icon

Jak zvládnout scény malých dětí při čištění zubů?

6. črc 2025

Zdravím, také vám dělají děti hrozné scény při čištění zubů? Dcera 15m, a je to teda boj. Šíleně řve, až se kolikrát dusí, zkusila jsem už i několik kartáčku, ve 13 měsících u zubaře mi doporučila kartáček Curaprox, ten malinký, kdy s ním krásně vyčistím každý zub opravdu pečlivě. Jenomže to nejde :zed: začne mě kopat, štípat, celým tělem ji musím držet a čistit zuby, kouše mi do kartáčku až ji několikrát tekla i krev. Už si nevím rady, zuby má všechny a všechny venku. Dbám na to, aby měla 2× denně zuby vyčištěné, ale tohle je peklo, a vzpírá se tak že je stejně nevyčistim pořádně. :( Nevíte proč tohle dělá, myslíte že jí to bolí? Nebo prostě jen nechce a proto dělá takové scény? Děkuju mockrát…

klokanka31
6. črc 2025

Abys jí tímhle akorát neudělala blok k čištění zubů...

krtcice
6. črc 2025

Je to jen období. Moje nejstarší dcera to měla taky a taky v tomto věku. Trvalo to asi 3 týdny. Nicméně já jí odmítala udělat blok, takže jsem nečistila násilím, jakože bych ji držela nebo tak. Prostě nechtěla, tak jsem to nechala být. Za ty 3 týdny ji to přešlo tak rychle, jak to začalo. Teď je jí 13 a všechny zuby jak předtím mléčné, tak teď druhé jsou zdravé. Žádné následky to nemělo.

sigyn
6. črc 2025

U nás se to vždycky podobalo čištění zubů divokému lvovi, kterého předtím někdo plácl po zadku. Takže jsme ho vždycky drapli, vyčistili, co se dalo a nechali pár vteřin řvát. Po minutě už to bylo dobrý, další den kolikrát bez problémů, pak zase bylo období kdy to bez "boje" nešlo. Trvalo to zhruba půl roku. Blok nemá, ted čistí pěkně, sám bez scén.

martulka88
6. črc 2025

Malý taky nechtěl čistit zuby a jej scény. Odmítali jsme, aby měl blok. Nejen, že si vybral kartáček, ale pak jsme najeli na pohádku a u toho čistit. A to nás zachránilo. Radši, ať u toho kouká na pohádku, než aby měl blok. Kolikrát čistím i bez pohádky.

cherie24
6. črc 2025

Starší dcera to taky dělala. Já teda žádný možný blok neřešila, jako kdyby jí měli zuby spravovat, tak je to rozhodně 1000x horší, než minuta čištění zubů ... Fakt mi nepřijde dobrý nápad nechat dítě se špinavými zuby, protože ta cena zákroků a stres u zubaře a narkózy kvůli opravě zubů, nestojí za to. Jedno vrtání už má za sebou a druhé jí čeká, kdybych ji ty zuby nečistila vůbec, má zkaženou většinu zubů. 🤦 Vždycky jsem se snažila po dobrém, když nechtěla, následovalo holt zakleknutí. Docela fajn je kartáček od Phillips s tou aplikací na mobil. Případně se prodávají i menší sonické kartáčky pro malinké děti. Hezky svítí, mají obrázky, to děti vždycky zaujalo. 🙂 Snažila jsem se jí zaujmout vším možným i nemožným. Někdy to bylo lepší, někdy nechtěla stejně, někdy to zabralo na pár týdnů, pak jí to omrzelo a zas byla scéna večer co večer. Žádný blok nemá, na čištění se Sparkly se těší ráno i večer teď už jako starší, ale teror to byl hrozný a dlouhodobý. 🙃 U mladší jsem tohle nezažila ani jednou.

mishka87
6. črc 2025

Klukovi je deset a sw zubama je boj pořád. U nás to období nepřešlo. I když zubařka doporučovala zakleknout a zuby násilím vyčistit, já to odmítala. Nicméně u nás nic nepomohlo. Ani po dobrém, ani po zlém. Ani sonický kartáček nebo úplatky. Vždy to vydržel maximálně týden a pak zase výmluvy jako "jsem unavený" nebo "to je ztráta času ".

klokanka31
6. črc 2025

Ještě že moje Eliška problémy nikdy nedělala. Vždycky když jsem si čistila zuby já, šla se mnou, nejdřív jen koukala, pak chtěla kartáček pro plyšáky, a nakonec si začala čistit zuby taky. Vždycky se po mě opičila, takže si hezky čistila i zadní zuby, stejnou dobu jako já. Já jen vždycky zkontrolovala.

jana5382
6. črc 2025

Já zpívám u čištění zoubků písničky. Syn (2 roky) řekne si kterou chce zazpívat, tak já zpívám a on drží 😀

biciklissie
6. črc 2025

U nás boj byl i dcery i u syna. U dcery to přešlo dřív. Zuby čistím bez výjimky, přes to nejede vlak. Kdyz to nejde po dobrém, tak prostě zakleknu. Kdyz kouse do kartacku, tak z boku zmáčknu čelist a donutím otevřít pusu. Prostě zuby se čistit musí, bez diskuze. Nevezmu si na triko zbytečné kazy a vrtání. Syn je taky trvdohlava hlava, ale uz docela chápe výběr mezi tím, vyčistit zuby dobrovolně nebo násilím.

dendy88
6. črc 2025

Prostřední dcera s tím taky jako malá měla problémy,to byl boj . Jeden ji držel , druhý čistil. Zkoušeli jsme vše možný . Trvalo to podle mě docela dlouho, pamatuji si to doteď 😄. Nejstarší a nejmladší docela v pohodě, ne že by je to bavilo ,ale ty neskutečný scény naštěstí nebyli.

alice180
6. črc 2025
@klokanka31

Ještě že moje Eliška problémy nikdy nedělala. Vždycky když jsem si čistila zuby já, šla se mnou, nejdřív jen koukala, pak chtěla kartáček pro plyšáky, a nakonec si začala čistit zuby taky. Vždycky se po mě opičila, takže si hezky čistila i zadní zuby, stejnou dobu jako já. Já jen vždycky zkontrolovala.

@klokanka31 to určitě zakladatelce významně pomohlo

87pavlina
6. črc 2025

Nejsem toho zastánce,ale při čištění pouštím pohádky na telefonu ( od nějakých 18 měsíců) a od té doby si nechá krásně vyčistit zuby a skončily boje.

martinka_33
6. črc 2025

Ja nevim k čemu tohle je... Nenutila jsem zadny dítě, nejstarsi by me beztak zakousla 😅 A ted v deseti letech si čistí zuby pečliveji než já. U tech batolat jde beztak nejvic o ten navyk "nebudu zit se spinavou pusou".

martinka_33
6. črc 2025
@klokanka31

@klokanka31 presne tak to ma nejmladší, ta napodovuje ségru, takze uz chtela i mezizubni kartacek, takze ji s mezizubakem segra nekdy zuby vyčistí, protoze to mala jeste neumi, ale jinak je dobra. Horsi je, ze napodobuje i lumparny 🙄 A dnes si chtela oholit fousy jako to dela tatinek, takze si porezala pusu 😭

martinka_33
6. črc 2025
@biciklissie

U nás boj byl i dcery i u syna. U dcery to přešlo dřív. Zuby čistím bez výjimky, přes to nejede vlak. Kdyz to nejde po dobrém, tak prostě zakleknu. Kdyz kouse do kartacku, tak z boku zmáčknu čelist a donutím otevřít pusu. Prostě zuby se čistit musí, bez diskuze. Nevezmu si na triko zbytečné kazy a vrtání. Syn je taky trvdohlava hlava, ale uz docela chápe výběr mezi tím, vyčistit zuby dobrovolně nebo násilím.

@biciklissie to ke docela k zamysleni, protoze vychovne placnout pres ruku, aby dite vedelo ze nema sahat nekam kde si muze ublizit, to je týrání, to se proste musi vysvetlit, ale nasilim otevirat tlamicku, aby nahodou na nejakym zoubecku nezustal kiusicek necistoty, to je ok... Divná doba 🤔

cherie24
6. črc 2025
@martinka_33

Ja nevim k čemu tohle je... Nenutila jsem zadny dítě, nejstarsi by me beztak zakousla 😅 A ted v deseti letech si čistí zuby pečliveji než já. U tech batolat jde beztak nejvic o ten navyk "nebudu zit se spinavou pusou".

@martinka_33 tak to rozhodně není pravda. Nejde vůbec jen o návyk! Jde o to, že jakmile se rozjedou problémy s mléčnými zuby, tak na ně už rovnou navazují problémy s druhými zuby. Dětem můžou růst druhé zuby už rovnou zkažené. Každý člověk i každé dítě má jinou kazivost zubů. To že u vás to vyšlo, tak gratuluji, ale jiným dětem může rodič tímto zadělat problémy na celý život. Žádné týrání, ale nutná záležitost. Kolem máme několik takových maminek, které se přeci nebudou prát s dětmi a týrat je a pak řešily narkózu a opravy x zubů. 2 děti přímé příbuzné a zákrok je vyšel přes 20 tisíc a dítě museli uspávat. Takže super přístup, že maminky nechtěly udělat dětem trauma čištěním zubů ... 👌🙂 Už dávno je pryč tenhle názor, že mléčné zuby se neřeší a nejsou důležité. To už je vyvrácený přežitek v moderním zubařství.

martulka88
7. črc 2025
@cherie24

@martinka_33 tak to rozhodně není pravda. Nejde vůbec jen o návyk! Jde o to, že jakmile se rozjedou problémy s mléčnými zuby, tak na ně už rovnou navazují problémy s druhými zuby. Dětem můžou růst druhé zuby už rovnou zkažené. Každý člověk i každé dítě má jinou kazivost zubů. To že u vás to vyšlo, tak gratuluji, ale jiným dětem může rodič tímto zadělat problémy na celý život. Žádné týrání, ale nutná záležitost. Kolem máme několik takových maminek, které se přeci nebudou prát s dětmi a týrat je a pak řešily narkózu a opravy x zubů. 2 děti přímé příbuzné a zákrok je vyšel přes 20 tisíc a dítě museli uspávat. Takže super přístup, že maminky nechtěly udělat dětem trauma čištěním zubů ... 👌🙂 Už dávno je pryč tenhle názor, že mléčné zuby se neřeší a nejsou důležité. To už je vyvrácený přežitek v moderním zubařství.

@cherie24 Přesně tak. Naše zhbařka upozorňovala, že nejvíce se kazí 5 a je potřeba mezizubní, pokud už k sobě zuby naléhají. Bohužel náš mrňous u ní nechce otevřít pusu, takže ještě zuby nezkoukla (stydí se a je to palice, tak snad pomůže školka). Ale zuby se musí čistit. Naštěstí u nás funguje pohádka a když čistím já, kolikráa ani ta nejede a nechá si vyčistit pusu. Ono je fajn dětem ukazovat i to, že my si je čistíme.

pakeros
7. črc 2025

I u nás byli scény u staršího ne tolik jako u mladšího ještě pár měsíců zpátky jsem čistila násilím.Synovi skoro 4 roky.Proste neexistuje nečistit zuby.Sama mam problémy se zuby.Blok neblok casem si proste zvyknul a uz nedělá scény.

eliss232
7. črc 2025

Často prý pomáhá zapojit dítě víc do procesu, třeba mu dát vybrat kartáček, pastu, nebo nechat, ať si nejdřív zkusí zuby čistit samo a pak to rychle dokončit. Někdo u toho zpívá písničku, hraje divadýlko s plyšákem nebo používá přesýpací hodiny. Důležité je asi i to, aby z toho nebyl stres na obou stranách... když je to pokaždé boj, tak to dítě ten odpor jen utvrzuje.
Hodně maminek taky říká, že kolem dvou let se to často začne trochu lámat, děti víc chápou, co a proč se děje. Tak držím palce, ať se to u vás co nejdřív zlepší. 🙏

biciklissie
7. črc 2025
@martinka_33

@biciklissie to ke docela k zamysleni, protoze vychovne placnout pres ruku, aby dite vedelo ze nema sahat nekam kde si muze ublizit, to je týrání, to se proste musi vysvetlit, ale nasilim otevirat tlamicku, aby nahodou na nejakym zoubecku nezustal kiusicek necistoty, to je ok... Divná doba 🤔

@martinka_33 Já to nikomu nevnucuji. Je tu široké spektrum přístupů a můj je, že jsou věci, které se prostě musí. A je moje povinnost to zajistit. Nedokážu si představit, že moje dítě má zubu plnou kazů a můžu za to já, že jsem čekala, až k tomu děti samy dozrají.

martinka_33
7. črc 2025
@cherie24

@cherie24 moje maminka byla asi pokrokova kdyz mam ze skolkoveho veku vzpominky jak mi cistila zuby, nenavidela jsem to i kdyz jsem se s ni neprala receno dnesnim jazykem mam z toho trauma 😭 NIKDY a za zadnou ceny takovy trauma svym detem nebudu zpusobovat. Jsou ceci, ktere chreji proste trochu času. Nejstarsi to trvalo dele ale o to poctiveji si zuby cisti ted, prostřední ma trochu tendenci peci o zuby odflakovat, moc ho nebavi mezizubni kartacky, ale ani ja si s nimi zuby necistim pokazde, nekdy taky jen prejedu pusu sonickym kartackem, takze i jeho nechavam. Naopak me vyraci u nejstarsi ze kdy rano nestiha, tak radsi nesnida ale cas stravenej v koupelne odmita zkratit.

j83
7. črc 2025

Čistíme u pohádky, mají to rovnou jako večerníček před spaním

somalicats
7. črc 2025
@martinka_33

@cherie24 moje maminka byla asi pokrokova kdyz mam ze skolkoveho veku vzpominky jak mi cistila zuby, nenavidela jsem to i kdyz jsem se s ni neprala receno dnesnim jazykem mam z toho trauma 😭 NIKDY a za zadnou ceny takovy trauma svym detem nebudu zpusobovat. Jsou ceci, ktere chreji proste trochu času. Nejstarsi to trvalo dele ale o to poctiveji si zuby cisti ted, prostřední ma trochu tendenci peci o zuby odflakovat, moc ho nebavi mezizubni kartacky, ale ani ja si s nimi zuby necistim pokazde, nekdy taky jen prejedu pusu sonickym kartackem, takze i jeho nechavam. Naopak me vyraci u nejstarsi ze kdy rano nestiha, tak radsi nesnida ale cas stravenej v koupelne odmita zkratit.

@martinka_33 Pokud máš děti, které kazivostí netrpí, tak budou mít minimum kazů i tomu "nečištění" navzdory. Já mám vrozenou vadu skloviny, v dětství se mi zuby kazily hodně a protože tyhle "pokrokové" názory tenkrát nebyly ani u zubařů, tak mám dnes plomb plnou hubu a na systém čištění tak, aby se mi zuby nekazily, jsem si musela najet systémem pokus omyl. Díky tomu se mi zuby nekazily ani během těhotenství, a že těch těhotenství sakra bylo. Všechny svoje děti jsem navykala na sahání do tlamičky od prvního prořízlého zubu a možná i díky tomu se mi povedlo výrazně minimalizovat to období, kdy si zuby nechtěly čistit. Plus si čistím zuby současně s dětmi, takže ony vidí, jak se to dělá, zkouší to samy a já pak dočišťuju (u starších jsem dočišťovala). Tohle patří k základním hygienickým návykům a chci, aby to děti ovládaly odmala. Druhorozená má teď rovnátka, kde ta péče je ještě o to náročnější, a díky tomu to zvládá.

Nicméně s těmi traumaty motáš dohromady hrušky a jablka. Bití dětí není nutné, čištění zubů ano, takže když mi moje nejmladší aktuálně čtyřletá občas šprajcovala, tak jsem jí ty zuby taky dočistila s přidržením papuly. Dneska mi stojí na dočišťování zubů děcka frontu a je to na pohodu.

Pro autorku: zkus cokoli - pohádky, písničky, vlastní příklad, čištění plyšákovi a když nic nepomůže, tak holt dočistit s mírnou fixací. O zuby se starat musí, to je bez debat.

terss
7. črc 2025

Mame s dcerou stejny problem. Ma 14 měsíců a scény dělá šíleně, zubařka mi rikala, ze to casem přejde. Za me je teda nepřípustný zuby kvuli tomu nečistít, takže si musi časem navyknout.

hanka_12345
7. črc 2025
@klokanka31

Abys jí tímhle akorát neudělala blok k čištění zubů...

@klokanka31 ja to delala taky "nasilim" , rev hroznej. Ted ma 7 a na zuby si pamatuje, ze se musi cistit. Kolikrat rano kdyz obstaravam mladsiho tak jde a sam od sebe si je vycisti 😉

t3r1
8. črc 2025

U nás to bylo také, ale jen na krátkou dobu a jen u jednoho sviště. Myslím, že jsem toho prostě nechala a začala si vedle ni ty zuby čistit sama a pak si u zrcadla říkala, jak se cítím líp a že mi hezky voní z pusy a tak :D Takže to začala opičkovat. Ale nebylo to hned. Napadá mě, co kdyby čistil někdo jiný než vy? Manžel nebo i třeba sourozenci navzájem? Neříkám, že to bude kvalitní čistka, ale furt lepší než nic...

michaela666
8. črc 2025

Já si připadala jak idiot, ale od 2 let jsme na YouTube našli nějakou písničku o zubaři a jak tam ty děti tančili a u toho si čistili zuby, tak chtěla taky.
Stála u umyvadla na schodku , prvně jsem si je vyčistila já a pak si nechala při písničce a koukání na video vyčistit zuby ona - samozřejmě matka musela zpívat a tancovat jako ty děti. 🫣😀

Ještě teď občas broukám písničku "pan doktor Zub". 😀

A od 3 let zabral sonický kartáček a aplikace v mobilu, kde za vyčištěné zuby dostane odměnu a tím krmí a fintí příšerku.

pampelina18
8. črc 2025

Ne a ani by to nezkusil....

nelly_strokova
9. črc 2025

U dcery jednu dobu pomohl “sonický” kartáček Bob a Bobek. Ona si čistí zuby s ním a já jí čistím normálním kartáčkem. Teď už je to teda zase o něco horší (16 měsíců), ale pořád to jde, spíš mi hlavně kouše kartáček. Každopádně prostě čistím, i když se jí to nelíbí a nemyslím si, že z toho má trauma. Vždy, když řeknu, že jdeme čistit zuby, tak běží a dělá vrr (napodobuje ten sonický kartáček). 😂