icon

Potřebuje dvouleté dítě navštěvovat kolektiv a kroužky?

18. črc 2023

Teď jsem přišla z parku, kde jsme byly s kamarádkou a našemi dětmi (ona 3 roky, já 2 roky). Kamarádka mi sdělila, že dělám chybu, že moje dítě nechodí na žádný kroužek a že jí nikdo kromě mě a partnera nikdy nehlídal. Že si koleduju o pěknej pruser, když půjde pak do školky atd. Takže mě docela vynervovala, chci se zeptat na vaše zkušenosti, jestli opravdu všechny děti musí mít tzv. přípravku a výcvik než začnou chodit někam do zařízení? Díky

Strana
z4
klokanka31
20. črc 2023

@xxx3d Mě by zajímalo, pokud teda má školka/dětské skupiny/kroužky tak skvělý vliv na dítě, proč poslední dobou končí tolik dětí u psychologů, proč roste agresivita dětí? Někde asi bude něco špatně.

ferda90
20. črc 2023

@xxx3d syn navštěvuje dětskou skupinku od května, bylo mu 2 roky a 3 měsíce. Adaptace super. Semnou byl akorát jeden den a od druhého dne byl sám.,, plakal,, asi třikrát, ale jakmile se zavřeli dveře, tak bylo po pláči. Mě též přijde, že záleží kde to dítko chodí. Neříkám, že skupinka je lepší nebo horší než školka, ale třeba u nás ve skupince jsou tetyfakr hodné, mají tam max 12 děti, takže víc času na každé dítko, pomůžou jim obléct, umýt, přebaluji, chovají, nosí... Tohle mi přijde, že ve školkách úplně není, chápu, že při tolika dětech na to není kapacita. Za mě byla dětská skupinka dobrý nápad. Syn je spokojený, těší se na děti, tety, je tam hodný, dobře se rozjedl a není tak vzteklej 🙂 určitě mu to neškodí, ba naopak a nemyslím si, že tím, že tam dochází z něj bude nějaký,, chudák,, který skončí někde u psychouše, jak s tady zas píše 🤦‍♀️

veronikav31
21. črc 2023

@amenophus já zastávám názor, že základní věci-jako oblékat se,chodit na wc,umývat si ruce,jíst příborem se má dítě naučit v rodině(schálně píšu příbor,protože mezi příbor patří lžíce a to mají umět i malé děti 2r), ne ve školce či skupině.nemusí jej máma nutně učit všechny říkanky,písničky,plavání, ale základy má dítě umět,stejně jako pozdravit,poděkovat. Kdo jiný ho to má učit než máma,rodič?snad ve školce?když do školky přijde 25 dětí,které se ani nesnaží si cokoliv obléct sami-i když třeba trochu obráceně,tak by tam nemusely být 2 učitelky a asistentka,ale 4 učitelky a asistentek minimálně 3.pomáhala jsem u předškoláků před bruslením obouvat a utahovat brusle,bez pomoci rodičů se to neobešlo a upřímně,to byl takový cvrkot,že se nedivím,že učitelky to nestíhají.

xxx3d
21. črc 2023

@ferda90 jo, máš pravdu, náš se taky rozjedl 🙂
doma to teda pořád zůstalo tak nějak, ale ve školičce jedl komplet všechno, svačinka, oběd
a celkově i on na tu dobu rád vzpomíná, měl to tam moc rád, taky začal ve dvou letech a dva měsíce k tomu, navíc měl kliku, že všechny děti byly stejně staré, takže super a ty holky tam, milionové, holky myslím "učitelky" - zlatíčka

amenophus
21. črc 2023

@veronikav31 tak ja nerikam, ze dite nema umet zakladni sebeobsluhu, ja jen rikam, ze to neni primarni funkce matky, ze je jedno kdo to to dite nauci. Ne ze dite ma chodit do skolky, aby se naucilo tohle. Rekla jsem myslim dost jasne kvuli cemu se ma dite v ranem veku dostat do kolektivu jinych lidi. O jezeni priborem a oboikani nikde nepadlo ani slovo.

klokanka31
21. črc 2023

@amenophus No vidíš, a podle mě by to měla být funkce mámy. Nebo k čemu by pak teda máma byla?

emillyhk
21. črc 2023

@klokanka31 Máma je mimo jiné k tomu, aby dítě milovala, dala mu pocítit bezpodmínečnou lásku, zároveň nastavila nějaké hranice, vštípila dítěti takový ten základní postoj ke světu, lidem i zvířatům, ukazovala rozdíl mezi dobrým a zlým, atd. Sice jsem psala, že základní samoobsluhu odkouká dítě ode mě (matky), ale naprosto souhlasím s @amenophus - jestli dítě budu učit jíst příborem já nebo to odkouká i ve školce, je opravdu jedno.

klokanka31
21. črc 2023

@emillyhk Pro mě to jedno není, asi beru mateřství moc vážně no...

petrasipkova1
21. črc 2023

to je tak individuální jako všechno v životě, každý žije jinak, někdo je extrovert se spoustu přátel, někdo žije osamoceně, nic není špatně nebo dobře. Já děti nechávám doma jak jen to jde, dcera zkusila dětskou skupinu na 3 dny ve 3 letech, nelíbilo se jí tam, byla spokojená doma, ve 4 letech do státní školky, taky nechtěla chodit, naštěstí přišel covid, takže vyrazila do školky v podstatě v 5 letech na nějakou pravidelnou docházku, vždy tedy do oběda, byla spokojená, v 6 letech šla do přípravky ve škole, v 7 letech do školy, pro její vývoj absolutně vše v klidu, ve škole nikdy žádný problém. Od mala teda chodila na kroužky, protože je velice šikovná a chytrá, hraje na flétnu, klavír, dělá několik let opravdu hezkou keramiku, ale ze začátku jsem tam bývala s ní dokud chtěla. Syn absolutní nezájem o kolektiv, o kroužkách nechce ani slyšet, přitom vidí segru jak chodí, čeká tam na ní se mnou, ale nechce, má starší segru, s tou se pošťuchuje a je spokojený, letos šel do školky ve 4 letech, ale pokud by nemusel tak nechodí, je doma absolutně spokojený, chodí do oběda a byl dost nemocný, takže docházka minimální. Ted bude předškolák, uvidíme jak se vyvine, zatím je to takový ťuntík, nemám problém aby šel taky v 7 letech do školy, uvidíme jestli bude docházka ve školce lepší a vývojově se posune hodně dopředu, zatím ho nebaví kreslit, natož nějaké kličky, jméno neopíše, apod, logopedie taky musíme trénovat. Jinak si nedovedu představit až na zajištění peněz proti chudobě proč bych měla dávat dítě někam do hromadných zařízení. Pokud je nadšené, líbí se mu tam, nemám problém třeba dopoledne, ale pokud to má být na sílu s tím, že si musí zvyknout, tak je to pro mě ty zmiňované 2, 3 roky brzo a je mi úplně jedno co si dělají v západních zemích, kde je zajímá jen finanční zisk společnosti.

emillyhk
21. črc 2023

@klokanka31 Já tě chápu, z různých diskuzí vím, že cesta k dítěti byla u tebe dlouhá... Taky bych řekla, že jsi se v mateřské roli tzv. našla, dítě je celý tvůj vesmír. 😊 A ty chceš být celým vesmírem pro své dítě. Ale je spousta matek, které své děti milují nade vše na světě a přesto jsou ochotné je vypustit do světa dřív než ty. Ať už proto, že to jinak nejde, nebo proto, že je to pro to konkrétní dítě lepší. Po staletí mělo na dítě vliv už v raném věku mnohem víc lidí než jen matka. Ne nadarmo vzniklo rčení, že k výchově jednoho dítěte je potřeba celá vesnice. 😉 Představa, že dítě je do nějakého věku jen s matkou, je výmysl moderní doby, zhruba jednoho století zpátky. Nikdy dřív to takhle nefungovalo. Ano, matka měla kolem sebe houf dětí a většinu času byla "doma", ale starala se o dům, hospodářství, základní potřeby dětí, ale o tom, že by si celý den s dítětem povídala nebo hrála, si mohla leda tak nechat zdát. To "obstarávali" starší děti, babičky, atd.

lvl16
21. črc 2023

Dvouleté dítě hlavně potřebuje bezpečné zázemí v mámině náruči 🙂. Vůbec bych se na tvém místě nenechala rozhodit. Pokud nejste úplní asociálové (což asi nejste) a chodíte na hřiště, do obchodu, vídáte se s rodinou a kamarády, tak má kontaktu s lidmi až až 🙂. Je potřeba, aby dítě vidělo sociální interakce a "učilo" se, jak reagovat v různých situacích, ale na kroužky i hlídání je čas (samozřejmě neuškodí a pokud o tyto věci dítě jeví zájem, tak směle do toho, ale není to nezbytné 🙂).

klokanka31
21. črc 2023

@emillyhk Máš pravdu, malá je celý můj vesmír. Pro mě je radost když ji všechno učím a vidím pak jak je moc šikovná.

autor
21. črc 2023

@lvl16 no samozřejmě 🙂 i když potom, co tu čtu to možná vypadá, že pokud dítě nechodí do jeslí a na kroužky je zavřené s matkou a otcem doma. Záměrně teď bagatelizuju.

emillyhk
21. črc 2023

Pro zakladatelku: Dítě, co nechodí do jeslí a do školky automaticky neznamená, že je zavřené jen doma s matkou (to samozřejmě není optimální). V diskuzích částo vzniká dojem, že jsou jen matky, které objíždějí kroužky, herničky, dětské skupiny, atd. a matky, které jsou s dítětem samy doma a celý den to dítě nevidí nikoho jiného. 🙈 Což samozřejmě není pravda, to spektrum mezi tím je široké a pohybuje se v něm většina z nás. My třeba nejezdíme na kroužky, většinu nákupů objednávám (celý život pracuju v obchodě, nesnáším nákupy) a do dětské skupiny půjde syn ve víc než 2,5 letech. Ale chodíme na hřiště, kde pravidelně potkáváme děti různého věku, chodí se mnou na poštu, aspoň jednou týdně jdeme i do toho obchodu aspoň pro rohlíky, aby viděl, co a jak, vídáme se s našimi dospělými kamarády i s rodinou. Takže té sociální interakce má ve svém věku podle mě moje dítě hodně. A tvoje na tom bude nejspíš stejně, takže nějaké cílené kroužky pro děti jsou už jen nadstavba, kterou můžeš a nemusíš využít. I bez kroužků a herniček dáváš určitě svému dítěti možnost poznávat svět a adaptovat se na něj. 😊 A o tom byl původní dotaz, že?

autor
21. črc 2023

@emillyhk původní dotaz zněl jestli dítě před nástupem do školky potřebuje přípravu v podobě hlídání cizích lidí či kroužku, to byl původní dotaz.

hani_na
21. črc 2023

Já jsem třeba taky exot. Já do školky nechodila vůbec, teda jen týden a celých 5 dní jsem tam držela hladovku a nemluvila ani se svojí ségrou, ta to tam milovala. Hlídala mě babička, která byla v důchodu a její náplň od cca 50-ti let byla babičkování a domácnost. Školka mi nechyběla, ale jsem od malička taková stará duše, vždycky jsem byla taková.Jak jsem psala, já s klukama - čerstvě 3 a 10 měsíců vymetu, co se dá. Pro mojí mámu by to bylo nemyslitelný, k nám chodili tety (její kamarádky), pily kafe a kouřily a my děti běhaly kolem. Každé dělá co chce a nic není špatně, ideální je, když je v tom všem dobře.

emillyhk
21. črc 2023

Pardon... Kroužky podle mě nepotřebuje, hlídání "cizím" taky ne, hlídání jinými členy rodiny nebo třeba blízkou kamarádkou je podle mě pro následnou adaptaci lepší, ale je to čistě subjektivní názor. Z okolí i z diskusí na netu bych řekla, že je to 50:50 - jsou děti, co byly hlídané často a ve školce nejsou rády, a jsou děti, co je nikdy nikdo nehlídal a školku zvládnou v pohodě, protože prostě mají takovou povahu 🤷‍♀️

Strana
z4