icon

Jak zvládnout první měsíc na mateřské, když je miminko hodně náročné?

25. kvě 2026

Ahoj, jsem čerstvě na mateřské a náš malý má 3 týdny a je hodně náročný, často pláče a spí jen krátce. Jsem z toho dost vyčerpaná a nejistá, jestli dělám věci správně. Zkoušela jsem různé režimy i rady z internetu, ale zatím bez větší změny. Jak jste zvládly začátky vy a co vám nejvíc pomohlo? Děkuju za podporu.

Strana
z4
elie456
4. čer 2026

Vykašlat se na vše co není životně důležité, at někdo uvaří nebo si jídlo objednat
A ležet s mimcem, kojit, mazlit se … vazne kdyz spí mimco tak spat taky :D
Ono se to srovná 🍀❤️ držte se

pavlinkaaa87
4. čer 2026
@suzanna123

@pavlinkaaa87 prosím tě, nemel... Jesle od 6 měsíců jsou sice v některých zemích běžné, ale ČR opravdu není jediná země na světě, kde to tak není. Další věc je, že v těch zemích, kde to běžné je, to rodiče zpravidla nedělají proto, že by to považovali za tak supr věc, ale proto, že prostě nemají jinou volbu. A ano, samozřejmě, že to funguje a ty děti se na to adaptují - co jim taky jiného zbývá, že... Ale fakt to není pro to miminko ideál a ani nic, po čem by většina rodičů toužila. Pokud tobě to takhle vyhovovalo, OK, já nemám potřebu soudit rodičovství někoho jiného, ale doporučila bych ti vytáhnout hlavu ze zadku a pak třeba zjistíš, že tvůj způsob fakt není ten jediný správný a že existuje spousta pádných důvodů, proč to nedělat...

@suzanna123 já si vytáhla hlavu ze zadku, uvědomila si, že 3 letá rodičovská je anomálie se spoustou nevýhod a zařídila si jesle od půl roku a můžu to jen doporučit

j.a.n.i
5. čer 2026
@pavlinkaaa87

@suzanna123 já si vytáhla hlavu ze zadku, uvědomila si, že 3 letá rodičovská je anomálie se spoustou nevýhod a zařídila si jesle od půl roku a můžu to jen doporučit

@pavlinkaaa87 Jasně, takže jsi jednu anomálii nahradila jinou s ještě většími nevýhodami a celému okolí to cpeš jako naprosto úžasnou variantu.

izz76
5. čer 2026
@pavlinkaaa87

@drep okolo 8. měsíce mívají děti separační krizi, takže ideální, pokud chodí do jeslí, je aby začaly okolo 6. měsíce, protože během separační krize jsou už na jesle zvyklé. Píšu to z vlastní zkušenosti, ale bude ještě dlouho trvat, než to v Česku pochopíme, radši budeme podporovat mámy, ať jsou 3 roky doma až do úplného psychického vyčerpání

@pavlinkaaa87 V Česku už máme naštěstí toto za sebou,doba kdy se kojenci brali od maminky a strkali do jeslí už dávno pominula, naštěstí. Pro každého není chodit do práce středobod vesmíru, vlastní dítě je mnohem víc. Kamarádky nebo příbuzné mám žijící na různých místech po Evropě,Rakousko,Švédsko,Anglie,Německo a nikdo nedal takhle malé dítě do jeslí. Nejdriv ve dvou letech a jen na pár hodin.

pavlinkaaa87
5. čer 2026
@izz76

@pavlinkaaa87 V Česku už máme naštěstí toto za sebou,doba kdy se kojenci brali od maminky a strkali do jeslí už dávno pominula, naštěstí. Pro každého není chodit do práce středobod vesmíru, vlastní dítě je mnohem víc. Kamarádky nebo příbuzné mám žijící na různých místech po Evropě,Rakousko,Švédsko,Anglie,Německo a nikdo nedal takhle malé dítě do jeslí. Nejdriv ve dvou letech a jen na pár hodin.

@izz76 v Česku máme kvůli nedostupným jeslím největší pay gap kvůli ztrátě kvalifikace. Netřeba dávat dítě na celý den do jeslí, stačí na půl dne, ale čím dříve, tím lépe, protože jednak nepřijdu o kontakt s prací, jednak si dítě lépe zvykne, ideálně před separační krizí asi v osmém měsíci. Pro každého není celodenní péče o dítě středobodem vesmíru, protože nechce vypadnout z oboru, který mnoho let studoval

drep
5. čer 2026
@pavlinkaaa87

@izz76 v Česku máme kvůli nedostupným jeslím největší pay gap kvůli ztrátě kvalifikace. Netřeba dávat dítě na celý den do jeslí, stačí na půl dne, ale čím dříve, tím lépe, protože jednak nepřijdu o kontakt s prací, jednak si dítě lépe zvykne, ideálně před separační krizí asi v osmém měsíci. Pro každého není celodenní péče o dítě středobodem vesmíru, protože nechce vypadnout z oboru, který mnoho let studoval

@pavlinkaaa87 znovu, tohle je falešná dichotomie. Nestrčila jsem půlroční do jeslí, přesto jsem nevypadla ze svého oboru, na který jsem jak roky studovala, tak roky držela, abych byla opravdu dobrá. Tohle není jenom panna - orel, možností je mnohem víc. A ne, neplatí čím dřív, tím líp.

somalicats
5. čer 2026
@drep

@pavlinkaaa87 znovu, tohle je falešná dichotomie. Nestrčila jsem půlroční do jeslí, přesto jsem nevypadla ze svého oboru, na který jsem jak roky studovala, tak roky držela, abych byla opravdu dobrá. Tohle není jenom panna - orel, možností je mnohem víc. A ne, neplatí čím dřív, tím líp.

@drep Ztráta času, téhle to nevysvětlíš, že se dá nevypadnout z procesu, aniž bychom děti strkaly v šesti měsících do jeslí denně na půl dne.

drep
5. čer 2026
@somalicats

@drep Ztráta času, téhle to nevysvětlíš, že se dá nevypadnout z procesu, aniž bychom děti strkaly v šesti měsících do jeslí denně na půl dne.

@somalicats nesnáším lidi, co neuměj argumentovat a jen dokolečka melou nesmysly, to je prostě můj kryptonit. Ale máš recht, je to marný, je to marný, je to marný.

pavlinkaaa87
5. čer 2026
@somalicats

@somalicats dá se, ale s pomocí jeslí je to nejjednodušší

suzanna123
5. čer 2026
@pavlinkaaa87

@pavlinkaaa87 jasně, zejména, pokud je ti zájem dítěte u zadku 👏

izz76
6. čer 2026
@pavlinkaaa87

@pavlinkaaa87 Co mas porad s tou prací… Vzdyt v práci clovek stráví tak velkou část života, proc si raději neužít to krátké období kdy je dítě malé. Ja se dětem věnovala podle jejich potřeb a mezi 2-3 rokem dozrály do fáze, že chtěly do kolektivu a zvládly to úplně s přehledem. Taky jsem šla do práci dřív než po 3 letech,ale protože mě potřebovali a bylo to na jeden den v týdnu, s dítětem byl manžel. Mam štěstí na zaměstnání které mě baví,ale i tak jsou u mě na prvním místě úplně jiné věci. Kdybych měla neomezené finance, pracuju minimálně,nebo vůbec. Je plno jiných zajímavějších činností kterým bych se věnovala.

drep
6. čer 2026
@izz76

@pavlinkaaa87 Co mas porad s tou prací… Vzdyt v práci clovek stráví tak velkou část života, proc si raději neužít to krátké období kdy je dítě malé. Ja se dětem věnovala podle jejich potřeb a mezi 2-3 rokem dozrály do fáze, že chtěly do kolektivu a zvládly to úplně s přehledem. Taky jsem šla do práci dřív než po 3 letech,ale protože mě potřebovali a bylo to na jeden den v týdnu, s dítětem byl manžel. Mam štěstí na zaměstnání které mě baví,ale i tak jsou u mě na prvním místě úplně jiné věci. Kdybych měla neomezené finance, pracuju minimálně,nebo vůbec. Je plno jiných zajímavějších činností kterým bych se věnovala.

@izz76 tohle ale není univerzálně povinné nastavení všech žen. Já jsem opačný typ a být doma tři roky by pro mě byla smrt. Navíc můj obor se za ty tři a půl roku (protože správná těhotná je přece od počůrání testu na neschopence protože má mocinky stresující práci) se změní k nepoznání. Po třech letech a víc letech se do něj člověk vrátí na úrovni absolventa a na naší klinice je jediná doktorka, která tu pauza zvládla celkem dohnat, ostatní nikdy nepřekročily stín rezidenta, ačkoliv mají atestaci.
Nikoho do práce chodit nenutím, jesle pro půlroční neschvaluju, ale zase to stavět jakože kdo není doma, tak se dětem nevěnuje, je kravina. A ano, pracovat budeme cca 40let. Takže když budeš doma 4 roky, je to desetina a ano, to se na schopnostech projeví.

j.a.n.i
6. čer 2026
@drep

@izz76 tohle ale není univerzálně povinné nastavení všech žen. Já jsem opačný typ a být doma tři roky by pro mě byla smrt. Navíc můj obor se za ty tři a půl roku (protože správná těhotná je přece od počůrání testu na neschopence protože má mocinky stresující práci) se změní k nepoznání. Po třech letech a víc letech se do něj člověk vrátí na úrovni absolventa a na naší klinice je jediná doktorka, která tu pauza zvládla celkem dohnat, ostatní nikdy nepřekročily stín rezidenta, ačkoliv mají atestaci.
Nikoho do práce chodit nenutím, jesle pro půlroční neschvaluju, ale zase to stavět jakože kdo není doma, tak se dětem nevěnuje, je kravina. A ano, pracovat budeme cca 40let. Takže když budeš doma 4 roky, je to desetina a ano, to se na schopnostech projeví.

@drep A s vice detmi to bude i vic jak ta desetina.

j.a.n.i
6. čer 2026
@izz76

@izz76 No, mit neomezené finance, zak taky nepracuju... Ale jelikož je neomezené nemám a pracovat musim, tak si zas kvuli 3 letum jen doma nenechám ujet profesní vlak, protože ta moje prace nas pak musí minimálně dalsich 25 let zivit a čím lepší postavení v te praci budu mit, tim lepe skloubim praci a rodinu i po tom magickem tretim roce zivota ditete.

somalicats
6. čer 2026
@pavlinkaaa87

@pavlinkaaa87 Nejjednodušší pro osobu, jíž jsou potřeby dítěte u zadku. My, co se o potřeby dětí zajímáme, to dokážeme vyřešit tak, aby to bylo win-win pro všechny.

somalicats
6. čer 2026
@izz76

@izz76 Jsou profese, kde pokud z ní na 3 roky vypadneš, tak už ji nedoženeš. Respektive doženeš, ale to by pak znamenalo zase ty děti upozadit, jen o pár let později. V mém oboru je to stejně jako u @drep, vidím to na kolegyních, které si tu pauzu fakt daly, po deseti letech, kdy se jim pak už nepovedlo se posunout ani o píď, jsou na prahu vyhoření. Na druhou stranu vrznout dítě do zařízení každý den od 6 měsíců je druhý extrém.

drep
6. čer 2026
@j.a.n.i

@drep A s vice detmi to bude i vic jak ta desetina.

@j.a.n.i jo, v reálu je to obvykle těch 6 - 7 let, čili skoro pětina. I já oceňuju, že jsem si díky časnému návratu udržela nějakou exkluzivitu. Jsem šťastná matka, ale jsem taky šťastná, že díky časnému návratu jsem furt respektovaný odborník, který si aspoň trochu může určovat podmínky…

izz76
6. čer 2026
@drep

@drep To ja chápu,ze jsou profese kde neni možné vypadnout na tři roky. U takových profesích jsou,ale matky schopné si zaplatit chůvu a jistě pracuji jen na částečný úvazek. Vzdyt píšu,ze jsem taky nebyla mimo praci cele tři roky. Moje dcera má ted malé miminko a pracuje par hodin týdně doma,kdyz mimi spí, nebo se mu věnuje táta,nebo třeba ja jezdím s kočárkem. Mezi tím byt 3 roky bez prace, nebo šoupnout půl roční dítě do jeslí je dost možnosti.

j.a.n.i
6. čer 2026
@drep

@j.a.n.i jo, v reálu je to obvykle těch 6 - 7 let, čili skoro pětina. I já oceňuju, že jsem si díky časnému návratu udržela nějakou exkluzivitu. Jsem šťastná matka, ale jsem taky šťastná, že díky časnému návratu jsem furt respektovaný odborník, který si aspoň trochu může určovat podmínky…

@drep Jojo. Na druhou stranu chapu, ze pokud ma někdo profesi s defacto nulovou perspektivou růstu a ještě je celkem lehce nahraditelný, tak si chce užít ty 3 až 7 let, protože on tu pozici na urcovani podminek mit nebude ani s kratsi pauzou.

pavlinkaaa87
6. čer 2026
@suzanna123

@pavlinkaaa87 jasně, zejména, pokud je ti zájem dítěte u zadku 👏

@suzanna123 zájem dítěte není nervózní máma, která je 3 roky izolovaná doma, ani málo vydělávající máma s nekvalifikovanou prací

pavlinkaaa87
6. čer 2026
@somalicats

@pavlinkaaa87 Nejjednodušší pro osobu, jíž jsou potřeby dítěte u zadku. My, co se o potřeby dětí zajímáme, to dokážeme vyřešit tak, aby to bylo win-win pro všechny.

@somalicats že je 6 měsíční dítě v jeslich nespokojené je český mýtus

pavlinkaaa87
6. čer 2026
@j.a.n.i

@izz76 No, mit neomezené finance, zak taky nepracuju... Ale jelikož je neomezené nemám a pracovat musim, tak si zas kvuli 3 letum jen doma nenechám ujet profesní vlak, protože ta moje prace nas pak musí minimálně dalsich 25 let zivit a čím lepší postavení v te praci budu mit, tim lepe skloubim praci a rodinu i po tom magickem tretim roce zivota ditete.

@j.a.n.i mě práce baví, doufám že nikdy nepůjdu do důchodu a pracovala bych i s neomezenými financemi

pavlinkaaa87
6. čer 2026
@izz76

@izz76 co máš pořád s nepřetržitou péčí o dítě do 3 let, jsou i jiné důležitější věci, třeba práce co mě baví, která navazuje na obor co jsem roky studovala

izz76
6. čer 2026
@pavlinkaaa87

@izz76 co máš pořád s nepřetržitou péčí o dítě do 3 let, jsou i jiné důležitější věci, třeba práce co mě baví, která navazuje na obor co jsem roky studovala

@pavlinkaaa87 Ne nejsou důležitější věci než vlastní dítě.Malé je pár měsíců, v práci strávíš 40 let. A na co myslíš,že jednou budeš vzpomínat až budeš stará,jak jsi pěkně pracovala? Půlroční kojenec nemá co dělat v jeslích,což ale neznamená že matka nemůže částečně pracovat.

eviicka
6. čer 2026
@pavlinkaaa87

@pavlinkaaa87 a co ty máš pořád s tou nervózní matkou. Jsou i ženy (a v mém okolí většina), které to doma s dětmi baví. A vůbec to neznamená, že se dále nerealizují a že pak dají dítě ve třech letech do instituce na celý den.

Jinak jsi hezky rozproudila diskuzi, ale úplně mimo původní téma... protože se mi nezdá, že by nějakou ženu v šestinedělí mohla uspokojit myšlenka, že za pět měsíců půjde k tomu všemu ještě do práce a bude pak "už konečně zase happy".

somalicats
6. čer 2026
@pavlinkaaa87

@somalicats že je 6 měsíční dítě v jeslich nespokojené je český mýtus

@pavlinkaaa87 Ale jdi ty. Jak dlouho a v jakém zahraničí jsi žila a máš srovnání? Nebo jsi jen taková ta kecka, co si někde přečetla něco na těch internetech a má to jako neoddiskutovatelný fakt? 😀 Btw. dřív se taky neřešila například analgezie u novorozenců, protože se myslelo, že novorozenec necítí bolest... a kolikrát se s tím, že novorozené mládě přece nic necítí, nevnímá, nepamatuje si svoje potřeby setkávám i teď. Tahle diskuse je toho zářným příkladem.
@drep vidíš, už jsem se taky zapojila. A zase se odpojím, jdu si užívat volný víkend s dětmi.

pavlinkaaa87
7. čer 2026
@somalicats

@pavlinkaaa87 Ale jdi ty. Jak dlouho a v jakém zahraničí jsi žila a máš srovnání? Nebo jsi jen taková ta kecka, co si někde přečetla něco na těch internetech a má to jako neoddiskutovatelný fakt? 😀 Btw. dřív se taky neřešila například analgezie u novorozenců, protože se myslelo, že novorozenec necítí bolest... a kolikrát se s tím, že novorozené mládě přece nic necítí, nevnímá, nepamatuje si svoje potřeby setkávám i teď. Tahle diskuse je toho zářným příkladem.
@drep vidíš, už jsem se taky zapojila. A zase se odpojím, jdu si užívat volný víkend s dětmi.

@somalicats v Belgii, tam běžně chodí děti do jeslí už od 3 měsíců, a funguje to, a traumatizovaní nejsou. České dojmy a mýty že 3 letá rodičovská je správně jsou úplně mimo, stejně jako srovnání jeslí a operace bez anestezie

pavlinkaaa87
7. čer 2026
@izz76

@pavlinkaaa87 Ne nejsou důležitější věci než vlastní dítě.Malé je pár měsíců, v práci strávíš 40 let. A na co myslíš,že jednou budeš vzpomínat až budeš stará,jak jsi pěkně pracovala? Půlroční kojenec nemá co dělat v jeslích,což ale neznamená že matka nemůže částečně pracovat.

@izz76 důležité je obojí, dítě i smysluplná práce, a jesle dopoledne a částečný úvazek umí výborně zařídit obojí. Půlroční kojenec v jeslích je z mé i belgické zkušenosti úplně v pohodě. Máma, která řeší jen dítě a nic jiného, se snadno dostane do jiného světa, kde se nepracuje a těžko pak bude dobrá máma. Jinak doufám, že v práci strávím i více než 40 let a ano, budu na ni určitě ráda vzpomínat, protože výsledky mé práce již teď používá mnoho lidí

pavlinkaaa87
7. čer 2026
@eviicka

@pavlinkaaa87 a co ty máš pořád s tou nervózní matkou. Jsou i ženy (a v mém okolí většina), které to doma s dětmi baví. A vůbec to neznamená, že se dále nerealizují a že pak dají dítě ve třech letech do instituce na celý den.

Jinak jsi hezky rozproudila diskuzi, ale úplně mimo původní téma... protože se mi nezdá, že by nějakou ženu v šestinedělí mohla uspokojit myšlenka, že za pět měsíců půjde k tomu všemu ještě do práce a bude pak "už konečně zase happy".

@eviicka moje odpověď není mimo téma, já byla domluvená již před porodem s manželem, že chci asi půl roku po porodu pracovat a vyhledané jesle, takže jsem během šestinedělí neměla depku, jak to budu 3 roky zvládat

suzanna123
7. čer 2026
@pavlinkaaa87

@suzanna123 zájem dítěte není nervózní máma, která je 3 roky izolovaná doma, ani málo vydělávající máma s nekvalifikovanou prací

@pavlinkaaa87 ne, zájem dítěte je máma, která ho miluje a pečuje o něj. A hádám, že většina žen do mateřství jde s tím, že je to do nějaké míry omezí, ale zase se jim to vynahradí tím, co jim dá miminko. A jo, pokud je pro někoho k nepřečkání i pár měsíců nebo má na prvním místě kariéru, tak asi i ta instituce je pro dítě lepší, ale znova - věř nebo ne, většina žen to tak nemá. A hádám, že i autorka tohohle dotazu je nešťastná ne proto, že by se prcka chtěla zbavit, ale proto, že je miminko nespokojené a bojí se, jestli něco nedělá špatně. A znova - ono to není buď 6 měsíců, nebo 3 roky, jak se nám tu manipulativně snažíš vnutita jak už ti holky opakovaně psaly, ani to není 3 roky doma, nebo jesle, ale to je evidentně zbytečné ti vysvětlovat, protože buď to nejsi schopná pochopit, nebo ses rozhodla to ignorovat 🙄

Strana
z4