icon

Prořvané uspávání. Nemáte radu pro vyčerpané rodiče?

lucuska666
30. pro 2020

Dobrý večer,
chtěla bych poprosit o radu. Máme skoro 6ti měsíčního syna. Vždy jsme uspáváli v posteli v náručí a malý do pul hodiny spal. Posledních pár večerů jakmile ho chceme uspat, začne dělat mosty a rve jak tur. Jakmile ho však odlozime začne si hrát, usmívá se a přetáčí se. Ale po chvíli ho i to přestane bavit a mečí. Když ho zase vezmeme do náruče,opět přijde rev. A takto je to vždy 2 hodiny, pak odpadne nejspíš vyčerpáním. Je jedno jestli ho začneme uspávat po 2 hodinach bdění nebo po 4, skončí to úplně stejně, takže malou únavou to určitě nebude. Vyrvavaci metoda pro mě není řešení,ale už jsme o ni v zoufalství taky uvažovali. Noci se poslední dobou také zhorsily. Mysleli jsme na zoubky, ale dásně nemá vůbec natekle a chladivé gely nepomahaji. Nemáte nějakou radu pro vyčerpané rodiče?

honatko092
•
30. pro 2020

A jak Vám spí přes den? Není přetažený? Malý toto taky dělal, nevychytali jsme dobu uspávání a pak dětem najede nová energie 🤪

lucuska666
autor
•
30. pro 2020

No ještě spí 3x...2x tak 1 -2 a jednou max hodinku, ale to ho kdyžtak budime nejdéle v 5. Jednou během posledních dní jsme také zkusili dat ho spát jen 2x, ale jediný výsledek byl, ze byl vzhůru 6 hodin a z toho 2 prorval ☹️ a za jak dlouho si Vás malý zvykl na nový režim??

honatko092
•
30. pro 2020

@lucuska666 No, já mám skoro 5 měsíční miminko, takže spánkový režim je jednou takový a jednou jiný...tak to nevypadá na přetaženost. Snad se najde někdo, kdo poradí...

llenka1
•
30. pro 2020

Nie moje deti akonáhle prišiel nejaký skok bo vývoji... preradenie, sed, najnovšie začal môj mladší stat... vždy prišli zmeny spánku. A momentálne už asi mesiac uspavam večer v nositku, cez deň zaspí v pohode sám. U nás to pomáha... nemôže nikam.ujst cíti že som s ním a väčšinou do 20 minút spí a vyklopim do postielky.

marelle
•
30. pro 2020

@lucuska666 já mám roční dcerku a bojujeme spíš s uspáváním přes den, kdy nechce usnout u kojení, odchází.. řeším to tak, že uspím v RS šátku a po chvilce přendám do postele 😊 je to pak v pohodě a v klidu 😊

lucuska666
autor
•
30. pro 2020

Šátek máme, ale byl v něm jen párkrát, nějak mi nepřijde, ze by se v něm uklidnil, spíš se po chvíli snaží odtáhnout a musím ho rozvázat. Navic se i trochu se i bojím správného uvázání 😔

moonulka
•
30. pro 2020

Jak už bylo řečeno, může to být vývojem. Vyvíjí se a mění i spánek, dceři se velice zhoršilo noční spaní, když se naučila otáčet na břicho před 5m, předtím chodívala mezi 8-9, pak najednou neusnula dřív jak o půlnoci. A když usnula třeba v 10, tak byla za půl hodinky vzhůru a řádila třeba do 2 🙈 A i se jednu dobu budila často, třeba po 10 minutách od usnutí, za noc třeba i 15x. 🤦‍♀️Teď má 7 měsíců a když ji večer netlačí prdy, chodí kolem 22 a vzbudí se asi 2x, přesně vlastně nevím.
Nezačali jste třeba teď s příkrmy? Může ho bolet břicho. Jinak bych zkusila víc metod uspávání, zpívat, hladit, poplácávat po plíně, skákat na balóně, jestli kojíte, tak uspat na prsu. U nás se toho vystřídalo už spoustu.
Šátek je super vychytávka, právě kolem 6m jsem malou i na noc musela uspat v šátku, to bylo šílené, prso vůbec nechtěla. Ale já teda nosím denně. Na YT je spousta pěkných videí, kde je hezky úvaz vysvětlený. Klidně napište zprávu, můžu zkusit poradit 😊

anetka1701
•
30. pro 2020

Kolem 6m se u všech mých dětí spaní změnilo. Do toho půl roku absolutně kontaktní, spinkali v náručí, v posteli - kdekoliv bylo teplo rodiče 🙂 Cca. v půl roce obrat o 360. Já osobně jsem tohle řešila tak, že jsem je dala do postýlky a sedla si k nim s knížkou. Nechala jsem je být, ať se zabaví, hrají si, usínají... Pouštěli jsme usínáčka/kolotoč, já byla "přítomna", ale nijak extra jsem se nevěnovala - jen občas pohladila, utěšila, podala dudlíka... Občas si hráli, občas zkusili zabrečet, ale já to moc neřešila a nechala je být. Po pár týdnech začali usínat sami - jen s kolotočem/usínáčkem. Nikdy jsem nenechala dítě vybrečet samotné v postýlce, ale zase jsem moc neřešila když fňukalo zatímco mělo spinkat - hladit, houpat s postýlkou - klidně. Ale nezvedat 🙂

lucuska666
autor
•
30. pro 2020

@moonulka bohužel už od porodnice nekojim, takže s příkrmy jsme začali už před 2 měsíci. Bříško to nejspíš není, kdyby ho něco bolelo tak rve i když ho položíme, ale on se začne rechtat 😤 jinak uspáváme právě hlazením,povídáním pohádek, placaním po plíne, zpěv moc nemusí 😁ale nic z toho teď nezabírá 😔 asi zkusím zítra ten šátek... Za to nic nedám 😊

martt
•
31. pro 2020

@lucuska666 Já jsem u syna od těch 6 měsích měla taková období, že nechtěl spát a řval jako tur. Nám pomohlo uspavat v kočáru. Takže já jsem pak měla kočár jeden přímo na doma. A vecer, když už se to nedalo vydržet soupla jsem ho tam a vozidla než usnul. Většinou do pár minut spal.

cilkat
•
31. pro 2020

Obávám se, že vás nepotesim, ale u nás jsou prostě období, kdy nechce spát. Prostě jak nastane "uspávací rituál", řev a snaha utéct. Obvykle hledám alternativní způsob, jak uspat (kojim, problém bývá postel, takže používám třeba teplou vanu, která ho "zvlacmi" a pak sednout na gauč a usne tam.) Za pár dní to zas přejde.

krupka3
•
31. pro 2020

Nase 6m uplne totez, a zatim se to zhorsuje a zhorsuje. Zub ji leze, ale tim to podle me neni, to poznam, kdyz ma den, kdy ji to boli. Pres den ji neuspime jinak nez v nositku a i vecerni uspavani je boj a casto odpadne az kolem 22hod. Vidim, ze se ted hodne aktivne rozviji, snazi se zacit plazit a do sikmeho sedu, tak to pripisuji tomu. Ale uz mi to taky leze krkem.

puhelin
•
31. pro 2020

@krupka3 Ja jsem v tu dobu musela deti skoro primacknout, aby mi u kojeni usnuly. Bylo to o nervy 🙂 Nove ziskana schopnost se nejlepe trenuje tesne pred usnutim, prece 🙂

krupka3
•
31. pro 2020

@puhelin Ano, a za sileneho revu. Zname.

lucuska666
autor
•
1. led 2021

Nám dneska přestal usínat v posteli i přes den, jediný způsob jak ho uspat je v kočáře a to jen venku. Což je teď v zimě hlavně večer moc příjemné...🙄 Včera jsme zkusili šátek a nic, máme moc velkého zvědavce a kouká všude okolo,není zvyklý v něm spát....tak uvidíme jak večer zabere a jestli ho zvládnem přendat bez vzbuzení...🤔

nita1984
•
1. led 2021

@lucuska666 syn měl něco podobného. Zjistila jsem, že musí být dostatečnou dobu venku. Ideálně tak 3-4 hodiny denně. Pak spí 18-5 s jedním mlékem v noci. Jak venku nejsme uspávání i noční spaní na prd.