Jak zvládnout první měsíc na mateřské, když je miminko hodně náročné?
Ahoj, jsem čerstvě na mateřské a náš malý má 3 týdny a je hodně náročný, často pláče a spí jen krátce. Jsem z toho dost vyčerpaná a nejistá, jestli dělám věci správně. Zkoušela jsem různé režimy i rady z internetu, ale zatím bez větší změny. Jak jste zvládly začátky vy a co vám nejvíc pomohlo? Děkuju za podporu.
@pavlinkaaa87 Můžu se zeptat, co jsi dělala ,když dítě v noci nespalo třeba kvůli bolavým zoubkům ? Dala jsi ho i tak ráno do jestlí ,i když co nejvíc potřebovalo,byla blízkost mámy ? Fakt mě to zajímá.
@prosincovemimi nikdy mi nepřišlo, že by děti tak moc nespaly kvůli zubům, aby nemohly do jeslí. Dítě nemusí být nepřetržitě s mámou, prostě bylo ráno cestou do jeslí s manželem, a odpoledne a večer se mnou, všem to vyhovovalo
@prosincovemimi nikdy mi nepřišlo, že by děti tak moc nespaly kvůli zubům, aby nemohly do jeslí. Dítě nemusí být nepřetržitě s mámou, prostě bylo ráno cestou do jeslí s manželem, a odpoledne a večer se mnou, všem to vyhovovalo
@pavlinkaaa87 tak myslim, že některým dětem je líp v jeslích
@pavlinkaaa87 Jasne, takze prelozeno, kaslu na dite, hlavne ze jsem v pohodice ja...
@j.a.n.i není potřeba podřizovat dítěti úplně vše. nevhodná poznámka, jen kvůli tomu že jsem pracovala už s malým dítětem, jak je to všude kromě Česka běžné
@pavlinkaaa87 tak myslim, že některým dětem je líp v jeslích
@lis6 ano, mnoho 2 letých by radši do jeslí, než být doma s nervózní uřvanou mámou, které z mnohaleté izolace doma už hrabe. já díky jeslím na své děti nikdy neječela, díky tomu, že jsem byla vyklidněná z práce
@lis6 ano, mnoho 2 letých by radši do jeslí, než být doma s nervózní uřvanou mámou, které z mnohaleté izolace doma už hrabe. já díky jeslím na své děti nikdy neječela, díky tomu, že jsem byla vyklidněná z práce
@pavlinkaaa87 Jestli jde do jeslí dvouleté nebo půlroční dítě je sakra velký rozdíl.
A ne, fakt bych nebyla v psychické pohodě, kdybych půlroční miminko odložila do jeslí a viděla ho jen večer 🤦♀️
Kdybych byla znovu prvorodička, koupila bych si thermomix a zaplatila jednou týdně paní na úklid, nákup bych naklikala na rohlíku. A pak jen mazlit miminko 😊 Ty první týdny jsou opravdu těžké, fakt jo.
@j.a.n.i není potřeba podřizovat dítěti úplně vše. nevhodná poznámka, jen kvůli tomu že jsem pracovala už s malým dítětem, jak je to všude kromě Česka běžné
@pavlinkaaa87 no, jednak to není nevhodná poznamka, ale pouze reakce na to, cos napsala ty a druhak to rozhodně neni kvůli praci, ale kvůli tomu, co tu píšeš.
@pavlinkaaa87 no, jasně, když si je nekde odlozila, tak nebylo na koho jecet, že. Ono se da nejecet na deti i bez toho, že je v pul roce odlozis nekam, kde se u nich střídá hejno cizich lidi.
Tak ono není ideální bejt doma zavřená do 3 let dítěte, ale není ideální muset od půl roku do práce, dítě celý den v jeslích. Hraní s ostatními dětmi začíná dítě praktikovat mezi 3 a 4 rokem. Později dětský kolektiv vyloženě vyžaduje.
Úplně ideální by bylo aby mohlo být dítě s matkou v kolektivu různě starých dětí v počtu do 15 a matka by při tom mohla pracovat. Aby byla dostupná, ale v povzdálí
@pavlinkaaa87 no, jasně, když si je nekde odlozila, tak nebylo na koho jecet, že. Ono se da nejecet na deti i bez toho, že je v pul roce odlozis nekam, kde se u nich střídá hejno cizich lidi.
@j.a.n.i my Češky jsme expertky na odmítání jeslí a popisování slovy jako odložit dítě, strčit dítě, vrazit dítě. Přitom všude krom Česka jsou jesle běžné a mají tu velkou výhodu, že ženy, které studovaly, nevypadnou z oboru a svoji kvalifikaci nezapomenou. Což má pozitivní vliv na celou rodinu. Ale my v Česku radši budeme vyhazovat peníze z daní za 3 letou rodičovskou, jesle nepodpoříme a bude brečet že pay gap v tom lepším případě, v tom horším případě složitější odchod od partnera v případě domácího násilí
@j.a.n.i my Češky jsme expertky na odmítání jeslí a popisování slovy jako odložit dítě, strčit dítě, vrazit dítě. Přitom všude krom Česka jsou jesle běžné a mají tu velkou výhodu, že ženy, které studovaly, nevypadnou z oboru a svoji kvalifikaci nezapomenou. Což má pozitivní vliv na celou rodinu. Ale my v Česku radši budeme vyhazovat peníze z daní za 3 letou rodičovskou, jesle nepodpoříme a bude brečet že pay gap v tom lepším případě, v tom horším případě složitější odchod od partnera v případě domácího násilí
@pavlinkaaa87 No, úplně bych netvrdila, že je všude v Evropě běžné dávat dítě od nějakého necelého půl roku do jeslí...
Plus na to, aby žena nevypadla z oboru nemusí dávat dítě od půl roku do jeslí, to jenom ty máš pocit, že je potřeba jeden extrém nahradit druhým.
@pavlinkaaa87 tohle jsou strašný kecy. Jsem člověk s opravdu náročnou, dynamicky se vyvíjející profesi, kterou miluju a která se nedá dělat remote. A vracela jsem se brzy, když bylo dceři 8 měsíců na pár hodin týdně. Ale ne, nedala bych půlroční dítě do jeslí. Takhle malé dítě z toho neprofituje. Je to znouzectnost, když se matka vrátit do práce musí a nemá finance na jinou variantu. Ale ne, není to nic skvělého pro dítě.
Jako opravdu existuje celá plejáda možností, jak skloubit dítě a práci, ale dát půlroční do jeslí je stejně nezdravej extrém jako být s ním nonstop 4 roky doma
@pavlinkaaa87 tohle jsou strašný kecy. Jsem člověk s opravdu náročnou, dynamicky se vyvíjející profesi, kterou miluju a která se nedá dělat remote. A vracela jsem se brzy, když bylo dceři 8 měsíců na pár hodin týdně. Ale ne, nedala bych půlroční dítě do jeslí. Takhle malé dítě z toho neprofituje. Je to znouzectnost, když se matka vrátit do práce musí a nemá finance na jinou variantu. Ale ne, není to nic skvělého pro dítě.
Jako opravdu existuje celá plejáda možností, jak skloubit dítě a práci, ale dát půlroční do jeslí je stejně nezdravej extrém jako být s ním nonstop 4 roky doma
@drep okolo 8. měsíce mívají děti separační krizi, takže ideální, pokud chodí do jeslí, je aby začaly okolo 6. měsíce, protože během separační krize jsou už na jesle zvyklé. Píšu to z vlastní zkušenosti, ale bude ještě dlouho trvat, než to v Česku pochopíme, radši budeme podporovat mámy, ať jsou 3 roky doma až do úplného psychického vyčerpání
@drep okolo 8. měsíce mívají děti separační krizi, takže ideální, pokud chodí do jeslí, je aby začaly okolo 6. měsíce, protože během separační krize jsou už na jesle zvyklé. Píšu to z vlastní zkušenosti, ale bude ještě dlouho trvat, než to v Česku pochopíme, radši budeme podporovat mámy, ať jsou 3 roky doma až do úplného psychického vyčerpání
@pavlinkaaa87 já taky píšu z vlastní zkušenosti a jak sis jistě přečetla, nepíšu nic o tom, že by ženský měly být doma do tří let a do úplněho psychického vyčerpání. Ale stojím si za tím, že pro půlroční dítě je nejhorší možnost. Varianta ideál je vystřídání rodičů, event. Stabilní chůva nebo nějaká pidiskupinka o pár dětech v duchu idey sousedského hlídání. Separačku může mít dítě kdykoliv, nijak ji “nezmírní” chození do jeslí.
@pavlinkaaa87 já taky píšu z vlastní zkušenosti a jak sis jistě přečetla, nepíšu nic o tom, že by ženský měly být doma do tří let a do úplněho psychického vyčerpání. Ale stojím si za tím, že pro půlroční dítě je nejhorší možnost. Varianta ideál je vystřídání rodičů, event. Stabilní chůva nebo nějaká pidiskupinka o pár dětech v duchu idey sousedského hlídání. Separačku může mít dítě kdykoliv, nijak ji “nezmírní” chození do jeslí.
@drep pokud jde dítě do jeslí v 6 měsících, tak v jeslích separačku z mojí zkušenosti prostě nemá a díky tomu nijak netrpí, za mě nejlepší možnost pro celou rodinu
@drep pokud jde dítě do jeslí v 6 měsících, tak v jeslích separačku z mojí zkušenosti prostě nemá a díky tomu nijak netrpí, za mě nejlepší možnost pro celou rodinu
@pavlinkaaa87 kolik dětí jsi takto "odchovala"?
@pavlinkaaa87 na statistickém vzorku svých několika dětí vyvozuješ závěry pro ostatní děti? Chápeš, že je to blbost, že?
@pavlinkaaa87 no, nema, protože uz davno rezignovalo, stejně jako ji nemaji mimina z kojenaku. Ovšem o tvrzeni, ze diky tomu netrpi, se da celkem pocuybovat.
@pavlinkaaa87 no, nema, protože uz davno rezignovalo, stejně jako ji nemaji mimina z kojenaku. Ovšem o tvrzeni, ze diky tomu netrpi, se da celkem pocuybovat.
@j.a.n.i protože tyhle děti si separační ůzkost odbydou už v tom půlroce 😬
@j.a.n.i hloupé očerňování jeslí, které vede jen k nižší zaměstanosti a nižší psychické pohodě českých matek a u samoživitelek ještě ke znásobení jejich problémů. Jesle jen dopoledne jsou zcela nesrovnatelné s kojeňáky, když má dítě odpoledne a večer a o víkendu celý den k dispozici rodiče
@j.a.n.i protože tyhle děti si separační ůzkost odbydou už v tom půlroce 😬
@suzanna123 ne, prostě jim přijde normální že jdou občas do jeslí a pak jsou úplně v pohodě, když jdou do školky
@j.a.n.i hloupé očerňování jeslí, které vede jen k nižší zaměstanosti a nižší psychické pohodě českých matek a u samoživitelek ještě ke znásobení jejich problémů. Jesle jen dopoledne jsou zcela nesrovnatelné s kojeňáky, když má dítě odpoledne a večer a o víkendu celý den k dispozici rodiče
@pavlinkaaa87 hele jsi troll nebo si fakt myslíš, že takhle uvažuje 6 měsíční dítě?🤣
@pavlinkaaa87 na statistickém vzorku svých několika dětí vyvozuješ závěry pro ostatní děti? Chápeš, že je to blbost, že?
@drep není, měly to tak moje děti v jeslích, i ostatní děti co tam chodily s nimi, zkušenost hlídacích tet, fungovalo to tak všem. Nejhůř si zvykaly děti ve školce, které do 3 let nikam nechodily a najednou musely být ve školce celý den
@pavlinkaaa87 kolik dětí jsi takto "odchovala"?
@somalicats 3 a všechny v pohodě, neměly žádné problémy si zvyknout ve školce ani později komunikovat se svým okolím
@pavlinkaaa87 hele jsi troll nebo si fakt myslíš, že takhle uvažuje 6 měsíční dítě?🤣
@drep 6 měsíční dítě o tom asi moc neuvažuje, ale rozhodně mu to nijak zvlášť nevadí, protože si zvyká postupně. Narozdíl od dětí, které jsou 3 roky doma s nervózní mámou, které z 3 leté rodičovské hrabe a pak jdou najednou do školky na celý den. Troll nejsem, trollí, ale bohužel realita je česká 3 letá rodičovská, která jinde ve světě není, protože nesmyslně motivuje ženy, aby 3 roky nepracovaly
@drep 6 měsíční dítě o tom asi moc neuvažuje, ale rozhodně mu to nijak zvlášť nevadí, protože si zvyká postupně. Narozdíl od dětí, které jsou 3 roky doma s nervózní mámou, které z 3 leté rodičovské hrabe a pak jdou najednou do školky na celý den. Troll nejsem, trollí, ale bohužel realita je česká 3 letá rodičovská, která jinde ve světě není, protože nesmyslně motivuje ženy, aby 3 roky nepracovaly
@pavlinkaaa87 jsi jak kolovrátek🙈 po tisící, protože zjevně neumíš číst: já nejsem zastánce ženy tři roky doma, ani jsem to sama nepraktikovala. Ale mezi dát půlroční do jeslí a tři roky být doma je široké spektrum možností, jak pracovat a přesto respektovat dětské potřeby.
@pavlinkaaa87 prosím tě, nemel... Jesle od 6 měsíců jsou sice v některých zemích běžné, ale ČR opravdu není jediná země na světě, kde to tak není. Další věc je, že v těch zemích, kde to běžné je, to rodiče zpravidla nedělají proto, že by to považovali za tak supr věc, ale proto, že prostě nemají jinou volbu. A ano, samozřejmě, že to funguje a ty děti se na to adaptují - co jim taky jiného zbývá, že... Ale fakt to není pro to miminko ideál a ani nic, po čem by většina rodičů toužila. Pokud tobě to takhle vyhovovalo, OK, já nemám potřebu soudit rodičovství někoho jiného, ale doporučila bych ti vytáhnout hlavu ze zadku a pak třeba zjistíš, že tvůj způsob fakt není ten jediný správný a že existuje spousta pádných důvodů, proč to nedělat...
@somalicats 3 a všechny v pohodě, neměly žádné problémy si zvyknout ve školce ani později komunikovat se svým okolím
@pavlinkaaa87 No vidíš, já 5. Každé moje dítě mělo separačku jindy. Se všemi dětmi jsem pracovala, dělám obor, kdy si nemohu dovolit vypadnout z procesu, a představ si, bez jeslí 😉. Plus nevím, z kolika zahraničních zemí máš osobní zkušenost, ale jesle nejsou tou nejlepší volbou a ten, kdo odmítá jesle, není zároveň ten, kdo by strávil doma 4 roky s dítětem v kuse 😉. Jdeš z extrému do extrému a extrémy nejsou dobré.

@j.a.n.i mezi výhody jeslí patří zejména větší psychická pohoda mámy a větší rovnost v péči o dítě, proto jsou v Evropě kromě Česka jesle běžné
@pavlinkaaa87 Jasne, takze prelozeno, kaslu na dite, hlavne ze jsem v pohodice ja...