Nejedlíci. Máte někdo doma stejný problém s dítětem?

terezmair
5. únor 2024

Ahoj maminky, je tu některá, co má problém aby se dítko najedlo? Dceři budou v březnu 2 roky a je to hubenour. Chce vše ochutnat ale dá si pár soust a nechce. Dala bych ji cokoliv, aby se najedla. Celý den ji něco nabízím. Když už jsi říkám, že bastí ,,docela,, dobře, tak přijde nějaká nemoc a neji zas skoro nic. Roste, je veselá ale s tím jídlem mě hodně zlobí. Na poslední kontrolu v 18mesicich mi doktorka řekla, že je na spodní hranici s váhou. Už si fakt nevím rady.
Děkuji za komentáře.

mourovatakocka
5. únor 2024

@terezmair Řešila jsem se starší od první lžičky. U nás velké stresy. Samozřejmě je také na spodní hranici, Dr na mě kouká jako na krkavce, takže raději chodí na prohlídky manžel. Na toho je jako milius. Několikrát odběry krve kvůli živinam, pro jistotu dávám dvoje vitamíny, i když se časem rozjedla. Chce to vydržet, nabízet a nebrat to jako osobní selhání. Jsem v několika skupinkách o nejedlikach - děsně mě dokázalo uklidnit počtení o dětech, které přežijí celý den na třech zrnkach rýže a šťávě z kiwi. Chce to dojít k zenovemu klidu, že pokud je dítě veselé a živé, pak asi nestrádá a časem bude snad lépe.

prejeta_zaba
5. únor 2024

Jestli ochutnává, je normálně aktivní - běhá, má zájem o okolí, pije, vůbec to neřeš. 🤷‍♀️ Tohle si děti nastaví samy. Je potřeba řešit takové ty extrémy, kdy opravdu v tomto věku vypije půl lahve Sunaru denně, ale to asi není vás případ. Nebo je nějaká malátná, zesláblá?

krisstina93
5. únor 2024

Dcera má čerstvé dva roky a taky nic neji, porad jen mliko, sem tam kousek ovoce, suché testoviny. Donedávna jedla aspoň ty miminkovske skleničky z dm, ale i to už mi přestala jist. Nic ani neochutna, na vše řekne ble, mám pocit ze ji hůř a hůř, dřív aspoň snedla třeba šunku z chleba, přílohy, nějaké kaše a teď fakt nic. Nemocná nebyla dlouho, zuby má všechny, už sem z toho nešťastná. Je taky hodně droboucka, ve dvou letech má necelých 11kg.

lentilkah
5. únor 2024

Dcera ochutnavala do dvou let, byla prevazne kojena. Jist zacala az po odstavu.

dandaa
5. únor 2024

S dcerou kvůli tomu chodím k nutriční a je více hlídána u doktorky. Dceři budou čtyři a má 13,5kg . Doplňujeme vitamíny, které vždy chybí dle odběrů. Ona tedy blbě přibírá od narození, má ekzém a alergie ,tak je vše náročnější.

hanka_12345
5. únor 2024

@terezmair tak to ste na tom jeste dobre, syn nechtel ani to ochutnavani, mel svych par jidel a smitec. Vahu teda vzdycky mel ze se nejak do tabulek narval a dr to neresila, ze neni pod hranici nebo tesne na....ale nic novyho sem do nej nebyla schopna narvat, nejedl ovoce ani zeleninu jen banan a varenou mrkev..furt chtel ladovat testoviny a suchou ryzu, ve skolce nejedl no katastrofa..Musela sem mu zacit davat svacinu ale vpodstate kazdej den jedl to samy.... Ja frustrovana,znechucena, furt sem delala omacky protoze to jediny jedl..furt dokola..zadny novy pokroky.... kamaradcino stejne stary decko- melo 25kg a ten nas za ni se svyma ubohyma 19kg...Furt nemocnej protoze vitaminy nula nic, porad naky blby vitaminy sem musela kupovat protoze nic nepozrel no hruuuza. Ale ted tak od zari nabral 2-3kg a za cina konecne ochutnavat...sice ne vzdy ho to uchvati ale aspon ma zajem to ochutnat. Zacal vice potravin akceptovat aj e to lepsi ale fakt to trvalo 6 let. Uz to nechcu nikdy zazit. Byla jsem totalne otravena cokoliv varit kdyz sem to varila s vedomim ze to nebude jist. Priserny

hanka_12345
5. únor 2024

dneska uz ji nadherne papriku a jabko ale to bylo mesicni martirium kdy za žgraňou prevaloval jeden kousek jabka - nekecam - trictvrte hodiny a řval a řval ze to musi snist. Nakonec to snedl...dneska uz v pohode to sni ale zas jako nechce dalsi veci, no ale to uz nechavam tak nejak na nem...kazdej den do nej narvu jedno z toho co ji a proste musim se s tim smirit, ze paprika,jabko,banan, hrozny a varena mrkev je nas strop

mimco
5. únor 2024

@terezmair asi je to i o nervech každé matky😅
Dceři táhne na 4 rok a má cca 13,5kg, jí málo, někdy nic, někdy víc, neřeším to. Resp., je zdravá, prospívá, má hodně pohybu, pediatr to neřeší, je prostě drobná. Pokud dítě viditelně nestrádá, není spavé, místo pohybu nepolehává, není hromádka neštěstí, absolutně bych to neřešila.

cilkat
5. únor 2024

Syn kolem tří let jedl banán, kakao, nakrájené červené jablko, hranolky, kukuřičný křupky a když měl hodně dobrej den, tak sýrovo - šunkový toast. A to poměrně doslova. Některé dny byl čistě na tom kakau. Řešili jsme od roka a půl neprospívání a zbržděný růst, běhali jsme po doktorech... Všechny kontroly ok, prostě "zdravé dítě co nejí, tak neroste." Ve třech letech to doktoři vzdali s tím, že mu můžou leda začít dávat růstovej hormon, což jsme odmítli.
Teprve zpětně mi došlo, že problém byl nejspíš ve vysoké citlivosti na struktury jídla - vysoká hmatová citliost (syn je na hraně autistického spektra).
Reálně se rozjedl až v době, kdy jsme začali přikrmovat mladšího bráchu, ketrý naopak byl naopak vždycky "žravé" dítě.
Teď je staršímu osum a jí "normálně" ... prostě se to postupně naučil... teď už to jde. V těch třech letech jsme se mohli všichni stavět na hlavu a nešlo nic.

Takže jestli můžu radit, hoď se do klidu. Zahoď představy o velikosti porce, nech to na dítěti. Nech mu volný přístup k jídlu, nabízej, ale nedělej z toho vědu. Možná nechtě vyšetřit potravinové alergie, případně obsah živin v krvi... Ale to už je obojí pro dobrý pocit doktora, no.