icon

Jak přistupovat k dítěti s otázkami genderové identity?

muhehehe
23. črc 2023

Ahoj, budu ráda za sdílení vlastních zkušeností či vědomostí, ale klidně i za nějaký osobní postoj 🙂

Mám 4 děti. Holka skoro 8, kluk 6, kluk 4, holka mimčo. Mladší z kluků je ale ,,jiný", fakt kam mi sahá paměť. Nikdy neměl žádnou takovou tu vysloveně klučičí zálibu, absolutně ho to nezajímá. Šikovný je výtvarně, baví ho tancovat. Puzzle skládá nejraději s princeznama, na obrázcích co maluje jsou většinou třeba srdíčka s obličejem a podobné motivy. Preferuje růžovou, třpytky, všechno tohle. Velice řeší módu, účesy (přičemž já se třeba ani nemaluju a nejstarší dcera je taková běžná holka... oblečení kupujeme minimálně a spíš to chceme mít z krku, než se tím dlouze zabývat, takže fakt ani nemá moc koho napodobovat). Separovaně by nic z toho nebylo nijak zvláštní, ale na něm není klučičího fakt vůbec nic. A hlavně - růžové šaty nechce nosit proto, že se mu líbí růžová barva nebo jak se točí sukně, ale protože růžové šaty jsou holčičí. Má i dost nápadnou řeč těla, způsob mluvení, pohyb třeba rukama, chůzi- vypadá to přesně tak, jako když spojíte všechna klišé dohromady a předvedete ,,jakože gaye, hahaha".

Nechávala jsem to plynout, nalakované nehty dávno neřeším, občas si vzal do školky nějaké šatičky na hraní, doma si bral sukýnky na tancování. Na ven to většinou nějak zahraju do outu a nabídnu třeba ,,roztomilé červené kraťásky", ale šaty po ségře už měl taky xkrát. Nějakou dobu jsem se trochu cukala, než mi došlo, že to fakt není rozmar, ale má opravdu brutální argumentaci 🙂) , takže těžko odmítat, a ani vlastně není důvod.

Nikdy jsem se ho přímo nevyptávala, trochu jsem se bála, abych ho přehnanou iniciativou nějak nechtěně nenatlačila do špatné škatulky a nehledal se o to déle, snad mi rozumíte. Ať se hledá, a brzo najde, ale pokud možno sám. Správně. A cítím, že je to teď pro něj čím dál tím větší téma. Dneska mi za vydatného červenání říkal (sám od sebe), že by chtěl, aby si všichni mysleli, že je holka. Na otázku ,,proč není holka?" jsem opatrně odpověděla, že má pindík. A prý že bude dělat, že ho nemá.

Má někdo doma takové dítko? Nebo byl někdo z vás takovým dítětem? Pojďme pokecat. Nepotřebuju se se situací nijak srovnávat, není na ní nic, co by mi vadilo, spíš trochu tápu, jak to teď uchopit, abych nějak neubližovala dítěti. Mám dojem, že jsme se z nějakého rozpustilého šatičkování posunuli o dost dál a že dosavadní pohodlná linka ,,XXX je chlapeček, ale má rád všechny holčičí věci" přestává vyhovovat. Možná nastal čas do toho trochu říznout. Probrat to s nějakým odborníkem? Ale jakým vlastně?

Napište mi cokoliv k tématu...

Strana
z9
martt
29. črc 2023

@klokanka31 Nejsi špatný člověk můžeš mít názor jaký chceš. Ale tvrdit, že homosexualita, trans... je moderní kravina je s prominutím úplně mimo. Protoze tohle tady bylo vždy akorat to bylo zakázané a můžeme jít i do hoooodně dlouhé historie. Ano souhlasila bych s tebou kdyby jsi tvrdila, že moderní "kravina" je tzv. Nebinarita ta je teď opravdu moderní a dřív nebyla. Ale to je zas trochu jiného. A spíš to je opravdu dnešní " trend" mladých lidí.

ilone
29. črc 2023

@klokanka31 to si absolutně netroufám tvrdit. Ale chtělo by to zamyšlení. Svět se vážně posunul. A pozor neobhajuji tady zadne "x" druhů pohlaví apod..

rosie18
29. črc 2023

Mila autorko, zkusenost nemam, ale chci Ti sklonit poklonu za vas pristup, jaky mate k synkovi. Moc se mi to libi a verim, ze at to dopadne jakkoliv, syna podporite a budete pri nem stat. Za sebe muzu rict, ze bych urcite nebrala syna k psychologovi, ani nikam jinak, jen bych s nim zkusila resit sama, jaky by byl nejvhodnejsi pristup k synkovi.

Zamyslim se tu ale nad jednou veci. Jak to, ze je pro vetsinu ,,prirozenejsi" holka, ktera ma klicici zajmy a obleka se jako kluk, nez kdyz se kluk obleka jako holka a ma holcici zajmy? Jak to, ze se nikdo nepozastavi nad holkou treba se zbrani, ale nad klukem s make upem uz ano?

klokanka31
29. črc 2023

@martt No a třeba časem to taky bude nějaká běžná věc.

klokanka31
29. črc 2023

@ilone Ano, svět se posunul, ale to neznamená že budu souhlasit se vším co nová doba přináší 🤷‍♀️ A už tady neřešte mě ale zakladatelku 😁

michaela666
29. črc 2023

@klokanka31 Ke tvým příspěvkům snad jen jedno - Doufám ( a hlavně ti přeju), že tvoje dcerku bude patřit k těm jak ty říkáš " normálním", protože jinak ji tvůj názor dost poznamená život.

somalicats
29. črc 2023

@klokanka31 A právě proto jsi omezená a nevzdělaná (a možná to napíšu natvrdo - hloupá), protože homosexualita ani trans není nic nového. To je staré jako lidstvo samo.

klokanka31
29. črc 2023

@somalicats Že je to staré jako lidstvo samo neznamená že je to správné.

orangutan123
29. črc 2023

@klokanka31 Jestli celá vaše rodina k tomuhle má takový přistup tak chudák ten váš příbuzný.

marketka_m
29. črc 2023

Muj syn si ted hraje s panenkami..neresim...neni jiny..proste jsou to jine hracky nez mel bracha... Nedavam tomu impulz ze bude "jiny"

budouci_maminka
Odpověď byla odstraněná
xxx3d
29. črc 2023

@klokanka31 ale ani nesprávné.
je to sdělení, že je to něco ve společnosti lidí odjakživa
podobně jako prostituce, nebo třeba chování, myšleno nošení dětí
a taky nenávist k odlišné skupině lidí je stará jako lidstvo samo - tomuhle bys mohla rozumět i ty.

fifinka2020
29. črc 2023

@muhehehe hele ale z toho, co popisuješ pak dal, to na mě působí, že si prostě jen hraje na holku. Ze ho ten holcici svet uchvatil a chce vsechno jako holky. Jako když mají děti nějaké období, že jsou nějaké zvíře nebo musí mít všechno s jednorozcem, tak on prostě se zamiloval do dívčího světa a chce dělat všechno jako holky (a klido tam ta ségra může hrát roli, i když máte i syny). I by to podle mě odpovídalo spíš věku... Tak uvidíte, jak se to bude vyvíjet, ale nezavrhovala bych ani tu možnost hry

somalicats
30. črc 2023

@klokanka31 Inu, jak říkám, hloupá... Víš, možná Ti to ještě nikdo neřekl, nebo jsi na hodinách biologie nedávala pozor, ale homosexualita je vrozená. Budeš se divit, ale je zhruba ve stejném procentu případů přítomná i u zvířat (a u zvířat předpokládám jsi schopná akceptovat, že to není jejich nějaká "moderní póza"). O biologii nic nevíš, o etologii už tím pádem taky nic, takže teď budeš muset věřit tomu, co napíšu (a nebo se sebou začneš konečně něco dělat a dovzděláš se) - zvířata s těmi homosexuály nemají problém. Nezlikvidují je po narození (to ani nerozliší, zda dotyčný jedinec bude nebo nebude homo), nechají je soužít se smečkou, pokud jde o smečková zvířata. Pokud je dotyčný jedinec po zdravotní stránce v pořádku a neuhyne na nějaké zranění nebo nemoc, stráví život plnohodnotně kromě jediného - nerozmnoží se. Jediný druh, který má s takovými problém, je Homo sapiens, a to už naštěstí jen ta omezená část.

klokanka31
Autor odpověď smazal
odula
30. črc 2023

@somalicats pro nedostatek času , jenom citat z wiki, mj. nakyho pana, neuroscience (aktivniho v podpore lgbtq...). a]lthough homosexual behavior is very common in the animal world, it seems to be very uncommon that individual animals have a long-lasting predisposition to engage in such behavior to the exclusion of heterosexual activities. Thus, a homosexual orientation, if one can speak of such thing in animals, seems to be a rarity.,The motivations for and implications of these behaviors are lensed through anthropocentric thinking; Bagemihl notes that any hypothesis is "necessarily an account of human interpretations of these phenomena".

tvrzeni "homosexualita je u zvířat vrozená " je dost problematický, protože a)neni vůbec jistý jestli u zvířat lze mluvit o "homosexuální orientaci" , potoze to je uz antropocentricka interpretace toho chovani b) pokud vim neda se nijak zjistit "vrozenost". Celá ta problematika je mnohem složitější. Nevím co klokanka napsala, ale byla bych obecně opatrna s oznacovanim někoho za hlupáka, pokud nesdílí tvuj nazor nebo s ním nesouhlasi.

somalicats
30. črc 2023

@odula Já mimo jiné etologii studovala, takže si troufnu říct, že o tom něco vím. Ano, ta problematika je složitější, nicméně zas tak extrémně vzácné to není, i když pomineme samotné "homosexuální chování", které u některých druhů není homosexualitou v pravém slova smyslu, ale jen stylem vyjádření dominance samce. I proto jsem jí v tom svém příspěvku doporučila, ať se sama dovzdělá, protože podklady k tomu jsou.

P.S. Ještě dodatek - označujeme to jako "homosexuální orientace" spíš kvůli usnadnění komunikace. Ten jedinec je jiný, nemá ten klasický rozmnožovací pud, čili nevyhledává to opačné pohlaví za účelem koitu. A nerozmnoží se. Díky tomu, jak rozvinutou máme dnes molekulární biologii, se i tohle dá celkem dobře zkoumat. Ano, tu "psychologickou" stránku věci u těch zvířat nezjistíme, nicméně zvířata na rozdíl od nás neprovozují sex za účelem potěšení, ale čistě za účelem rozmnožování.

rozitta
30. črc 2023

Máme ve školce holky dvouvaječná dvojčata a jedna se identifikuje jako kluk. Znám ji od tří let, tohle není rozmar dítěte, narodil se ve špatném těle. I vypadá jako chlapec. Jen má ženské pohlaví. Rodina ho podporuje. Už mají nachystané klučičí jméno.

demetritis
30. črc 2023

@muhehehe hele bratranec před 25 lety tak isto dneska ve 30 dělá zápasí v kleci dělal od 9 fotbal do ty doby nám se ségrou a sestřenice bral panenky kočárky a vše možné nech to plinout může stoho ještě vyrůst taky nemusí ale nech ho vtom že je kluk tak jak je to od přírody a uvidíš buď si sám řekne že takchle ne nebo snej bude jen velmi citlivý umělecký nadaný designer

klokanka31
30. črc 2023

@rozitta A nezdá se ti to padlé na hlavu? Vždyť je to malý dítě 🤦‍♀️

levandule_k
30. črc 2023

@somalicats Delfíni mají sex za účelem potěšení.

@rosie18 To je správná poznámka, že když holka dělá klučičí věci, je to naprosto ok, když kluk dělá holčičí věci, je to divné. Kdysi jsem slyšela podobnou tezi, když holka dělá klučičí věci je průkopnice, když kluk dělá holčičí věci je označován za gay. Je to zajímavé tohle vnímání. Teď možná zabrousím někam do feminismu, typicky ženské vlastnosti, činnosti, věci, názory atp. jsou vnímány jako méně hodnotné, negativní a mužské věci a spol. jsou vnímány jako hodnotnější, pozitivnější, proto když žena proniká do mužského světa, je to vnímáno pozitivně a muž když proniká do ženského světa je to vnímáno jako degradace mužství.

somalicats
Autor odpověď smazal
somalicats
30. črc 2023

@levandule_k Psala jsem obecně. To, že se tu a tam někde najde nějaká výjimka, pořád nevyvrací to, co jsem psala 😉 Zrovna delfíni jsou co se inteligence týče trochu někde jinde v porovnání s většinou savců, a i u nich je popsaná sexuální interakce mezi jedinci stejného pohlaví, řada z nich vykazuje v dospělosti bisexuální chování.

rozitta
31. črc 2023

@klokanka31 co je podle tebe padlé na hlavu, můžeš to trochu rozvést?

sakura21
31. črc 2023

@odula procetla jsem skoro celou diskusi a ona klokanka je fakt hloupá... Ty názory na honosexualitu jsou cca sto let staré 🤷

klokanka31
31. črc 2023

@rozitta Že u tak malého dítěte už řeší změnu jména 🤦‍♀️

klokanka31
31. črc 2023

@sakura21 Takže naši předci co žili před 100 lety byli hloupí?😃

marketka_m
31. črc 2023

@sakura21 kazdy muze mit svuj nazor... Vsadim se ze i ty mas nejake stare nazory...a taky ti nebudu nadavat. Diskusi jsem jeste necetla celou....ale take toto nepodporuji ...je to na hlavu... A hlavne kdyby se tem detem nabidla dobra terapie... Nebudou se dobrovolne kastrovat v 18 letech

drep
31. črc 2023

@klokanka31 ne, lidé v minulosti, kteří si utvářeli názor podle soudobých poznatků, nebyli hloupí. Lidé, kteří si dnes utváří názor podle sto let starých poznatků a ignorují ty současné, ti jsou hloupí…

orangutan123
Autor odpověď smazal
Strana
z9