi.
@somalicats Vyjde to úplně stejně, člověk se cítí jako něco co není.
@ilema Jo, a ještě k těm společným WC - kdysi, když jsem studovala VŠ, jsem bydlela na kolejích ještě před rekonstrukcí toho bloku - tam byly nejen společné toalety, ale i sprchy, tam nebyly kabinky, jen poloprůhledné závěsy - to bylo teprve žůžo. WC jsou oproti tomu v pohodě. Jinak ta společná WC ve školách nemají být nařízena, má to být jako možnost v případě, že o to bude zájem - což dost pochybuju. Ale i kdyby - kabinky to jistí. Tvoje introvertní přecitlivělá dcera bude mít problém i s pubertální zmalovanou patnáctkou? Nebo jen s borcem? A i jinde, než na WC? Víš co, ty děti se budou chtě nechtě dostávat do nekomfortních situací kdekoli, nejen ve škole. Ale to je na jinou diskusi. Měj se.

Na druhou stranu, @klokanka31 je tady jedina s timhle nazorem (dostala par lajku, ale nikdo jiny otevrene nenapsal) a uz opakovane pise, at ji uz neresite, tak byste uz nemusely... Svy uz si vsechny rekly...