icon

Jak zvládnout první měsíc na mateřské, když je miminko hodně náročné?

25. kvě 2026

Ahoj, jsem čerstvě na mateřské a náš malý má 3 týdny a je hodně náročný, často pláče a spí jen krátce. Jsem z toho dost vyčerpaná a nejistá, jestli dělám věci správně. Zkoušela jsem různé režimy i rady z internetu, ale zatím bez větší změny. Jak jste zvládly začátky vy a co vám nejvíc pomohlo? Děkuju za podporu.

lis6
25. kvě 2026

Nejvíc mi pomohl manžel 😉
Často bývá miminko tak od 14 dnů do 3 měsíců hodně uplakané. Nemusí to tak být, některé děti pláčou méně, některé propláčou rok. Je dobré zkoušet leccos, ale nemusí pomoct nic jen to přežít.
Pokud miminko spí v kočárku, je dobré jej někomu svěřit (podle stáří a odolnosti matky, parnerovi, své mámě, tchýni, dědečkum, tetičkám, kamarádkám, náhodnému kolemjdoucímu) a jít se vyspat. To je základ.
Pokud v kočáře nespí, ale toleruje, nebo nebrečí tak že by modralo viz předchozí bod.
Mimo tuto jen spát a kojit. Manžel či babička ať uvaří. To jsem třeba jako prvorodička nevěděla a pořád řešila,co bych měla a neměla.

pavlinkaaa87
25. kvě 2026

Vydržet, s partnerem se dělit o péči, najít si práci na částečný úvazek, dítě od půl roku na dopoledne do jeslí, tak aby do jeslí vodil partner a ty jsi vyzvedávala a nemít z toho výčitky. Je normální se o péči dělit, nevypadnout z práce a není normální se 3 roky izolovat doma

kristyn86
25. kvě 2026
@pavlinkaaa87

Vydržet, s partnerem se dělit o péči, najít si práci na částečný úvazek, dítě od půl roku na dopoledne do jeslí, tak aby do jeslí vodil partner a ty jsi vyzvedávala a nemít z toho výčitky. Je normální se o péči dělit, nevypadnout z práce a není normální se 3 roky izolovat doma

@pavlinkaaa87 A za me zase neni normalni strkat pulrocni dite do jesli. Kazdy ma jine priority. Navic,pokud mi dite napr. v noci nespalo,tak predstava,ze mam podavat jeste nejaky pracovni vykon...Ale je mi jasny,ze tobe urcite spalo,protoze ho nikdy nebolelo brisko,nerostly zuby,nechtelo se v noci kojit.

kaml24
25. kvě 2026

Vydržet, vše je jen "období". Bude líp, uvidíte. Přeju hodně síly.

andelka
25. kvě 2026

Udělat si pohodu a nechat si pomoct. Neřešit věci mimo, přijmout, že v šestinedělí se vše točí kolem miminka a je to kolotoč kojení, přebalování, kocarkovani.. Byt hodná sama na sebe, rozmazlovat se.

j.a.n.i
25. kvě 2026

@anonym_autor Jestli je to první, tak nic neřešit a jen se věnovat mimču... Jídlo si můžeš objednat, a bordel doma nemá nožičky a neuteče... Můžeš se válet s mimčem, ono taky bude klidnější a spokojenější, když bude u tebe.

pavlinkaaa87
25. kvě 2026
@kristyn86

@pavlinkaaa87 A za me zase neni normalni strkat pulrocni dite do jesli. Kazdy ma jine priority. Navic,pokud mi dite napr. v noci nespalo,tak predstava,ze mam podavat jeste nejaky pracovni vykon...Ale je mi jasny,ze tobe urcite spalo,protoze ho nikdy nebolelo brisko,nerostly zuby,nechtelo se v noci kojit.

@kristyn86 zakladatelko, přesně těmito radami, pověrami a dojmy se nenech odradit. My jsme měli všechny děti od půl roku na několik dopoledne v jeslích a velmi to prospělo celé rodině. Dětem to nijak neuškodilo, většinu času prospaly, já jsem nevypadla z práce a manžel se zapojoval od začátku - nebyla příležitost si zvyknout, že jeden z partnerů je na plný úvazek doma

eternitka
25. kvě 2026

@anonym_autor Moje dcera byla dost náročné miminko. Breku ubývalo časem, normálně spát začala až v roce a 2 měsících po nočním odstavu. Na žádný zázračný fígl jsem za celou dobu nepřišla, dcera ke všemu prostě musela dozrát. Ale zpětně vidím, že jsem se o hodně energie i nervů připravila právě tou usilovnou snahou nějaký fígl najít. (držela jsem např. extrémní a asi i úplně zbytečnou dietu kvůli možným potravinovým alergiím) Takže moje rada zní dělat naprosté minimum a o nic se nesnažit 😀
Brzy to bude lepší 👍

kakba
25. kvě 2026

Abych se nezblaznila, nechala jsem dite tatkovi nebo babicce a vypadla jsem. Dcera prvni rok byla opravdu narocna, mela jsem co delat, abych ji nevyhodila z okna ci neudusila polstarem, takze jsem ne naucila neskakat kolem ni pri kazdym zakriceni. Nehledala bych figle, naucila bych se s tim zit a udelala to tak, aby to bylo prijemny tobe i miminku.

reeeza
25. kvě 2026

Mě nejvíc pomohlo začít si věřit jako máma. I přes pláč miminka prostě najít v sobě klidný stabilní místo do kterého se v mysli uchýlím když špunt pláče. Zpomalím, zklidním se, intuitivně ho chňapnu buď pevněji nebo míň pevně, někdy houpu jindy spíš dělám uklidňující zvuk...každé mimi na něci zabere 🙂...a on se po čase k tomu mému klidu přidá. Nejhorší je snažit se ho co nejrychleji utišit, různě měnit polohy, zmatkovat a stresovat se tím že to nejde.
Zkusila bych i nosit v šátku.

kiitaa
Včera v 05:25

Satek, nositko, hojdavak.. u druhyho me to zachranilo, nebyl na kocarek asi do 10mesicu. Myslet na to, ze to ted bude jen par mesicu a pak zase bude vsechno jinak, tak pokud mas moznost, tak proste nachystat na gauc jidlo, piti, knizku, ovladac, telefon, pokud u tebe usne u kojeni, tak taky odpocivat - nic jinyho ted proste nemusis, nez se nejak sehrajete. Pokud spi v kocarku dobre a mas moznost, tak soupnout komukoliv a pokud ne, tak jit ven, pustit neco do usi, koupit si kafe. Casto mi bylo lip, kdyz jsem vypadla, i kdyz treba jen chodit po sidlisti. Navarit si na vic dni dopredu, objednat taky neni nic spatnyho. Vsechno se postupne zlepsi, ze si ani nevsimnes 🙂

kayty
Včera v 06:37

Moje starší byla náročné miminko. Řev a bolení v podstatě do 5. měsíce. Kroutila se i z vody, co jsem vypila kvůli pitnému režimu.

NIC nečíst, neřešit. Splehni se na sebe, poslouchej miminko. Ono cítí ten stres, nepohodu maminky a reaguje i tím pláčem a vlastním nepohodlím. Existují šátky, nosítka, hojdavaky ... navázat na sebe a máš volné ruce. Poděl se s péčí, pokud to jde, s jinými. Dej kočár prarodičům, manželovi ... užij si volnou chvilku. Ono chvíli trvá než se to sehraje, sedne si to. Hlavně pokud je to první dítě.
Nepořádek počká, jídlo se dá dneska objednat, nákup taky. Za mě to tak nebylo. Snad jen ten rozvoz jídla.

izz76
Včera v 19:17
@pavlinkaaa87

@kristyn86 zakladatelko, přesně těmito radami, pověrami a dojmy se nenech odradit. My jsme měli všechny děti od půl roku na několik dopoledne v jeslích a velmi to prospělo celé rodině. Dětem to nijak neuškodilo, většinu času prospaly, já jsem nevypadla z práce a manžel se zapojoval od začátku - nebyla příležitost si zvyknout, že jeden z partnerů je na plný úvazek doma

@pavlinkaaa87 Neumím si představit,moje děti na mě byly v půl roce závislé,byly kojené,neuměly beze mě usnout,nevím co by dělaly v jeslích s cizíma lidma. Nevím proč bych marnila čas někde v práci,zatímco moje miminko pláče v jestlích. Pracuju celý život,tolik let stráví člověk prací,proč si nedopřát čas s vlastním dítětem.

izz76
Včera v 19:20

@anonym_autor Pokud usne v kočárku,využít manžela,rodinu a poslat je vozit.

pavlinkaaa87
Včera v 20:10
@izz76

@pavlinkaaa87 Neumím si představit,moje děti na mě byly v půl roce závislé,byly kojené,neuměly beze mě usnout,nevím co by dělaly v jeslích s cizíma lidma. Nevím proč bych marnila čas někde v práci,zatímco moje miminko pláče v jestlích. Pracuju celý život,tolik let stráví člověk prací,proč si nedopřát čas s vlastním dítětem.

@izz76 já si zas neumím představit, že bych byla 3 roky mimo práci a jen se starala o dítě a jsem ráda za manžela, který to nevyzadoval. Dětem se nic nestalo, v jeslích byly jen dopoledne, většinu času spaly, špatné vzpomínky nemají. Obavy jsou zbytečné

andrejnova91
Včera v 20:46

Pomohl manžel, rodina. Babička šla s mimčem na procházku, přivezla uvařené jídlo, to bylo skvělé.

neonka91
Dnes v 07:00

Rozumím a chápu a asi je nejlepší nechat čas plynout a dělat věci jak přicházejí. Je to velká změna a hodně věcí je o zvyku.. vše bude dobré a sedne si to. Jsou lepší období a těžší..

j.a.n.i
Dnes v 09:55
@pavlinkaaa87

@izz76 já si zas neumím představit, že bych byla 3 roky mimo práci a jen se starala o dítě a jsem ráda za manžela, který to nevyzadoval. Dětem se nic nestalo, v jeslích byly jen dopoledne, většinu času spaly, špatné vzpomínky nemají. Obavy jsou zbytečné

@pavlinkaaa87 No, ona je spousta dalsich variant mezi 3 roky doma a staráním se jen o dítě a strčením půlročního mimina na každý den do jeslí.

pavlinkaaa87
Dnes v 11:10
@j.a.n.i

@pavlinkaaa87 No, ona je spousta dalsich variant mezi 3 roky doma a staráním se jen o dítě a strčením půlročního mimina na každý den do jeslí.

@j.a.n.i samozřejmě, částečný úvazek a dítě v jeslich jen některé dopoledne třeba. Všechno je lepší, než být s dítětem 3 roky doma, nebo 6 let se 2 dětma

suzanna123
Dnes ve 13:08
@pavlinkaaa87

Vykašlat se na režimy a klidně většinu času ležet s miminkem a kojit ho, kdykoliv se nechá. Když jsem ležela přes den s miminkem, tak vydržel spát mnohem déle - občas si zkontroloval, že jsem s ním a pak pokračoval ve spaní. Hlavně se nestresuj, že nemáš, navařeno, uklizeno atd. Jednak jste na dítě i domácnost dva, za druhé, ono si to časem sedne a budeš zvládat oboje, teď jsou jiné priority.
@pavlinkaaa87 nespletla sis diskuzi? Tady se řeší třítýdenní miminko...

oplatecka
Dnes ve 14:06
@pavlinkaaa87

@pavlinkaaa87 To jsou opravdu rady 🤦‍♀️ Zažila jsi někdy extra nespavé dítě? Dokážeš si představit, že se ti miminko budí co půl hodiny, jsi totálně vyčerpaná, unavená, a pak normálně funguješ v práci? Ne každý má dítě, které spí...

oplatecka
Dnes ve 14:12

@anonym_autor Měla jsem velmi náročné a nespavé miminko, prakticky celý první rok prvorozeného mám v mlze. Neměla jsem prostor uvařit, poklidit, nic. Jídlo mi vozil manžel. Malý byl hodně uplakaný, přes den spal jen v jedoucím kočárku, v noci se pořád budil. Doporučuju hodně odpočívat, neřešit nic okolo. Manžel si bral miminko po práci do kočárku a já jsem si trošku odfrkla.
Časem se to zlepší, někdy jsou ty začátky hodně těžké.

j.a.n.i
Dnes v 15:06
@pavlinkaaa87

@j.a.n.i samozřejmě, částečný úvazek a dítě v jeslich jen některé dopoledne třeba. Všechno je lepší, než být s dítětem 3 roky doma, nebo 6 let se 2 dětma

@pavlinkaaa87 No, nevidím jediný duvod, proc by dite v jeslich od pul roku mělo byt lepší, než když s nim bude mama doma do 3 let... Naopak, pokud to není existenční nutnost, tak jakykoliv jiny model je lepsi, než dite os pul roku v jeslich

pavlinkaaa87
Dnes v 15:07
@suzanna123

Vykašlat se na režimy a klidně většinu času ležet s miminkem a kojit ho, kdykoliv se nechá. Když jsem ležela přes den s miminkem, tak vydržel spát mnohem déle - občas si zkontroloval, že jsem s ním a pak pokračoval ve spaní. Hlavně se nestresuj, že nemáš, navařeno, uklizeno atd. Jednak jste na dítě i domácnost dva, za druhé, ono si to časem sedne a budeš zvládat oboje, teď jsou jiné priority.
@pavlinkaaa87 nespletla sis diskuzi? Tady se řeší třítýdenní miminko...

@suzanna123 byla jsem domluvená s manželem ještě před porodem, že od půl roku věku dítěte budeme hledat jesle. A když bylo dítěti několik týdnů, věděla jsem, že nebudu muset být doma 3 roky a za půl roku budu moct do práce a byla jsem v pohodě

suzanna123
Dnes v 18:22
@pavlinkaaa87

@suzanna123 byla jsem domluvená s manželem ještě před porodem, že od půl roku věku dítěte budeme hledat jesle. A když bylo dítěti několik týdnů, věděla jsem, že nebudu muset být doma 3 roky a za půl roku budu moct do práce a byla jsem v pohodě

@pavlinkaaa87 to je hrozně moc super, ale s tím dotazem to absolutně nesouvisí 🙄