Jak přistupovat k dítěti s otázkami genderové identity?
Ahoj, budu ráda za sdílení vlastních zkušeností či vědomostí, ale klidně i za nějaký osobní postoj 🙂
Mám 4 děti. Holka skoro 8, kluk 6, kluk 4, holka mimčo. Mladší z kluků je ale ,,jiný", fakt kam mi sahá paměť. Nikdy neměl žádnou takovou tu vysloveně klučičí zálibu, absolutně ho to nezajímá. Šikovný je výtvarně, baví ho tancovat. Puzzle skládá nejraději s princeznama, na obrázcích co maluje jsou většinou třeba srdíčka s obličejem a podobné motivy. Preferuje růžovou, třpytky, všechno tohle. Velice řeší módu, účesy (přičemž já se třeba ani nemaluju a nejstarší dcera je taková běžná holka... oblečení kupujeme minimálně a spíš to chceme mít z krku, než se tím dlouze zabývat, takže fakt ani nemá moc koho napodobovat). Separovaně by nic z toho nebylo nijak zvláštní, ale na něm není klučičího fakt vůbec nic. A hlavně - růžové šaty nechce nosit proto, že se mu líbí růžová barva nebo jak se točí sukně, ale protože růžové šaty jsou holčičí. Má i dost nápadnou řeč těla, způsob mluvení, pohyb třeba rukama, chůzi- vypadá to přesně tak, jako když spojíte všechna klišé dohromady a předvedete ,,jakože gaye, hahaha".
Nechávala jsem to plynout, nalakované nehty dávno neřeším, občas si vzal do školky nějaké šatičky na hraní, doma si bral sukýnky na tancování. Na ven to většinou nějak zahraju do outu a nabídnu třeba ,,roztomilé červené kraťásky", ale šaty po ségře už měl taky xkrát. Nějakou dobu jsem se trochu cukala, než mi došlo, že to fakt není rozmar, ale má opravdu brutální argumentaci 🙂) , takže těžko odmítat, a ani vlastně není důvod.
Nikdy jsem se ho přímo nevyptávala, trochu jsem se bála, abych ho přehnanou iniciativou nějak nechtěně nenatlačila do špatné škatulky a nehledal se o to déle, snad mi rozumíte. Ať se hledá, a brzo najde, ale pokud možno sám. Správně. A cítím, že je to teď pro něj čím dál tím větší téma. Dneska mi za vydatného červenání říkal (sám od sebe), že by chtěl, aby si všichni mysleli, že je holka. Na otázku ,,proč není holka?" jsem opatrně odpověděla, že má pindík. A prý že bude dělat, že ho nemá.
Má někdo doma takové dítko? Nebo byl někdo z vás takovým dítětem? Pojďme pokecat. Nepotřebuju se se situací nijak srovnávat, není na ní nic, co by mi vadilo, spíš trochu tápu, jak to teď uchopit, abych nějak neubližovala dítěti. Mám dojem, že jsme se z nějakého rozpustilého šatičkování posunuli o dost dál a že dosavadní pohodlná linka ,,XXX je chlapeček, ale má rád všechny holčičí věci" přestává vyhovovat. Možná nastal čas do toho trochu říznout. Probrat to s nějakým odborníkem? Ale jakým vlastně?
Napište mi cokoliv k tématu...
@klokanka31 Tetování bylo zvykem v Eurasii od neolitu. Poukazuje na to i mumifikované tělo Ötziho nalezené v Alpách, jehož stáří se odhaduje na 5 300 let.
@budouci_maminka Jo, to vím. Ale taky bylo tetování znakem kriminálníků, někde zase námořníků...
@klokanka31 Tvé názory jsou šíleně omezené. To není ani konzervatismu, to je čiročistá omezenost a neschopnost přemýšlet v souvislostech. A mimochodem, právě schopnost komplexního myšlení a rychlé adaptace na změny (ať už jsou soukromé či společneské) je jedním ze znaků vyššího IQ.
@klokanka31 ty jsi zacyklená v předsudcích tak moc, že si ani neuvědomuješ, jak vlastně tvoje názory v dnešní době zní a proto taky působíš jako velmi hloupý až omezený člověk.
@lichozroutsudy
@xxx3d Mně je ale jedno jak moje názory zní. Vy tady kážete vodu a pijete víno. Na jednu stranu se zastáváte těchto lidí jak je super že pokročila doba a lidi už na ně nepohlíží skrz prsty, ale vy pohlížíte na mě blbě jen proto, že mám jiný názor 🤷♀️
@klokanka31 až si ten váš příbuzný hodí mašli tak se potom nedivte
@klokanka31 Pokud má někdo jiný názor, bývá otevřený debatě a je schopen po předložení argumentů svůj názor třeba mírně upravit. Ty jsi omezená a omezenost není názor.
@klokanka31 Tvuj nazor a timpadem i pristup tem lidem ublizuje a dehonestuje je. Muj nazor neublizuje nikomu.
@klokanka31 moje snaha byla ti vysvětlit, proč se tolika maminkám nelíbí tvoje názory, a to, že se mi nějaké názory líbí nebo nelíbí, není to samé, jako někoho odsoudit, nebo se na něj dívat skrze prsty, protože...
"v naší rodině se takovýho něco vyskytlo a nikdo z toho není šťastnej, navíc si na nás ukazují, i když je to vzdálenější rodina a nedělá to prostě dobrotu pro nikoho a protože když se někdo narodí jako kluk, tak je to prostě kluk, mužskej a když se někdo narodí jako holka, tak je to prostě holka, ženská a je to tak proto, že to tak příroda zařídila, a když někdo říká něco jinýho, tak to není normální a je to proti přírodě
a taky se mi nelíbí tetování, protože se jím dříve označovali kriminálníci a námořníci a Maruna z prasečáku říkala, že by si tetování nikdy nedala, protože není ani námořník, ani kriminálník..."
tobě je jedno, jak tvoje názory zní?
a proč tedy pořád opakuješ, že nejsi ani blbá, ani omezená, a dokonce máš vysoké IQ, když je ti to teda jedno?
ty se svými postoji a názory pramenící z předsudků lidem ubližuješ
přesně takoví lidé stojí za šikanou na školách, protože to dětem vkládají do hlavy výchovou a pak už stačí jen příležitost, kterou široká jinakost kolektivu ve škole nabízí.
vystoupit z kruhu předsudků je těžký, ale musela bys chtít, pak bys pochopila o čem ti tady píšu já, nebo ostatní mamky.
@muhehehe Jak už tu zaznělo, syn má štěstí, že Tě má za maminku. Kdyby některý z mých synů přišel, že je/chce být něco nestandardního, brečela bych kvůli jediné věci - že bude mít těžký život..Ale možná bych ani nebrečela, protože na názoru omezených lidí, co mají plné pozadí svých problémů, záleží opravdu málo...
@xxx3d Je mi jedno jestli někdo bere moje názory, ale nenechám se urážet že jsem hloupá a omezená!
@klokanka31 tak to je zase jejich “nazor”, kdyz to tak beres. Hloupe je, ze temi svymi “nazory” muzes hodne ublizit.
@klokanka31 oukej 🙂 tak se přestaň urážet a přestaň si ubližovat.
to znamená, vystup z těch svých předsudků, vezmi rozum do hrsti a uvidíš, jak se ti rozjasní život.
@marge_s Je to můj názor ale nikomu ho neříkám (mimo koníka). Nebo si myslíš že jdu za tím příbuzným a řeknu mu jo hele, jsi divnej?🤦♀️
@xxx3d Takže žít podle jiných lidí? Takže když má 80% populace např.to tetování, mám si ho dát taky abych nevybočovala z řady?
@klokanka31 nerozumíš.
možná je škoda, že tomu tvýmu příbuznýmu neřekneš - si divnej, ale mám tě ráda.
to je totiž to "gró" - přijetí
zatímco ty, podle všeho, mu neřekneš, že je divnej, nicméně protože si to mysliš, tak se tak k němu chováš, což má daleko jak k přijetí, tak k toleranci
@klokanka31 Nemusíš si ho dělat když se ti nelíbí, ale nemusíš se na ostatní s ním dívat skrz prsty nebo je srovnávat s kriminálníky a námořníky.
Tvůj názor tady nikdo měnit nechce, jen by k tomu chtělo přistupovat trochu s nadhledem a citem, protože jsi vzor pro svou dceru. Děti opakují co slyší a vidí u rodičů, i tím můžeš nevědomky ubližovat okolí aniž bys to měla v úmyslu.
@xxx3d Jak ho můžu mít ráda když jsem ho viděla za život max.3x? Já ho víceméně neznám.
@klokanka31 no to je mozna jeste horsi, ukazovat si prstem za zady , ze “je divnej”. Ty posuzujes cloveka podle orientace a to je uplne stejnehnusny jako rasismus nebo se posmivat, ze ma nekdo velky nos. Nic o nem nevis, “nemuzes ho mit rada”, ale urcite vis ze je divnej 🤷🏾♂️ tfujtajxl
@klokanka31 co do toho tahas lidi před 100 lety? To, že máš názory sto let staré, je tvůj problém. Ovšem jen do té doby, kdy je začneš prezentovat jako jediné správné. Věda jde kupředu mílovými kroky a to, co lidé v psychologii a psychiatrii před sto lety pokládali za správné, je nyni vyvraceno...
@marketka_m pokud mám stare nazory, je to můj nazor a necpu ho do jiných. V případě, kdy děti mají pochyby o svém pohlaví, je potřeba psycholog, psychiatr. Mluvit o tom. Ne dítě ponižovat, znevažovat apod
Pokud lide verili pred 100 lety ze je zeme placata, pak to jde omluvit, ze nemeli dost dostupnych informaci a vedecky podlozenych poznatku. Pokud si tento nazor uchovavaji i nyni, pak to o jejich inteligenci svedci mnoho. I o jejich bubline, do kterr se zaviraji.
No a tu paralelu tu vidim i s homosexualitou a tvym nazorem @klokanka31
Nicmene znovu povazuji za dulezite podotknout ze homosexualita neni nic novodobeho, ale tahne se historii jako lidstvo samo, kdy jednou byla povazovana za neco prirozeneho, pak zas zakazaneho, pak pripustneho a jde to v ruznych cyklech...
@sakura21 Ale "moderní" lidi můžou cpát své moderní názory do ostatních? Navíc nikde nevidím nic o ponižování atd.
@klokanka31 🤦♀️
@klokanka31 ty si dneska sedíš na vedení? Nebo sis nevzala léky? Já fakt nevím... Maminka tu dala diskusi, NIKDE nikomu necpe nic, píše, jak se k synovi zachovala (mmch naprosto úžasně, díky bohu za to!), do diskuse tě nikdo nezval. Ve chvíli, kdy jsi zjistila, že nesouhlasíš s názory tady, mohla jsi odejít. Ne, ty jsi zůstala a valis do nás své zastaralé a předpotopní názory. A evidentně ani nerozumíš psanému textu, protože já jsem nikde nepsala, že někoho ponizujes.
@sakura21 🤦♀️ Já zase už o x příspěvků zpátky psala ať mě tady nikdo neřeší, ale jak koukám tak se tak nestalo.
@klokanka31 nikdo by tě neřešil, kdybys tady nepředváděla to, co jsi předvedla 🤷
@klokanka31 Zajímalo by mě, co bys dělala, kdyby se tohle stalo tvému dítěti?
@klokanka31 a ja prave ponizovani a opovrhovani jasne vidim 🤷🏾♂️co jineho jsou reci o tom, ze to neni normalni, je to divne, ze je to zpovykanost a vymysl moderni doby.

@drep Takže hloupý člověk = člověk co nesouhlasí s některými věcmi moderní doby? 😃 Jo, nesouhlasím se změnami pohlaví, nesouhlasím s tetováním, nesouhlasím s x dalšími věcmi. Ale to neznamená že nejsem chytrý člověk, nebo že nemám vysoké IQ. Tady se řeší jak se chudáci lidi rodí ve špatném těle, tak zase já se narodila ve špatné době 🤷♀️