icon

Jak zvládnout extrémně vzdorovité tříleté dítě?

7. led 2023

Ahoj jdu si sem pro radu a zároveň se vybrečet. Pokud se najde někdo kdo to celé přečte budu neskutečně vděčná. Mám syna, v květnu 2023 3 roky. Už týden co sd tyče režimu spaní je mimo režim. Odmítá spát jak odpoledne po obědě (vždy bez problémů sem tam křik ale do hodinky max spal) tak i klasický večer. Bohužel teď odmítá i odpoledne i večer a trvá to klidně i 5 hodin než se frajer uráčí spát. Nevím si rady jsem zničená. Směje se mi do obličeje a když dostane tzv výchovnou tak neúspěšně. Rve že ho to bolí ale ve vteřině jsme zas a opět tam kde jsme byli. Máme kvůli němu málo spánku nedá se to už vydržet. Chodí večer spát až pd půl noci a do té doby sním držet nás unavuje přítelkyně chodí do práce a spánek potřebuje. Bohužel díky špatným podmínkám je s námi v pokoji. Zkoušeli jsme i odpolední spánek vynechat aby večer kolem 7 už byl tuhý ale nic. Spánek jsme vynechali po obědě ale večer usl až o půl noci. Je strašně hyperaktivni není ani minuta klidu nedokáže ani u jídla sedět v jídelní stolicce je to šílené mám pocit že to psychicky přestávám zvládat jak i já tak přítelkyně. Jsme hlavně unavene. Zkoušíme po dobrém něco za něco jeho oblíbené věci atd a řekne jo dobře ale stejně nic strašně dělá naschvály a na nervy směje se do obličeje a když ho za něco potrestáme i slovně jen tak je konec světa a vzdoruje nám celé hodiny . Prosím nemáte někdo nějakou radu co s tomhle chováním dělat už máme myšlenky že ho dáme pryč je to opravdu neovladatelné. Celé dny chodí říká deme ven tak mu řekněme ano jdeme ven ale jakmile vyjdeme z bytu je kravál nechce chodit utíká a valí se po zemi kope nohama. Restaurace na oběd nepřipadá ani v úvahu. Rodina ani z jedné strany na občasnou pomoc a hlídání nefunguje.

Strana
z4
autor
9. led 2023

@megi89 taky jsme zkoušeli nechat v postýlce nic mu nedat ale místo toho se rozhodne ničit postýlku a když je z postýlky venku a nic mu nedám tak neustále rve nebo bere vysavač a do všeho triska dává pěsti

mdch91
9. led 2023

Myslim, ze by bylo dobre zajit k detskemu psychologovi. Pokud dite opravdu ma problemy se spankem a je hyperaktivni, muze mit ADHD a to je fakt beh na dlouhou trat (spis beh bez cile) a urcite budete potrebovat pomoc odborniku.
Ty pises jak policajt, takze pokud se tak i chovas k tomu diteti, tak bych se ale vubec nedivila, ze nebude poslouchat ani uplne zdravy dite. Fyzickym trestem muzes dite leda zlomit, ale nenaucis ho respektovat potreby ostatnich. ...myslim, ze ten psycholog by vam pomohl nahlizet na potreby ditete nezaujatyma ocima a ukazal by vam i jine cesty nez vynucovani si poslusnosti.

mdch91
9. led 2023

Kdybys byla 5 hodin v postylce, asi bys ji taky chtela rozlamat...

crejzy
9. led 2023

Je plno děti co ve 3letech přes den nepsí. Chodí do školky? Jinak bít ho pomůže ulevit vám, situaci to ale obecně zhorší. Pokud s tím opravdu chcete něco udělat ( mít vzájemně lepší vztah, aby vás poslouchal po dobrem) tak s tím hned přistaňte. Zajděte si k psychologovi ( vy) a hledejte řešení vaší konkrétní situace u něj.

kristyn86
9. led 2023

My byli se synem u psychologa ve 3 letech. Tak uz si pomalu klidne muzete zkusit u detske doktorky vyridit zadanku. A objednat se. Nekdy ty objednaci lhuty jsou dost dlouhe. Nebo jde i bez zadanky,kdyz si to zaplatite. Na diagnozu ADHD je asi jeste brzy. Ale uplne bwzne chovani to neni.
Jinak u nas prave moc neplati tresty. Hlavne dostat pres zadek. To mi i rikala nase specialni pedagozka,ze je ktatkodobe reseni. Nekdy je to jedine vychodisko,jak neco zastavit a na chvilku to zabere. Ale fakt jen ktatkodobe. U takto maleho bych zkusila odmenu neco ve forme jit si nalepit samolepku,dat razitko atd. Priste,co je hned.
Jo a asi vim,jak jste myslela,ze premyslite,ze byste ho daly pryc. Clovek uz je vyrizeny,tak to takto napuse a uz na to asi i pomysli. Jen jak to bylo napsane v tom uvodnim prispevku,tak jsem to nepochopila jako povzdech,ale prave takovyto,ze dam do utulku jako psa.Zde se ibcas takova individua vyskytnou.
Nevzdavejte to. Je to moc tezke,ale je jeste maly. Me vzdy radili laskavou duslednost. Ale vysledky budou videt za dlouho...

crejzy
9. led 2023

Ještě mě napadlo zda dodržujete spankovou hygienu? K večeři mu nedávat těžká jídla, žádné modre světlo před spaním ( TV) , samozřejmě žadný kofein. Naopak bych mu udělala lehký bylinkovy caj, tepla koupel a naučila ho si před spaním prohlížet knížku, číst mu.

honatko092
9. led 2023

Máme taky aktivního syna...bylo by dobré, kdyby autorka napsala, jak vypadá jejich běžný den, co dělají, kdo se synovi věnuje a jak. Já pak ráda napíšu náš běžný den a tipy, jak komunikujeme se synem (má 2,5 roku). Řeči o tom, že ho dáte pryč zkouším ignorovat, aby ses třeba dostala k nějaké radě. Doufám, že neplýtvám energii na trolla.

klokanka31
9. led 2023

A proč ho nutit spát odpoledne? V tomhle věku už spousta dětí spát nechce. Naše spí přes den jen občas, třeba 2x za měsíc, když je fakt unavená. A jsem za to ráda, když spí chvíli přes den, tak je schopná pak čumákovat do půlnoci 😣 A když přes den nespí, usne cca v 19-20 hodin. Zkoušíte mu vše vysvětlovat, a ne mu hned nadávat, přikazovat, dávat na zadek?

autor
9. led 2023

@mdch91 myslíte těch 5 hodin v noci ? Co tohle je zas a opět za komentář to jako tím obhajujete teď co ? Že v klidu spát nemusí může během měsíce zničit 3 postýlky a já co ? Mám se zabít nebo já nevím abych dostala chvíli odpočinku?

autor
9. led 2023

@crejzy televizí na spaní nemá jsme proti tomu večeři klasické pečivo salám ovocný čaj byl naučný bez problémů hodká trvala než usl a teď? Čekám i 5 hodin než se frajer uráčí usnout. Stačí mu jen 30 minut spánku za 24 hodin a funguje nonstop jsem z toho šíleně vyčerpaná brecim únavou

autor
9. led 2023

@klokanka31 i když spát nešel po obědě tak vydržel i tak do půl noci jsem z toho vyčerpaná

autor
9. led 2023

@klokanka31 vysvetlujeme i 5x v klidu a ukazujeme aby ty slova pochopil a stejně nic pak bohužel dostane na zadek

jancazao
9. led 2023

Nezlobte se na mě, ale vy o něm píšete jak o psovi. Tak asi bude nějaký problém, když nespí. Řešit to s lékařkou. Jak je na tom s mluvením? Řekne vám něco?
Jste 2, tak jeden den může ponocovat jedná, druhý den druhá. Ale hlavně to chce se uklidnit. Každé dítě je nervózní, když jsou nervózní rodiče.

klokanka31
9. led 2023

Podle mě bys měla zkusit psychologa. Jako psát tady jestli se máš zabít, abys měla odpočinek, to mi nepřijde už jako jen únava, ale něco horšího. A psát o 2 a půl letém klukovi že je frajer,nevím no...🤔 co budeš dělat až bude v pubertě?

jancazao
9. led 2023

Pokud dvouleté dítě pláče a nemůže spát, tak bych ho mazlila vzala k sobě do postele a ne abych ho zavřela do klece (postýlky)

autor
9. led 2023

@jancazao když se to děje v noci ze spaní špatný sen tak ano ale ne Když má jít spát je po večeři okoupany a začne se vztekat a pistet protože šel spát

marketa11112
9. led 2023

Nespani dítěte nepochopi nikdo, kdo to nezazil. Ja sveho syna miluji, delam pro nej první posledni, ale nevyspala jsem se uz osm let (stejně tak muj manzel). V poslední dobe se snazime obcas utect se synem mimo místnost, kde usina ten druhy. Ale podari se to malokdy. To dítě je tak hlucne a rychle, ze proste vzbudi vsechny. Nejvíce chranime mladší dceru. Syn spal do roka jen na mem tele, pote pevne přitiskly ke me. V samostatne posteli neusne do ted ( je mu osm), neustale vyzaduje neci přítomnost a pozornost, po mem odchodu z jeho blízkosti je okamzite vzhuru, usina pozde, vstava brzy. Nekdy toho mame plne kecky. Ale nezbyva, nez vydrzet a prizpusobit se.

klokanka31
9. led 2023

A co si s ním zalézt do postele, něco mu vyprávět, číst tu pohádku? Prostě aby nebyl nucený jít sám do postele? To by ho nezklidnilo?

victress
Autor odpověď smazal
victress
9. led 2023

pokud spí 30 minut za 24 hodin, tak to není normální, aby to vydržel dlouhodobě, nemyslím si, že to dělá schválně, ale prostě je něco špatně z neurologického hlediska a vy musíte zjistit, co to je...objednat se k odborníkovi je 5 minut po 12...jak bylo psáno výše, okamžitě žádanku a objednat se...až na to přijdete a Dr nasadí vhodnou medikaci, uleví se vám i chlapečkovi, ale modlete se, aby na to léky byly...

klokanka31
9. led 2023

@victress Zase pokud by opravdu spal tak málo,tak by to snad už řešili ne?🤨

autor
9. led 2023

@klokanka31 nemyslím si že je něco špatně po zdravotní stránce spíše když už tak bych se z meho pohledu klanela k adhd které dle dr se přesněji diagnostikuje až je dítě starší. Bohužel je pravda že mu stačí i těch nových 30 minut spánku a on dokáže fungovat xy hodin dál je to šílené. Jsem unavena hodně a to je nad mé síly přítelkyně chodí do práce pomáhá jak se dá ale taky to nejde pořád vždyť i ona potřebuje odpočinek

autor
9. led 2023

@klokanka31 odpoledne neměl odpolední spánek. Vstával klasicky v 7 ráno pak v 7 večer šel spát byl unavený. Usl chvíli porval ale spal do 30 minut. Vzbudil se v 9 a usl do 8 hodiny. No od té 9 do cca půl 4 ráno nespal nevím zda nespal i déle jelikož po 3 hodině sem už nemohla a usla sem z vyčerpanosti takže pak už nevím co se s ním dělo

klokanka31
9. led 2023

A v noci spí kolik hodin?

kristyn86
9. led 2023

Jako moje deti taky dost ozijou,kdyz usnou treba v aute na 20 minut. Poradne se s odbornikem. I kdyby to bylo ADHD,tak at vam nekdo pomuze nastavit hranice,mantinely,rad,pravidla. Bez toho to u takovychto deti nejde. A myslet na to,ze 2,5 lete dite to nedela naschval..I dalsi ruzne rady. Nevim odkud jste,ale my se synem chodime do poradny ke specialni pedagozce. Plus detsky psycholog.

autor
9. led 2023

@klokanka31 jak kdy. Někdy vůbec někdy celou noc někdy pár hodin ale poslední týden dva už je to šílené. Ještě 2 týdny zpět měl odpolední spánek i normálně večer chodil spát a vše bylo ok nechápu co se teď děje. Ale ta dva týdny jsou tak šílené že mi to přijde jako věčnost

autor
9. led 2023

@klokanka31 chodíval spát v 7. V 6 večeře hygiena atak dále a do půl 9 většinou spal a od té půl 9 vždy spaval celou noc až do 6 - 7 ráno. Někdy o hodinu méně když třeba usl později ale ten spánek měl v pořádku.

autor
9. led 2023

@klokanka31 ono se nám stávalo i 2x do měsíce třeba že vstal o půl noci a usínal nad ránem kolem 4 hodiny ráno ale to se dalo přežít ale teď je ten spánek šíleny už týden skoro dva

klokanka31
9. led 2023

A není u vás nějaká změna? Že by to prožíval tímhle způsobem?🤔

autor
9. led 2023

@klokanka31 nevím o ničem prostě to z ničeho nic takto nastalo

Strana
z4