icon

Potřebuje dvouleté dítě navštěvovat kolektiv a kroužky?

18. črc 2023

Teď jsem přišla z parku, kde jsme byly s kamarádkou a našemi dětmi (ona 3 roky, já 2 roky). Kamarádka mi sdělila, že dělám chybu, že moje dítě nechodí na žádný kroužek a že jí nikdo kromě mě a partnera nikdy nehlídal. Že si koleduju o pěknej pruser, když půjde pak do školky atd. Takže mě docela vynervovala, chci se zeptat na vaše zkušenosti, jestli opravdu všechny děti musí mít tzv. přípravku a výcvik než začnou chodit někam do zařízení? Díky

Strana
z4
hani_na
19. črc 2023

To si vždycky říkám, proč mají "kamarádky" potřebu tohle říkat. Já osobně s klukama oběhnu kde co - plavání, Gymnatlon, cvičení, zpívání, herny, hřiště.. Větší důvod než socializace je ten, že když jsme jen doma, akorát se udělá binec, dříve nebo později chce starší televizi a mladší krámuje šuplíky. A prostě já jsem byla vždy akční a mám akční děti. Přes koleno to nelámej, kde je dcera mentálně teď nemá nic společného a tím, kde bude za půl roku..

verca0105
19. črc 2023

Mám 4 děti - 9let, 6let, 4 roky a 2 roky. První syn měl 3 roky 20.8., já 2.9. nastupovala do práce. První den byl do oběda, od druhého dne denně do čtyř. Měsíc ve školce, nejdel ani nepil, jen stál v koutě a čekal, až si ho vyzvednu. Byl zvyklý být s babičkou a dědou, pobýval tam klidně týden a domů se mu nechtělo, před prázdninami chodil do předškolky - jedno dopoledne v týdnu. Nakonec pomohl metrový plyšák, kterého paní učitelky posadili na židličku vedle něj. Pomalu začal jíst i pít, školku ale nikdy nemiloval, bral ji jako nutné zlo. Teď na ni v dobrém vzpomíná. Druhý syn chtěl strašně moc za bráchou do školky, začal tam chodit ve 2 a tři čtvrtě letech, prvních čtrnáct dní byl nadšený, pak už chodit nechtěl, ale bylo mi doporučeno ho dávat alespoň na dopoledne. Po asi měsíci di zvykl a školku měl rád - pokud chodil po obědě, když měl spinkat, do školky se mu nechtělo. Třetí syn začal chodit do školky ve třech letech, klepala se mu bradečka, ale slzičky nebyly, ve školce je spokojený. Oba, stejně jako první syn jezdili k babičkám, bývali na noc, občas si je vzal strýc... Podle mě by bylo fajn dát dítě občas k několu, ideálně známému, aby si zvyklo , že svět není jen máma. Ale školka je hlavně o nátuře konkrétního prcka. Naše nejmladší - holčička, kdykoliv se jí něco povede - sní oběd příborem, namaže si rohlík máslem, utře si prcinu po velké... prohlásí "už můžu do školky" a hrozně moc se do ní těší 🙂

gbp
20. črc 2023

souhlasim s tim, ze zalezi na povaze ditete. ja nesnasim jakekoli organizovane akce. proste bych nedala tanecky, cvicenicka, plavanicka apod.... 🙈 takze dcera nikdy nikam nechodila, na hristi si s detmi normalne hraje. do skolky pujde ted v zari, uvidime, moc se tesi, ale s detma a spolecnosti nema vubec zadny problem. ale to ma po manzelovi, on je taky pratelsky a spolecensky. tchyne si stezovala, ze ji kojim do dvou let, ze si ji nemuze ani vzit na hlidani 🤦🏼‍♀️ a ze bude "mamincina" a podobne kecy...no a neni. normalne uzrala, odpadla 😄 ted tam normalne spi a ani po nas nevzdechne 😅🙈

veronikav31
20. črc 2023

@vikinkav tak tohle jsem s dcerkou neabsolvovala,v 1.tride mi řekla,že je ve škole nuda a proč nemůže jít na vysokou🤣 u ní žádné zvykani do školky neproběhlo ani v kroužcích,ani hlídání přes den i noc u babiček.a otoulanek opravdu není,ba naopak pro první ránu nejde daleko,když se jí něco nelíbí,mladšího brášku bránila jen co se naučil chodit(v té době jí byly 3r a 1m)

sylvka
20. črc 2023

Za mě ano,potřebuje. Mám tři děti,tři zkušenosti a vždycky jim to pomohlo ,když šli do školky,že už umeli fungovat v kolektivu . Nicméně cvičení a dětský skupinky každýho věc .myslím že hřiště stačí .

veronikav31
20. črc 2023

@hani_na my litali všude možně jen ne na organizované kroužky,pořád jsme nebyli doma a to ani teď,když je dětem 7 a 5 let.a mmch,ty šuplíky kramuji i teď,když chtějí vařit ve své kuchyňce,tak berou moje nádobí a já jej hledám 😁,s vařením a krajenim ostrym nožem mi pomáhají od malinka, u syna nejlepší televize byla strouhání brambor -kam,že ta brambora mizí,když strouhá🤣

veronikav31
20. črc 2023

@simkrk to je věc názoru,já nepotřebuji večer někde trajdat s kamarádkami,maximálně kino jednou za půl roku s partnerem,jsme už pohodlnější a nebojím se to přiznat,máme rádi takový ten večerní klid.s kamarádkami se vidím přes den😉 s dětmi a kamarádkami jsem chodila na hřiště,do kaváren a dětským koutkem,víc toho nepotřebovali a u obou školka bezproblemu,u dcery i přechod ze školky do školy taky bezproblemu

simkrk
20. črc 2023

@veronikav31 tak to rozhodne.. 😊 Ja si myslim ze to je dulezite.. 😊 Taky nepotrebuji courat po vecer😁 ale zas nekdy to je fajn jit posedet a pokecat.. 😁🤷A neresit jen deti.. 😊 Hlavne i pro to dite, ktere nebude tak fixovane treba na usinani s mamou... Jako mam kamaradku kdy maly usne pouze s ni nebo s babickou.. 😁🤷..to ze obcas ditka budou nekde na hlidani je dobre i pro nastup do skolky.. Kdy zustanou samy a musi jit po obede spat.. 😊 Dcerka je od malicka spolecenska.. Deti mela rada, hodne jsme jezdili pryc.. Myslim si ze ji to dalo hodne.. 😊🙏 Ze fakt nema problem na tyden jet pryc beze me.. 😊 Ale preci jenom.. Ty holky, jsou jiny nez kluci.. 😁🤷

tereza0111
20. črc 2023

Myslim, ze deti to vubec nepotrebuji. Potrebuji to rodice, kteri uz potrebuji trochu kolektivu, usnadnuje to jak zabavit dite (pro nas to byl v zasade celodopoledni program - nejdriv se clovek vypravuje, pak tam nejakou dobu jde, pak probehne ona hodina, jde zpatku a sup, uz je obed :D ), rozbije to pripadnou monotonost dni.
Diteti je to jedno. Stejne jsou krouzky pro tyhle prtata i s maminkou a dite tam taky hlavne maminka zajima. Respektive vetsinou je to docela bavi, behaji si i s jinyma detma, ale z pohledu socializace je to uplne stejne jako na hristi
Jsem presvedcena, ze vliv na skolku to nema zadny. Jak by taky melo mit? Vzdyt na krouzku do 3 let jsou s rodicem...

veronikav31
20. črc 2023

@simkrk ve 2 letech uspával tata-byla jsem v porodnici se synem a bezproblemu,dcera vždy spala doma,neviděli jsme důvod,aby spala jinde,když jsem byla v porodnici.a že by byla fixovaná?vidím jen ohnivou čáru.babicky nemají trpělivost odpovídat na její otázky a že jich denně je.zrovna včera (je jí 7,5r)přišla s otázkou,zda taky dostane měsíčky,že jí o tom říkala kamarádka co to je,tak jsem jí to vysvětlila.ani jednoho neobyvam,že jsou na něco malí,vždy jim to vysvětlím vzhledem k věku

ferda90
20. črc 2023

Já si myslím, že docházet někde s dítětem má své benefity, jak pro mámu, tak i pro to dítě. Znám děti, které jsou jen s mámou a byl problém je dostat ve 4 letech do školky a znám děti, které nejsou jen s mámou už třeba od roku a školka byla úplná pohoda. Ale ono fakt záleží, každé dítě je jiné

veronikav31
20. črc 2023

@ferda90 No,2 leté dítě samo necvičí,neříká žádné říkánky,stejně tam musí být rodič a cvičit s ním, lepší je hřiště venku nebo herny, to vyjde lépe,jen že dítě se jde k mámě napít,najíst😉 A chci vidět roční dítě jak toto absolvuje bez mámy

oveckaluky
20. črc 2023

Každé dítě je jiné. Některé je v pohodě na roce v jeslích, některé dá školku až ve třech, jiné až ve čtyřech letech. Nejstarší by beze mě mohla být snad od roka, mladší šla ve třech letech do školky, protože nebylo zbytí, a nesla to špatně. Dvojčata (taky nedonošená) šla prvně ve třech letech, pak jsem je ještě nechávala doma, zkoušeli jsme na 3,5 a nakonec šli až ve čtyřech a už v pohodě. Hodně taky záleží na učitelce, jakou dostanou. Jinak se staršíma holkama jsem odmala chodila jen na hřiště, kde se ale teda pravidelně scházeli s kamarády. S mladšíma ne - když přišel covid, byl jim rok, tak to moc nešlo v podstatě do tří let. A taky jsou s dětmi v pohodě. Prostě buď je dítě introvert, nebo extrovert, a to si myslím, že úplně ovlivnit nejde. Takže buď v klidu. Pokud chceš hned druhé dítě a takhle vám to oběma vyhovuje, ani školku bych nelámala přes koleno. 🙂

klokanka31
20. črc 2023

Stejně si myslím že různé herničky a dětské skupiny a blablabla jsou jen výmyslem dnešní doby. Ve skutečnosti to dítě nepotřebuje, ale je to zrovna teď "in" 🙄 A za 20-30 let bude zas jiný výmysl. Stačí se podívat do minulosti. Kdysi bylo normální že žádné jesle ani školky nebyly. Dítě bylo s mámou doma a šlo pak až teprve do školy. Pak začaly být jesle i školky, pak jesle šly do pozadí a bylo normální že dítě bylo alespoň ty 3 roky doma. Teď je zase móda co nejdřív dítě někam nacpat, a vymetat klubíky, herničky... Ale vzhledem k tomu kam se společnost řítí, je otázkou, jestli je to správné.

etinka
20. črc 2023

Zase jedna uvědomělá maminka😥, jako kdybych četla o mě situaci kdysi. Dcera byla jenom o 2,5roku starší než syn a tak šla do školky až do předškolní, až v 5 letech. Bydlíme na vsi, školka dalších 5 km daleko, musela bych bývala denně několikrát startovat auto, tahat syna,který byl miminko....to ani náhodou. Syn hodně spal, s dcerou jsme si doma vyráběly, kreslily, úplně pohoda. Ve školce,když nastoupila, nikdy ani nespala. Dneska je jí 21, na ZŠ premiantka, střední maturovala s vyznamenáním a nyní studuje VŠ. Je to velmi šikovná a hodná holka😊. Takže buď v klidu, také mi kamarádky říkaly,jaktože nechodí do školky od 3 let🥴🫣🫣. Vůbec bych to nehrotila, řiď se ❤️, určitě tvé dítko neutrpí žádnou újmu, když nebude mít ve 2 letech kroužek.....

autor
20. črc 2023

@simkrk zase na druhou stranu, když to člověk nevyhledává, tak přece to nebudu úplně na sílu vytvářet. Jako jít někam pravidelně, aby muselo být hlídání

veronikav31
20. črc 2023

@klokanka31 to nevím,chlap je rok narození 1976 a do jeslí chodil,musel,tchýně musela do práce.takze to není výdobytek moderní doby...

amenophus
20. črc 2023

Hele to asi hrozne zalezi na temperamentu a typu osobnosti. Pro introverty je urcite lepsi zvykat si na lidi driv. Ja mam sama hroznej problem navazovat kontakty, manzel taky. Tak jsme chteli dat dceru do jesli od 18 mesicu aspon na oar hodin tydne, aby si zvykala. Jenze prisel covid, byli jsme spolu zavreny pul roku sami doma a z ditete senstal silenej mamanek, takze kdyz do skolky konecne nastoupila ve vic jak 2 letech, byla adaptace opravdu narocna (vnpodstate cely prvni rok to neslo bez revu) a i nam tynucitelky rikaly, ze je moc stara, ze mladsi deti se adaptuji lip.
Ale zase treba kamaradky extrovertni dcerka nema.problem nikdy s nikym a i jinde jsem slysela o detech, ktere byly do 3-4 let samy doma s rodici a pak najednou sly do skolky a uplne vnpohode, nadsene, hned zapadly. Extroverti to maji jednodussi a nejakou ranou adaptaci nepotrebujou. Takze musis posoudit ty, ktera ho znas nejlip a znas i tebe a otce, abys odhadla, jak na tom je.

ferda90
20. črc 2023

@veronikav31 samo tam být nemůže, to je jasný, ale za mě to má výhody. Jednak malý byl s dětmi, v jiném prostředí kde byly nové hračky, nové věci... Já mohla i pokecat s maminkami,lektorka byla strašně fajn ženská, kolikrát jsme rozebraly zajímavé věci ohledně děti, výchovy, první pomoci atd. Jednou týdně na hodinku mi to přišlo fajn. Za mě to byla dobrá investice a do budoucna budu ráda když syn bude nějaký kroužek navštěvovat

veronikav31
20. črc 2023

@ferda90 a v čem je rozdíl mezi tímto a klasickými hernami?

ferda90
20. črc 2023

@veronikav31 třeba, že v tom kroužku se něco učí, v herničce si hraje. V kroužku jsme dělaly různé úkoly, na zlepšení motoriky atd, lektorka byla i vzdělaná ohledně dětské fyzio takže když koukala na to dítě, tak nám i poradila ohledně vývoje. Za mě to bylo fajn. No a kroužek plavání, tak o tom asi mluvit nemusím. Dítě se naučí mít rádo vodu,časem třeba plavat, potápět...

klokanka31
20. črc 2023

@veronikav31 No jo ale to máš skoro 50 let, to už je zase to období kdy jesle frčely.

klokanka31
20. črc 2023

@ferda90 Když se nějaký dítě bude bát vody, pak mu nějaký kroužek plavání bude k ničemu, nenaučíš ho lásku k vodě jen proto, že tam musí chodit. To samé školky, nebude dítě milovat cizí děti a hrát si s nima jen proto, že do školky chodí. Musí k tomu mít prostě povahu.

veronikav31
20. črc 2023

@klokanka31 ano,to je opravdu 50 let. Reagovala jsem právě na tuto větu: Kdysi bylo normální že žádné jesle ani školky nebyly. já jsem ročník 1982 a školky taky jely, vlastně si nepamatuji nikoho kdo by do školky nechodil... to spíš v dnešní době je normální,aby dítě do školky nechodilo kromě povinného roku

veronikav31
20. črc 2023

@ferda90 mám obě děti vodomily a nikdy do plavání nechodili, až dcera jako přeškolák ve školce,ve škole pokračovali, letos k moři bereme potápěčské brýle na korály. Syna plavání čeká teď na podzim ve školce,jinak s ním chodíme plavat my v létě na koupaliště

autor
20. črc 2023

@ferda90 no to taky už asi třikrát jsem slyšela vy nechodíte na plavání ? Ne nechodíme, teď v létě chodíme na koupák a jezdíme k přehradě. Vždycky vidím úplně takovej pohled jako, že je to špatně že nechodime.

klokanka31
20. črc 2023

@veronikav31 No jo, ale to jsem myslela někde před sto lety...😃 Tam školky a jesle vážně neexistovaly. Ale znám i případy z 50.-60.let, kdy jesle i školky byly, ale když dítě mohlo být u babiček tak do kolektivů nechodilo, pak jen nastoupilo do školy, a žádný problém vážně nemělo.

klokanka31
20. črc 2023

Z toho si nic nedělej, já už tisíckrát slyšela i "vy nejedete k moři?" V dnešní době si lidi myslí že všichni musí žít tak jak to je in, prostě jako hloupé ovce. Ale ne, každý má právo na svůj styl života, žít a prožívat věci tak jak sám chce, jak mu to vyhovuje.

ferda90
20. črc 2023

Hele špatně to určitě není, že nechodite na plavání ani nikam jinak, je to vaše vec. Já jen tady reguji na to, že třeba za mě ty lekce pro děti byly fajn. Malý byl mezi dětma, v kolektivu, učil se novým věcem. Jak jsem již psala, tak naše lektorka měla udělanou dětskou fyzio, takže při pohybu děti sledovala a říkala nám co a jak, měly jsme možnost nějaké konzultace s ní ohledně vývoje dítěte atd. Nikdo nemůže říct co je a co není správně. Pro každého to znamená něco jiného. Pro moji známou taky nebylo,, správně,, že,, utrácíme,, za lekce pro mimina, protože z toho nic nemá, pro mě zase nebylo ok utrácet peníze po kavárnách, jí třeba bylo líto zaplatit malé lekci, ale nebylo ji líto si chodit vysedávat na kavicky pro kavárnách. Na jednu stranu, nemám peníze na blbosti a na druhou stranu peníze za X káv měsíčně ji jako blbost nepřišla.

xxx3d
20. črc 2023

no, podle mě tvá kamarádka spojila dvě věci dohromady
to hlídání někým jiným vůbec nevadí, že nemáš
dítě do tří let, čili batole potřebuje především péči, a k tomu i kolektiv dětí
znáš to pořekadlo, že: "děti potřebují děti"?
učí se od sebe, tohle jim jako mámy nemůžeme obstarat, ten kontakt s vrstevníky, a nemusí to být školičky, nebo organizované kroužky, může to být klidně na hřišti

k těm školičkám, dětským skupinám - když tam dítě chodí před třetím rokem, třeba jen na čtyři hodiny, do oběda, potom domů, má pak jednodušší "start" když nastupuje do klasické školky

Strana
z4