Jak z toho ven?
Ahoj vsem. Prosim o nazor ci radu, jak z toho ven nebo zda se to jen musi prezit. Mam holky 2,5 roku a skoro 3 mesice. Od narozeni starsi jsme s manzelem nikde sami nebyli, cas na sebe mame jen vecer po uspani, coz je po 23 hodine. Obe babicky mame blizko (3km a 15km), obema je 53 a jsou doma. Jedna cely den kouka na TV a druha uklizi. Starsi dcera je hodne akcni. Pres den nespi skoro rok, vyzaduje neustalou pozornost. Byla a je hodne kontaktni, do 2 let kojena. Do porodu mladsi bylo vse ok, obcas pozlobila, ale zadne velke drama. Od porodu zacalo klasicke zzivani se a zarleni. Zacala se opet pocuravat, zadrhavat v reci, dela naschvaly, zacala byt agresivni vuci vsem, nejvic vuci mne,kdy me strka, placa, stipe, vrci na me, kdyz neni po jejim. Aby na sebe upotala pozornost, obcas stipe nebo placa mladsi. Cely den se ji takrka venuji,aby nemela pocit odstrceni. Mazlim ji, rikam, jak ji mam rada. Mladsi je stejne kontsktni, spi jen v nositku, jak ji sundam, tev. V kocaru venku jak kdy, ale zadna slava. Navic toho moc nenaspi,,
@lobella
a proc ne?moje dcera vetsinou po obede usina u detskych pisnicek na youtube.Sama si rekne,ze si chce lehnout,vezme si mobil a bud usne nebo ne.Aspon si odpocine kdyz uz neusne.
Za me je to porad lepsi nez kdyz ti do 11 skace po hlave.
@zelenaesmolda neprijde mi vhodne, aby takto male decko koukalo denne 2 hodky do telefonu nebo TV
@lobella
tak si najdi jiny ritual,u nas proste funguje tohle,byl to jenom priklad.
Ja na tom nevidim nic spatneho,mala diky tomu umi anglicke slovicka a par frazi 🙂
@lobella tak denně na prdel taky není řešení,zvykne si na to, a bude to k ničemu. S tim spaním to na mě syn zkoušel taky. Ale bez uspěchu...lehne,přečtu pohádku a pak se prostě leží...když neleží, stačí zařvat a už ví, že je zle. Bohužel, vy ty pravidla nemáte zavedený od mala a ty očividně vždy ustoupíš 🤷🏻♀️ takže budeš muset pomalu začít vše dělat od začátku,jinak se zblázníš 🤷🏻♀️ mmch třeba u toho oblékání u nás zabíralo soutěžení 😅 vždy mu to trvalo hodinu a já pak začala s " tak já budu první a budu vítěz ", nebo "schválně kdo bude dříve oblečený, určitě já" 🤣 musíš prostě přijít na ty správné fígle a hlavně nic nejde hned....bude to trvat, kor když už ví, že ti může skákat po hlavě. Buď důsledná a uvidíš, že za pár dní uvidíš malé pokroky.
@lobella podivej, ja myslim, ze to delas skvele. Holka ma tezkou povahu, plus obdobi vzdoru plus prisel sourozenec. Blbe se to seslo. Radilky typu smolda nech plynout...
Vis co, je to tezke. Rada uplne neexistuje, protoze ja si myslim, ze cast je povaha (tj neudelas nic moc) a cast je proste situace/faze (a neudelas nic moc). Chce to proste prezit. Ja vim, ze cekas asi jinou odpoved, ale mlaceni decka, vynucovani hranic,atd. to funguje nekde. Ne vsude. Mam mladsi, ktera *v necem* a v slabsim dela nekdy totez. Mela obdobi "jenom tata" a nekdy se zasekla v nejake situaci a nic neslo. Ale velkou vyhodou je, ze ma uzasneho starsiho bratra (nas starsi je vazne skvely, je k ni neuveritelne empaticky, hodne to resi situace) plus nemam tu k ni mimino.
Takze nektere situace znam, ne ale tak vyhrocene.
Co pomohlo u nas - laska, pochopeni, deeskalace a cas. Nikdy jsem nesla cestou bitky, konfrontace. Stanovim hranice, pripomenu, ale z te situace vyjmu sebe a zkusim najit cesty, jak pomoct vyjit i ji.
Eskalace a konfrontace maloco resi. u nas nikdy nic nevyresily. Pomohlo vysvetlit, ono to sepne, casem, postupne. Pockat, deeskalovat, vysunout se z te hadkove situace- nabidnout jine reseni, ktere bude prijatelne pro vsechny. Proste nenutit ji prohrat. Vim, ze je to o nervy, ale delas to dobre, neni to tebou, myslim, ze se to podda.
@janedv
Teorii mas hezkou,to jo.Jenze diskutovat s ditetem,ktere odmitne jit dal uprostred prechodu pro chodce proste nejde.
Na dohody musi byt obe strany je schopne dodrzet coz zatim nebude tenhle pripad.
@zelenaesmolda ono dalsi vec, ze na dceru pusteni cehokoliv ma naprosto opacny efekt, kdyz nechci, aby usnula (v aute), pustim ji pohadku
@lobella
Vsak rikam,ze to byl priklad,najdete si ritual,ktery bude vyhovovat vam 🙂
Přejde to, vážně.
Když se narodila naše nejmenší, nejstarší bylo v tu dobu dva a třičtvrtě. Z hodné holčičky, se kterou se dalo na všem domluvit (od malička byla velmi chápavá a domluvy do té doby fungovaly skvěle) se stal malý vztekloun, který neposlechl na slovo. Bylo to hodně náročné období. A ne, nebylo to tím, že by neměla hranice nebo že by s námi cvičila, protože to by byla spratek i předtím.
Takže já radím vydržet. Hranice jsou samozřejmě důležité, jejich jasné nastavení i dodržování. Dál vysvětlujte, nebijte ji, dávejte jí dostatek pozornosti. Je to pro ni náročné stejně jako pro vás, jen tomu ještě tolik nerozumí.
Do pár měsíců se srovnala a jsem ráda, že jsme nedali na všechny možné dobře míněné rady, jak je potřeba to dítě seřezat.
Drž se!
@lobella mam jen jedno dite, syna 2,5 roku, ale napisu co me k tomu napada z meho pohledu.
Myslim, ze u vas je to kombinace uplne vseho. Obdobi vzdoru, novy sourozenec, vek, kdy dite zkousi hranice a trpelivost svych rodicu, tvoje vycerpani, jeji nedostatek spanku. Proste vsechno spatne. Radu nemam, ale ja osobne bych ve tvem pripade vic nastavila hranice, takhle bych se sebou v NEKTERYCH situacich nechtela nechat zachazet a diteti bych to netolerovala. A druha vec - to dite muze byt permanentne unavene. Muj syn kdyz poradne nespi a blbe spi je druhy den jak nadopovana veverka. Neskutecne aktivni tvor, ale je to unavou. Cim vic je pretazeny, tim vic je aktivni a pak by prave skakal po strope. Spat v postylce jsem ho ucila ve dvou letech, zacatky byly krusne, hodinove uspavani bylo jeste dobre, ale nastesti jsem vydrzela a pochopil. Na zacatku se choval presne tak jak popisujes. Ja bych zacala nejdriv resit jeji spanek
@zelenaesmolda vysvetlim, ze auto ji zabije, az ji srazi a ma role jeji matky je chranit jeji zivot a zdravi. A ze ted ja musim udelat svou praci a ochranit ji. Nabidnu, at mi pomuze udelat kou praci, tj prejit silnici. (Tohle zabere 15 sekund). Obvykle to zabere. Kdyz fakt jede auto, tak mu zamavas at vi, ze neco resis, ono zpomali, ty mas cas ji capnout a zeptat se, jestli ji ma to auto srazit. Kdyz rekne jo (coz je v obdobi vzdoru pravdepodibne),tak vysvetlim, ze ja tedy ne, protoze je moje dcera,,cast me duse a moc ji miluji a bylo by mu lito, kdyby umrela a nezazila uz zasne stesti, radost a krasne zazitky. A nabidnu neci hezkeho, kdyz zrovna jdem do DM, nabudnu neco co ma rada, kdyz jdem pro starsiho do skolky, nabidnu, jestli si tam pohraje s xy, atd. Laska, pochopeni, deeskalace, .. uz jsem to psala
@lobella kdyz se narodila mladsi a potrebovala hodne pece, na par hodin kazdy den jsem si nasla slecnu, co si chodila hrat a cist se starsim. Ja byla vetsinou stejne doma, tak to nebylo klasucke hlidani, ale byla to aktivita pro starsiho, na kterou se tesil a mne to uvolnilo ruce su v klidu lehnout s mladsi.
@janedv
Az na to,ze dite zacina chapat smrt tak kolem 6-7 let,ve 2,5 letech vubec nechape co vlastne znamena,ze ji prejede auto
@meronym pri trose duslednosti uz i 2,5 lete dite pochopi ze ma byt v posteli a ne mimo ni. Chapu, ze neusne na povel, ale muze si pred spanim hrat s oblibenou hrackou, cist si knizku, ale melo by se naucit z postele neodchazet kdy se mu zlibi. Uz jen kvuli te skolce by se dite melo ucit respektovat urcita pravidla. Ja si vubec neumim predstavit, ze by syn chodil spat o pulnoci 😳
Jeste me napadlo - co zatemnujici zavesy/zaluzie? U nas moc pomohly rano i vecer. Skvela vec.
@zelenaesmolda Ale prdlajs. Mám teď dceru jen o málo starší a možná nechápe, co znamená, že umře (ačkoli mrtvé zvířátko viděla, takže nějaký pojem o smrti už má), ale rozhodně chápe, když jí vysvětlím, že by ji to moc bolelo, byla by v nemocnici a možná by se to ani neuzdravilo. Moc dobře to chápe.
@madbetka
to,ze by ji to bolelo urcite chape protoze to zazila kdyz neco boli.
Jestli ale nikdy nebyla v nemocnici tak tezko chape co si pod tim predstavit a uz vubec bych to nedavala takhle do jedne roviny,pak bude mit z nemocnice hruzu protoze ji vlastne davas bolest do spojitosti s nemocnici.
Ale ve 2,5 letech proste smrt nechape.
@janedv super ze ti tohle funguje, u nas tohle nefunguje ani vzdalene. Ve 2,5 letech dite opravdu nechape, ze ho auto srazi a ono umre. Ze je mamy prace se o nej starat? Bere to automaticky, recem na tohle tema jeste normalni dvouletak neporozumi. Ze bude mit bebicko - ano, ale to ma kazdou chvili. Ze bude v nemocnici? Netusi poradne co to je. Pro syna by tohle byl hodne abstraktni rozhovor. V tomhle souhlasim s @zelenaesmolda
@zelenaesmolda tenhe omyl je prave podstata vseho - deti chapou mnohem vic a driv nez si myslis. Misto hodin u tv je fajn s nimi mluvit.... Uz mi nepis, vidime veci uplne rozdilne a neshodnem se, nema cenu ztracet cas.
@janedv
@madbetka holky mate pravdu, ze se seslo jedno s druhym, narozeni sourozence a obdobi vzdoru, jak rikam, do porodu bylo semtam neco, ale nikdy nic podobne tomuto, vse se takrka vzdy vyresilo vysvetlenim, semtam jsme na zadek placli (kdyz vbihala do silnice atd), ale vyjimecne, ale ted je to konflikt za konfliktem od rana do vecera, uz po obede jsem zrala na masli🙈 vubec mi to hlava nebere, mladsi spi, ja si hraju se starsi a ona se najednou zvedne a jde budit mladsi, ac pokazde vysvetlim, ze kdyz ji vzbudi, budu se muset venovat i mimcu, ze ted mame cas jen pro sebe, stejne budi, nebo jde a hodi po ni hrackou, mladsi se vzbudi, ja jdu samozrejme k ni a starsi uz zase startuje a treba do me strci nebo zatne nehty...proc ji tedy budi, kdyz se ji v tu chvili venuju? Jsou situace, kdy chapu, ze zarli, ze vyvadi, ale pak jsou nektere, nad kterymi mi hlava stoji🤷
@janedv jinak tohle vysvetlovani sice dobry, ale v mem normalnim provozu a rezimu si tohle neumim vubec predstavit. Vysvetlovat neco diteti u prechodu, mavat na auta at jedou, vysvetlovat diteti ze ho miluju, odmena za to ze se nenecha prejet autem? Eh… obdivuju, ale tohle bych nedala ani ja, ani on, ani o to popravde takto nestojim
@janedv
To si ale nemyslim ja,to ti rekne kazdy psycholog nebo psychiatr.
Ano,pokud mas dite s nadprumernym IQ tak treba bude zvladat ve 3 letech kvadraticke rovnice ale tohle nemuzes aplikovat na vetsinu populace.Ja chapu,ze mas treba pocit,ze tve dite je vyjmecne a vsemu rozumi ale tohle proste normalni dvouletak nechape.
@hanka_333 obvykle je to (u nas)tim, ze neodhadnu, ze neco jeste dela, resi. A nechce mi to vysvetlovat, tak rekne ne a je to (pro ni) vyreseno. A ono to nemusi byt vnejsi, casto proste premysli, nebo treba kouka na mouchu a to je duvod, proc TED nemuze.
A jestli nechce jit ven -tak mozna fakt nechce? Jako- kdy musim (dr, do skolky pro starsiho) tak na to pripravim dostatecne dopredu - uz rano reknu plan, pripomimam pres den prubezne. Snazim se predchazet situacim, ze TED musi udelat neco, co nechce.
Jestli je to jen venven a ona nechce, tak ja tedy nenutim a hrajeme si doma.

@zelenaesmolda a to ji mam na 2 hodky pustit pohadku? Cteme skoro cely den, jedna z mala aktivit u ktere vydrzi