icon

Jak přistupovat k dítěti s otázkami genderové identity?

muhehehe
23. črc 2023

Ahoj, budu ráda za sdílení vlastních zkušeností či vědomostí, ale klidně i za nějaký osobní postoj 🙂

Mám 4 děti. Holka skoro 8, kluk 6, kluk 4, holka mimčo. Mladší z kluků je ale ,,jiný", fakt kam mi sahá paměť. Nikdy neměl žádnou takovou tu vysloveně klučičí zálibu, absolutně ho to nezajímá. Šikovný je výtvarně, baví ho tancovat. Puzzle skládá nejraději s princeznama, na obrázcích co maluje jsou většinou třeba srdíčka s obličejem a podobné motivy. Preferuje růžovou, třpytky, všechno tohle. Velice řeší módu, účesy (přičemž já se třeba ani nemaluju a nejstarší dcera je taková běžná holka... oblečení kupujeme minimálně a spíš to chceme mít z krku, než se tím dlouze zabývat, takže fakt ani nemá moc koho napodobovat). Separovaně by nic z toho nebylo nijak zvláštní, ale na něm není klučičího fakt vůbec nic. A hlavně - růžové šaty nechce nosit proto, že se mu líbí růžová barva nebo jak se točí sukně, ale protože růžové šaty jsou holčičí. Má i dost nápadnou řeč těla, způsob mluvení, pohyb třeba rukama, chůzi- vypadá to přesně tak, jako když spojíte všechna klišé dohromady a předvedete ,,jakože gaye, hahaha".

Nechávala jsem to plynout, nalakované nehty dávno neřeším, občas si vzal do školky nějaké šatičky na hraní, doma si bral sukýnky na tancování. Na ven to většinou nějak zahraju do outu a nabídnu třeba ,,roztomilé červené kraťásky", ale šaty po ségře už měl taky xkrát. Nějakou dobu jsem se trochu cukala, než mi došlo, že to fakt není rozmar, ale má opravdu brutální argumentaci 🙂) , takže těžko odmítat, a ani vlastně není důvod.

Nikdy jsem se ho přímo nevyptávala, trochu jsem se bála, abych ho přehnanou iniciativou nějak nechtěně nenatlačila do špatné škatulky a nehledal se o to déle, snad mi rozumíte. Ať se hledá, a brzo najde, ale pokud možno sám. Správně. A cítím, že je to teď pro něj čím dál tím větší téma. Dneska mi za vydatného červenání říkal (sám od sebe), že by chtěl, aby si všichni mysleli, že je holka. Na otázku ,,proč není holka?" jsem opatrně odpověděla, že má pindík. A prý že bude dělat, že ho nemá.

Má někdo doma takové dítko? Nebo byl někdo z vás takovým dítětem? Pojďme pokecat. Nepotřebuju se se situací nijak srovnávat, není na ní nic, co by mi vadilo, spíš trochu tápu, jak to teď uchopit, abych nějak neubližovala dítěti. Mám dojem, že jsme se z nějakého rozpustilého šatičkování posunuli o dost dál a že dosavadní pohodlná linka ,,XXX je chlapeček, ale má rád všechny holčičí věci" přestává vyhovovat. Možná nastal čas do toho trochu říznout. Probrat to s nějakým odborníkem? Ale jakým vlastně?

Napište mi cokoliv k tématu...

Strana
z9
somalicats
1. srp 2023

@klokanka31 Nevyjde. ALe to Ty nemáš šanci pochopit.

michaela666
1. srp 2023

@ilema A co je dneska normální? 😃 Mě přijde polovina věcí, která se pokládá za žádoucí, správné a hezké jako na hlavu postavené kraviny, ale bohužel doba jde kupředu.

klokanka31
1. srp 2023

S těma záchodama to je úplně na hlavu. Ale jo, je nová doba...🤦‍♀️ Tady se volá po tom jak jsme moderní, jdeme kupředu, ale je to spíš naopak (např.jak chtějí zrušit umyvadla ve třídách).

somalicats
1. srp 2023

@klokanka31 A víš, proč je chtějí zrušit? Protože ta tam byla primárně kvůli houbám na mazání tabule. Tebe omlouvá jen to, že máš ještě moc malé dítko na to, aby chodilo do školy - dneska už ty klasické tabule a křídy ustupují a tabule se tak nemažou mokrou houbou.

klokanka31
1. srp 2023

@somalicats A děti si před svačinou, nebo po výtvarce nemusí mýt ruce?

somalicats
1. srp 2023

@klokanka31 na wc umyvadla nemají? Mají. A většinou se chodí mýt tam, páč tam nestojí frontu u jednoho umyvadla, ale rozprostřou se k víc umyvadlům 😉

sakura21
1. srp 2023

@somalicats napsala jsi to správně... Co bych dala za to, kdyby byla Adélka zdravá a přišla s tím, že je lesbička.... jenže se narodila s VVV a nějakým věkem dožití....

sakura21
1. srp 2023

@klokanka31 umyvadla se nemají rušit, jen nemá být povinnost je zřizovat, když bude rekonstrukce, nebo stavba nové školy.

sakura21
1. srp 2023

@ilema a kde přijde malá holka na WC do kontaktu s pubertakem? Skoly,kde jsem byla, mají oddělený první a druhý stupeň 🤷

somalicats
1. srp 2023

@sakura21 Jo, kdo nezažil, neví. A úplně Tě chápu.

somalicats
1. srp 2023

@sakura21 Moje druhorozená chodila už ve třetí třídě na druhý stupeň, protože jejich třídní sídlí tam. Tříd je moc a budova prvního stupně zůstává primárně pro prvňáky a druháky. Takže se to stát může, že se tam potkají. Nicméně to je zase o tom, že WC mají oddělená a nikdo to rušit nebo spojovat nebude.

ilone
1. srp 2023

@somalicats je to sice úplně mimo téma, ale např. zrovna na 1.stupni opravdu nepotřebuješ umyvadlo ve třídě kvůli tabuli, tu ostatně taky už nemám, ale především kvůli vytvarvce, pracovním činnostem a mytí rukou o přestávky. Věř tomu, že zrovna umyvadlo je to, co ve své třídě nechci postrádat. Fakt nechceš, aby si po vytvarce apod. chodily děti mýt pomůcky a ruce na záchody.

somalicats
1. srp 2023

@ilone Však je taky nikdo rušit nebude. Jen nebudou povinná u nových staveb, ale to už je na jinou debatu. Nicméně nevím, u nás mají děti utěrky a ruce si zvládají dojít umýt do umývárny, kterou mají hned naproti třídě.

ilone
1. srp 2023

@somalicats máš pravdu, je to na jinou debatu, ale nejde jen o ruce - máš taky palečky, štětce, kelímky, musíš umýt stoly atd....a ano vím, že nebudou nikde nic odmontovavat, že jde o nové stavby. Jen říkám, že zrovna tohle v těch třídách chybět bude. Buď výtvarné třídy komplet vybavené včetně umyvadel nebo umyvadlo ve třídě (hlavně tedy na 1.stupni).

somalicats
1. srp 2023

@ilone No, a to už je pak na zřizovateli, zda bude lucidní a bude naslouchat těm, co mají zkušenosti. Hele, já když viděla, jak zvládli zařídit první stupeň tam, kam chodí moje děti, tak se toho až tak nebojím - tam evidentně při projektování uvažovali, protože tak prakticky postavenou a zařízenou školu jsem snad jinde neviděla. A že jsem toho díky dvěma stěhováním viděla dost.

marketka_m
1. srp 2023

A dalsi zajimavy odkaz...zkusenosti jinych
https://www.reddit.com/r/detrans/

marketka_m
1. srp 2023

@klokanka31 je to drsne jak to vse se udela...zacala jsem to voce sledovat..abych se dozvedela o cem to vse je...a kouk teda...je to vlastne desitky plastickych operaci..a nikdy se muz nestane zenou ani naopak..po tech operacich ksou sterilni... Intimni zivot na prd... Dpzivotni hormony... Ja jsem byla v soku.u nas v cr se snazi o zpetny rodny list Daniel Black.ale bohuzel podepsal souhlas ze nikdy nebude chtit zpatky..ma asi smulu.u nas v cr navrat neni mozny. Ten odkaz co jsem davala vyse..ten pan v kalifornii dostal rodny list zpatky po 32 letech. Za jeho "karieru" poznal tisice pribehu, kdy vetsina litovala co udelala...a priznala ze kdyby byla dobra terapie..zachrani jik to.zivot.
Je mi jedno kdo se jak na to diva.souhlasim ze TRANS ne.a klidne jsem staromodni

marge_s
1. srp 2023

@marketka_m prosim, prosim, jak vypada terapie trans? 🤔

marketka_m
1. srp 2023

@marge_s nevim. Jenom trans co podstoupili..rikali te kdyby meli jineho psychoterapeuta mozna by to nepodstoupili... Zkus se podivat na nekolikdesitek videi..stejne jako ja..

marge_s
1. srp 2023

@marketka_m ne, dekuji, zas az tak se v tom hnipat nepotrebuju. Ze nekdo neco blbe vyhodnoti (napr psychoterapeut) neznamena, ze ten problem neexistuje 😉 . Btw takove rozhodnuti u nas neni zalezitosti jednoho odbornika 😉

marketka_m
1. srp 2023

@marge_s tohle jsem nerekla
Tohle jsi rekla ty

marketka_m
1. srp 2023

@marge_s btw koukni na daniel black tohle rozhodnuti trvalo pul hodiny..takze se pletes

marge_s
1. srp 2023

@marketka_m pul hodiny urcite netrvalo, tak to fakt nefunguje. Ale vsichni jsme omylni, on mel zjevne trauma z detstvi, resil to spatne. Ale to prece neni duvod k nejakemu pausalni u odsouzeni 🤷🏾‍♂️

marge_s
1. srp 2023

@marketka_m “ tohle jsem nerekla
Tohle jsi rekla ty”, sry tomu nerozumim 🤔

hojda
1. srp 2023

@marketka_m Ten problém je složitější a hrozně s tímto zamávala sociální média: https://www.lui.cz/wellbeing/19217-detranzice-j...

marketka_m
2. srp 2023

@marge_s nikoho jsem neodsoudila. Pokud s necim nesoihlasim..neznamena ze te odsuzuji. A Ano...daniel black mel za pul hodiny verdikt ze je typ na tranzici

somalicats
2. srp 2023

@marketka_m Nemůžeš soudit z pár videí, notabene ze zemí typu USA. V ČR to probíhá tak, že než je dotyčnému umožněna změna pohlaví, trvá to hodně dlouho - za 30 minut mu to fakt nikdo neschválí 😉. Je to o hromadě psychologických sezení, vyšetření, než se do toho vůbec jde. Znám dva lidi, co tím prošli. Nevím, jak dnes, ale ještě před několika lety se operace jako takové v ČR neprováděly, na operaci museli do zahraničí, u nás byla pro ně dostupná pouze hormonální léčba.

marketka_m
2. srp 2023

@somalicats daniel black je cech.

somalicats
2. srp 2023

@marketka_m To je fuk, kde ho hodnotili? V ČR těžko...

marketka_m
2. srp 2023

@somalicats pokud te to zajima urcite si ho vygooglis. 🙂
Hodnotili v CR...

Strana
z9