icon

Jak vyčistit dítěti zuby, když protestuje?

cherie24
24. čer 2021

Prosímvás nemá někdo nějakou zázračnou radu, jak přesvědčit ani ne 2 leté dítě, aby si nechalo vyčistit zuby? Přitom kolem roku a půl si zuby čistila 2x denně a ještě se na to těšila. Vyloženě si zuby čistit chtěla. Pak přišlo období vzdoru a je vymalováno. Teďka akorát olízne pastu a kartáček ihned zahodí a jakýkoli další pokus o vyčištění je totální hysterie připomínající řeckořímský zápas. Zkoušela jsem různě odvádět pozornost, chválit, vysvětlit jí to, přesvědčit ji, že si zuby čistí sama a já jí jen trošku pomůžu. Ale už mi nějak došly nápady a já nevím, co dalšího vymyslet, abych tu palici dubovou nějak nenásilně přesvědčila, že zuby čistit musíme. 🙄

Strana
z2
rencinka87
25. čer 2021

@malanoha takze je to, jak rikam - je to na kazdym, jestli si rekne, ze to staci detem jen presmrdlat, nebo to bude cistit poradne 🙂 Ja chci mit cisty svedomi, ze jsem udelala pro deti maximum, takze cistim i pres protesty a poradne - kdyz i presto budou mit kaz, nebudu si muset vycitat, ze jsem neco zanedbala, to je vse 🙂

rencinka87
25. čer 2021

@cherie24 ty deti, ktere maji zkazene zuby jeste pred prvnim rokem teda osobne zadne neznam, ale opet - je to o cisteni - pokud v pulroce vyroste prvni zub a v roce ma dite zubu treba sest a v zivote nevidelo kartacek, tak se proste ty zuby zkazi, to je jasny 🙂

rencinka87
25. čer 2021

@normalnimatka v poradku, ja nejsem zubar, ani jiny odbornik - z hlediska zdravi - syn mel dvakrat komplet delany krevni testy (zejmena s ohledem na vapnik, protoze byl na bezmlecny diete a chtela jsem vedet, ze mu nic nechybi), sladky ji minimalne, pije pouze cistou vodu (tim opravdu myslim jen vodu, v zivote nemel treba dzus nebo nejakou jinou sragoru, pokud nepocitam cerstve vymackany pomeranc).
A ze mlecny zuby pri vrtani neboli - to jsem taky slysela, nicmene jsem jako mama videla, ze byly okamziky, kdy mu to bylo minimalne neprijemny, navic tim, ze to bylo mezi zuby a byly zasazeny oba zuby, tak to trvalo tu pulhodinu a neznam moc deti, ktery by si uzivaly, ze se jim tricet minut nekdo hrabe nastrojema v puse.

Takze uz jen naposledy - ja se nehodlam spolehat na genetiku, ph, mineralizaci a podobne - proste cistime, co to jde, abych si pozdeji nemusela vycitat, ze jsem neco zanedbala.
Pokud k tomu nekdo pristupuje tak, ze staci presmrdlat, tak je to v poradku a je to jeho volba, jeho deti, mne do toho nic neni.
Stejne jako mi neni nic do toho, ze nektery deti svaci brumiky a termixy a jiny v pulroce obedvaji svickovou a dalsi jsou od pulroka v choditku - myslim si o tom svoje, ale neni mi do toho nic.
Jen jsem sdilela svoji osobni zkusenost.

mamadvoudeti
25. čer 2021

@rencinka87 jako malá má přes 2,5 roků. Když jedem na výlet dostane pití (kubík water) občas dostane džus . občas má i něco sladkého . Jako podle mě v tom hraje velkou roli to čištění. Zase obdivují že pije holou vodu . Tu teda ta moje nechce .A zoubky má krásné . A to nemáme ani ještě zubaře (jelikož u nás prostě není.) A myslím že to hodně ovlivní i geny protože ja mám v puse 2 plomby a je mi 27roků

rencinka87
25. čer 2021

@mamadvoudeti syn ma taky zoubky nadherny 🙂 Jeli jsme na kontrolu, ze ho tam neco boli - podle me to ani nesouviselo - proste mel podrazdenou dasen. Doktorka kontrolovala peclive, stourala, dloubala. Nic nenasla. Dokonce mu i do tech zoubku tukala, jestli to neboli a nic. Takze podrazdena dasen. Pak ji to ale nedalo - je to takova mlada doktorka a hodne pecliva - tak ze udela jeste maly rentgen jen toho mista. Pro jistotu - a tam mezi ctyrkou petkou maly kaz. Vubec by se na to jinak neprislo.

mamadvoudeti
25. čer 2021

@rencinka87 šikovná doktorka

rencinka87
25. čer 2021

@mamadvoudeti jo a s tou vodou - nic jinyho nikdy nedostal, do necelych dvou byl kojeny, takze kdyz jsem mela pocit, ze malo pije, tak jsem vic kojila, to byla vyhoda. A taky je vyhoda, ze to neni ten typ, co by chtel vsechno ochutnavat 😉 Doma teda ani nic jinyho nez vodu nemame (pokud nepocitam mliko a manzelovo obcasny vino, kafe a caj - ktery ale ani ja ani manzel nesladime), i kdyz mame navstevy, tak davame na stul karafu s vodou a citronem a matou. Myslim, ze kdyz to nema kde videt, tak to ani nevyzaduje. Mladsi bude vetsi orisek - ten by ochutnal nejradeji uplne vsechno 😂😂 takze tam to budou jeste boje 🙂

m.e.l
25. čer 2021

Take jsme mela takove obdobi, jak u starsiho s postizenim tak u mladsiho. . . Na tvrdo jsem jim proste zablokovala v podpazi hlavu a cistila. 🤷 Jedno osetreni starsiho syna v narkoze me pred outlocitem vylecilo. . .

jannym
25. čer 2021

Taky jsme mely nekolik mesicu okolo 2 let bojovku v podobe cisteni zubu, klecela jsem na nem, prosila, vyhrozovala, slibovala...nakonec zabralo cistit si zuby se segrou a basnickou

normalnimatka
25. čer 2021

@malanoha geny rozhodně nemáte stejný. to, že jste ze stejný rodiny, enznamená, že máte stejný DNA. každej je přec i fyzicky podobnej po někom, to samý zdraví. každej človíček si to namíchá ze všech stran, udělá svůj originální koktejl🙂

dard
25. čer 2021

My zkoušeli všechno možné a nakonec nejvíc zabralo asi čištění u pohádek, na které koukali JEN při čištění. Nebo měli rádi písničku Veselé zúbky (v klipu si školkové děti čistí zuby, to se jim líbilo 🙂.
Nebojte, vyrostou z toho. 2x ověřeno 😀

cherie24
autor
25. čer 2021

@malanoha to je pravda s tím, že geneticky stejné nejste. Někteří sourozenci jsou si podobní jako vejce vejci, ale jindy se to namíchá tak, že by člověk vůbec neřekl, že jsou to sourozenci. Stejně tak to, že jedno dítě může mít dobrou imunitu a druhé být pořád nemocné nebo dokonce být postižené. To ta vyšší kazivost je ještě ta lepší varianta. Měla jsem kamarádku, ta pochází z rodiny sportovců, i její sourozenci sportovci, účastníci všech soutěží ve školním i osobním životě a jí bohužel příroda takto nenadělila. Na sport není ani trošku a má i nějaké zdravotní komplikace. Jinak moc chytrá holka, dělala 2 magistry najednou, ale mezi sourozenci černá ovce.

majdaptak
25. čer 2021

@cherie24 Ahoj, u dcery to bylo půl na půl pohoda a boj, úžasně zabralo vysvětlení, jak tam vznikají bakterie a co se pak děje a pustit díl o zubech Byl jednou jeden život 😉

hustyjmeno
28. čer 2021

Ahoj, já to jako chlap vyřešil tak, že jsme šli, koupili spiderman elektrický kartáček a pastu dle jeho přání (to, že pasta byla tehdy úplně jiná byla otázka triku s rukami 🙂 ) ale přestal protestovat a dokonce se mi často stává i po 2 letech, že sám přijde a chce si vyčistit zuby po každém jídle.. jen z elektrického kartáčku se stal dětský s nějakým motivem (nedoporučuji šetřit a koupit třeba spiderman atd. za 20,- ale raději solidní kartáček)... my takto z elektrického přešli na normální díky tomu, že "není funčkní a hned to šlo klasickým...)

elledh
28. čer 2021

@cherie24 u nás jsme tedy jeli kombinaci vysvětlování, básniček, samozřejmě společné čištění a při jedné krizi zabralo třeba i to, aby šel se mnou do obchodu a vybral si kartáček, který se mu bude líbit. Na jinou krizi zas zabralo, že jsem ho zvedala, aby na sebe viděl do zrcadla a zoubky si mohl prohlížet.. prostě je to různý, ale pokud už normálně fungovala, zkusila bych, abyste šli na společný nákup kartáčků..😉 nikdy bych nepraktikovala zaklekávání a čištění velkým násilím. Snažím se dítěti vybudovat dobrý návyky, aby si chtělo zoubky čistit samo rádo, ne aby si je čistilo pod tlakem, pak hned jak to půjde (bude starší) se vám na to vyprdne úplně.. stejně tak nestraším kazy, ale naopak chválím bílé, čisté zoubky a krásný úsměv.

olga_
28. čer 2021

@elledh Nikdy neříkej nikdy. 😅

ejmate
28. čer 2021

@cherie24 U nás taky nechtěla, asi 2x jsem ji prostě "zaklekla" na zemi a při řevu to aspoň trochu ošmudlala. Potom se chytila toho, že musíme vyčistit červíky a od tý doby řeknu jen že jdeme vyčistit červy a už běží na gauč pod lampu, tam lehne a s otevřenou pusou čeká, až ji to půjdu vyčistit.

Strana
z2