Jak zvládnout vegetariánství dítěte v nízkém věku?
Mám otázku na rodiče dětí, co se staly v nízkém věku vegetariány z etických důvodů, jak to doma řešíte?
Neřeším vůbec, že bych nutila jíst maso, to je na něm a plně respektuji, že maso jíst nechce. Zatím aspoň ji vejce a pije mléko, bojím se, že až zjistí realitu mléčných farem, nebude už chtít ani mléčné výrobky.
Spíš mi jde o to okolo, Jak vyvážit vaření pro celou rodinu. Jak to je u vás? Přizpůsobujeme se tomu jednomu, nebo se snažíte o jídla, která se dají včas odebrat? Nevím, jak se k tomu postavit, protože hodně jídel začíná tak, že se udělá vývar. Zatím balancuji, ale už mě to unavuje neustále vařit xy chodů, hlídat si vývary...
Od jakého věku necháváte dítě, aby si jídlo připravovalo samo?
Ségra se stala vegetariánkou asi v patnácti letech... postupně jsme omezovali maso všichni, takže klasická masová jídla byla třeba jedno až dvě za týden, kdy si segra dala přílohu a salát, zbytek jsme jedli všichni.
Do čeho reálně dáváš vývar? krom polévky? většinou jde místo něj snadno dát voda, ne? nebo zeleninový vývar/bujon (třeba u rizota)
@cilkat polévky, omáčky, rizoto. Polévky dělám ke každému jídlu, omáčky jíme taky dost.
@anonym_autor V těch polévkách fakt jde nahradit zeleninovým... V omáčce asi leda smetanou, no.
@cilkat ono toho je samozřejmě i víc. Neustále vymyslet několik variant jídla. Blbé je, že 4 jsme masožravci a on prostě maso ne.
@anonym_autor Zeleninovy vyvar. + se naucit varit nova jidla, kde to maso je zvlast a muzet udelat dve varianty bez velkeho usili.
Já byla taky od 5 let jediná v rodině masožravců. Mamka vařila bez vývaru nebo dávala zeleninový, ale mě vadilo maso na talíři spíš fyzicky.
Vaření je náročné do teď - manžel masožravec, já bezmasá jídla ( záměrně neříkám vegetarián protože to je spíš psychický problém) a dcera je nežerka obecně, má svých 10 jídel a šmitec. Vařím tedy většinou 3 různá jídla k obědu.
Já byla taky od 5 let jediná v rodině masožravců. Mamka vařila bez vývaru nebo dávala zeleninový, ale mě vadilo maso na talíři spíš fyzicky.
Vaření je náročné do teď - manžel masožravec, já bezmasá jídla ( záměrně neříkám vegetarián protože to je spíš psychický problém) a dcera je nežerka obecně, má svých 10 jídel a šmitec. Vařím tedy většinou 3 různá jídla k obědu.
@michaela666 mně už právě těch více jídel k obědu nebaví. Hodně dělám jídlo v několika pekačcích.
Asi nemám jinou možnost, ale je to náročné na vymýšlení, organizaci, nádobí...
Navíc je nezravec a často má prostě jen suché těstoviny.
Vývar se dá nahradit snadno a dá sr vymyslet spoustu výborných a výživných jídel, které sní i masožravci a maso v něm přesto není.
Když budeš vařit víc jídel bez masa a zbytek času taková jídla, kde to jde snadno oddělit, bude to jednodušší vyvážit.
Jen dávej pozor aby to nebylo pro dítě jen o tom, že maso vyřadí, ale doplní jídelníček o nějakou bílkovinu a občas lupne B12. Zkus nějaké recepty s tofu, tempehem, červená čočka je taky super a rychle hotová, cizrna a jiné luštěniny - bude to víc zdravého i pro vás zbytek.
Vývar se dá nahradit snadno a dá sr vymyslet spoustu výborných a výživných jídel, které sní i masožravci a maso v něm přesto není.
Když budeš vařit víc jídel bez masa a zbytek času taková jídla, kde to jde snadno oddělit, bude to jednodušší vyvážit.
Jen dávej pozor aby to nebylo pro dítě jen o tom, že maso vyřadí, ale doplní jídelníček o nějakou bílkovinu a občas lupne B12. Zkus nějaké recepty s tofu, tempehem, červená čočka je taky super a rychle hotová, cizrna a jiné luštěniny - bude to víc zdravého i pro vás zbytek.
@mrkvovydort stravuje se tak už několik let a doktorka mu kvůli tomu dělá pravidelne krevní rozbor. Vše má ok.
Tofu, tempeh a podobné nikdo doma neji.
@anonym_autor Ono třeba zrovna u polévek nemusí byt jen masový vývar - třeba zeleninové polévky, polévky s červenou čočkou ty se dají delat i bez masového vývaru. I některé omáčky typu koprová, povidlová nemusí mít základ masový vývar. Jsou i různé druhy jidel kde se dá odebrat jen třeba zelenina a maso přidat ke konci. Ale je to hodně o inprovizaci a ne držení se striktně receptů.Syn nejí jen maso nebo ani ryby nesni?
@mrkvovydort stravuje se tak už několik let a doktorka mu kvůli tomu dělá pravidelne krevní rozbor. Vše má ok.
Tofu, tempeh a podobné nikdo doma neji.
@anonym_autor stojí za to zkusit, tofu je boží věc, která má spoustu využití. I třeba do pomazánek, uzené na malé kostičky osmažit místo slaniny do hrachovky, nechat par dní ve slané vodě s bazalkou je super do salátů, rozdrtit nadrobno do míchaných vajíček pro extra bílkovinu, naložit do marinády přes noc a zapéct, do miso polévky, do thajského curry nebo pad thai, no prostě je toho fůra. 😊
@anonym_autor Ono třeba zrovna u polévek nemusí byt jen masový vývar - třeba zeleninové polévky, polévky s červenou čočkou ty se dají delat i bez masového vývaru. I některé omáčky typu koprová, povidlová nemusí mít základ masový vývar. Jsou i různé druhy jidel kde se dá odebrat jen třeba zelenina a maso přidat ke konci. Ale je to hodně o inprovizaci a ne držení se striktně receptů.Syn nejí jen maso nebo ani ryby nesni?
@martt nejí žádné zvíře.
@anonym_autor stojí za to zkusit, tofu je boží věc, která má spoustu využití. I třeba do pomazánek, uzené na malé kostičky osmažit místo slaniny do hrachovky, nechat par dní ve slané vodě s bazalkou je super do salátů, rozdrtit nadrobno do míchaných vajíček pro extra bílkovinu, naložit do marinády přes noc a zapéct, do miso polévky, do thajského curry nebo pad thai, no prostě je toho fůra. 😊
@mrkvovydort nikomu tofu nechutná. Zkoušeli jsme mnoha způsoby a opravdu ne.
@mrkvovydort nikomu tofu nechutná. Zkoušeli jsme mnoha způsoby a opravdu ne.
@anonym_autor Musite se proste naucit jinak varit, ceska omackova kuchyne se vegetarianovi brzo omrzi, zkuste vic asijskou a indickou a ruzne kombinace.
Zkus se na YouTube mrknout na Maruška Veg, je sice veganka, ale třeba tě inspiruje o nová jídla. Já mám nežravce, který kromě masa nejí ani luštěniny, zeleninu a mnoho dalších věcí, takže vařím tak, aby vždycky měl něco aspoň trochu rozumného z našeho jídla (často třeba právě přílohu politou výpekem/vývarem) nebo na sladko s tvarohem, ať má bílkoviny. Dávala bych si pozor na nahrazování tou sojou - tofu, nebo příliš mnoha sacharidy - samé pečivo, přílohy atd. to se zdravým jídelníčkem nemá nic společného.
@anonym_autor Musite se proste naucit jinak varit, ceska omackova kuchyne se vegetarianovi brzo omrzi, zkuste vic asijskou a indickou a ruzne kombinace.
@ai30 indickou a asijskou kuchyni nejí. Je hodně omackovy.
@ai30 indickou a asijskou kuchyni nejí. Je hodně omackovy.
@anonym_autor jestli, jak pises uz nekolik let ji bez masa, tak mu bude rozhodne dost na to, aby se do pripravy jidla, jak mentalni, tak fyzicke zapojil. Varit, jakoze uvarit komplet obed, jsem zacala v deviti s dozorem, bavilo me to. Jestli se vejdete do kuchyne, tak je ideal, ze ty varis svoji verzi a on svoji, muzes poradit, uhasit, obvazat...
@ai30 indickou a asijskou kuchyni nejí. Je hodně omackovy.
@anonym_autor Do většiny omáček lze místo vývaru dát prostě jen voda. A třeba guláš lze udělat s některou z masových náhrad, dnes už je na trhu mnohem víc možností než jen soja. Případně se dá maso nahradit třeba fazolemi nebo zeleninou. Italská kuchyně je třeba plná zeleninových omáček. Rizoto lze udělat se zeleninovým vývarem.
Tak třeba tofu mi chutná jen uzené a od privátní značky Albertu, ostatní jsou konzistencí jak bláto a bez chuti. Vyzkoušené mám vegetariánské náhrady řízku, masových kuliček, burgeru i kuřecích kousků, které jsou chuťově dobré - viz. obrázek. To chutnal i manžel a byl příjemně překvapený.
Dá se vařit stejný oběd ve dvou hrncích, to dělám často právě se surovinami z obrázku, sójovým masem nebo prostě jen víc zeleniny a bílkoviny přidám jinak.
"Kuře" na paprice, rajskou s kuličkama, bramboráky s tofu, guláš z hlívy ústřičné,... chutných receptů je spousta. Chápu, že je to náročnější a asi tě štve ten čas navíc v kuchyni , ale když se tomu otevřeš, tak najdeš hodně možností. Znám páry, kdy masožravec přešel na vegetariánský úplně a dobrovolně, protože to byla zajímavější jídla než česká klasika.
Třeba by u vás doma taky ochutnali všichni.
Evidentně už je to starší dítě, takže se může zapojit do přípravy svého jídla.
Ať si vaří sám. Nebo ať aspoň pořádně pomáhá v kuchyni, pokud je ještě na samostatné vaření malý. Proč by se měli další čtyři lidi přizpůsobovat jednomu? V kuchyni mi děcka pomáhající cca od sedmi let.
Tak třeba tofu mi chutná jen uzené a od privátní značky Albertu, ostatní jsou konzistencí jak bláto a bez chuti. Vyzkoušené mám vegetariánské náhrady řízku, masových kuliček, burgeru i kuřecích kousků, které jsou chuťově dobré - viz. obrázek. To chutnal i manžel a byl příjemně překvapený.
Dá se vařit stejný oběd ve dvou hrncích, to dělám často právě se surovinami z obrázku, sójovým masem nebo prostě jen víc zeleniny a bílkoviny přidám jinak.
"Kuře" na paprice, rajskou s kuličkama, bramboráky s tofu, guláš z hlívy ústřičné,... chutných receptů je spousta. Chápu, že je to náročnější a asi tě štve ten čas navíc v kuchyni , ale když se tomu otevřeš, tak najdeš hodně možností. Znám páry, kdy masožravec přešel na vegetariánský úplně a dobrovolně, protože to byla zajímavější jídla než česká klasika.
Třeba by u vás doma taky ochutnali všichni.
Evidentně už je to starší dítě, takže se může zapojit do přípravy svého jídla.
@michaela666 nová jídla neochutna, protože je dost konzerva. My máme ochutnane vše a nemůžu říct, že by mě to nějak zaujalo.
Víc zapojím do přípravy. Pomáhá často, ale jednodušší věci už zkusím, že si udělá celé.
@michaela666 nová jídla neochutna, protože je dost konzerva. My máme ochutnane vše a nemůžu říct, že by mě to nějak zaujalo.
Víc zapojím do přípravy. Pomáhá často, ale jednodušší věci už zkusím, že si udělá celé.
@anonym_autor Alespon ochutnat by mel, jinak se zaseknete na miste. Uz asi neni mimino, muze ochutnat a rict jo/ne. Mne uplne neni jasne, jak vznika u vareni ten problem, jsem vegetarian v masozrave rodine a kdyz jsme na navsteve, mama vari normalne (se zeleninovym vyvarem misto masoveho) a ja si proste nachystam jen prilohu (tofu, tempeh, seitan nebo co je zrovna po ruce) a hotovo, nejsou s tim zadne ofrky a hlavne zadne vareni nekolika chodu.
Pokud ji malo jidel furt dokola, tak co kdybys to navarila ve velkem ve vege variante a zamrazila po porcich, abys pak mohla varit pro vas s masem a jeho porci jen rozmrazila?
@anonym_autor Alespon ochutnat by mel, jinak se zaseknete na miste. Uz asi neni mimino, muze ochutnat a rict jo/ne. Mne uplne neni jasne, jak vznika u vareni ten problem, jsem vegetarian v masozrave rodine a kdyz jsme na navsteve, mama vari normalne (se zeleninovym vyvarem misto masoveho) a ja si proste nachystam jen prilohu (tofu, tempeh, seitan nebo co je zrovna po ruce) a hotovo, nejsou s tim zadne ofrky a hlavne zadne vareni nekolika chodu.
Pokud ji malo jidel furt dokola, tak co kdybys to navarila ve velkem ve vege variante a zamrazila po porcich, abys pak mohla varit pro vas s masem a jeho porci jen rozmrazila?
@ai30 ochutná a vyplivne. Nic nového nepřidal do jídelníčku už několik let.
Ale to neřeším. Spíš mě zajímalo, jak hodně špatná matka budu, když ho donutím, aby si začal vařit sám.
Tofu, Tempeh a další věci nejí.
Tak třeba tofu mi chutná jen uzené a od privátní značky Albertu, ostatní jsou konzistencí jak bláto a bez chuti. Vyzkoušené mám vegetariánské náhrady řízku, masových kuliček, burgeru i kuřecích kousků, které jsou chuťově dobré - viz. obrázek. To chutnal i manžel a byl příjemně překvapený.
Dá se vařit stejný oběd ve dvou hrncích, to dělám často právě se surovinami z obrázku, sójovým masem nebo prostě jen víc zeleniny a bílkoviny přidám jinak.
"Kuře" na paprice, rajskou s kuličkama, bramboráky s tofu, guláš z hlívy ústřičné,... chutných receptů je spousta. Chápu, že je to náročnější a asi tě štve ten čas navíc v kuchyni , ale když se tomu otevřeš, tak najdeš hodně možností. Znám páry, kdy masožravec přešel na vegetariánský úplně a dobrovolně, protože to byla zajímavější jídla než česká klasika.
Třeba by u vás doma taky ochutnali všichni.
Evidentně už je to starší dítě, takže se může zapojit do přípravy svého jídla.
@michaela666 zkus Sunfood, jsou taky krásně tuhé
Zeleninové polévky na 100 způsobů a některé z nich zvládne i sám předpokládám. Pak zeleninové omáčky - inspirace v italské kuchyni.
U nás starší syn nejí maso, protože mu nechutná. Mladší dcera je masožravec. A řešíme to tak, že doma vaříme spíš bez masa, dcera má dostatek masa ve školce a různé u babiček a v restauracích.
@anonym_autor co je nízký věk? Já byla vegetarián 7 let. Od kdy netuším, ale bylo to na střední škole. Maso jsem teda moc nejedla nikdy, ani v dětství. Teď to máme tak, že občas koupím maso z domácího chovu nebo z volného výběhu. Raději si připlatím za to, že zvíře mělo důstojný život. Kravské mléko třeba nekupujeme vůbec, právě kvůli realitě mlékárenského průmyslu. Kupujeme ale ovčí a kozí produkty, protože tato zvířata nežijí v tak otřesných podmínkách, protože by to narozdíl od krávy nedali... Vajíčka naše, slepice se u nás nejedí a mají důchod. 😃 Moje mamka se mi celkem snažila vycházet vstříc. Můj táta byl toho vždy odpůrce s hrozně nadával. Ono to není zas tak na škodu, dnešní stravování je stále příšerné. Všude se hrne maso, školní jídelny považují za vegetariánské jídlo krupicovou kaši a jinak je 4x týdně maso, restaurace tomu taky nejsou moc přizpůsobené. Co to zkusit vzít jako výzvu za lepším a rozmanitějším stravováním pro celou rodinu? Moje mamka umí vařit výborná jídla bez masa. A bere to pozitivně, že si rozšířila obzory. O pár let později s tímto rozhodnutím totiž přišel i můj brácha. 😁 Ten je vegetarián stále, přišel s tím v rámci studia VŠ. Dítě bych zkusila vést touto cestou, že je fajn uvažovat o tom, co jím a že se může jíst tak, abychom žili v harmonii. Žádné extrémy netřeba, stačí zdravá empatie. 🙂
Zeleninové polévky na 100 způsobů a některé z nich zvládne i sám předpokládám. Pak zeleninové omáčky - inspirace v italské kuchyni.
U nás starší syn nejí maso, protože mu nechutná. Mladší dcera je masožravec. A řešíme to tak, že doma vaříme spíš bez masa, dcera má dostatek masa ve školce a různé u babiček a v restauracích.
@westie vnímám to stejně. Doma vařím maso fakt jenom hodně hodně výjimečně, protože maso je prostě všude. Ve školce, babičky, jediná moje mamka je v tomhle výborná a naučila se vařit bez masa. Moje tchýně se nedávno ptala mého bráchy, co jako jí, když nejí maso, že prý musí umírat hlady chudák. 😄
@anonym_autor co je nízký věk? Já byla vegetarián 7 let. Od kdy netuším, ale bylo to na střední škole. Maso jsem teda moc nejedla nikdy, ani v dětství. Teď to máme tak, že občas koupím maso z domácího chovu nebo z volného výběhu. Raději si připlatím za to, že zvíře mělo důstojný život. Kravské mléko třeba nekupujeme vůbec, právě kvůli realitě mlékárenského průmyslu. Kupujeme ale ovčí a kozí produkty, protože tato zvířata nežijí v tak otřesných podmínkách, protože by to narozdíl od krávy nedali... Vajíčka naše, slepice se u nás nejedí a mají důchod. 😃 Moje mamka se mi celkem snažila vycházet vstříc. Můj táta byl toho vždy odpůrce s hrozně nadával. Ono to není zas tak na škodu, dnešní stravování je stále příšerné. Všude se hrne maso, školní jídelny považují za vegetariánské jídlo krupicovou kaši a jinak je 4x týdně maso, restaurace tomu taky nejsou moc přizpůsobené. Co to zkusit vzít jako výzvu za lepším a rozmanitějším stravováním pro celou rodinu? Moje mamka umí vařit výborná jídla bez masa. A bere to pozitivně, že si rozšířila obzory. O pár let později s tímto rozhodnutím totiž přišel i můj brácha. 😁 Ten je vegetarián stále, přišel s tím v rámci studia VŠ. Dítě bych zkusila vést touto cestou, že je fajn uvažovat o tom, co jím a že se může jíst tak, abychom žili v harmonii. Žádné extrémy netřeba, stačí zdravá empatie. 🙂
@cherie24 od předškolního věku a je to už víc než 5 let. Začalo to nenapadne a od první třídy už je velmi vyhraněný.
Co jíst a vařit neřeším, protože nová jídla ho nedonutimd, aktualne jidla ubírá. Spíš řeším, jak zorganizovat přípravu jídla.
A je syn schopen jíst jídlo z předchozího dne? Protože pokud on má pouze pár jídel, která jí, ale ostatní členové rodiny se chtějí stravovat jinak, pak je možnost uvařit pro syna (se synem) více porcí, nechat na další den třeba s jinou přílohou, nebo dát alespoň základ toho zamrazit po jednotlivých porcích.
Co se týče omáček a základů z vývarů, tak voda to nikdy nenahradí, ale dá se udělat super zeleninový vývar, který si dáš na mrazák po malých porcích a vyndáváš podle potřeby.
Pokud děláš hodně polévky, pak se dají dělat výborné zeleninové polévky, které naprosto nahradí masový vývar. A ty polévky jsou hodně variabilní.
Z pohledu dítěte bych byla hodně opatrná v tom, aby syn neměl pocit, že pro něj "nechceš vařit" jenom proto, že jí jinak než ostatní. Většinou to děti neberou tak, že si to sami vybrali, ale že pro to mají nějaký pádný důvod a je pro ně na úrovni "přes to nejede vlak, nemám na vybranou, takto to cítím, je to mé přesvědčení".



Ségra se stala vegetariánkou asi v patnácti letech... postupně jsme omezovali maso všichni, takže klasická masová jídla byla třeba jedno až dvě za týden, kdy si segra dala přílohu a salát, zbytek jsme jedli všichni.
Do čeho reálně dáváš vývar? krom polévky? většinou jde místo něj snadno dát voda, ne? nebo zeleninový vývar/bujon (třeba u rizota)