icon

Jak z toho ven?

lobella
7. srp 2021

Ahoj vsem. Prosim o nazor ci radu, jak z toho ven nebo zda se to jen musi prezit. Mam holky 2,5 roku a skoro 3 mesice. Od narozeni starsi jsme s manzelem nikde sami nebyli, cas na sebe mame jen vecer po uspani, coz je po 23 hodine. Obe babicky mame blizko (3km a 15km), obema je 53 a jsou doma. Jedna cely den kouka na TV a druha uklizi. Starsi dcera je hodne akcni. Pres den nespi skoro rok, vyzaduje neustalou pozornost. Byla a je hodne kontaktni, do 2 let kojena. Do porodu mladsi bylo vse ok, obcas pozlobila, ale zadne velke drama. Od porodu zacalo klasicke zzivani se a zarleni. Zacala se opet pocuravat, zadrhavat v reci, dela naschvaly, zacala byt agresivni vuci vsem, nejvic vuci mne,kdy me strka, placa, stipe, vrci na me, kdyz neni po jejim. Aby na sebe upotala pozornost, obcas stipe nebo placa mladsi. Cely den se ji takrka venuji,aby nemela pocit odstrceni. Mazlim ji, rikam, jak ji mam rada. Mladsi je stejne kontsktni, spi jen v nositku, jak ji sundam, tev. V kocaru venku jak kdy, ale zadna slava. Navic toho moc nenaspi,,

Strana
z4
lobella
autor
7. srp 2021

Do porodu to byla strasne fajn holka, je chytra, od 2 let mluvi ve vetach, ted se uci jezdit na kole, pocita do 10,umi barvy, nespocet zvirat, nejoblibenejsi knizky jsou prvouky pro 3.tridu, ma dost velky prehled, cely den spolu komunikujem, zvlada na svuj vek totez co 4letak, je dost mazliva a kontaktni, citliva, stydliva, ale zaroven neuveritelne palicata a temperamentni, vybusna a vztekla (znameni je stir), moje mama rika, ze takhle zabejceny nebyl ani flegmaticky bracha beran a segra byk, dcera kdyz si postavi hlavu, neplati na ni nic (vysvetlovani, domlouvani, vyhrozovani, fyzicky trest, ani mluvit "jinak" - mame knizku Zkouseli jsme vsechno), proste kdyz si neco umane, nikdo s ni nehne

madbetka
7. srp 2021

@zelenaesmolda A ono se do nemocnice nechodí, jen když tě něco bolí?
V nemocnici byla na ošetření, když si utrhla nehet, strach z ní nemá, naopak ví, že jí tam pomohli. Vždycky to záleží jen na tom, JAK to dítěti podáš a vysvětlíš. My mluvíme s dětmi o všem, vysvětlujeme jim všechno úměrně věku, ale dost otevřeně, a vždycky to fungovalo a vyplatilo se to. Nemám nijak nadprůměrně inteligentní děti, ale jsou chytré a s čím se setkávají, to si pamatují a dávají do souvislostí. Jako koneckonců všechny jiné děti. Takže každý jistě najde způsob, jak může na základě předchozích zkušeností, které jeho dítě má, tomu dítěti vysvětlit a přiblížit různé situace tak, aby je pochopilo. A že moje ani ne tříletá dcera chápe opravdu ledacos, to vidím, aniž bych o ní měla nějaké přehnané mínění. To už jsme ale v úplně jiná konverzaci.

Tady je základem to, že se dítě neumí srovnat s novou životní situací a reaguje na ni jediným způsobem, jaký umí, totiž vzdorem. A to je prostě běh na dlouhou trať a řešení spočívá hlavně ve snaze pochopit to dítě, v ničem jiném.

zelenaesmolda
7. srp 2021

@madbetka
to je presne to,na co jsem narazela.Vysvetlit,ze v nemocnici ji pomuzou.A ne,ze srazi te auto a skoncis v nemocnici.Citis ten rozdil jak se v prvni variante vlastne stava nemocnice mistem,kde ji pomuzou a v druhe strasakem?

lobella
autor
7. srp 2021

@janedv u nas to neni, ze nechce ven, rekne, chci ven, ok, prinesu veci, reknu, at se ustroji, ja zatim prebalim mimco a prichystam svacu, po pul hodine, kdyz ji neustale pripominam, aby si uz nehrala a strojila se, jsem ja pripravena, tak rikam, ze nikam nejdeme, rev, tak se nech ustrojit, nechce, fajn, jsme doma, rev a toto se kolikrat opakuje x-krat, nebo reknu, fajn, tak si zustan doma, kdyz nejsi ustrojena, jdeme ven sami, rev, ale ustrojit se nenecha, takze opravdu odejdu, zamknu, doma bud klid (zacala si hrat) nebo rev, vratim se, necja se ustrojit, jdeme, ale je to kazdy den🙈

hanka_333
7. srp 2021

@janedv Průběžná příprava u nás někdy asi chybí. To jeste vyzkouším, diky za tip. A zmiňované fyzické napadání maminky, pripadne sourozence jde taky vyřešit nějak bezkonfliktne? Zejména pokud nezabírá argument, že to dotyčné bolí.

pavkova28
7. srp 2021

@izzylka přečetla jsem si část diskuze, sotva mě napadlo, že občas třepnutí by neuškodilo, došlo jsem k tvé větě 😃

madbetka
7. srp 2021

@zelenaesmolda A? Ano, bude muset do nemocnice, kde ji budou muset ošetřit. Ona totiž ví, že běžná zranění ošetřujeme doma, ale ta větší, ta už doma nezvládneme a musíme do nemocnice. Pomůže jí to, aby si představila, že to nebude škrábanec na koleni, ale bude to horší. Nemocnice tak nefunguje jako strašák, ale jako měřítko velikosti zranění. A na tom vážně nic špatného nevidím.

hanka_333
7. srp 2021

@lobella Možná máš na sebe velké nároky. První dítě prochází obrovskou změnou, celý život mělo rodiče jen pro sebe, ted se musí delit o pozornost s vetřelcem. Ty jsi krátce po šestinedělí. Myslím, že se časem vše usadí. Ale pár měsíců bych tomu ještě dala. Treba přijde zlepšení u v zari se skolkou

janedv
7. srp 2021

@journals tys psala, ze 2letak pochopi "bebicko", nikoliv smrt a auto. Ja ti z vlastni dkusenosti jenom pisu, ze ja to tak nevidim a mozna i prave kvuli tomu, ze vyrazy tupu "bebicko" nepouzivam, umi me deti chapat svet kolem...
@zelenaesmolda zbytecne prehanis. Me deti ve 3 letech kvadraticke rovnice ucit nebudu, ale o tele a dusi jim rikam od narozeni, veci vysvetluji tak jak jsou a jsou z nich chytre, mile deti. Howgh, nemam tobe k tomu co rict.

@lobella ano, je ocividne velmi chytra a dela veci, ktere nam smysl nedavaji, ale ji ano. Musi to byt frustrujici a chapu, zeje to na palici. My babicky taky nemame hlidaci (u nas vzdalenost), takze i umavu chapu. Ta situace se vzbuzenim mladsi, to je zajimave. Ji to ale jiste smysl dava, ackoliv nam ne. Zkusila bych najit nekoho tretiho, studentky ped fakulty obvykle maji zajem.

ilonne
7. srp 2021

@lobella Změnit režim, respektive nastavit režim. To, co pises, připomíná spíš chaos. Pro žádné dítě není zdravé usínat až po 22.hodine. Bude ti chvíli trvat, ale budes/budete muset být důslední v tom, že 2,5 letá dcera prostě bude nejpozději do 20.00 v posteli a nevyleze. Oba si zvykne. Miminko má sice jiný režim, ale pokud ji bude pravidelně ukládat do postýlky ve stejnou dobu, také si zvykne. Jasně, že se ti bude v noci budit na kojení. Ale prostě mezi sedmou osmou večerní, v ložnici, v postýlce, v klidu.
Ta starší je neklidná z málo spánku. Děti potřebují spát a potřebuji vědět, že spát se jde tehdy a tehdy. Jasně, tě nemají pojem o čase, ale poznají to podle večerních rituálu. Koupání, večeře, pohádka a spát.

janinasm
7. srp 2021

@lobella můžu se zeptat jen tak mimo mísu? Proč jsou v 53 letech doma a nepracují?

janedv
7. srp 2021

@lobella mozna tam chybi to pochopeni, co "chci ven" znamena. Chces ven? Muzeme, ale to bude potreba se obleknout. Zvladnes to sama, nebo ti mam pomoct? Proste dovest to, co rekne, do dusledku, diky unave a stresu (ona ho nejspus pocituje, z unavy, z noveho nastaveni, proyo reaguje iracionalne) to nejspus nedomysli a pak je nastvana, ze ona preci chtela jitven, je se ustrojit. Jestli chapes. Takze tu aktivitu rozbit na atomy a ujistit, ze je srozumema s procesem. Chalu, se je to narocne, ale to je prave ta cesta, jak ji odbourat stres. A celkove to cele zklidnit vnest tam prvek pochopeni a predvidatelna.

janedv
7. srp 2021

@hanka_333 zalezi asi jak a co, tohle jsem nikdy resit nemusela, tak asi uplne neumim odpovedet. Spis jenom teoreticky -nase 2r4m ma uz pul roku obdobi PROC a je fakt, ze i proc nemuzu bouchat lidi, kopat do hracek a veci, resime. Ne, ze by to delat chtela, ale zajima ji, proc nemuze. Ja veci vysvetluji vzdy i tak, abych uspokojila i 6leteho, takze to beru pres normy chovani.
Ale kdyby to bylo na poradu dne, asi bych hledala pricinu ve ventilovani stresu (prijde mi to podobne, jako kdyz lobella psala o tom buzeni mimina) -je to iracionalni chovani, ktere jde primo proti tomu, co je zadouci a spravne. Tj bud zkrat (jestli je to v nejakem afektu) anebo cisty vzdor, kde bych videla stres jako spoustec.

lobella
autor
7. srp 2021

@hanka_333 ano, uvedomuji si, ze na me byla naprosto fixovana, jsme spolu 24/7, chapu, ze to ma tezky, snazim se byt trpeliva, vysvetlovat, pochopit ji a pomoc se s tim poprat, ze tu jsme porad pro ni a mame ji radi porad stejne, ale jsou veci, ktere me total vytoci a pres to nejede vlak (ublizovani mimcu nebo ostatnim)

lobella
autor
7. srp 2021

@janinasm maji invalidni duchod

lobella
autor
7. srp 2021

@janedv ja s ni presne takto mluvim, chces venca to musime oblect, jak je venku? Slunicko a teplo? Co si tedy obleces? Ano, kratasy... Obleces se sama nebo mam pomoc,...neobliknu se a nechci pomoc....tak to nemuzeme ven, kdyz budes nahata....rev,tak se pojd obleknout...ne...atd porad dokola🤷

janina228
7. srp 2021

@lobella zkoušeli jste počítat? Jako že když napočítáš do 5, tak bude oblečená jinak ven nepůjdete, nekoupíte něco co má ráda, nebude pohádka, nebo něco jinýho. Ehm.. jasný,není to zrovna top výchovy,ale mě se děti doma předhání kdo bude dřív oblečen a já nemám věčně nervy v kýblu...

apoquel
7. srp 2021

@janedv promiň, ale to jako vážně diskutujes s dítětem na cestě a ještě mavnes na auto ať zpomalí? Prý to zabere jen 15 sekund 😅 upřímně doufám, že to byl jen pěkně blbý příklad...protože příště se to může stát třeba na kolejích a zkus mávnutím zastavit vlak 🤣🤣🤣

lobella
autor
8. srp 2021

@janina228 ano, pocitam, kdyz nechce poslechnout, pocitam do 3, pak vi, ze bude zle, zabira to tak 50:50

janina228
8. srp 2021

@lobella já to myslela jinak..u nás se počítá do deseti a děti to berou jako hru. Do tří mi to zní už hned zkraje jako průšvih.

journals
8. srp 2021

@janedv 🤦🏻‍♀️ Predstav si, ze ja na dite fakt nesislam. Slovo “bebicko” jsem rekla tak nejak nadnesene, i kdyz zrovna tento vyraz obcas doma zazni spis nez odrenina, rezna rana 🤣
Jako takto… trosku mi prijde, ze tu prezentujes svou vychovu ve stylu “ja na to prisla JAK”. Jenze ono kazde dite je jine, kazda mama je jina. Nemam rada tohle zobecnovani, kdy si matky mysli ze “ony vi”. Ale tak nechame te u toho ze tohle musi fungovat jiste u vsech deti 🤦🏻‍♀️
Fakt to obdivuju, ja bych tohle v nasem rezimu nedala asi ani dopoledne. Snazim se mit program plny a pestry a byt stale nekde v terenu. Kdybych mela porad jen poslouchat dite co chce a nechce, tak jsme neustale doma 😑 od rana dite upozornovat na to, ze jedeme na plavani, pak na postu, pak vyzvednout neco po meste, odpoledne ke kamaradce… uff. Asi to jde, pokud vyrazis do terenu jednou za x dni a hodne casu travite doma.

janedv
8. srp 2021

@lobella jak jsem psala na zacatku, ja myslim, podle popisu, ze to vazne delas dobre... Ja to v takovehle intenzite neznam, jen jsem poznala par popisovanych situaci a napsala, co zafungovalo u nas. Pres biti mimina by nejel vlak ani u me, to souhlasim. Proto mi opravdu jedine napada -vyresit unavu, tim odbourat jeji stres a nabidnout ji neco noveho, co pomuze i tobe (par hodin denne hlidani).
Jo a jeste mi napadlo, ze dozravani nervove soustavy neni u konce, tj vitamin B6. To by mohlo take pomoct...

martt
8. srp 2021

Starší chodí ještě po obědě spát? Jestli ano zkusila bych odbourat odpolední spaní jestli by se večerní spánek neupravil. Jinak podle toho co tu čtu bych nejspíše volila návštěvu klinického psychologa.

janedv
8. srp 2021

@journals podivej, kazde dite je jine, na kazdeho plati neco jineho. Na nasi v podobnych situacich , nicmene mene vyhrocenych, plati to, co jsem napsala. Kazda vychovavame sve dite zpusobem, ktery nam vyhovuje a tady sdilime zkusenosti. Napsala jsem svoji, ty svoji, myslim, ze neni nutno nekoho shazovat jen proto, ze to delam jinak, nez ty.

madbetka
8. srp 2021

@journals U některých dětí to bez toho popisu, co se bude dít, moc nejde 🙂 Naše prostřední je přesně taková. Je pro mě jednodušší jí během pár minut upozornit, co se kdy bude dít a průběžně jí to připomínat, než pak řešit čtvrthodinový hysterák, protože je něco jinak, než ona myslela, že bude. Žádný zvláštní čas to nezabere, všechno to probíhá během normálního povídání si s dětmi. Ani to neznamená, že se člověk neustále ptá dítěte, co chce nebo nechce, natož aby se tím stále řídil.

lobella
autor
8. srp 2021

@martt nechodi uz dlouho, ted mela 2 tydny kasel rymu a byla unavena, tak chodilan na hodku, hodku a pul, vever i driv usinala, ale v chovani se to nijak neprojevilo

lobella
autor
8. srp 2021

Hoky a jak byste tedy resili placani, stipani mimina? Vysvetlovani nepomaha, dela to jen, aby na sebe upozornila, par dni zpet...hrajeme si vsichni 3 na posteli, starsi mladsi pusinkuje, ta se smeje a z niceho nic breci, koukam a starsi ji kousla do prstu az tam mela otisk....proc?jak to resit? Ja proste kousla starsi s vysvetlenim, ze toto se delat nesmi, ze to boli, mimco se branit nemuze, tak ho musim branit ja, ze starsi deti ji to vráti...jako od te doby nekousla, ale stoura nebo stipe porad, ma druhou stranu porad rika, jak segru miluje, objima ji, rika, ze ji musi chranit, protoze ona je velka, nosi ji hracky, ukazuje, ale vzapeti ji vsechny hracky zabavi, ze si s nimi chce hrat ona? 🤷

janina228
8. srp 2021

@lobella Nedělala bych to tak.. akorát tím podporuješ to,že bude mimčo víc a víc nemít ráda.. je to složitá situace, ale určitě tomu kousnutí nebo štípnutí musí něco předcházet. Starší je ještě malinká, ve 2,5 letech určitě nemůže chápat spoustu věcí - například že ty hračky co jí půjčí dostane zpátky..

lobella
autor
8. srp 2021

@janina228 toho se bojim taky, ale jak to tedy resit, kazdy jen rekne, ze fyzicky netrestat, ale nikdo neporadi, jak to tedy resit?

janina228
8. srp 2021

@lobella no já mám děti blíž u sebe, starší nikdy nenapadlo malé ublížit (v té době..teď si zatápějí furt 🙈). Jak jsem to dělala já - prostě starší jsem nevzala to,že tu byla první.. nemusela chápat,že mladší spí, mladší zrovna papá, zrovna brečí.. Neměla nikdy pocit,že miminko ji maminku vzalo..a neměla důvod ubližovat.

Strana
z4